59 thoughts on “Borang Permohonan KIP-01

  1. Salam Mohd Shairuldin, anda perlu ada SKM & pengalaman dlm bidang kemahiran anda selama >10 thn.
   Lepas tu, kena lulus kursus induksi PP-PPT dua hari yg bakal dianjurkan di Kepong Metro Prima pada 17-18 Disember nanti.

    1. En Mohd Shairuldin minat kursus mana satu?
     Sila muat turun borang, isi & emel kembali bersama slip bayaran untuk pengesahan tempat anda (nyatakan kursus mana anda minat)

  1. Nurul, kalau kamu takda masalah nak datang ke KL, ada 1 sesi pada 17-18 Disember.
   Jika berminat, akan emel anda butirannya.

   Tapi kalau tak urgent, tunggulah 2107 atau 2018, mana tahu mungkin ada 🙂
   Kursus PPL & PP-PPT jarang dianjurkan, apatah lagi di Kuantan.

 1. Salam admin..boleh emailkn borang kursus induksi ke emel sy?sy nk bertnya lebih lnjut,di area penang ni..dekat mana ye kursus induksi dijalankan?selain di bukit mertajam

  1. Syawani, anda tak dapat muat turun borang ni ke?
   Dan anda tinggal di negeri mana kalau bukan Penang? Sebab cuma 1 sesi pada bulan Dis di Utara.

 2. saya ada diploma kejuruteraan mekanikal di bwah ipta.bolehkah saya memohon?
  ada atau tdak kursus ini dijalankn di utara sebab saya tinggal di Penang.

 3. Salam admin..boleh emailkn borang kursus induksi ke emel sy? saya lepasan skm 1/2 boleh saya mohon? klau boleh tolong email dkt saya ..

  1. Salam Nor, kalau VTO secara PPT, tak perlu ambil kursus. Namun, syarat paling min pun kena ada pengalaman mengajar bidang teknikal selama 4 tahun ke atas.

   Jadi, adakah anda layak mohon secara PPT? Kalau tak, kena ambil kursus, separa masa atau sepenuh masa.

  1. Salam Ummi, pertama sekali, anda tinggal mana?
   Kedua, anda perlu ambil secara PERCUMA (cuma CIAST, SEPENUH MASA shj yg tawarkan) atau tengah kerja, ada bajet untuk bayar sendiri & belajar separa masa?

 4. Saya bekerja disebuah pusat bertauliah dengan pengalaman 8 tahun sebagai PP. adakah sy layak memohon kursus PPL? jk layak, bagaimana cara untuk apply?

 5. Selamat pagi..Saya sekarang sedang berkhidmat dalam TUDM..dah berkhidmat selama lebih 10 thn..dalam bidang Penyelengaraan kapal terbang..saya berminat untuk mendapatkan SKM melalui PPT..Adakah saya layak atau bagaimana?..tq

 6. Sy telah lulus Skm kelapa sawit tahap 3 dan telah bekerja selama 4 tahun. layak ke ambil PPL atau ape yg perlu ambil utk langkah seterusnya?

  1. En Abu Naim, nak ambil induksi PPL tu takda masalah.
   Cuma cabarannya samada dilantik ke tidak, sebab pengalaman anda cuma 4 tahun (syarat AM perlantikan PPL adalah pengalaman kerja 10 tahun).
   Namun, mungkin bidang anda ni kritikal (takda PPL ataupun kekurangan PPL untuk bidang ni), jadi lantikan mungkin dilaklukan juga, bergantung kepada nasib.

 7. Selamat pagi, saya berminat untuk menjadi pegawai pengesahan untuk pp-ppd-ppb, pp-ppl dan pp-ppt. Untuk pengetahuan saya telah pun menduduki ketiga-tiga induksi tersebut serta telah memperolehi sijil-sijil berkenaan. Saya telah mencari borang-borang permohon tersebut online tetapi masih gagal menemuinya. Adakah ianya mempunyai pautan lain dan dalam wedsite lain.
  terimakasih

  1. Maaf Hairul, setakat ni takda mana-mana penganjur yg buat kat Pantai Timur, sampai huung tahun 2018.
   Paling dekat hujung minggu ni, 29-30 Sept di UniKL-MIAT

 8. Bila waktu terdekat untuk kursus PPL tahun ini atau tahunn2019. Saya berminat nak memohon. Asyik terlepas kursus tersebut

 9. Apakah ciri-ciri kelayakan yang diperlukan kepada calon yang mahu mengikuti kursus induksi pp-ppd-ppb ini dengan lebih jelas.

 10. Boleh kah Saya dari Kota Kinabalu ingin menyertai kursus pp-ppt pada 16 & 17 march ini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *