All posts by admin

Guna Duit ePENJANA untuk JANA Lebih Duit

Duit ePENJANA menjana PELUANG

* Ya, anda akan dapat RM50 dari kerajaan melalui inisiatif ePENJANA. Jadi mengapa tidak gunakannya untuk berkursus atau membeli sesuatu (beli NOSS) yang boleh membantu anda dari segi:

1. Peluang mencari rezeki tambahan dengan mengikuti kursus induksi PP-PPT pada minggu depan, 8-9 Ogos 2020.
Syarat penyertaan: Warganegara Malaysia & umur >18 tahun.
Sila baca sebelum tanya apakah kelebihan kursus ini.
Kalau boleh, muat turun borang permohonan dulu dari sini baru wasap borang dan slip bayaran.
Wasap.my/60123123430/induksiPP-PPT/JPKMalaysia jika anda nak daftar CEPAT!

2. Peluang menjadi tenaga pengajar TVET dengan mengikuti kursus induksi PP-PPD-PPB pada 15-16 Ogos atau 12-13 Sept.
Syarat penyertaan: Warganegara Malaysia & umur >18 tahun.
Sila baca sebelum tanya apakah kelebihan kursus ini.
Kalau boleh, muat turun borang permohonan dulu dari sini baru wasap borang dan slip bayaran.
Wasap.my/60123123430/induksiPP-PPD-PPB/JPKMalaysia jika anda nak daftar CEPAT!

3. Pembangunan diri (kaji NOSS, buat penilaian kendiri serta kumpul bukti ketrampilan yang cukup untuk mohon Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) secara PPT supaya anda ada persijilan yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia serta luar negara.

4. Perkembangan perniagaan latihan (Kaji NOSS untuk menentukan samada latihan kemahiran yang anda sedang/ingin tawarkan memenuhi keperluan NOSS. Jika hampir sama, pusat latihan anda patut pertimbangkan untuk mendapatkan pentauliahan dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) supaya para pelatih anda dapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) nanti setelah tamat program latihan di tempat anda.

ATAUPUN

BELI Panduan Permohonan SKM secara PPT (yang telah dipermudahkan serta disertakan dengan sampel dokumen supaya lebih memudahkan pemahaman anda).
a termasuk:
1) Format kandungan dan susunan portfolio
2) Sumber bukti ketrampilan
3) Kategori bukti ketrampilan
4) Contoh dan sampel surat perakuan tempoh pengalaman kerja
5) Pemilihan tajuk LPKT (untuk permohonan DKM & DLKM)
6) Ciri-ciri penulisan laporan yang baik (untuk permohonan DKM & DLKM)
7) Format laporan (untuk permohonan DKM & DLKM)
Wasap.my/60123123430/BeliPanduanPPT

Tunggu apa lagi? JOM scan sekarang!! Lepas scan, sila whatsapp ke 012-3123430 atau emel ke ismarteducare@gmail.com;

1. Screenshot bayaran
2. Kod produk serta kod NOSS yang dikehendaki

ePenjana Touch Go
ePenjana Boost

Kursus Induksi PP-PPT Ogos 2020

Kursus Induksi PP-PPT Ogos 2020 (CUMA 1 sesi di seluruh Malaysia bulan Ogos)

Induksi PP-PPT Ogos 2020

*OPPORTUNITY TO BE AN ASSESSOR-ACCREDITATION PRIOR ACHIEVEMENT*
*TAWARAN PELUANG MENJADI PEGAWAI PENILAI-PENGIKTIRAFAN PENCAPAIAN TERDAHULU!*

This course is suitable for YOU if /kursus ni sesuai untuk ANDA jika:

✔️ YOU are an experienced skill worker/professional (~10 years+-) / ANDA seorang pekerja mahir bidang kemahiran (~10 tahun+-)
Please refer to NOSS directory to know the code for your field / sila rujuk Daftar NOSS untuk tahu kod bidang anda

Daftar NOSS

AND / DAN

✔️ YOU want to be an Assessor to certify other skill workers/professionals in your industry / ANDA ingin menjadi PEGAWAI PENILAI kepada pekerja mahir lain bidang kemahiran anda

AND / DAN

✔️YOU want to earn extra income as an Assessor (you plan your time), appointed by Department of Skills Development (DSD) / ANDA ingin menjana pendapatan tambahan sebagai Pegawai Penilai (anda boleh rancang masa anda) yang dilantik oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)

OR / ATAU

✔️ YOU just want to know further how to apply to get you Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) via PPT / ANDA ingin tahu lebih lanjut cara mohon SKM secara PPT;

✔️ Your PP-PPT induction course cert has expired after 3 years / sijil Induksi PP-PPT anda telah tamat tempoh 3 tahun;

✔️ YOU want to set up PB-PPT (coordinator needs to attend) / ANDA berminat mohon jadi PB-PPT (penyelaras perlu ikuti kursus ni)

In short, this course allows you to be appointed as / Secara ringkasnya, kursus ini membolehkan anda dilantik sebagai:

👫 PP-PPT (+-10 years of industry experience / tahun pengalaman kerja dlm bidang kemahiran) OR/atau
👫 Coordinator at PB-PPT / Penyelaras di PB-PPT OR/atau

Kursus Induksi PP-PPT Ogos 2020

📅 Date/Tarikh: 8-9 Ogos
⏰ Time/Masa: 8.30-5pm
🏫 Venue/Tempat: Kolej ISBAUK, Brem Mall, Kepong, KL
Yuran/Fees: RM350 to Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd

INTERESTED / BERMINAT?

What are you wating for? / Tunggu apa lagi?
REGISTER NOW! DAFTAR SEKARANG!
Seats are LIMITED! / Tempat adaah TERHAD!

Wasap.my/60123123430/PP-PPT/JPKMalaysia
ISE Education Sdn Bhd

HELLO. CANNOT. What You CANNOT do if you fail SPM

Moteefe

FAIL SPM?

Now, since GSC admin said this phrase “HELLO. CANNOT.” and popularized by netizens, let’s see what you CANNOT do if you fail SPM.

1. Generally, you are not able to work in any government agency@appointed to any government position as most of it requires a min pass in SPM or equivalent, except for very few positions that only require PMR/PT3 or talents.

Fail SPM - No Government Job at SPA

2. You CANNOT further your study directly to an MQA accredited diploma program in higher education institutions. However, there are few other options for you to further study, to be shared later.

3. You CANNOT be an air stewardess/steward@cabin crew@flight attendant. As I know, SPM is a MUST. Not sure things have change or not.

Fail SPM - CANNOT be Cabin Crew

4. Your chances of employment in Singapore is at a disadvantage as the government of SG requires a min in SPM or equivalent for employers to hire you at a lower levy. Here are some figures for you (2016 data)
If foreign workers account for 25-40% of your company, and if you don’t have SPM, then the levy would be S$700. 10-25% would bring it to S$550, and those below 10% would be S$420. (With SPM, the amount would be cut by S$100, and so on) – according to Verna Ling, a Malaysian’s experience working in Singapore.

Image may contain: 1 person

How to Overcome it?

1. Well, if you really insist to be in the public sector@government servant, you only have once choice. Resit for whichever paper that you failed in your SPM (usually it is BM or Sejarah). My personal opinion, just forget about it. Be a freelancer, self made entrepreneur or join the private sector. Work harder in the field that you like, it should be more rewarding than being a ‘clean’ government servant.

2. This is the core of this website’s focus, skills/TVET education. Further study options if you fail SPM in BM version can be found here. So, what can you do if fail SPM?

a) Take up a skills/TVET program that you have interest/good at.
Eg. you may like cooking, repairing electronic items at home, heavy interest with cars and it’s mechanics. So naturally, courses that suits you could be culinary, industrial electronics and automotive technicians respectively. You could still have a good career, if not brighter than those academic graduates.

b) So what’s next after getting skills certificate@Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)? Good news is that you can also further to an executive degree or academic Bachelor or Masters degree later in life.

c) With SKM, the world is yours. Not just Singapore, you will be surprised that it’s widely accepted worldwide, by countries like UAE, China, Australia (basically Commonwealth countries)

d) If you don’t intend or have the heart to study now, no problem. You may work for few years first to gain industry experience and when ready to further study, you may take up APEL A examination to gain entry to study Bachelors (21 yeas old and above) or Masters Degree (30 yeas old and above) at selected University.

Penjualan NOSS atas talian

Akhirnya, penjualan NOSS atas talian oleh JPK telah dilaksanakan. Syabas JPK, usaha yang baik selaras dengan aliran masa.

Min memang suka menganjur kursus induksi PP-PPD-PPB, PP-PPT & PPL. Selalu je ada maklumat terkini serta benda baru yang min belajar dari fasi dan juga calon yang hadiri kursus induksi PP-PPD-PPB, misalannya pada 18-19 Julai minggu lepas.

Sebelum ni, min dah tahu tentang penjualan NOSS atas talian ni.

Bermula 1 Julai 2020, NOSS boleh dibeli secara atas talian melalui MySPIKE. Pada masa ini terdapat 245 (sehingga 20/7) Program NOSS yang boleh dibeli secara atas talian. Bilangan Program NOSS untuk jualan akan ditingkatkan dari masa ke semasa. Setiap NOSS akan dijual RM20.00 untuk langganan selama setahun. Belian boleh dilakukan di Dashboard Pengguna.

Sila Daftar MySPIKE sebelum memulakan belian atau Login MySPIKE untuk memulakan belian di Dashbord Pengguna.

Yang min tak tahu, NOSS yang dibeli secara atas talian ni bukannya dalam bentuk word atau pdf. Anda cuma boleh lihat sahaja, cetak pun tak boleh.

Jadi, kalau tak terlalu URGENT, min cadangkan anda beli secara pos ataupun pergi ke JPK Putrajaya atau pejabat Wilayah mereka masing-masing.
Ataupun beli dari min, kalau ada stok (boleh rujuk disini program yang sedia ada)
Lebih BERBALOI! Siapa tak nak jimat kan, lebih-lebih lagi ekonomi tak bagus sangat.

Sebelum anda buat pembelian NOSS atas talian ke pesan dari min melalui whatsapp/emel, sila kenalpasti kod NOSS yang anda nak beli dulu dari Daftar NOSS yang boleh dimuat turun dari imej di bawah.

NOSS

Kursus Induksi PPL, PP-PPT & PP-PPD-PPB: Julai & Ogos 2020

Kursus Induksi JPK 2020

Kursus induksi JPK 2020 disambung selepas penangguhan selama 4 bulan disebabkan PKP.

Kursus Induksi PP-PPD-PPB

Sesi induksi PP-PPD-PPB yang pertama selepas PKP, pada 18-19 Julai telah penuh. Jadi yang lambat ambil tindakan, maaf. Anda kena daftar untuk sesi 15-16 Ogos pula.
TERKINI (3/8/20) – Sesi 15-16 Ogos sudah penuh, yang tak sempat daftar sila tunggu 12-13 Sept.

Kursus Induksi JPK 2020

Who should attend this induction course? / Siapa yang patut hadir kursus induksi Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) ni?

a) Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Accredited Centre Personnels / Calon Personel Pusat Bertauliah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK):
i) Assessor / Pegawai Penilai (PP)
ii) Internal Verifier / Pegawai Pengesah Dalaman (PPD)
iii) Centre Manager / Pengurus Pusat Bertauliah (PPB)
b) Individuals that’s involved with managing the JPK Accredited Centre / Individu yang terlibat dengan pengurusan Pusat Bertauliah
c) External Verifer candidate (need to pass PP-PPD-PPB induction course first / Calon Pegawai Pengesah Luaran (PPL) (kena lulus kursus induksi PP-PPD-PPB sebelum ikuti induksi PPL) – Need to attend PPL Induction Course
d) Individual that is interested with the Malaysia Skills Certification System / Individu yang berminat dalam Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia (SPKM)

Kursus Induksi PPL

Kursus Induksi JPK 2020

Siapa yang boleh ikuti kursus induksi PPL? (tak sama dengan lantikan):

  1. Warganegara Malaysia atau PR DAN
  2. 18 tahun ke atas
  3. Lulus induksi PP-PPD-PPB

Syarat lantikan (tambahan kepada syarat di atas):

  1. Pengalaman kerja 10 tahun ke atas (jika bidang kritikal, tak sampai 10 tahun pun boleh dipertimbangkan) dalam bidang kemahiran anda secara amnya.
  2. Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) / Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) / Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM)

Objektif kursus induksi PPL:

  • Memberi pemahaman mengenai Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia
  • Memberi kefahaman peranan dan tanggungjawab sebagai PPL
  • Memenuhi syarat lantikan sebagai PPL bagi program di Pusat Bertauliah & Program SLDN

Peluang sebagai Pegawai Pengesah Luaran (PPL)

Peluang memang banyak, ada yang mungkin dapat rezeki 5 angka sebulan jika buat dengan baik secara sepenuh masa.

Kursus Induksi PP-PPT

Kursus Induksi JPK 2020

Siapa yg patut hadir?

1) Berminat dilantik sebagai PP-PPT (syarat lantikan lain adalah pengalaman kerja >10 thn bidang berkenaan & SKM)
2) Berminat mohon SKM secara PPT (prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT)
3) PB yang ingin mohon menjadi PB-PPT (perlu ada penyelaras PPT yang perlu ikuti kursus induksi PP-PPT)

Jika berminat, sila muat turun borang Borang Permohonan Induksi
Lepas isi, emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran untuk pengesahan tempat. Anda juga perlu membuat bayaran kepada penganjur sebanyak RM350 atas Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd untuk pengesahan tempat.

Untuk keterangan lanjut, whatsapp/hubungi:
Nora@03-62429999 ATAU Melvin@012-3123430 ATAU
www.wasap.my/6017317 6685/DaftarInduksiPP-PPD
www.wasap.my/6017317 6685/DaftarInduksiPP-PPT
www.wasap.my/6017317 6685/DaftarInduksiPPL

Percetakan sijil induksi JPK 2020 (mulai Jan 2020)

Untuk makluman semua, percetakan sijil induksi JPK (PP-PPD-PPB, PP-PPT & PPL) mulai tahun 2020 adalah diusahakan oleh peserta sendiri.
Ia boleh dicetak sendiri dari www.skkm.gov.my. Pihak JPK TIDAK AKAN CETAK lagi sijil induksi.

Itulah sebabnya semua peserta perlu daftar dalam sistem dulu, sebaik-baiknya 2 minggu sebelum tarikh kursus kerana perlu masa untuk disemak oleh pihak urusetia.

Anda boleh cetak sijil induksi anda setelah keputusan telah ada (biasanya 1-3 bulan lamanya) dan telah dikemaskini dalam www.skkm.gov.my. Kertas yang digunakan boleh je A4 70gm, 80gm, kadbod…. suka hati andalah.

Adakah ini akan menyebabkan isu sijil palsu berlaku? Ya, mungkin juga pada pendapat min. Jadi, nak tahu betul ke tak, perlu la juga semak dalam sistem skkm.gov.my nanti.

Apa komen anda?

Jangan adu pada admin ya, kami cuma maklumkan sahaja, bukannya pembuat keputusan

Bagi yang ingin jadi Pegawai Penilai, pengambilan kursus VTO separa masa juga ada bulan Ogos 2020.

Komitmen masa anda sebagai calon VTO separa masa:
360 jam: 6 bulan hujung minggu sahaja
720 jam: 6 bulan di PB program kemahiran anda

Cabaran Pembelajaran Online – Cadangan Mengatasinya

Pembelajaran online

Pembelajaran online mula digunakan seiring dengan perkembangan internet. Istilah pembelajaran online sering dikaitkan dengan istilah-istilah seperti e-pembelajaran (e-learning), pembelajaran jarak jauh (PJJ) dan sebagainya. Pembelajaran online adalah sama seperti pembelajaran biasa yang melibatkan komunikasi antara tenaga pengajar dengan pelajar tetapi yang membezakannya ialah mereka tidak bertemu secara bersemuka malah bertemu melalui ruang maya. Selain itu, penilaian dan pemantauan oleh tenaga pengajar juga dilakukan seperti pembelajaran biasa.

Susulan dari penularan wabak Covid-19 pada masa kini, pembelajaran online kini diperluaskan dan kebanyakkannya (dari Institut Pengajian Tinggi ke Institut Latihan Kemahiran) sehingga penghujung tahun 2020 ini.  Namun begitu, terdapat beberapa cabaran dalam mengaplikasikan pembelajaran online ini.

Cabaran pembelajaran online – pelajar

1.      Capaian kepada kemudahan internet

Program perisian dan sambungan ke internet adalah aspek yang paling penting dalam kelas dalam talian ini. Pelajar perlu membeli perisian terkini untuk mengakses program dalam talian mereka, atau membayar tambahan untuk menaik taraf ke internet berkelajuan tinggi. Ini mungkin menyukarkan pelajar yang kurang berkemampuan untuk belajar secara berkesan kerana kekurangan kemudahan akses internet berbanding dengan mereka yang mampu membeli segala perisian serta internet berkelajuan tinggi.

2.      Tiada kemudahan komputer/telefon bimbit

Bagi pelajar yang kurang berkemampuan, yang tiada kemudahan gajet ini pasti menyukarkan mereka untuk mengikuti segala pembelajaran dalam talian yang diusahakan oleh para pengajar dan seterusnya akan menyebabkannya ketinggalan berbanding rakan-rakan yang lain.

3.      Suasana pembelajaran yang tidak kondusif untuk belajar. 

Bagi pelajar yang kurang berkemampuan pasti menghadapi masalah ini apabila melaksanakan tugasan dari rumah.  Masalah ini meliputi suasana persekitaran yang bising, tempat yang sempit serta tiada meja dan kerusi yang sesuai.

Cabaran pembelajaran online - tidak kondusif

Cadangan untuk 1-3: Semua pelajar patut diberi pilihan untuk pulang ke kampus dan bukannya cuma 5 kategori pelajar yang dibenarkan (termasuk pelajar tahun akhir atau pelajar penyelidikan).
Ataupun Kementerian Pendidikan dan Kementerian Sumber Manusia bantu dari segi pemberian/subsidi komputer/gajet yang diperlukan untuk pembelajaran efektif (cara ini tak begitu praktikal kerana ia makan belanja kerajaan yang banyak)

4.      Keberkesanan pembelajaran          

Pembelajaran online juga tidak mendisiplin pelajar dan bersikap sambil lewa kerana pembelajaran adalah mengikut kesesuaian masa mereka. Seterusnya, tenaga pengajar tidak akan tahu akan kemampuan para pelajarnya kerana tidak bersemuka dan berbincang secara perseorangan. 
Komunikasi juga tidak berkesan semasa pembentangan online kerana mungkin kelajuan internet tidak begitu memuaskan.

Cadangan: Pengajar perlu tegas dalam menetapkan masa pembelajaran online, khasnya untuk subjek-subjek tertentu yang memerlukan interaksi pengajar/pelajar atau pelajar/pelajar.
Pembentangan juga boleh dirakam melalui video terdahulu dan dihantar kepada pengajar kerana ia lebih berkesan.

5.      Penyalahgunaan Internet

Oleh kerana pembelajaran maya adalah berasaskan penggunaan internet, maka para pelajar akan terdedah dengan berbagai-bagai maklumat yang benar dan tidak benar, yang baik dan tidak baik yang disampaikan melalui internet.  Tidak dinafikan terdapat begitu banyak maklumat yang baik dan positif yang boleh dimanfaatkan oleh pelajar dalam meningkatkan ilmu dan pengetahuan mereka.  Namun demikian terdapat banyak perkara yang boleh melalaikan dan menyeronokkan terutamanya kepada golongan muda.  Diantaranya ialah permain games yang berbagai bentuk dan boleh dimuat turun secara percuma, juga online chatting yang membincangkan perkara-perkara yang tidak berfaedah seperti gossip, hiburan dan sebagainya.  Sekiranya para pelajar terlalu asyik dengan internet atau ketagihan internet, ia akan memberi kesan yang tidak baik terhadap hubungan sosial di dalam masyarakat.

