Category Archives: Kursus Induksi PP-PPD/PP-PPT/PPL

Peluang graduan TVET di Offshore

Bekerja di pelantar minyak tak sama dengan bekerja di tempat-tempat biasa. Berjauhan dengan keluarga, anak bini serta girlfriend, kerja 12 jam sehari start jam 6.30 pagi sampai le jam 6.30 petang. Pergerakkan pun terbatas, banyak regulation yang kena patuhi.

Tentang safety pulak, number one. Sesetengah platform Petronas langsung tidak benarkan personnel keluar dari living quarters kalau tak pakai coverall, sebab safety. Mercury hazard Dan Hidrogen sulfida.. Platform Supervisor ada hak untuk hantar balik pada sesiapa yang langgar safety regulation. Kena pakai PPE atau personnel protective equipment setiap masa sewaktu bekerja, kalau after working hour sekalipun kena pakai kalau keluar dari living quarters. Living quarters – tempat makan minum, tengok tv, mandi, rehat dan tidur.

Nak ke offshore pun perlu jalan urine test terlebih dulu, mana-mana personnel yang positive, minta maaf sila balik rumah, offshore bukan tempat untuk penagih. Sekarang Petronas dah kuat kuasakan peraturan ni di sebelah east coast ni. Mana-mana personnel yang nak ke Petronas platform mesti urine test dulu sebelum naik chopper. Exxonmobil, Talisman dan lain-lain buat masa ni belum start lagik.

Risiko pun tinggi, ombak besar, angin kencang, kerja-kerja yang dijalankan semuanya kerja yang robbust. Takde kerja yang takde risiko. Life di offshore perlu allert 24 jam. Masih berminat nak bekerja di offshore ke?

Kelayakkan untuk bekerja di Offshore

Bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali.

Turun dari platform to boat
Basic requirement untuk bekerja di pelantar minyak.

Berusia at least 18 tahun ke atas – biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni. Paling mudah gi register kat INSTEP – Institut Teknologi Petronas. Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer.
Institut Teknologi PETRONAS (INSTEP – Batu Rakit Campus)
Lot 9764, Mukim Batu Rakit,
21020, Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman,
MALAYSIA
Tel: 609 – 669 6141
Fax: 609 – 669 6702
Email: instep@petronas.com.my

Kalau dah grad dari INSTEP, ada rezeki boleh bekerja dengan di Petronas ataupun Exxonmobil platform. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka.. nasib lah.

Safety Passport – Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. … kalau di sebelah pantai timur ni, TSTC menawarkan berbagai course untuk workers. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :
Basic sea survival course
HUET – Helicopter underwater escape training
Fire fighting
Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses. So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan.

Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.

Berapa ribu ringgit Malaysia? Untuk 4 courses ini ada perlu ada RMX,XXX.XX. Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang.

Terengganu Safety Training Center Sdn Bhd
3572, Jalan Panchur,
Kawasan Perindustrian Teluk Kalong,
24000 Kemaman
Terengganu Darul Iman
Tell : 09-8623300
Fax : 09-8623302

Physically fit – Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.
Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Demob – balik ke onshore, atau back to town.

Mentallity Fit – Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.
Medical check-up – Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Jantung OK, paru-paru OK, mata OK dan semuanya OK. Kalau semua OK boleh jalan terus.
So ini lah serba sedikit BASIC requirement untuk bekerja di offshore.

Position Yang Ditawarkan

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore.

Helper – kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping. Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni.
Estimated Salary : RM40.00-RM50.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger – Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai.
Estimated Salary : RM80.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger Scaffolder – Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik. Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness.
Estimated Salary : RM80.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Fitter – Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder.
Estimated Salary : RM90.00-RM130.00, offshore rate, 12 hours working time.

Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Post ni boleh tahan, kalau banyak “lesen” boleh buat duit banyak. Lesen ni datangnya dari Welder Qualification Test (WQT) .. haaa translate la sendiri, memang dah gitu term nya. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.. wahaha.
Estimated Salary : RM100.00-RM300.00, offshore rate, 12 hours working time.

Blaster – Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke.. mana-mana lah. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Painter – Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu. Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Electrician – Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform.
Estimated Salary : RM100.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Instrument Fitter – Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung.
Estimated Salary : RM90.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Crane Operator – Operate platform crane.. huii kena ada course ni, kalau boleh bawak crane di onshore belum tentu boleh bawak crane di offshore.
Estimated Salary : RMxx.00-RMxx.00, offshore rate, 12 hours working time.

Roustabout –
Roughneck-
Derrickman
Driller/Assistant Driller
Toolpusher –
Storeman –
Mud Logger –
Production Operator –
Maintenance personnel –
Divers-
Catering staff –

Professional posts – Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:

Geologists and Geophysicists
Reservoir engineers
Drilling engineers
Petroleum engineers

Kredit artikel penulisan: www.offshoreman.net

Komen: Jika anda dah dalam bidang O&G dan nak dipersijilkan (Sijil Kemahiran Malaysia, Diploma Kemahiran Malaysia atau Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia), anda boleh rujuk DAFTAR NOSS JPK untuk lihat samada standard pekerjaan telah dibangunkan ke belum. Kalau dah ada, mohon SKM/DKM/DLKM anda melalui PPT.

Dan jika anda ada pengalaman kerja melebihi 10 tahun dalam bidang kemahiran anda, bolehlah pertimbangkan untuk dilantik sebagai Personal Penilai & Verifikasi. Kursus induksi seperti PP-PPT & PPL selama 2 hari boleh melayakkan anda untuk dilantik, selain SKM & pengalaman kerja.



TVET to be re-branded to make it more appealing

Education Minister Dr Maszlee Malik at Putrajaya today. Pix by NSTP/Luqman Hakim ZubirBy Hashini Kavishtri Kannan – April 26, 2019 @ 2:54pm

PUTRAJAYA: The Education Ministry is looking into re-branding technical and vocational education and training (TVET) programme.

This also includes the possibility of changing its name to be more appealing, said Dr Maszlee Malik.

The Education ministry said it would undertake efforts to make TVET as a mainstream choice for students, instead of it being viewed as a second option.

“Currently, the stigma among the people is that TVET is a second choice and that they will not succeed if they take up TVET programmes.

“Therefore, the ministry will spearhead initiatives to change the stigma and perception including the possibility of changing of the name of TVET,” he said today.

Maszlee said TVET and vocational training is not something that people looked at highly.

“We have to acknowledge and appreciate that human skills are different from one another, and that there are people who could excel in the field of TVET.

“We, at the ministry are committed to bring up TVET as a top of choice of study,” he told reporters at an event organised by Education Ministry to announce three new initiatives that will be undertaken by community colleges to improve and enhance quality of education in line with the Fourth Industrial Revolution 4.0 (IR 4.0).

The three new initiatives are the ACES, Maker Market and Pondok Perdana.

Maszlee said ACES, an acronym for Apprenticeship, Professional Certification, Entrepreneurship and ‘Sijil Kolej Community’ are four pathways for secondary school leavers to take up TVET programmes at community colleges.

The Maker Market is an initiative taken by these colleges to collaborate with industry players, including Malaysia Digital Economy Corporation Sdn Bhd (MDEC), to create industry ready workers.

“Pondok Perdana, the third initiative, is to empower and value-add the skills of ‘pondok’ students through more structured and organised programmes.

“Through this, community colleges would cater certificate and diploma programmes to these students,” he added.

Also present were Education director-general Datuk Dr Amin Senin and Polytechnic and Community College Education Department director-general Prof Datuk Dr Mohd Ismail Abd Aziz.

Source: https://www.nst.com.my/

Comment: TVET is already an internationally recognised name, what rebranding are you talking about Dr Maszlee?? You think rebranding is just a change of name?
Has the Ministry discussed with the various stakeholders?
Heard from a source saying the name might be changed to
Certificate In Practical Engineering Technology or CIPET!


Kuota Pinjaman Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) 2019 – Siapa Dapat, Siapa Tak Dapat?

Ya, keputusan yang dinanti-nantikan oleh banyak pengusaha Pusat Bertauliah (terutamanya swasta) dan lebih ramai lagi, para pelajar yang amat memerlukan pinjaman PTPK untuk menyambung pendidikan mereka supaya berdaya saing di alam pekerjaan kelak.

Jika anda pelajar yang ingin tahu samada Pusat Latihan/Bertauliah JPK yang anda ingin daftar betul-betul dapat kuota, sila rujuk sini (SKM 1-3) & sini (DKM 4 & DLKM 5). Harap maklum bahawa Pusat Bertauliah yang tidak dapat kuota boleh buat rayuan & dapat kuota kemudian. Jika anda tidak pasti pusat mana yang tawarkan kursus apa, boleh dapat & isi borang permohonan ringkas di sini.

Bagi Pusat Bertauliah JPK yang berjaya dapat kuota PTPK 2019, TAHNIAH!
Sekarang sudah boleh rancang & hantar pengajar/personel anda untuk kursus-kursus induksi (khususnya PP-PPD-PPB) & VTO sekiranya personel anda telah berhenti kerja sebelum ni kerana risau Pusat Bertauliah anda tidak dapat kuota dari PTPK.

Bagi mereka yang ingin tahu peluang yang ada dalam sektor TVET ataupun ingin jadi Pegawai Pengesah Luaran (PPL), kursus ni juga WAJIB untuk hadir

Dan jika anda adalah Pusat Bertauliah JPK yang pentauliahannya masih aktif tapi nak jual disebabkan tiada kuota PTPK, nak bersara dsgbnya, sila hubungi min kerana ada yang minat nak beli PB sedia ada, terutamanya di kawasan Lembah Klang.

NOTA: Kursus-kursus lain (VTO & Induksi):

1. PPL: 27-28 April
2. PP-PPT: 29-30 Jun

Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima, KL
Masa: 8.30-5pm
3. VTO (Pengambilan hujung Mei/Jun) – 360jam hujung minggu, 720jam di PB masing-masing

Syarat Kelayakan PP, PPD, PPB

Kerap juga min ditanya, apa syarat PP, PPD & PPB (terutamanya dari pusat latihan yang ingin tubuhkan Pusat Bertauliah). Harap ini dapat memberi gambaran yang jelas, tak perlu tanya min lagi 😀

Yang tak tahu apa tu Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) atau cara nak dapatkan SKM, sila baca lebih lanjut di sini.

Yang nak tahu apa tu Sijil Pengajar Vokasional@VTO, sila baca sini pula

Tahukah anda sijil induksi PP-PPD, PP-PPT & PPL sekarang sah untuk tempoh 3 tahun?

Ya, tempoh 3 tahun tu dikira selepas kursus untuk tujuan pelantikan pertama jawatan personel. Syarat ini cuma kuatkuasa untuk mereka yang telah ikuti induksi selepas Mac 2015 (supaya adil untuk peserta yang lama kerana tidak berkuatkuasa sebelum tu).

Sekiranya peserta kursus tidak dilantik selepas tempoh 3 tahun, sijil induksi berkenaan tidak sah untuk pelantikan dan peserta perlu mengulang semula kursus induksi berkenaan.

Periksa mula, 20 soalan objektif
Ada yang cepat habis, ada yang sempat pose lagi 😀
Muka ceria selepas periksa
Semua gembira, nampaknya LULUS kot haha
Min tak terampil ambil gambar secara wefie, kena ambil kursus fotografi ni 😛

Selesailah induksi PP-PPT dua hari pada 16&17 Mac di I Smart Educare, anjuran ISE Education Sdn Bhd.
Ada je benda baru setiap tahun.😂
Contohnya sekarang mohon Sijil Kemahiran Malaysia dan juga PP-PPT secara online di www.skkm.gov.my, bakal PB akan secara auomatik jadi PB-PPT dsbgnya.

Jadi, jika anda dah ikuti kursus induksi lama sangat, tak kira PP-PPD, PP-PPT ke PPL, DAN tak pernah aktif/dilantik, digalakkan juga anda ikuti semula jika ingin aktif kerana banyak benda dah berubah. Anda kena ikuti perkembangan terkini supaya tak salah info.

Ni adalah 2 induksi terdekat sebelum Puasa nanti:

Induksi PP-PPD
30-31 Mac

Induksi PPL
27&28 April (Setakat hari ni, cuma 1 sesi seluruh bulan April kalau ikut jadual di CIAST)


DAFTAR SEKARANG kerana tempat TERHAD

NOTA:
1. TIADA Induksi PPL-PPT – sila baca lebih lanjut
2. Anda perlu tahu cara nak pilih penganjur

NOSS dan MSIC – Apa tu?

Malaysia Standard Industry Classification (MSIC) adalah klasifikasi standard bagi aktiviti ekonomi di Malaysia. Ia bukan berdasarkan sesuatu barangan/perkhidmatan/pekerjaan.

Bertujuan menyediakan kategori aktiviti ekonomi yang boleh digunakan sebagai asas dalam pengumpulan dan statistik aktiviti ekonomi negara.


Muat turun daftar NOSS dari www.jpkmalaysia.com/noss

Bagi yang sudah tahu & sedang jalankan program NOSS, ingat beli NOSS baru dari JPK sebelum anda membaharui program. Jika nak tahu lebih lanjut, terutamanya mereka yang dah lama ikuti induksi PP-PPD-PPB atau PP-PPT, ambilah peluang ni untuk ambil semula kerana banyak rombakan telah dibuat. Harga istimewa untuk pelanggan I Smart Educare untuk refresher.
Boleh rujuk jadual induksi 2019 di sini.

Antara program hangat yang telah guna kod MSIC adalah:

G452-002-2/3:2018 Perkhidmatan Pembaikan/Servis Diagnostik – Kenderaan Ringan @ Automotive
F432-003-3:2017 Operasi Pemasangan & Penyenggaraan Penghawa Dingin dan Pengudaraan Mekanikal @ 3 Phase HVAC
I551-003-2/3:2018 Operasi Pengemasan @ Housekeeping
I561-002-2/3:2018 Operasi Servis/Penyeliaan Makanan & Minuman @ F&B

CPC GS452-003-2:2018 (Ada 2 Elektif) (dulu TP-300-2:2016)
CPC F432-003-3:2017 (dulu ME-020-3:2012) @ 3 Phase HVAC
CPC I551-003-2:2018 (dulu HT-050-3:2012) @ Housekeeping
CPC I561-002-3:2018 (dulu HT-010-3:2012) @ F&B

Ingat, anda boleh beli NOSS dari JPK Putrajaya, Cyberjaya, pejabat-pejabat Wilayah atau kalau takda masa nak pergi sana, boleh rujuk dengan min dulu.

Ada Induksi PPL-PPT ke?

Ramai juga yang tanya min, ada induksi PPL-PPT tak?
Sebenarnya, kursus ni tak wujud.

Anda cuma perlu dilantik sebagai PP-PPT (ada SKM, induksi PP-PPT & pengalaman dalam bidang tersebut selama 10 tahun ke atas).

Setelah jadi PP-PPT selama 2 tahun atau dah tandatangani >30 portfolio, bolehlah mohon naik pangkat jadi PPL-PPT (tapi pastikan ada juga sijil induksi PPL ya – tarikh induksi PPL pada 27&28 April)

Jadi, berikut adalah jadual terdekat induksi PP-PPT untuk anda pertimbangkan 🙂

Tinggal 3 tempat shj setakat 7/3/19

Sesi induksi PP-PPT terdekat, 16&17 Mac 2019 di ISE Education Sdn Bhd, Kepong, KL
MOHON SEKARANG

Siapa yg patut hadir?
1) Berminat dilantik sebagai PP-PPT (syarat lantikan lain adalah pengalaman kerja >10 thn bidang berkenaan & SKM)
2) Berminat mohon SKM secara PPT (prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT)
3) PB yang ingin mohon menjadi PB-PPT (perlu ada penyelaras PPT yang perlu ikuti kursus induksi PP-PPT)

Jika berminat, sila muat turun borang Borang Permohonan Induksi
Lepas isi, emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran untuk pengesahan tempat.

PS: Tarikh induksi yang lain
PP-PPD: 30-31 Mac
PPL: 27&28 April (Mesti lulus induksi PP-PPD dulu)

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT, PPL – Semua penganjur sama?

Ya, anda mungkin keliru dengan mana satu nak pilih, terutamanya untuk induksi PP-PPD-PPB, di mana banyak sangat pilihan/penganjur.


Walaupun sijil yang dianugerahkan adalah sama, oleh JPK, ada beberapa perkara yang anda mungkin ingin ambil kira penganjur mana anda patut pilih.

1. Rekod penganjuran penganjur
Ini adalah AMAT penting kerana ada sesetengah penganjur yang KERAP TUNDA sesi mereka. Mengapa? Sebab ia mungkin bukan fokus utama perniagaan mereka. Lebih teruk lagi, ada penganjur yang TIDAK MEMULANGKAN WANG anda walaupun mereka tunda/batal dan anda sudah tidak berminat lagi untuk ambil dengan mereka.
Kesan yang paling teruk adalah masa ataupun tiket kapal terbang (dari Sabah/Sarawak ke Semenanjung) anda mungkin terbazir.

2. Kekerapan penganjuran
Ini juga penting sebab jika penganjur cuma anjur sekali sekala (setahun sekali dua) dan anda tak dapat hadir last minute tapi telah bayar, wang anda mungkin TIDAK DIPULANGKAN tapi disuruh MENUNGGU sesi seterusnya.

3. Perkhidmatan khidmat tambah (Value Add)
Selain kursus induksi PP-PPD/PP-PPT/PPL, lebih baik jika penganjur juga menawarkan khidmat lain yang ada kaitan dengan pentauliahn personel seperti kursus VTO & SKM secara PPT. Dengan itu, anda tak perlu nak runsing mana nak pergi selepas ikuti kursus induksi PP-PPD.

4. Pengetahuan & pengalaman penganjur
Penganjur yang baru ataupun jarang anjur biasanya tak berapa fasih dengan sistem persijilan kemahiran Malaysia.
Mereka mungkin tidak dapat jawab banyak persoalan anda kerana tak cukup pengalaman tapi lebih bahaya lagi, ada yang bagi AJARAN SESAT!
Mudah je, kalau anda nak servis kereta ke baiki kereta, anda lebih selesa hantar ke mekanik bawah pokok ke PAKAR/SIFU yang berpengalaman?
Jadi, pilihlah dengan bijak 🙂

5. Testimoni pelanggan
Kalau penganjur bagus, pelanggan akan bagi testimoni, bukan satu, dua atau tiga tapi ramai. Mungkin ia boleh direka-reka tapi kalau penganjur dapat anjur beratus sesi atau bertahan belasan tahun, pastinya bukan penganjur yang kualitinya boleh dipertikaikan.

TAKLIMAT PENARAFAN BINTANG PROGRAM BERTAULIAH 2019

Imej: Salah satu slaid yang dibentangkan semasa taklimat di Philea Mines Resort, KL & Sel Zon 3

Penilaian kendiri akan mula 1/3/19-31/3/19 dan Penarafaan Bintang (Star Rating) akan mula 1/4/19.
Pastikan personel anda LAYAK (ADA sijil induksi PP-PPD-PPB untuk semua personel, SKM untuk PPD & SKM+VTO untuk PP) serta WIM cukup baik  (penekanan kepada kurikulum untuk kali ni).

Berikut adalah jadual induksi anjuran ISE Education Sdn Bhd pada bulan Mac, April & Mei.
Rujuk sini untuk jadual tahun 2019

Induksi PP-PPD-PPB
Tarikh: 2&3 Mac / 30&31 Mac

Induksi PP-PPT
Tarikh: 16&17 Mac

Induksi PPL
Tarikh: 27&28 April

Lokasi: I Smart Educare, Kepong, KL

Sekiranya ada 10-15 peserta dari Pusat Latihan anda yang ingin mengikuti mana-mana kursus di atas, kami boleh pertimbangkan untuk anjur di tempat anda untuk memudahkan staf PB anda, dengan syarat kami boleh tambah peserta dari luar tanpa sebarang caj/sewa tempat. 

Kursus Pembangunan WIM PERCUMA – Daftar cepat sebelum penuh, sila rujuk dengan CIAST ya