JTM, Gamuda dan Yayasan Peneraju Jalin Kerjasama Strategik Lahir Tenaga Kerja Mahir Projek MRT

Sumber imej: The Star Online

KUALA LUMPUR, 24 Jan (Bernama) — Jabatan Tenaga Manusia (JTM), Gamuda Berhad dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera baru-baru ini telah menjalinkan kerjasama strategik untuk melahirkan tenaga kerja mahir projek Mass Rapid Transit (MRT).

JTM dalam satu kenyataan berkata, kerjasama strategik ini merupakan latihan industri di bawah Program JTM – Peneraju Skill Iltizam iaitu program yang menjanjikan graduan lepasan TVET daripada Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) peluang pekerjaan dalam pembinaan 11 stesen bawah tanah untuk projek MRT Laluan Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP) yang dijangka akan disiapkan menjelang tahun 2022.

“Menyedari akan kepentingan serta keperluan sumber tenaga manusia daripada kalangan warga tempatan dalam melaksanakan projek ini, JTM telah diberi mandat oleh Yayasan Peneraju melalui Program JTM – Peneraju Skill Iltizam bagi melatih bakal pekerja untuk berkhidmat dengan Gamuda Berhad dalam dalam projek MRT sebagai Tunnel Crew, Erector Operator dan Assistant Mechanic,” demikian menurut kenyataan itu.

JTM katanya telah merangka strategi yang khusus dalam melaksanakan Program JTM – Peneraju Skill Iltizam ini yang akan dilaksanakan pada tahun 2018.

Program ini akan melibatkan lima buah institusi yang terpilih iaitu Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Kemaman, ADTEC Bintulu, Institut Latihan Perindustrian (ILP) Pedas, ILP Kota Samarahan dan ILP Kota Kinabalu.

Seramai 280 orang belia Malaysia disasarkan mengikuti latihan untuk tahun ini dan mereka akan menjalani latihan intensif selama tiga bulan di ILP dan ADTEC dan akan menjalani Latihan Industri (LI) yang khusus dalam bidang Tunneling selama tiga bulan di Gamuda’s Tunnelling Training Academy (TTA), Selangor.

Peserta yang berjaya tamat latihan akan diberi sijil ‘Skills Proficiency Certificate’ oleh City & Guilds, United Kingdom sebelum diserap menjadi sebahagian daripada krew pembinaan Projek MRT.

JTM berkata selain daripada menyediakan pekerja kepada Projek MRT, kerjasama strategik antara ketiga-tiga pihak ini juga membolehkan 200 orang belia tempatan mengikuti program Peneraju Skil Iltizam Industralised Building System (IBS) Production Technician di ILP Kuala Terengganu.

Sistem Binaan Berindustri (IBS) juga dikenali sebagai pembinaan pasang siap digunakan secara meluas di negara-negara maju kerana kaedah ini membolehkan komponen-komponen binaan dihasilkan di kilang dalam persekitaran terkawal dan dihantar ke tapak pembinaan untuk dipasang menjadi struktur dengan tenaga kerja yang minimum.

Teknologi IBS Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan kualiti bangunan dan kerja, mengurangkan penggunaan buruh asing di tapak projek serta mempercepatkan kerja pembinaan. Melalui program ini, peserta akan mengikuti latihan kemahiran serta LI selama 5 bulan sebelum diambil sebagai pekerja IBS di Gamuda Berhad.

Sementara itu, JTM berkata penglibatan Yayasan Peneraju di dalam kerjasama ini membolehkan peserta mengikuti program ini secara percuma, selain diberikan elaun bulanan sepanjang latihan.

Program-program TVET yang ditawarkan bukan sahaja membolehkan kemahiran spesifik kepada pekerjaan dapat dikuasai dalam tempoh yang singkat, malah ianya membolehkan mereka terlibat secara langsung dalam industri pembinaan di negara ini.

Selari dengan visi JTM iaitu menjadi organisasi peneraju dalam membangunkan tenaga kerja yang berdaya saing, Program JTM – Peneraju Skil Iltizam diharap dapat melahirkan warga tempatan yang berkemahiran serta mampu memenuhi keperluan industri pembinaan.

–BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *