DKM/DLKM-PPT layak sambung ke Sarjana Muda BTech UTHM melalui APEL

Berita baik untuk mereka yang mengambil DKM/DLKM-PPT dan sedang bekerja dalam bidang berkaitan bidang kursus sekurang-kurangnya 2 tahun. Kalau beminat untuk menambah ilmu pengetahuan di peringkat Ijazah Sarjana Muda bidang Teknologi, saya difahamkan pusat APEL sedia utk memproses permohonan anda bagi mengikuti program Sarjana Muda (Btech) di UTHM. Untuk maklumat lanjut sila hubungi APEL centre UTHM.

Dikongsi oleh Prof Madya Dr Razali Hassan, UTHM

BTech UTHM

PENGAMBILAN PELAJAR UNTUK INTAKE SEPTEMBER 2020

Jika anda lepasan DVM/DKM/ DLKM…..

Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional, UTHM membuat pengambilan pelajar bagi Intake September 2020 ke Ijazah Sarjana Muda Teknologi yang akan dibuka dari 24 Februari (12pm) hingga 17 April 2020 (11.59pm)

Permohonan melalui UPU Online.

Bagaimana pula dengan Ijazah bukan BTech

Bagaimana pula jika saya tak nak sambung ke Ijazah Sarjana Muda Teknologi (BTech)?

Alternatif

Selain UTHM, Unimap, UTeM & UMP (yang lebih dikenali sebagai MTUN) yang menawarkan Ijazah Sarjana Muda bidang Teknologi (BTech) untuk lepasan DKM/DLKM (Tanpa SPM), anda juga boleh pilih:

1. IPTA atau IPTS lain yang menawarkan Ijazah Sarjana Muda bidang lain, juga tanpa SPM. Namun, masih banyak universiti yang perlukan kelulusan senat ataupun ujian APEL untuk kemasukan ke program Ijazah Sarjana Muda.

2. UniRazak (UR), KL bersama ISE Education (ISE) juga menawarkan program URise – Diploma Profesional & Eksekutif Bachelor Pengurusan Industri, KHAS untuk pemegang/graduan TVET/SKM/DKM/DLKM (juga tak perlu SPM DAN tak perlu ujian APEL).

Program URise ini membolehkan ANDA, graduan TVET/SKM/DKM/DLKM:

 1. Merasai program akademik pengajian tinggi tanpa terlalu membebankan (cuma 6-9 bulan, blended learning (online + tutorial bersemuka). Ia bagaikan matrikulasi.
 2. Peluang mendapat diploma/ijazah walaupun tiada SPM dengan bajet yang sederhana serta masa yang jauh lebih singkat berbanding program penuh status MQA.
 3. Meningkatkan daya saing serta keupayaan untuk naik pangkat ke peringkat pengurusan, setelah adanya kemahiran teknikal, samada dari pembelajaran di institut latihan kemahiran awam ataupun swasta.
 4. Meningkatkan status sosial anda, seorang graduan Universiti yang juga berkamhiran teknikal.
Borang ni untuk pendaftaran/tunjuk minat program URise sahaja (sila hubungi APEL centre UTHM jika ingin tahu lebih lanjut mengenai kemasukan ke UTHM)
URise Program x BTech

10 thoughts on “DKM/DLKM-PPT layak sambung ke Sarjana Muda BTech UTHM melalui APEL

 1. Assalamualaikum , saya Mohd Hafiz Bin Parmin. Saya ingin bertanya, saya kelulusan diploma politeknik dalam bidang kejuruteraan Mekanikal Automotif, ada tak program ijazah sarjana muda yg mode part time. Sekarang saya berkhidmat dalam Skim DH bawah kementerian pendidikan malaysia.

 2. Saya bakal menduduki SKM tahap3 dlm bidang urutan terapi.. soalan saya.. selepas lulus SKM.. boleh ke saya terus mengambil IJjazah tanpa mengambil DKM terlebih dahulu? Dan ada ke bidang yang saya ceburi ini untuk peringkat ijazah?

 3. 1. Sya hendak bertanya , saya memiliki diploma DKM dlm bidang automotive dan degree didalam bidang pengurusan.
  2. Saya penah memohon untuk sambung belajar di Uitm skudai tetapi permohonan saya ditolak atas sebab tiada Surat pengesahan.

   1. Saya memohon program Master of Philosophy . Tiitle reaserch Advantage of hybrid system in automotive industry. Saya sudah pertanyaan pulak utm mahukan surat pengesahan dari Skm.

 4. I am from a TVET Authority overseas, would like to know whether there is a short training or exposure programme on knowing the TVET system of Malaysia. If so kindly let me know a contact

  1. Hi Aminath, may I know which country are you from?
   It depends on what you want to know, there’s a 2 days induction course to walk through the participants on the overall Malaysian skills accreditation system but it’s conducted in Malay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *