Category Archives: Kursus Induksi PP-PPD/PP-PPT/PPL

SKM melalui PPT (Untuk personel yang berpengalaman kerja) – Mohon Sendiri ke Khidmat Runding??

Adakah anda berpengalaman kerja, memiliki kemahiran tertentu tetapi tiada Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)?

Contoh Sijil Kemahiran Malaysia melalui kaedah PPT

Sebenarnya ada dua cara sahaja, samada mohon sendiri (DIY) ataupun dapatkan khidmat runding.

Nak jimat kos, mohonlah sendiri, sila baca Panduan Permohonan SKM -PPT yang boleh didapati dari sini.

Dah baca dan masih tak faham? Ikutilah taklimat SKM-PPT yang dianjurkan oleh setiap pejabat Wilayah JPK secara PERCUMA – Persediaan kepada calon mengambil SKM-PPT.

Diadakan setiap HARI SELASA MINGGU PERTAMA setiap bulan.

Kalau dah baca Panduan, dah ikuti Taklimat PERCUMA dan masih tak faham ataupun takda masa nak buat sendiri, BAYAR lor – dapatkan khidmat runding dari min 😀

Bergantung kepada perkhidmatan apa yang diperlukan, kosnya dari beratus hingga ribu, setiap Tahap.

PS: Bagi mereka yang dah ada SKM, berpengalaman 10 tahun ke atas (atau kurang tapi bidang baru/kritikal) dan minat jadi Pegawai Penilai kaedah PPT (PP-PPT), bolehlah ikuti kursus induksi PP-PPT minggu ni, 12-13 Okt di ISE Education Sdn Bhd, Keopng Metro Prima.

Muat turun borang & daftar kursus induksi PP-PPT

Kursus Induksi PP-PPD bulan Sept 2019

PELUANG MENJADI PENGAJAR KEMAHIRAN DI PUSAT BERTAULIAH JPK/INSTITUT/KOLEJ TVET!!!

I Smart Educare akan menganjurkan Kursus Induksi PP-PPD-PPB (Pegawai Penilai – Pegawai Pengesah Dalaman – Pengurus Pusat Bertauliah) bagi individu yang :

 Ingin dilantik sebagai:

  • Pengurus Pusat Bertauliah (PPB) – PPB JPK
  • Pegawai Pengesah Dalaman (PPD) – PPD JPK (perlu ada SKM3 juga nanti)
  • Pegawai Penilai (PP) – PP JPK (perlu ada SKM3 & VTO juga nanti)
  • Pegawai Pengesah Luaran (PPL) – pra-syarat sebelum ikuti kursus induksi PPL pada 5-6 Okt nanti.

Ingin menubuhkan pusat latihan kemahiran yang ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)

Ingin meneroka peluang/rezeki dalam bidang TVET

Tarikh: 21-22 Sept 2019 (8.30-5pm)
Tempat: Kepong Metro Prima, Kepong, KL 
Bank: Maybank 51458385943, ISE Education Sdn Bhd 
RM350 shj (termasuk minum pagi & makan tengah hari, nota & sijil dari JPK) 

Tunggu apa lagi!!! REBUT PELUANG KEEMASAN INI! TEMPAT adalah TERHAD!!! 

MUAT TURUN BORANG

🙂

More TVET graduates needed – Dr Khair

Dr Khair hitting a gong to officiate the event, witnessed by Jamaliah (right) and others.

KUCHING: Malaysia needs to enrol more students for Technical and Vocational Education and Training (TVET) in stages, said Malaysia Education Service Commission chairman Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof.

He said he would like to see the number of students increase from 175,000 in 2017 to 231,000 in 2020, which is about 24.2 per cent, to meet the needs as under the 11th Malaysia plan, 60 per cent of 1.5 million jobs created require TVET.

He added that this is necessary to face the wave of Industrial Revolution 4.0 which has started globally.

“Ironically, we are still deficient in this aspect as 80 per cent of the workforce here has SPM qualification and only 25 per cent are highly skilled. Thus, under the 11th Malaysia Plan, the government targets to increase the highly skilled manpower to 35 per cent by 2020,” he said at the second session of the Politeknik Kuching 27th graduation at the campus yesterday.

He added that TVET will give opportunity to students to further their studies in skills field up to university level and this will contribute towards the government’s goal of making Malaysia a high income and developed country.

He said Politeknik Malaysia has been recognised as a skills education institution that can give SPM school leavers better career opportunities.

Meanwhile, Politeknik Kuching director Jamaliah Ahmad said that Politeknik Kuching graduates have high marketability, which is on the rise annually.

“In 2017 it was 92.1 per cent, then it was 97.2 per cent and 97.9 per cent last year. Few of the graduates also decided to further their studies in universities locally and abroad.”

People used to have the perception that graduates produced by polytechnics and community colleges are fit for blue collar jobs like working as labourers, with low salaries.

This perception is not true, she said, as with the Industrial Revolution 4.0, polytechnic graduates are able to use the knowledge they gained in the industries.

She noted that the enrolment for female students is almost equal to male students, showing that TVET opportunities are not just limited to one gender.

She added that this year, 9,171 school leavers applied to enter Politeknik Kuching but the institution could only offer places to 1,080 students.

“This indicates that youths and parents have come to realise that TVET is very important, in line with the government’s effort to make TVET a mainstream education,” she said.

The graduation ceremony continues today with two sessions.

Source: https://www.theborneopost.com

Prosedur baru pengeluaran sijil induksi PP-PPD-PPB, PP-PPT, PPL

Ini adalah makluman terkini (belum diwawarkan secara rasmi oleh CIAST lagi) tapi bolehlah buat persiapan awal.

Prosedur pengeluaran sijil induksi mungkin bakal dicetak oleh calon sendiri melalui www.skkm.gov.my. Jadi semua calon WAJIB daftar di www.skkm.gov.my & semak keputusan serta cetak sijil sendiri kemudian.
Mohon maaf atas segala kesulitan yang mungkin timbul dengan prosedur baru ini.

Nota: Ini melibatkan semua sijil yang masih tertunggak sejak persaraan Ketua Pengarah yang lalu pada bulan Mac 2019.
Jika anda belum ikuti salah satu induksi PP-PPD-PPB, PP-PPT atau PPL, bolehlah rujuk jadual induksi 2019 disini.

This is the latest update (not officially announced in CIAST website yet) and you should be prepared for it earlier.

Highly possible NEW procedure of cert printing: You may need to print your own cert via www.skkm.gov.my later when their (JPK/CIAST) system is ready (estimated another 1-2 months again).
So YOU MUST register yourself at www.skkm.gov.my coz they may not be printing out cert anymore.
Sorry for inconveniences caused (on behalf of CIAST/JPK)

Note: This affects all outstanding certs since the retirement of the previous JPK Director General in March 2019.
If you have not attended either PP-PPD-PPB, PP-PPT or PPL induction course, you may refer to 2019 induction course schedule here to plan your schedule.

Kursus Induksi PP-PPD-PPB 2019 (Julai)

📢 PELUANG MENJADI PENGAJAR KEMAHIRAN DI PUSAT BERTAULIAH JPK/INSTITUT/KOLEJ TVET!!!

I Smart Educare akan menganjurkan Kursus Induksi PP-PPD-PPB (Pegawai Penilai – Pegawai Pengesah Dalaman – Pengurus Pusat Bertauliah) bagi individu yang :

🔴 Ingin dilantik sebagai:

1️⃣Pengurus Pusat Bertauliah (PPB) – PPB JPK
2️⃣Pegawai Pengesah Dalaman (PPD) – PPD JPK (perlu ada SKM3 juga nanti)
3️⃣Pegawai Penilai (PP) – PP JPK (perlu ada SKM3 & VTO juga nanti)
4️⃣Pegawai Pengesah Luaran (PPL) – pra-syarat sebelum ikuti kursus induksi PPL pada 5-6 Okt nanti.

🔴 Ingin menubuhkan pusat latihan kemahiran yang ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)

🔴 Ingin meneroka peluang/rezeki dalam bidang TVET

Tarikh: 27-28 Julai 2019 (8.30-5pm)
Tempat: Kepong Metro Prima, Kepong, KL
Bank: Maybank 51458385943, ISE Education Sdn Bhd
RM350 shj (termasuk minum pagi & makan tengah hari, nota & sijil dari JPK)

Tunggu apa lagi!!! REBUT PELUANG KEEMASAN INI! TEMPAT adalah TERHAD!!!

MUAT TURUN BORANG

🙂

Peluang graduan TVET di Offshore

Bekerja di pelantar minyak tak sama dengan bekerja di tempat-tempat biasa. Berjauhan dengan keluarga, anak bini serta girlfriend, kerja 12 jam sehari start jam 6.30 pagi sampai le jam 6.30 petang. Pergerakkan pun terbatas, banyak regulation yang kena patuhi.

Tentang safety pulak, number one. Sesetengah platform Petronas langsung tidak benarkan personnel keluar dari living quarters kalau tak pakai coverall, sebab safety. Mercury hazard Dan Hidrogen sulfida.. Platform Supervisor ada hak untuk hantar balik pada sesiapa yang langgar safety regulation. Kena pakai PPE atau personnel protective equipment setiap masa sewaktu bekerja, kalau after working hour sekalipun kena pakai kalau keluar dari living quarters. Living quarters – tempat makan minum, tengok tv, mandi, rehat dan tidur.