How to Overcome Internet Addiction (with Pictures) - wikiHow

Cadangan: 1. Senaraikan perkara yang anda suka buat tetapi tidak dapat buat kerana masa tidak cukup kerana ketagihan internet.
2. Sediakan jadual pembelajaran serta masa berhibur (tak kira media sosial ataupun games) dan disiplinkan diri untuk mengikutinya.
3. Guna external stopper seperti jam loceng atau aplikasi@app tertentu yang akan menutup akses internet anda pada masa yang telah ditentukan.
4. Jauhi dari sebarang laman web, media sosial, aplikasi@app ataupun games tertentu yang anda tahu sudah menjadi tabiat anda.
5. Guna kad peringatan atau sticky note dan letak di tempat berdekatan/depan komputer/talian bimbit anda.
Mesej seperti: Saya tidak dapat main bola (sukan yang anda suka) sekiranya saya main PUBG online game melebihi xx jam.
6. Bersenam dapat menjadikan anda sihat, menaikkan mood anda, meningkatkan keyakinan diri, tidur lebih baik dsbgnya. Dengan banyak kelebihan ini, pasti anda tidak ingin terlepas dari bersenam kan? Ia dapat mengurangkan ketagihan internet anda.

Centre for Foundation Studies (CFS) - Universiti Tun Abdul Razak@Unirazak

Cabaran pengajaran online – pengajar

1.      Kepakaran tenaga pengajar menggunakan peralatan teknologi dan inovasi.

Dalam dunia yang serba moden ini, perkembangan teknologi sememangnya berkembang dengan pesatnya.  Justeru itu, pengajar perlu mengusai kaedah terbaik bagi penggunaan teknologi agar sesi pengajaran dan pembelajaran dapat sampai dengan berkesan kepada para pelajar. Namun, ia juga bergantung kepada infrastruktur Institusi Pendidikan/Kemahiran yang terlibat.

Contohnya, Universiti Tun Abdul Razak @ Unirazak adalah Universiti pertama di Malaysia yang melabur dan integrasikan Canvas* LMS dalam UNIRAZAK Online Experience @ platform UROX pada tahun 2018.
* Canvas adalah global leader in Learning Management Systems@LMS, di mana ia digunakan di lebih dari 3,000 buah universiti dan institusi di seluruh dunia.

Pengajaran & pembelajaran online melalui UROX - Universiti Tun Abdul Razak

2.      Capaian kepada kemudahan internet

Program perisian dan sambungan ke internet adalah aspek yang paling penting dalam kelas dalam talian ini. Pengajar perlu membeli perisian terkini untuk mengakses program dalam talian mereka, atau membayar tambahan untuk menaik taraf ke internet berkelajuan tinggi.  Mungkin, terdapat gangguan talian internet semasa pengajaran sedang dilakukan seterusnya menggangu proses penyampaian maklumat kepada para pelajar.

3.      Suasana pembelajaran yang tidak kondusif untuk mengajar

Seperti sedia maklum, para pengajar pasti menghadapi masalah ini apabila melaksanakan tugasan dari rumah.  Masalah ini meliputi suasana persekitaran yang bising, tempat yang sempit serta tiada meja dan kerusi yang sesuai.

Cabaran ini boleh dikatakan sudah tiada memandangkan rata-ratanya pengajar sudah boleh balik ke institusi masing-masing yang sepatutnya ada persekitaran yang kondusif.

4.      Pengajar terpaksa mengurus anak-anak di rumah

Bagi pengajar yang telah berkeluarga pula, terutama yang mempunyai anak kecil, pasti sedikit kesukaran apabila terpaksa mengurus anak-anak sambil mengajar.  Mereka perlu membuat jadual pengurusan yang betul agar sesi pengajaran berjalan lancar tanpa gangguan.

Cabaran ini juga rata-ratanya sudah dapat diatasi mulai 1hb Julai 2020, kecuali masih ada lagi yang bimbang untuk hantar anaknya ke prasekolah & tadika dan ibu bapa terpaksa bergilir-gilir jaga anak di rumah.

Cabaran pengajaran dan pembelajaran online di rumah

5.      Keberkesanan penyampaian dan pengajaran

Pembelajaran dan pengajaran secara online juga tidak mendisiplin pelajar dan bersikap sambil lewa kerana pembelajaran adalah mengikut kesesuaian masa mereka. Seterusnya, tenaga pengajar tidak akan tahu akan kemampuan para pelajarnya kerana tidak bersemuka dan berbincang secara perseorangan. Juga, pengajaran program kemahiran@TVET adalah terhad kerana cuma 30% sahaja adalah teori sementara selebihnya memerlukan demo, membetulkan teknik pelajar mengendalikan sesuatu peralatan atau subjek (contohnya urutan).

Cadangan: Mungkin sesetengah subjek boleh menggunakan teknologi AR (Augmented Reality) dan/atau VR (Virtual Reality) untuk menyampaikan pengajaran dengan lebih berkesan dan menarik. Namun, kos pelaksanaannya mungkin diluar kemampuan kebanyakkan institusi Pendidikan/kemahiran.

Kesimpulannya:
Anda kena seimbangkan dan menyesuaikan diri dengan cara pembelajaran norma baru ini. Pada pendapat saya, pembelajaran campuran (blended learning) patut diberi perhatian kerana ia membawa kelebihan pembelajaran online serta bersemuka.

Contohnya, program URise* menggunakan sistem Canvas LMS @ UROX di Universiti Tun Abdul Razak@Unirazak yang diperkayakan dengan kelas bersemuka bulanan pada hujung minggu memberi peluang kepada pemegang:

  • Sijil Kemahiran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia dan setara;
  • Diploma Kemahiran Malaysia/Diploma Vokasional Malaysia dan setara;
  • Sijil TVET lain seperti Kolej Komuniti dan Politeknik
  • Pekerja industri teknikal yang berpengalaman tetapi tidak bersijil

untuk memperolehi Diploma Profesional & Ijazah Eksekutif dalam masa yang singkat serta pembelajaran yang fleksibel.

URise Program
*URise program adalah kolaborasi antara Unirazak & ISE Education Sdn Bhd – khas untuk pemegang SKM/SVM/DKM/DVM/TVET
UNIRAZAK
ISE Education Logo

Prasekolah & Tadika Dibuka 1 Julai 2020. Adakah Anda Dah Bersedia? Apa pula kaitan dengan TVET?

Prasekolah & Tadika Dibuka

Setelah hampir 3 bulan PKP & PKPB, akhirnya semua prasekolah dan tadika dibuka (akan dibenarkan kembali dibuka bermula 1 Julai ini), menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Keputusan itu melibatkan 6,216 prasekolah di bawah Kementerian Pendidikan dan 7,887 buah milik swasta, serta 1,781 tadika di bawah Kementerian Perpaduan Negara dan 8,530 tadika kemas di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

Terkejut dengan angka ni?

Ni yang min nak kaitkan dengan TVET. Peluang kerjaya dalam bidang pra-sekolah dan pendidikan awal kanak-kanak memang cukup banyak. Nanti kita bincang pula apakah yang diperlukan untuk berkecimpung dalam industri ini serta kelayakkannya di penghujung artikel.

PRA SEKOLAH & TADIKA DIBUKA 1 JULAI 2020

SOP termasuk sewaktu pelajar datang dan pulang, cara bermain dalam tadika, waktu makan semua lengkap. Namun, SOP yang terperinci akan diumumkan oleh Kementerian Pendidikan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob

Persoalannya, adakah anda, sebagai ibu bapa kepada anak-anak tersayang anda, telah bersedia untuk menghantar mereka, walaupun prasekolah atau tadika akan dibuka minggu depan (1 Julai 2020)?

Sememangnya banyak arahan yang dikeluarkan mengelirukan rakyat.

Pembukaan sekolah menengah 24.6.2020 dikaburkan dengan persoalan kehadiran guru sekolah rendah.
Arahan dan saranan Kementerian bercanggah dengan arahan JPN dan PPD. Mengapa pula bukan pelajar sekolah menengah bukan kelas peperiksaan didahulukan dulu atau murid yang berada dalam Tahap Dua sekolah rendah berbanding murid prasekolah dan tadika?
Seolah-olah kenyataan tidak berpaksikan kepada satu sumber yang mutlak.

Namun, min berpendapat semua ini dilakukan untuk mudahkan ibu bapa yang bekerja untuk tinggalkan anak mereka di prasekolah & tadika.

Apapun, kerajaan telah buat keputusan. Sekarang terserah kepada:

1. Pihak pengurusan prasekolah dan tadika untuk memastikan kanak-kanak mengikut SOP yang ditetapkan untuk pastikan tiada jangkitan berlaku.

2. Cikgu-cikgu prasekolah dan tadika serta kakitangan yang terlibat dapat mematuhi SOP yang ditetapkan dan bimbing anak-anak kecil untuk mengikut SOP juga. Anak-anak kecil ni perlu dibimbing dan diawasi agar kebersihan diri mereka dijaga dengan baik.

3. Ibu bapa boleh buat persediaan awal

Bercerita dan berlatih (role play)

  • Social distancing – apa dan bagaimana, kenapa diperlukan dan sebagainya
  • Basuh tangan dengan cara yang betul. Ajar anak-anak untuk basuh tangan setiap kali sebelum dan selepas makan.
    Cara bersin/batuk yang betul.
  • Elak daripada sentuh hidung dan mata (ni memang susah :-P)

Ini adalah norma baru dan memerlukan masa serta latihan yang berterusan. Jadi digalakkan ibu bapa dapat membuat persiapan lebih awal.

Hmm, mungkin juga anda sebagai ibu bapa rasa nak tukar bidang setelah menjaga & mendidik anak selama 3 bulan ni di rumah? Mari kita lihat kelayakkan apa yang diperlukan untuk menjadikannya sebagai kerjaya.

Kelayakkan apa yang diperlukan?

Kursus Asuhan Permata yang diluluskan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Anda juga digalakkan (mungkin wajib kelak) untuk mengikuti kursus pendidikan awal kanak-kanak yang menawarkan persijilan berikut:

Sijil Kemahiran Malaysia 3* dalam Pengasuhan dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak (T982-001-3:2017) (program setahun) atau setara, jika anda ingin menjadi pengasuh/pendidik awal kanak-kanak atau pemilik taska.

Anda tidak perlu kelulusan SPM tetapi cuma kemahiran 3M (Membaca, Menulis & Mengira) dan umur minima 16 tahun.
Bergantung kepada institut yang anda pilih, kursus diajar dalam BM atau English)

ATAU

Kursus Diploma in Early Childhood Education  (2.5 tahun), jika ingin mengajar di tadika.

Syarat kemasukkan:

  • 3 Kredit dalam SPM atau setara; atau
  • 2 Kredit dalam SPM dan pengalaman kerja dengan anak-anak kecil selama 3 tahun; atau
  • 1 Kredit dalam SPM dan pengalaman kerja dengan anak-anak kecil selama 5 tahun
  • Sijil Kemahiran Malaysia 3 atau Sijil Kolej Komuniti (Tahap 3, MQF) dalam bidang berkaitan dan lulus SPM dengan sekurang-kurangnya 1 Kredit dalam satu (1) subjek
  • Kemasukkan melalui Accreditation of Prior Learning Experience (APEL): 1 Kredit dan 5 tahun pengalaman kerja/pembelajaran yang berkaitan

Peluang Kerjaya:

  • Pengarang Buku Kanak-Kanak
  • Pengajar Pendidikan Seni
  • Penyiar TV Kanak-kanak
  • Pembangun Kuikulum
  • Perunding
  • Wartawan
  • Pensyarah (Perlu ada Bachelor Early Childhood Education jika nak ajar Diploma Early Childhood Education)
  • Pemasaran
  • Jurulatih Keibubapaan
  • Pembangun Produk
  • Jurulatih Eksperimen
  • Pengurusan Acara
  • Pendidik
  • Penghibur
  • Pengajar
  • Instructional Designer
  • Penyelidik
  • Pekerja Sosial
  • Cikgu / Pengetua
  • Bakat Suara
Register Now Sticker GIF by scvaughn | Gfycat

Sumber: Berita Harian, Majalah Pama, Kolej Schwin, Kolej Dika, Universiti Tun Abdul Razak @ Unirazak

Nota: *Sekiranya dah ada SKM3 bidang ni tetapi ingin Ijazah Eksekutif yang boleh membolehkan anda layak sebagai graduan Universiti dalam masa yang singkat (9 bulan), sila rujuk sini.

Kerjaya Underwater Welding – Lumayan & Cerah Tetapi Bukan Calang-Calang

Underwater Welding

KIMPALAN bawah air (underwater welding) antara kerjaya dalam bidang kimpalan yang mempunyai jaringan pekerjaan luas di serata dunia turut membabitkan industri seperti minyak dan gas, pembaikan kapal, perpaipan saluran minyak dan sebagainya.

Sesuai dengan namanya, kerjaya ini memerlukan mereka yang berani, minat mendalam, sihat, tahan lasak dan memiliki kemahiran dalam kedua-duanya iaitu sebagai jurukimpal dan penyelam komersial.

Tidak dinafikan pendapatan yang diterima adalah lumayan sekitar RM50,000 sehingga ratusan ribu ringgit setahun.

Jumlah pendapatan bagi kerjaya ini adalah subjektif kerana dibayar berdasarkan kepada projek, kaedah dan kedalaman selaman serta keadaan persekitaran.

Ketua Jabatan Kimpalan, Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Pagoh, Muar, Johor Wan Mohd Zafrulizan Wan Draman berkata, untuk menjadi seorang ‘diver-welder’, seseorang perlu mempunyai sijil dalam kemahiran mengimpal dan memiliki lesen sebagai penyelam komersial.

Bagaimanapun, katanya buat masa ini kursus ‘underwater welding’ tidak dijalankan di Jabatan Kimpalan IKTBN Pagoh tetapi hanya fokus kepada kursus kimpalan.

“Terdapat beberapa pusat latihan di Malaysia yang menjalankan kursus ini dan mengeluarkan sijil yang diiktiraf badan antarabangsa.

“Kursus untuk ‘underwater inspection’ juga sudah ada dijalankan di Malaysia ketika ini berbanding sebelum ini hanya boleh diikuti di luar negara.

“Kos untuk menjalani kursus bagi menceburi bidang ‘underwater welding’ ini sememangnya tinggi dan mencecah puluhan ribu ringgit bergantung kepada pusat latihan berkenaan.

“Namun wang yang dilaburkan berbaloi kerana latihan turut membabitkan penggunaan peralatan mahal serta pengalaman yang bakal diperoleh bukan calang-calang dan amat diperlukan sebelum layak digelar jurukimpal bawah air (‘diver-welder’), ” katanya.

Mengulas mengenai risiko kerjaya itu kata Wan Mohd Zafrulizan, ia adalah tinggi dan ada yang membawa maut.

Risiko seperti kejutan elektrik dan letupan juga boleh terjadi apabila hidrogen serta oksigen digunakan ketika proses mengimpal.

“Bagaimanapun, terdapat prosedur operasi standard (SOP) yang perlu dipatuhi setiap jurukimpal bawah air sebelum, ketika dan selepas selesai kerja.

“Amalan standard ini boleh mengelakkan bahaya dan kejadian yang tidak dingini daripada berlaku,” katanya.

Pada masa sama, bidang kimpalan ditawarkan di IKTBN Pagoh pada 2003.

Selepas hampir 17 tahun beroperasi lebih daripada 2,000 graduan dilatih di peringkat sijil dan diploma.

Purata kadar kebolehpasaran untuk bidang ini dari 2016 sehingga 2019 amat memberangsangkan apabila lebih 90 peratus graduan berjaya mendapatkan pekerjaan di pelbagai sektor dalam tempoh enam bulan selepas tamat pengajian.

Kata Wan Mohd Zafrulizan, permintaan industri kimpalan adalah tinggi dan konsisten untuk penempatan pekerjaan.

Graduan sangat bertuah kerana bidang ini boleh dikatakan fleksibel walaupun mereka beralih arah ke pekerjaan di industri berlainan. Perkembangan industri sekarang adalah pesat terutama dari segi teknologi.

Tidak dinafikan sesetengah teknologi adalah asing kepada pelajar mahupun tenaga pengajar. Ini antara salah satu mengapa On Job Training (OJT) di industri menjadi perkara wajib kepada pelajar.

Semua pelajar SKM (Sijil Kemahiran Malaysia) dan DKM (Diploma Kemahiran Malaysia) perlu menjalani OJT selama tiga bulan pada semester akhir pengajian. Secara tidak langsung didedahkan dengan cara kerja dan teknologi baharu.

Wan Mohd Zafrulizan – Ketua Jabatan Kimpalan, Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN) Pagoh

Sumber: hmetro.com.my/akademia

Komen: Sekiranya anda rasa kerjaya ini tidak sesuai untuk anda, banyak lagi kerjaya kemahiran mempunyai prospek yang cerah dan tidak begitu merbahaya. Antara kursus kemahiran yang membolehkan anda memiliki kerjaya yang ada banyak peluang pekerjaan termasuk (tapi tidak terhad kepada):

  1. Kursus kulinari
  2. Kursus bakeri/pastri
  3. Kursus elektrik
  4. Kursus pendidikan awal kanak-kanak
  5. Kursus perakaunan
  6. Kursus mekatronik
  7. Kursus pengurusan hotel
  8. Kursus digital marketing
  9. Kursus IT (komputer sistem/rangkaian komputer/pembangunan aplikasi@programming)
  10. Kursus multimedia/pereka grafik

Sekiranya anda tidak tahu kursus kemahiran apa lagi yang ditawarkan, boleh isi butiran anda di sini (pusat latihan swasta sahaja) ataupun whatsapp https://wa.me/0123123430?text=pertanyaankursuskemahiran

Jika anda dah ada Sijil Kemahiran Malaysia/Diploma Kemahiran Malaysia/Diploma Vokasional Malaysia dan ingin meneruskan ke peringkat Ijazah, boleh baca sini.

MBOT – Professional Technologist (Ts.) & Certified Technician (Tc.)

Ts. & Tc. – Apa tu?

Pernah nampak gelaran Ts. & Tc.?
Ramai yg tanya Ts. tu Tan Sri ke?

Tan Sri bukan Ts.
Tan Sri Muhyiddin Yassin, PM ke-8 Malaysia

Sebenarnya, Ts. adalah abbreviation atau singkatan kepada Professional Technologist dan Tc. adalah singkatan kepada Certified Technician. Boleh juga yg letakkan singkatan P.Tech atau C. Tech. di belakang nama.

No photo description available.
Ts.

Jom kita tengok serba sedikit mengenai Ts. & Tc. Pendapat kami ini hanya bertujuan untuk berkongsi info kepada yg mungkin berminat untuk mengambil Ts. & Tc. Tidak ada paksaan, ia mungkin mempunyai kelebihan kepada sesetengah orang dan mungkin juga kekangan kepada yg lain. Artikel ini bukan untuk membandingkan antara MBOT vs. BEM atau Ts. vs. Ir. Masing- masing adalah entiti yang berbeza dan mempunyai kelebihan tersendiri.

Apa itu MBOT?

MBOT adalah Malaysia Board of Technologist, salah satu badan professional yg ditubuhkan oleh kerajaan sama seperti badan professional yang lain seperti BEM (Board of Engineer), LAM (Lembaga Arkitek Malaysia), Lembaga Jurukur Malaysia dan sebagainya.

Idea penubuhannya bermula pada Rancangan Malaysia RMK-10 (2011-2015). Pada Ketika itu di Malaysia, hanya 10% pelajar sahaja yg mendaftar dalam upper level secondary TVET, jauh daripada negara OECD (negara maju/membangun) yang mana pendaftarannya sebanyak 44%.

Jadi pihak kerajaan menubuhkan MBOT pada tahun 2015 dengan objektif untuk meluaskan access kepada kualiti tinggi Technical & Vocational Education Training (TVET) dan menukar Malaysia kepada negara berpendapatan tinggi.
Sebelum ini MBOT adalah agensi dibawah MESTECC dan sekarang ini telah diletakkan dibawah MOHR (Human Resource) yang adanya agensi seperti DOSH, JPK dan lain-lain.

Apakah fungsi MBOT? Bukan dah ada BEM?

Seperti yang kita tahu, BEM adalah badan untuk mengawal selia kerja-kerja Kejuruteraan bagi Graduate Engineer, Professional Engineer, Inspector of Works (IOW) sehinggalah kepada badan yang menyediakan khidmat kujuruteraan (checker, ECP, etc).

Manakala MBOT pula adalah untuk kumpulan Technologist and Technician. Misi MBOT adalah untuk meningkatkan kedudukan, visibility dan juga pengiktirafan kepada Technologist & Technician sebagai bidang professional sama seperti Ir. (Professional Engineer). MBOT mengambil rujukan daripada Canadian Council of Technician & Technologist tetapi diubah untuk memenuhi keperluan tempatan.

Apa beza Engineer, Technologist, Technician?

Secara ringkasnya, ia mempunyai perbezaan asas iaitu:
(a) Engineer (Ir./PE) – Kebanyakannya (tidak semua) akan fokus kepada pengaplikasian matematik, teori dan sains iaitu berkonsep dan berorientasikan rekaan (conceptual dan design oriented)
(b) Technologist – akan mentafsir idea, konsep dan rekaan Ir. tadi kepada yang sebenar, lebih hands on atau berorientasikan aplikasi fizikal.
Contohnya terlibat dalam proses pengilangan atau menguji produk atau proses.
(c) Technician – Fokus kepada pelaksanaan kerja – akan membuat kerja-kerja yang telah direka oleh PE atau membuat kerja-kerja yang ditetapkan dalam SOP yg dibuat oleh Ts.

Contoh bidang Inspection & NDT – New Construction of Pressure Vessel (PV).
Jurutera akan terlibat dalam fasa FEED (Front End Engineering Design), CDBM (Corrosion Design Basis Memorandum) sehinggalah kepada pengiraan rekaan PV dengan menggunakan manual atau perisian seperti PV Elite.

Bila mereka, lukisan dah siap, Ts. akan mentafsir lukisan tadi.
Contohnya mereka akan terlibat dalam proses menentukan proses pengilangan yg sesuai (rolling, head forming), proses welding, testing dan sebagainya. Dalam proses ini, Ts. mungkin perlu membuat keputusan untuk memilih teknologi yang sesuai digunakan contohnya NDT kaedah PAUT menggantikan RT dan lain-lain lagi.

Certified Technician pula akan melaksanakan tugasan yang diperlukan seperti membuat kerja-kerja rolling, forming, welding, NDT dan sebagainya.

Tidak dinafikan, ramai juga Engineer yang membuat kerja-kerja Technologist atau Technician di atas. Jadi kita berilah masa kepada MBOT untuk mengembangkan Ts. dan Tc. supaya mempunyai skop kerja yang lebih spesifik .

Kami percaya yang Engineer, Technologist dan Technician perlu saling melengkapi antara satu sama lain. Mereka harus bekerjasama dalam ekosistem rantaian professional untuk meningkatkan nilai kejuruteraan dan teknologi di Malaysia.

Bidang teknologi apa yg ada dibawah MBOT?

Pada masa ini, terdapat 23 bidang tecknologi dan teknikal. Khususnya kepada yang berkerja dalam bidang Inspection, NDT, Welding, Lab Testing atau yang berkaitan, kami menyarankan anda memilih bidang Manufacturing & Industrial Technology (ME). Tetapi boleh juga memilih bidang Oil & Gas (Upstream, Downstream, Refining, Petrochemical dan sebagainya).

Contoh teknologi dalam Inspection, Welding & NDT:
a) RBI – Risk Based Inspection replace time based inspection (dari 15 bulan ke 3 tahun ke 6 tahun di SSI)
b) Drone atau Videoscope boleh menggantikan pemeriksaan visual manual.
c) Semiauto atau Automatic Welding manual – cth tube to tubesheet
d) NDT – UTTM high temp probe, C-Scan corrosion mapping, TOFD, PAUT, ECT Weld support MPI, ECT Tube dan bermacam- macam lagi teknologi yang ada.

Adakah wajib untuk kita berdaftar dengan MBOT?

Seperti kita sedia maklum, sebarang perkerjaan yang mempunyai gelaran “Engineer” atau berkaitan kejuruteraan, contohnya QA/QC Engineer, Project Engineer, NDT Engineer, Inspection Engineer, seseorang itu wajib berdafatar dengan BEM seperti dinyatakan dalam Akta Registration of Engineer (REA 2015) samada Graduate Engineer atau Professional Engineer. Tetapi ramai yang masih tak berdafatar kan. Jika didapati bersalah anda boleh didenda tidak melebihi RM 10,000 ataupun dipenjara tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali.

Untuk Ts. & Tc., apa yang kami nampak Akta yang ada sekarang (Akta 768) masih tidak lagi mewajibkan pendaftaran Technologist atau Technician dengan MBOT, ianya masih bersifat sukarela. Kita mengharapkan MBOT akan meluaskan lagi bidang kuasanya pada masa datang.

Macam mana nak daftar Ts. & Tc. ni?

Ia bukannya prosedur yang menakutkan dan susah. Posesnya pada masa ni masih lagi senang dan straight forward.

(a) Untuk bergelar Ts. anda perlu mempunyai ijazah yang diiktiraf oleh board seperti B. Eng, B.Eng. Tech dan lain-lain dan berdafatar sebagai Graduate Technologist (GT).

(b) Bagi Tc. anda perlu mempunyai Diploma, SKM dan berdafatar sebagai Qualified Technician (QT).
Seterusnya, anda harus mempunyai pengalaman kerja dalam bidang tecknologi atau servis teknikal yang berkaitan selama sekurang-kuranganya 3 tahun sebelum layak memohon Ts. atau Tc.
Bagi yg sudah mempunyai pengalaman kerja sekurang-kurangnya 3 tahun, setelah mendapat kelulusan GT atau QT, anda boleh terus mohon sebagai Ts. atau Tc. Untungnya pada masa ini, pengalaman tersebut dikira dari tarikh anda berkerja bukan dari tarikh anda berdafatar sebagai GT atau QT, jadi prosesnya agak cepat.

