Tag Archives: executive bachelor

How To Purchase College/IPTS License & Setup JPK Accredited Centres (Pusat Bertauliah) in Malaysia (3-6 Months)

Before we go into how to purchase IPTS and setup JPK centre, let’s have a brief look at the Malaysia Higher & TVET Education sector.

Purchase IPTS and setup JPK centre

Malaysia Private Higher & TVET Education in Brief

The higher education sector is responsible for the operation of higher education institutions (HEIs) in Malaysia and is under the jurisdiction of the Ministry of Higher Education (MOHE).

MOHE’s integral role is creating a higher education ecosystem with the finest Public Universities (UA), Private Higher Educational Institutions (PHEIS@IPTA/IPTS), Polytechnics and Community College. These institutions are the main components in the national education ecosystem and training to generate first-rate thinkers, scholars, masters, skilled and semi-skilled manpower in accordance with their respective roles.

To ensure the success at this role, MOHE has three (3) departments that manage the institutions of higher learning, namely:

  • The Department of Higher Education (JPT) – UA and IPTS;
  • Department of Polytechnic Education (JPP) – Polytechnic; and
  • Department of Community College Education (JPKK) – Community Colleges

Efforts to achieve this role are also supported by agencies with roles that are vital in higher education, namely:

Colleges/IPTS

Colleges in Malaysia are usually privately-owned institutions that do not have their own degree-awarding power. Even so, they are usually allowed to award qualifications from other institutions, including via twinning programmes with reputable foreign universities from the UK, Australia and USA. Some colleges also offer qualifications from professional bodies such as CLP, ACCA, ICAEW, CAT, and GCE A-Levels. Just like universities, colleges can only offer programmes accredited by the Malaysian Qualifications Agency.

Malaysian Qualifications Agency

Known as the MQA, it is a statutory body established under the Malaysian Qualifications Act 2007 to accredit academic programmes offered by all higher educational institutions, which is compulsory. This provides another level of comfort of the quality of a course especially in terms of its content and teaching materials, delivery mechanism and teaching staff experience.

JPK Accredited Training Centres (JPK AC)

Accredited skills training centres are institutions registered under the Department of Skills Development that run training courses to equip students with specialised technical and vocational skills.
Certificates issued are Sijil Kemahiran Malaysia (1-3), Diploma Kemahiran Malaysia & Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia. Accredited by the Malaysian government, such courses provide pathways that enable students to gain internationally-recognised qualifications, such as by City and Guilds (UK), Confederation of Tourism, Hotel and Catering Management (UK), LCCI (UK), TAFE (Australia), and other international and professional bodies.

Sample of SKM certficaite – Vocational Training Operation

Pathways has also been created recently where they can also further to public universities under MTUN offering Bachelor of Technology

Besides public universities, SKM/DKM graduates may also further to private colleges/UC/Uni for undergraduate programs:
wasap.my/60123123430/DKM-degree

Another exciting pathway created is that now even SKM/DKM holders may graduate with an executive degree in just 9 months, all without SPM. This is a special collaboration program between Unirazak & ISE Education (JPK AC)
URise Program – Executive Bachelor in Industrial Management offered by University Tun Abdul Razak (UNIRAZAK).

An express executive degree created specially for the Sijil Kemahiran (SKM) / technical cert holders to further studies in University

How to purchase IPTS and setup JPK centre? – Purchase IPTS license

Unfortunately, you can only purchase IPTS license from existing ones as there’s a moratorium on the establishment of private higher learning institutions until Dec 31, 2020 (it has been extended few times since it came into effect on 1st Feb 2013). However, looking at this year’s COVID-19 situation and the excess IPTS, it is likely to be extended again.

What are the main considerations when purchasing private college/IPTS?

1. Paid-up capital – Min RM1mil (if less than that, you just need to top up without having to present to the MoHE for change of ownership)
2. Are the programmes *FA (Full accreditation) or PA (Partial accreditation)?
* FA considered matured program = JPA recognition so can work and get promotion at the Government
Prior to 1 Januari 2017, qualifications recognised by Malaysian Government can be referred at Sistem Pengiktirafan Kelayakan Perkhidmatan Awam (eSisraf).
3. Liabilities of the college/IPTS
4. Size of the premise (min is 8,000 sf)
5. If no premise already (tenancy expired), need to know current number of students (also critical if you intend to shift to another premise)
6. If KDN license is required to recruit international students, must check on the previous record to ensure it is not blacklisted by Ministry of Home Affairs (KDN)

How to purchase IPTS and setup JPK centre? Applying to be a JPK Accredited Centre

Here’s the steps in setting up a JPK Accredited Training Centre which would allow you to offer Sijil/Diploma/Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia

Purchase IPTS and setup JPK Centre

If you’re lost at any steps, feel free to call or whatsapp us for a no-obligation FREE consultation. wasap.my/60123123430/setupPB (Kindly state which step you’re lost)

In summary, four (4) key things that JPK look at for accreditation of centre/program.

  1. Personel’s qualification
    Resources: Kursus Induksi PP-PPD-PPB, SKM & VTO

2. Written Instructional Material (WIM)

3. Core Abilities

If you were to offer programs starting from Level 3, you also need to teach Core Abilities starting from Level 1, 2 & 3.
WIM for Core Abilities & Mapping Matriks is required.