Nak ke offshore pun perlu jalan urine test terlebih dulu, mana-mana personnel yang positive, minta maaf sila balik rumah, offshore bukan tempat untuk penagih. Sekarang Petronas dah kuat kuasakan peraturan ni di sebelah east coast ni. Mana-mana personnel yang nak ke Petronas platform mesti urine test dulu sebelum naik chopper. Exxonmobil, Talisman dan lain-lain buat masa ni belum start lagik.

Risiko pun tinggi, ombak besar, angin kencang, kerja-kerja yang dijalankan semuanya kerja yang robbust. Takde kerja yang takde risiko. Life di offshore perlu allert 24 jam. Masih berminat nak bekerja di offshore ke?

Kelayakkan untuk bekerja di Offshore

Bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali.

Turun dari platform to boat
Basic requirement untuk bekerja di pelantar minyak.

Berusia at least 18 tahun ke atas – biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni. Paling mudah gi register kat INSTEP – Institut Teknologi Petronas. Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer.
Institut Teknologi PETRONAS (INSTEP – Batu Rakit Campus)
Lot 9764, Mukim Batu Rakit,
21020, Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman,
MALAYSIA
Tel: 609 – 669 6141
Fax: 609 – 669 6702
Email: instep@petronas.com.my

Kalau dah grad dari INSTEP, ada rezeki boleh bekerja dengan di Petronas ataupun Exxonmobil platform. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka.. nasib lah.

Safety Passport – Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. … kalau di sebelah pantai timur ni, TSTC menawarkan berbagai course untuk workers. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :
Basic sea survival course
HUET – Helicopter underwater escape training
Fire fighting
Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses. So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan.

Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.

Berapa ribu ringgit Malaysia? Untuk 4 courses ini ada perlu ada RMX,XXX.XX. Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang.

Terengganu Safety Training Center Sdn Bhd
3572, Jalan Panchur,
Kawasan Perindustrian Teluk Kalong,
24000 Kemaman
Terengganu Darul Iman
Tell : 09-8623300
Fax : 09-8623302

Physically fit – Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.
Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Demob – balik ke onshore, atau back to town.

Mentallity Fit – Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.
Medical check-up – Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Jantung OK, paru-paru OK, mata OK dan semuanya OK. Kalau semua OK boleh jalan terus.
So ini lah serba sedikit BASIC requirement untuk bekerja di offshore.

Position Yang Ditawarkan

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore.

Helper – kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping. Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni.
Estimated Salary : RM40.00-RM50.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger – Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai.
Estimated Salary : RM80.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger Scaffolder – Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik. Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness.
Estimated Salary : RM80.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Fitter – Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder.
Estimated Salary : RM90.00-RM130.00, offshore rate, 12 hours working time.

Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Post ni boleh tahan, kalau banyak “lesen” boleh buat duit banyak. Lesen ni datangnya dari Welder Qualification Test (WQT) .. haaa translate la sendiri, memang dah gitu term nya. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.. wahaha.
Estimated Salary : RM100.00-RM300.00, offshore rate, 12 hours working time.

Blaster – Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke.. mana-mana lah. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Painter – Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu. Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Electrician – Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform.
Estimated Salary : RM100.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Instrument Fitter – Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung.
Estimated Salary : RM90.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Crane Operator – Operate platform crane.. huii kena ada course ni, kalau boleh bawak crane di onshore belum tentu boleh bawak crane di offshore.
Estimated Salary : RMxx.00-RMxx.00, offshore rate, 12 hours working time.

Roustabout –
Roughneck-
Derrickman
Driller/Assistant Driller
Toolpusher –
Storeman –
Mud Logger –
Production Operator –
Maintenance personnel –
Divers-
Catering staff –

Professional posts – Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:

Geologists and Geophysicists
Reservoir engineers
Drilling engineers
Petroleum engineers

Kredit artikel penulisan: www.offshoreman.net

Komen: Jika anda dah dalam bidang O&G dan nak dipersijilkan (Sijil Kemahiran Malaysia, Diploma Kemahiran Malaysia atau Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia), anda boleh rujuk DAFTAR NOSS JPK untuk lihat samada standard pekerjaan telah dibangunkan ke belum. Kalau dah ada, mohon SKM/DKM/DLKM anda melalui PPT.

Dan jika anda ada pengalaman kerja melebihi 10 tahun dalam bidang kemahiran anda, bolehlah pertimbangkan untuk dilantik sebagai Personal Penilai & Verifikasi. Kursus induksi seperti PP-PPT & PPL selama 2 hari boleh melayakkan anda untuk dilantik, selain SKM & pengalaman kerja.



TVET to be re-branded to make it more appealing

Education Minister Dr Maszlee Malik at Putrajaya today. Pix by NSTP/Luqman Hakim ZubirBy Hashini Kavishtri Kannan – April 26, 2019 @ 2:54pm

PUTRAJAYA: The Education Ministry is looking into re-branding technical and vocational education and training (TVET) programme.

