Tag Archives: EBIM

Sijil Kemahiran VS Degree, Mana Lebih Baik? 3 Kelebihan setiap Persijilan

Sijil Kemahiran VS Degree

Topik Sijil Kemahiran Vs Degree ni hangat dibincangkan 2 hari lalu di Facebook apabila sebuah syarikat ‘media sosial’ menghasilkan video yang kandungannya seolah-olah terlalu menyanjung tinggi sijil kemahiran dan merendahkan pemegang Ijazah Sarjana Muda@Degree. Namun, jika anda dengar betul-betul dan tenangkan diri, ia cuma pendapat pengacara tersebut (nasib baik dia tak claim dia pakar ni ke pakar tu).

Baik, kita kaji dengan fakta ya, jangan cakap kosong je.

Apa tu sijil kemahiran?

Dalam konteks ni, kita gunakan standard kebangansaan punya la ya, Sijil Kemahiran Malaysia.

Persijilan Kemahiran Malaysia menawarkan lima (5) tahap persijilan:

hand icon Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1, 2 & 3
hand icon Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) Tahap 4
hand icon Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM) Tahap 5

Rata-ratanya, budak kemahiran belajar selama setahun hingga tiga tahun (bergantung kepada program) untuk memperolehi kemahiran serta Sijil Kemahiran Malaysia bidangnya.
Pembelajaran program kemahiran adalah 20-30% teori & 70-80% amali (berbanding dengan program akademik, rata-ratanya 60% teori & 40% amali (biasanya kurang daripada tu)

Cuma sebilangan kecil sahaja yang sambung ke Tahap 4 & 5 (DKM & DLKM), iaitu 11.57% sahaja setakat Disember 2017 (Sumber: Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia)

Seperti ramai netizen yang telah komen, pemegang sijil kemahiran adalah lebih kepada pelaksana. Merekalah yang akan melaksanakan kerja-kerja di pelbagai industri seperti perkilangan, perladangan, perhotelan dan sebagainya.

Jadi, apa kelebihan ambil sijil kemahiran?

1. Kebolehpasaran graduan kemahiran adalah lebih tinggi berbanding dengan graduan universiti (diploma/degree/masters/PhD)

83.1 peratus graduan KV mendapat pekerjaan mengikut bidang pilihan dalam tempoh tiga bulan selepas graduasi, sekali gus membuktikan mereka menerima pengiktirafan daripada industri.

Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional (BPTV), Zainuren Mohd Nor

21 public-sector universities and 38 private-sector universities produce something like 51,000 graduates a year, but nearly 60% remain unemployed one year after graduation, according to a study in 2018 conducted by the Minstry of Education Malaysia’s Graduate Tracer Study.

(Source: www.nst.com.my)

2. GAGAL SPM pun boleh menjana pendapatan sehingga RM20,000 sebulan

Disebabkan kemahiran teknikal pemegang SKM mendapat permintaan tinggi di industri (terutamanya di sektor tertentu seperti minyak & gas (O&G)), adalah tidak mustahil untuk pemegang SKM juga boleh mendapat pendapatan melebihi 5 angka sebulan, walaupun bekerja dengan orang lain sahaja. Antara contohnya adalah kimpalan bawah air (underwater welding) dan perpaipan (jurugegah). Ramai juga yang jadi tauke/majikan menjalankan perniagaan sendiri di mana pendapatannya mungkin mencecah sejuta setahun (contohnya bidang kecantikan dan rambut yang buka francais, penternak yang mengusahakan ladang perikanan/udang dsbgnya)

3. Sijil Kemahiran Malaysia diterima di industri dan luar negara.
Ni adalah maklum balas daripada graduan kemahiran yang pernah mohon kerja di luar negara seperti UAE (Dubai), China (Beijing), Perth (Australia) dll.

Walaupun degree yang ada MQA juga diiktiraf di banyak negara, tetapi saya rasa jika dibandingakan dengan Jata Negara Malaysia, min rasa Sijil Kemahiran Malaysia kita ni lebih senang diterima/dikenali di luar negara kot.

Sijil Kemahiran VS Degree Cert

Degree / Ijazah Sarjana Muda

Sebaliknya, kumpulan pemegang ijazah adalah mereka yang pemikirannya lebih tajam diasah/ada kemahiran fikiran kritikal yang lebih tinggi berbanding dengan graduan sijil kemahiran (secara amnya).

Mereka ini lazimnya adalah pembuat keputusan, memikirkan dan merancang dulu segala aspek kerja dengan teliti (termasuklah Akta, Peraturan & SOP) dan bukan laksanakan tugasan tanpa memikirkan dan merancang terlebih dahulu.

Apa pula kelebihannya ambil ijazah sarjana muda/degree holder?

  1. Belajar di IPT untuk program ijazah sarjana muda dapat mengasah lagi secara mendalam pemikiran kritikal, kemahiran komunikasi, menganalisis dan beberapa soft skills yang lain. (Walaupun elemen ASK – Attitude, Skills & Knowledge tu wujud di peringkat Sijil Kemahiran, namun ia tidak begitu ditekankan dan mendalam)

Contohnya: Budak kemahiran mungkin pandai pasang penghawa dingin tetapi kebanyakkannya mungkin tidak begitu pentingkan/tahu aspek lain seperti bahan pendingin yang digunkan serta kesannya kepada alam sekitar sekiranya tidak dikendalikan dengan baik. Maka, pihak Jabatan Alam Sekitar (yang min rasanya terdiri daripada kumpulan perancangan) telah mewajibkan semua juruteknik, pengeluar sektor penyejukbekuan dan penyaman udara memiliki tauliah pengendalian bahan pendingin di bawah Akta 127.

Lagi satu contoh yang lebih mudah dikaitkan dengan kehidupan anda sekarang. Pada pendapat anda, petugas baris hadapan (frontliner) dan mereka yang membuat perancangan strategik untuk mengurus dan mengekang penularan wabak COVID-19 ni, anda rasa mereka ni pemegang sijil kemahiran ke degree (atau lebih tinggi)?

Namun, usaha membendung penularan wabak ini adalah hasil semua pihak, pengurusan (degree holder), kakitangan sokongan (ada yang pemegang sijil kemahiran, ada yang degree), pelajar-pelajar kemahiran (Kolej Vokasional, ILP, Politeknik) yang menghasilkan PPE untuk petugas baris hadapan serta seluruh rakyat Malaysia (ada pemegang sijil kemahiran, ijazah sarjana muda & yang tiada sijil :-P)

rote learning vs. critical thinking - CollegeHippo
Sistem pembelajaran negara kita kekurangan pemikiran kritikal,
hanya semasa pendidikan tinggi/Universiti sahaja baru mula diperkenalkan.

2. Dengan adanya Degree, anda biasanya akan merancang, menyelia atau mengurus kumpulan pelaksana (pemegang sijil kemahiran) untuk melakukan tugasan, sesetengahnya mungkin dianggap 3D (Dirty, Difficult & Dangerous). Kebiasaanya juga gaji adalah lebih tinggi berbanding dengan gaji pemegang sijil kemahiran.

Sijil Kemahiran Vs Degree

3. Peningkatan status sosial / kebanggaan keluarga

Masyarakat kita rata-ratanya masih memandang rendah terhadap juruteknik/pekerja kemahiran dan menganggap kalau tidak belajar di menara gading, masih ada kekurangannya.

Anda akan rasa megah dan bangga sekiranya ada degree (kalau ada kemahiran teknikal lagi bagus!) dan tak rasa rendah diri bila bersama graduan-graduan IPT, tak kira di tempat kerja ataupun kehidupan sosial.
# Namun, ini semua adalah bergantung kepada anda. Jika keyakinan diri tinggi, tanpa degree pun ok je kan?

Kesimpulannya? Sijil Kemahiran VS Degree, Mana Lebih Bagus?

Sebenarnya, ia tidak boleh dibandingkan begitu sahaja. Masing-masing ada kelemahan serta kelebihannya tersendiri, ada kegunannya tersendiri, seperti yang telah dibincangkan di atas.

Kedua-duanya saling melengkapi.

1. Kalau dah ada sijil kemahiran, berusahalah untuk sambung degree. Ijazah Eksekutif @ Executive Bachelor pun jadilah, kalau sekadar kerja di sektor swasta.

Ijazah Eksekutif / Executive Bachelor @ URise Program
Nak tahu lebih lanjut? Baca di URiseProgram atau Wasap.my/60123123430/URiseProgram

a. Dapat naik pangkat (rata-ratanya sektor swasta tak perlukan degree MQA untuk kenaikan pangkat)
b. Dapat tingkatkan status sosial dan membanggakan ahli keluarga serta role model kepada anaka-anak anda kelak. Ilmu itu penting. Dan ilmu yang bermanfaat boleh bawa hingga ke penghujung hayat.
c. Dapat juga sambung ke Degree atau Masters (MQA) masa depan jika berminat.

Kalau perlukan Degree Teknikal dari MTUN ataupun yang ada pengiktirafan MQA, boleh je mohon masuk IPT guna APEL A.

2. Kalau dah ada Degree, baik juga kalau dapat belajar kemahiran teknikal (jangka pendek/panjang) ataupun persijilkan melalui pengalaman kerja terdahulu (PPT).

Mengapa ada Degree pun masih nak kemahiran teknikal? Lihat apa yang MP Permatang Pauh, Nurul Izzah ulas.

Misalnya ketika saya menggunakan penerbangan MAS, dalam pesawat baru Airbus, tandas tiba-tiba tidak berfungsi. Dan pramugari sibuk mencari juruteknik untuk membaikinya.

Kenapa? Kerana jurutera seperti saya tidak akan dapat membaiki apa yang perlu dibaiki.

Nurul Izzah, anggota parlimen Permatang Pauh serta bekas pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan TVET

Jadi, harap graduan dari kedua-dua aliran saling hormat-menghormati. Masing-masing ada peranan dalam industri dan kehidupan harian kita.

Pada pendapat min, paling best ada kedua-duanya sekali 😀

Nak sambung/mohon:

1. Degree/executive degee: Wasap.my/60123123430/URiseProgram
2. Sijil Kemahiran Malaysia: Wasap.my/60123123430/SKM-PPT
3. Kursus TVET/kemahiran: Wasap.my/60123123430/TVETcourses

Graduan DVM perlu pengecualian lulus SPM Sejarah? Laluan DVM ke IPT

Apakah laluan graduan DVM ke IPT sekarang?

Selama ni, banyak persoalan mengenai apakah sebenarnya laluan graduan DVM ke IPT. Ada yang kata perlu lulus sejarah SPM, ada yang kata perlu kredit BM SPM. Ya, sebelum ni, memang kena lulus sejarah SPM & kredit BM SPM untuk cohort 2013-2016. Namun, sekarang dah tak perlu, buat masa ni untuk IPTA/UA sahaja.

Sila rujuk kepada syarat kredit BM SPM & lulus Sejarah SPM terkini, kriteria tersebut telah DIGUGURKAN, mulai 20 Nov 2019.

* Namun, ia masih bergantung kepada senate universiti masing-masing dan keperluan syarat kemasukan program masing-masing.

Untuk IPTS, nampaknya syarat ini masih terpakai.

laluan graduan DVM ke IPT
Kemasukan ke Universiti Tun Abdul Razak (Unirazak) untuk graduan DVM

Untuk cohort selepas 2016 pula, perlu ada program pengukuhan (Bridging program).

Kelayakan masuk:

1. Lulus Diploma Vokasional Malaysia (DVM)/Diploma Kemahiran Malaysia (DKM)/Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM) dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 tertakhluk kepada kelulusan Senat/Lembaga Akademik IPTS tersebut ATAU

2. Lulus DVM/DKM/DLKM dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.00 serta sekurang-kurangnya dua (2) tahun pengalaman kerja dalam bidang berkenaan.

Walaupun ini bukan perkara baru, namun masih ada lagi pembaca yg tanya tentang penyetaraan SVM & SPM. Jadi bacalah kenyataan dari KPM ini.
Ingat, graduan KV boleh ambil ijazah Sarjana Muda di IPT dengan 2 keadaan, sila rujuk atas

laluan graduan DVM ke IPT
Laluan graduan DVM ke IPT

Nota: Sekiranya anda ada apa-apa pertanyaan mengenai kemasukan ke IPTA, sila rujuk dengan UPU atau IPTA berkenaan.

Min cuma ada maklumat jika anda berminat untuk sambung belajar di IPTS@Unirazak, KL:

Diploma – Pengurusan, Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Perakaunan

Ijazah Sarjana Muda – Perniagaan, Pengurusan, Pendidikan, Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Perakaunan (akreditasi CPA), Percukaian & Kepimpinan.

Sekiranya anda tiada DVM, SVM ke SPM tetapi ada SKM sahaja, masih ada peluang melanjutkan ke IPTS.

Program yang layak diambil adalah Diploma Professional & Bachelor Eksekutif Pengurusan Industri / Executive Bachelor in Industrial Management (EBIM) (boleh dibiayai dengan KWSP).

Dan sekiranya anda ada pengalaman kerja, berumur 21 tahun ke atas, juga boleh melanjutkan pelajaran ke ijazah sarjana muda melalui laluan APEL A.

Kemasukkan Julai 2020

Unirazak prepares students for 4IR

Unirazak Graduation jpkmalaysia.com
Universiti Tun Abdul Razak Chancellor Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid presenting the Chancellor’s Award to Nur Syakirah Mawardi at the university’s 19th convocation in Kuala Lumpur on 30th Nov 2019.

Universiti Tun Abdul Razak (Unirazak) is looking to offer new programmes to cater to the needs of the Industrial Revolution 4.0 (4IR).

Vice-Chancellor Professor Datin Dr Samsinar Md Sidin said it would introduce the new programmes to ensure that students were prepared for the industry’s demands.

She hoped that Unirazak would be the first private university to cater to the 4IR.

“We will offer programmes that prepare our graduates to be a future-ready generation, hence we are looking not just within Malaysia but also to what is happening around the world.

“It is not just about programmes, but also the teaching and learning techniques, as well as skills.

“In order to achieve that, we have to be dynamic in terms of how we do things and I hope Unirazak would be able to do that for their students, as well as for the nation,” she said at the university’s 19th convocation here.

A total of 215 graduates from faculties of Bank Rakyat School of Business and Entrepreneurship, Tun Abdul Razak School of Government and Graduate School of Business received their graduation scrolls.

The ceremony was officiated by Chancellor Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, who presented the scrolls to the graduates.

When asked if the university was prepared to embrace the Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics programme, Samsinar said Unirazak was working closely with industries to obtain new content to include in its curriculum.

“We want these industry experts to come and teach our students as they are willing to learn beyond their programmes.”

Ahmad Sarji, in his speech, said the Fourth Industrial Revolution had been changing the world. He said Artificial intelligence, robotics, Big Data and the Internet of Things would collectively impact jobs and industries in the future.

“Unirazak has developed an Education 4.0 experience for students through the Unirazak Online Experience, better known as UROX, that rides on the Canvas System.

“This was introduced this year to all students and faculty members with the objective to expand teaching and learning at the university,” he said.

Source: https://www.nst.com.my/

UNIVERSITI TUN ABDUL RAZAK (UNIRAZAK)
URise Program logo

Comment: Do you know that Unirazak would soon have an URise Program offering Professional Diploma in Industrial Management (ProDip) & Executive Bachelor in Industrial Management (EBIM) that’s been created especially for TVET/SKM graduates?
It aims to:
1) Bridge TVET/SKM graduates to an MQA accredited Bachelor’s Degree or Masters Degree
2) Advance TVET/SKM graduates in their career with a Bachelor’s Degree, where most do not have a chance if they don’t have SPM with 3 credits, MQA Diploma or Diploma Kemahiran Malaysia (DKM).
3) Elevate TVET/SKM graduates’ social status.

If you’re interested to know further, kindly
show your interest here

Creating clear career pathways for TVET

FOR the nation to move forward in tandem with the Fourth Industrial Revolution (IR 4.0) and beyond, there is a clear need for a well-trained technical workforce with skill sets that are present- and future-ready as well as future-resilient.

Technical and Vocational Education Training (TVET) programmes have always been seen as the vehicle to prepare aptly-skilled human capital but somehow the general perspective is that they fall short in terms of the level of skills and knowledge needed for the industry to forge ahead.

Graduates who have qualified from TVET institutions previously do not have a clear career pathway to further their studies and secure jobs that are highly technical in nature.

To create more career pathways and opportunities for TVET students, the Education Ministry with the Malaysian Technical University Network (MTUN) comprising four universities — Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) , Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) , Universiti Malaysia Pahang (UMP) and Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) — and the professional body for technologists and technicians, the Malaysia Board of Technologists (MBOT), have collaborated in establishing newly developed Bachelor of Technology Degree (BTech) programmes in specific technology fields.

Some universities have introduced several of the courses last month at the beginning of the 2019/2020 academic year while other universities will make the courses available in September next year.

The curriculum is more practical and flexible to meet the challenges of the IR 4.0.

According to MBOT president Tan Sri Ahmad Zaidee Laidin, BTech programmes in MTUN are articulation programmes for TVET graduates with Diploma Vokasional Malaysia (Malaysian Vocational Diploma/DVM) through Kolej Vokasional (KV); and those with Diploma Kemahiran Malaysia (Diploma in Skills Malaysia / DKM) and Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (Advanced Diploma Skills Malaysia / DLKM) from institutions under the Department of Skills Development, Ministry of Human Resources (MOHR).

The articulation process entails matching the courses, requirements and coursework at vocational colleges with that at higher education institutions.

“KVs start enrolling students as young as 16, post PMR/PT3 examination towards Diploma Vokasional Malaysia (DVM) through Sijil Vokasional Malaysia (SVM) without SPM. That posed a problem for the graduates should they decide to pursue a Bachelor’s degree and beyond at public universities. Other than that they often face difficulty in transitioning from TVET-based education to an academic-based degree programme,” he explained.

Tan Sri Ahmad Zaidee Laidin

The entry level requirement for BTech programmes in MTUN is not based solely on SPM qualification, Ahmad Zaidee highlighted.

For DVM graduates, most of the candidates have taken the equivalency courses to SPM’s Bahasa Melayu dan Sejarah, namely Bahasa Melayu 1104 as well as Sejarah 1251. For DKM and DLKM graduates, most of the students have taken SPM which already includes Bahasa Melayu and Sejarah.

In any case this nation-building initiative is not met, MTUN has agreed the student can enrol for the courses during their tenure years of BTech studies.

“MBOT through Technicians Act 2015 (Act 768) has established the Technology & Technical Accreditation Council (TTAC). This is a Joint Technical Committee with the Malaysian Qualifications Agency (MQA) to perform accreditation on professional technology and technical programmes. The council has published a Technology & Technical Accreditation Manual 2019 (TTAC MANUAL) for a comprehensive guideline for education providers (EP) to design and develop their programmes in the advanced technological fields,” he said.

UniMAP Academic Management Office dean Professor Dr Anuar Mat Safar said the availability of BTech programmes for DVM and DKM qualification holders is timely.

“It is estimated there are 50,000 students graduating with DVM and DKM every year. With the availability of BTech programmes, these students can obtain Bachelor’s degree-level qualifications as per required to face the challenges of IR 4.0,” he said.

Associate Professor Dr Anuar Mat Safar

DIFFERENTIATION

The main difference between BTech and conventional degree programmes is that the former were developed based on occupational requirement while the latter are more discipline-based, UTeM vice-chancellor Professor Datuk Wira Dr Raha Abdul Rahim explained.

“In conventional degree, fundamental and technological courses such as mathematics, physics etc are taught separately. In BTech programmes, the focus is for a graduate to perform a task in the work environment, hence fundamental and technological knowledge that is usually taught in different courses are embedded into a course on a particular competency set,” she said.

UTeM vice-chancellor Professor Datuk Wira Dr Raha Abdul Rahim

For example, she illustrated that a BTech Welding programme comprises a course of Welding inspection that combines elements of mathematics, physics, material studies, and local laws accordingly rather than have the subjects taken in separate courses, as with conventional programmes.

UTHM vice-chancellor Professor Datuk Dr Wahid Razzaly, meanwhile, explained that the current delivery or execution of BTech programmes uses the approach of Work Based Learning (WBL) in block released manner. This means the students undergo their studies in two phases: two and a half years at university and another year in the industry.

“The curriculum structure is towards preparing students into industry 4.0 in line with the Program Educational Objective, which is to produce technologist, technopreneur and entrepreneurship.

As such, the success ratio of higher graduate employability is ensured as the students will have a structured WBL courses in the industry itself within a year before they graduate,” he said.

He said another delivery approach via apprenticeship is still in the development progress. The idea is to have workers upgrade their qualifications by studying two days in university and working three days.

COLLABORATION

UMP Center for Academic Innovation & Competitiveness (CAIC) director Associate Professor Dr Mohd Rusllim Mohamed, who is a director of the MBOT Technology and Technical Accreditation Secretariat, observed that MoE and the Ministry of Human Resources have been working closely to ensure the programmes are running accordingly.

“So far, the government has distributed some budget for reskilling and upskilling of existing lecturers, mentoring training for industry workers, and the implementation of a newly developed concept of teaching factory — University Revaluation Teaching Factory (URTF). Here, students are involved in industry production line, thus creating valuable experiential learning even before they graduate,” he said.

He related that MoE has approached the Malaysian German Chamber of Commerce and Industries (MGCCI) to become a strategic partner to BTech’s MTUN, so that the programmes can be further improved to meet the German standards.

“With MGCCI on board, all of its over 400 companies’ partners would be willing to be part of the ministry’s TVET empowerment agenda,” he said.

To improve the quality of teaching and learning based on IR 4.0, Anuar said UniMAP is currently applying to develop a teaching plant through the URTF effort.

“This involves practical sessions of industrial design, engineering design and 3D printing at this teaching plant,” said Anuar.

UniMAP’s Faculty of Engineering Technology has also applied for TVET transfer of technology (TOT) for existing lecturers to further enhance their knowledge and skills.

“The main objective of this TOT is to obtain professional certification for lecturers at the faculty. Some laboratories are also proposed to be turned into industrial laboratories, to enable professional certificates to be issued. Training to obtain a teaching professional certificate has also been proposed as one of the TOT TVET agendas to be implemented after this provision is approved,” he said.

At UTHM, Wahid said nine memoranda of understanding and eight letters of intent with related industries have been signed.

“The University-Industry partnerships include those with Siemens, Acson, Carrier, Festo, HardRock Hotel, NIOSH, Binaan Desjaya and Proton. The approach of BTech programmes is to have 60 per cent work-based learning and 40 per cent theory,” he said.

EXPECTATIONS

Director of UTeM’s Academic Planning and Development Office Associate Professor Dr Muhammad Fahmi Miskon said with a BTech degree in hand, TVET graduates can also request for appropriate and adequate amount of salaries coherent with the skills that they own.

“It is believed that the competition for fresh graduates to get a job has gotten tougher. Hands-on skills, experience and knowledge are what employers look for today,” he said.

Other than having more students involved in skilled courses, Ahmad Zaidee said it is also very important to get the students to further their studies so that they would be more intellectually improved in many aspects.

“The graduates of these programmes are expected to be employed as soon as they graduate because the programmes are designed to fulfil the needs of the industries.

“The launch of B.Tech programmes in MTUN reflects the government’s commitment in promoting and acknowledging TVET as the driving force in the country’s development. The curriculum is more practical and flexible to meet the challenges of the IR 4.0,” he said.

As the primary professional body for TVET, he said MBOT prepares TVET graduates as technologists and technicians that are readily accepted not just in the local but also the global industry.

“We are establishing our footing in the international arena with other countries via bilateral or multilateral cooperation.

“To date, we have been accepted as provisional signatory for Seoul Accord (multilateral co-accreditation agreement for Information & Computing Technology programmes). MBOT has also taken a proactive step in proposing to pioneer the establishment of APEC Technologists and Technicians Register (ATTR) which is anticipated to be launched next year when Malaysia hosts APEC 2020,” he said.

Source: https://www.nst.com.my/education

Comment: It’s not just BTech that DVM/DKM/DLKM graduates can pursue, they can also consider EBIM (Executive Bachelor in Industrial Management), an URise bridging program by Universiti Tun Abdul Razak where Technical Leadership and Industrial Revolution 4.0 are the core learning outcomes.

Executive Bachelor in Industrial Management (EBIM), specializing in Leadership, enable skilled personnel to excel into managerial positions with enhancements in managerial core abilities. The course covers the learning in soft-skills of leadership, managerial abilities, business communication and project management.

For SKM1&2 graduates, they are also not forgotten as their pathway would be to Professional Diploma in Industrial Management.

Truly understanding TVET candidates’ situation, SPM is not a pre-requisite, yay! Another exciting part about the program is that it’s a blended learning, means it’s conducted online and face to face classroom.

For more information, kindly email to thonghiwah@urise.edu.my or whatsapp/call 012-3123430.