Flowchart - QT to Tc.
Flowchart - Application to be Tc.

Anda hanya perlu mengisi beberapa perkara dan maklumat dalam laman web MBOT contohnya pengalaman kerja, surat majikan dan juga CV anda untuk dinilai. Ada beberapa kriteria yang perlu ada dalam CV tersebut iaitu kompetensi dan komitmen (Knowledge & Understanding, Application to Practice, Leadership/Management, Interpersonal Skills dan Professional Conduct – lebih kurang sama dengan PI IEM)
Jika memenuhi semua keperluan tersebut, anda akan diterima untuk ditemuduga oleh panel penilai MBOT. Boleh rujuk carta alir di bawah.

Graduate Technologist - Ts.
Flowchart - Application to be Ts.

Jika belajar bidang lain tetapi kerja dan pengalaman bidang lain, boleh ke mohon sebagai Ts.?

Apa yang kami tahu ia dibenarkan oleh MBOT (mungkin boleh berubah), itulah keindahan MBOT. Ia mengambil kira pengalaman kerja anda, jika belajar bidang Electrical Engineering tetapi pengalaman kerja bidang NDT, anda berpeluang untuk memohon bidang teknologi NDT dan seterusnya bergelar Ts.

Berapa lama masa dari GT ke Ts. atau QT ke Tc.? Berapa kos yang perlu dibayar?

Kebanyakannya akan selesai dalam masa 6 bulan ke atas tertakluk kepada jumlah pendaftaran dan panel penilai yang ada. Contohnya permohonan kami:
(a) Graduate Technologist – Mohon 13/11/2019 – Bayar RM 50
(b) Lulus GT & mohon Ts. – 06/12/2019
(c) Sedia untuk penilaian Ts. – 11/04/2020 – Bayar RM 600
(d) Temuduga – 19/05/2020
(e) Keputusan – 06/06/2020 – Bayar RM 350

Kos untuk Ts = RM 1000, Pembaharuan RM 200 (< 60 tahun) & RM 100 (> 60 tahun)
Kos untuk Tc. =RM 530, Pembaharuan RM 100 (< 60 tahun) & RM 50 (> 60 tahun)

Soalan yang paling popular!
Apa kelebihan Ts. atau Tc.? Adakah boleh endorse document atau buat submission seperti Ir.?

Dalam Akta 768, section 19, ia menyatakan Ts. is entitled to approve and certify the manner (cth SOP, Procedure dan lain-lain) atau conduct technology services.

Pendapat peribadi kami, khususnya dalam industri (bukan pendidikan, kerajaan, dll), Ts. dan Tc. ni masih lagi tidak dipraktikkan atau diiktiraf oleh pihak berkuasa seperti DOSH, pihak majikan atau pihak industri sendiri.
Masing-masing mempunyai sudut pandangan yang berbeza, terpulang kepada diri sendiri untuk melihat kelebihan tersebut.

Macam kami di GTI kami pandangannya dari sudut berlainan, kami akan menghasilkan peluang.
Contohnya dengan adanya Ts. atau Tc. ia akan memberikan tambah nilai (added value) kepada diri sendiri dan pelanggan kita.
“If you put in the work, put in the time, put in the effort, you’re going to reap the benefits”.

Jadi kepada Welding / API/ Painting Inspectors, QA/QC, NDT Technician, Corrosion, Lab Tester dan lain-lain yang mungkin tidak berpeluang untuk mendapatkan Ir./PE, boleh la cuba dapatkan Ts. atau Tc. Siapa tahu ia akan memanfaatkan anda di masa depan.

Kepada yg berminat nak tahu lebih detail, boleh join group telegram “road to Ts”., banyak info dan perbincangkan yg dibuat dalam group ni. https://t.me/joinchat/AwxmwVT0sRNIAl4y-L-WoA.

Diubahsuai dari artikel: FB Page Group Technical Inspection – GTI Sdn Bhd

Komen:

Laluan pemegang SVM/SKM ke Ts.

Laluan graduan TVET ke Universiti (TVETUni), boleh lawat sini ATAUPUN anda setakat ingin dapatkan ijazah sarjana muda (xMQA) dari Universiti tempatan (IPTS) dalam masa tersingkat (6-9 bulan)*, boleh lawat sini (*hanya sesuai untuk pekerja sektor swasta sahaja)

Pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Dapat Gaji Lebih Tinggi (Berbanding SPM sahaja) Untuk Perlantikan Ke Perkhidmatan Awam?

Betul ke gaji lebih tinggi dengan adanya Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)*?

Kalau anda tak percaya, bacalah sendiri dari laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.
* Namun, semua jawatan masih memerlukan kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Tetapi jika anda kerja di sektor swasta, tak perlu risau sangat pasal SPM.

Takut anda tak tahu, pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) juga mendapat permintaan tinggi dari industri dan juga syarikat di luar negeri.

Gaji Lebih Tinggi untuk pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) berbanding SPM sahaja

Berikut adalah contoh salah satu daripada 63  jawatan yang menunjukkan kelayakan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) mempunyai gaji permulaan yang lebih tinggi.

gaji lebih tinggi

PERINGATAN

Bagi tujuan pelantikan ke perkhidmatan awam, calon yang memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk Sijil Pelajaran Malaysia perlu memiliki sekurang-kurangnya keputusan berikut:

  • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan; atau
  • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut; dan
  • memenuhi syarat kelayakan Bahasa Melayu iaitu Kepujian dan subjek-subjek tertentu seperti mana yang disyaratkan dalam skim perkhidmatan.

Calon yang memiliki Sijil SVM adalah layak dipertimbangkan pelantikan ke jawatan dalam Kumpulan Pelaksana yang bersesuaian yang mensyaratkan SPM/SVM. Bagi tujuan memenuhi syarat lulus atau kepujian Bahasa Melayu untuk pelantikan ke Perkhidmatan Awam, calon hendaklah memperoleh pencapaian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (Kod 1104) seperti berikut:

SYARAT KELULUSAN BAHASA MELAYU UNTUK PELANTIKAN KE PERKHIDMATAN AWAMSYARAT PENCAPAIAN DALAM MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU (KOD 1104)
KepujianSekurang-kurangnya Gred ‘C’
LulusSekurang-kurangnya Gred ‘E’

Syarat Lantikan/Gaji/Deskripsi Tugas untuk jawatan lain boleh dirujuk di Portal RasmiSURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

Sekiranya anda cuma pemegang SPM dan tidak berpeluang melanjutkan pendidikan ke mana-mana IPTA, Kolej Komuniti atau Politkenik dan juga gagal rayuan permohonan UPU, anda masih cuba mohon untuk belajar kursus kemahiran di:

1. Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA)
2. Institusi Latihan Kemahiran Swasta (ILKS)