This also includes the possibility of changing its name to be more appealing, said Dr Maszlee Malik.

The Education ministry said it would undertake efforts to make TVET as a mainstream choice for students, instead of it being viewed as a second option.

“Currently, the stigma among the people is that TVET is a second choice and that they will not succeed if they take up TVET programmes.

“Therefore, the ministry will spearhead initiatives to change the stigma and perception including the possibility of changing of the name of TVET,” he said today.

Maszlee said TVET and vocational training is not something that people looked at highly.

“We have to acknowledge and appreciate that human skills are different from one another, and that there are people who could excel in the field of TVET.

“We, at the ministry are committed to bring up TVET as a top of choice of study,” he told reporters at an event organised by Education Ministry to announce three new initiatives that will be undertaken by community colleges to improve and enhance quality of education in line with the Fourth Industrial Revolution 4.0 (IR 4.0).

The three new initiatives are the ACES, Maker Market and Pondok Perdana.

Maszlee said ACES, an acronym for Apprenticeship, Professional Certification, Entrepreneurship and ‘Sijil Kolej Community’ are four pathways for secondary school leavers to take up TVET programmes at community colleges.

The Maker Market is an initiative taken by these colleges to collaborate with industry players, including Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (MDEC), to create industry ready workers.

“Pondok Perdana, the third initiative, is to empower and value-add the skills of ‘pondok’ students through more structured and organised programmes.

“Through this, community colleges would cater certificate and diploma programmes to these students,” he added.

Also present were Education director-general Datuk Dr Amin Senin and Polytechnic and Community College Education Department director-general Prof Datuk Dr Mohd Ismail Abd Aziz.

Source: https://www.nst.com.my/

Comment: TVET is already an internationally recognised name, what rebranding are you talking about Dr Maszlee?? You think rebranding is just a change of name?
Has the Ministry discussed with the various stakeholders?
Heard from a source saying the name might be changed to
Certificate In Practical Engineering Technology or CIPET!


Kuota Pinjaman Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) 2019 – Siapa Dapat, Siapa Tak Dapat?

Ya, keputusan yang dinanti-nantikan oleh banyak pengusaha Pusat Bertauliah (terutamanya swasta) dan lebih ramai lagi, para pelajar yang amat memerlukan pinjaman PTPK untuk menyambung pendidikan mereka supaya berdaya saing di alam pekerjaan kelak.

Jika anda pelajar yang ingin tahu samada Pusat Latihan/Bertauliah JPK yang anda ingin daftar betul-betul dapat kuota, sila rujuk sini (SKM 1-3) & sini (DKM 4 & DLKM 5). Harap maklum bahawa Pusat Bertauliah yang tidak dapat kuota boleh buat rayuan & dapat kuota kemudian. Jika anda tidak pasti pusat mana yang tawarkan kursus apa, boleh dapat & isi borang permohonan ringkas di sini.

Bagi Pusat Bertauliah JPK yang berjaya dapat kuota PTPK 2019, TAHNIAH!
Sekarang sudah boleh rancang & hantar pengajar/personel anda untuk kursus-kursus induksi (khususnya PP-PPD-PPB) & VTO sekiranya personel anda telah berhenti kerja sebelum ni kerana risau Pusat Bertauliah anda tidak dapat kuota dari PTPK.

Bagi mereka yang ingin tahu peluang yang ada dalam sektor TVET ataupun ingin jadi Pegawai Pengesah Luaran (PPL), kursus ni juga WAJIB untuk hadir

Dan jika anda adalah Pusat Bertauliah JPK yang pentauliahannya masih aktif tapi nak jual disebabkan tiada kuota PTPK, nak bersara dsgbnya, sila hubungi min kerana ada yang minat nak beli PB sedia ada, terutamanya di kawasan Lembah Klang.

NOTA: Kursus-kursus lain (VTO & Induksi):

1. PPL: 27-28 April
2. PP-PPT: 29-30 Jun

Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima, KL
Masa: 8.30-5pm
3. VTO (Pengambilan hujung Mei/Jun) – 360jam hujung minggu, 720jam di PB masing-masing

Syarat Kelayakan PP, PPD, PPB

Kerap juga min ditanya, apa syarat PP, PPD & PPB (terutamanya dari pusat latihan yang ingin tubuhkan Pusat Bertauliah). Harap ini dapat memberi gambaran yang jelas, tak perlu tanya min lagi 😀

Yang tak tahu apa tu Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) atau cara nak dapatkan SKM, sila baca lebih lanjut di sini.

Yang nak tahu apa tu Sijil Pengajar Vokasional@VTO, sila baca sini pula