4. Tools, Equipments & Materials (TEM)

Kindly refer to the NOSS of the program you intend to offer.
Listing and ratio of the TEM is stated in the NOSS.

What are the main considerations when acquiring a JPK Centre?

If you want quick access to the PTPK (loan for skills study), purchasing an existing JPK centre would give be the best choice (otherwise, new centres need to wait for one year of operation). Better if it’s already registered with PTPK. Most recent practice is the funding is on first come first serve basis, no more quota system (However, please refer to PTPK directly for latest updates).

  1. Just like setting up JPK centre, you need to consider those 4 key things mentioned earlier.
  2. Location/state – This is very very important, you would not be able to buy and shift to another state to operate. It is not allowable.
Purchase IPTS and setup JPK centre - Contact Us
Call or whatsapp now if you need more details

Sijil Kemahiran VS Degree, Mana Lebih Baik? 3 Kelebihan setiap Persijilan

Sijil Kemahiran VS Degree

Topik Sijil Kemahiran Vs Degree ni hangat dibincangkan 2 hari lalu di Facebook apabila sebuah syarikat ‘media sosial’ menghasilkan video yang kandungannya seolah-olah terlalu menyanjung tinggi sijil kemahiran dan merendahkan pemegang Ijazah Sarjana Muda@Degree. Namun, jika anda dengar betul-betul dan tenangkan diri, ia cuma pendapat pengacara tersebut (nasib baik dia tak claim dia pakar ni ke pakar tu).

Baik, kita kaji dengan fakta ya, jangan cakap kosong je.

Apa tu sijil kemahiran?

Dalam konteks ni, kita gunakan standard kebangansaan punya la ya, Sijil Kemahiran Malaysia.

Persijilan Kemahiran Malaysia menawarkan lima (5) tahap persijilan:

hand icon Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1, 2 & 3
hand icon Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) Tahap 4
hand icon Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM) Tahap 5

Rata-ratanya, budak kemahiran belajar selama setahun hingga tiga tahun (bergantung kepada program) untuk memperolehi kemahiran serta Sijil Kemahiran Malaysia bidangnya.
Pembelajaran program kemahiran adalah 20-30% teori & 70-80% amali (berbanding dengan program akademik, rata-ratanya 60% teori & 40% amali (biasanya kurang daripada tu)

Cuma sebilangan kecil sahaja yang sambung ke Tahap 4 & 5 (DKM & DLKM), iaitu 11.57% sahaja setakat Disember 2017 (Sumber: Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia)

Seperti ramai netizen yang telah komen, pemegang sijil kemahiran adalah lebih kepada pelaksana. Merekalah yang akan melaksanakan kerja-kerja di pelbagai industri seperti perkilangan, perladangan, perhotelan dan sebagainya.

Jadi, apa kelebihan ambil sijil kemahiran?

1. Kebolehpasaran graduan kemahiran adalah lebih tinggi berbanding dengan graduan universiti (diploma/degree/masters/PhD)

83.1 peratus graduan KV mendapat pekerjaan mengikut bidang pilihan dalam tempoh tiga bulan selepas graduasi, sekali gus membuktikan mereka menerima pengiktirafan daripada industri.

Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional (BPTV), Zainuren Mohd Nor

21 public-sector universities and 38 private-sector universities produce something like 51,000 graduates a year, but nearly 60% remain unemployed one year after graduation, according to a study in 2018 conducted by the Minstry of Education Malaysia’s Graduate Tracer Study.

(Source: www.nst.com.my)

2. GAGAL SPM pun boleh menjana pendapatan sehingga RM20,000 sebulan

Disebabkan kemahiran teknikal pemegang SKM mendapat permintaan tinggi di industri (terutamanya di sektor tertentu seperti minyak & gas (O&G)), adalah tidak mustahil untuk pemegang SKM juga boleh mendapat pendapatan melebihi 5 angka sebulan, walaupun bekerja dengan orang lain sahaja. Antara contohnya adalah kimpalan bawah air (underwater welding) dan perpaipan (jurugegah). Ramai juga yang jadi tauke/majikan menjalankan perniagaan sendiri di mana pendapatannya mungkin mencecah sejuta setahun (contohnya bidang kecantikan dan rambut yang buka francais, penternak yang mengusahakan ladang perikanan/udang dsbgnya)

3. Sijil Kemahiran Malaysia diterima di industri dan luar negara.
Ni adalah maklum balas daripada graduan kemahiran yang pernah mohon kerja di luar negara seperti UAE (Dubai), China (Beijing), Perth (Australia) dll.

Walaupun degree yang ada MQA juga diiktiraf di banyak negara, tetapi saya rasa jika dibandingakan dengan Jata Negara Malaysia, min rasa Sijil Kemahiran Malaysia kita ni lebih senang diterima/dikenali di luar negara kot.

Sijil Kemahiran VS Degree Cert

Degree / Ijazah Sarjana Muda

Sebaliknya, kumpulan pemegang ijazah adalah mereka yang pemikirannya lebih tajam diasah/ada kemahiran fikiran kritikal yang lebih tinggi berbanding dengan graduan sijil kemahiran (secara amnya).

Mereka ini lazimnya adalah pembuat keputusan, memikirkan dan merancang dulu segala aspek kerja dengan teliti (termasuklah Akta, Peraturan & SOP) dan bukan laksanakan tugasan tanpa memikirkan dan merancang terlebih dahulu.

Apa pula kelebihannya ambil ijazah sarjana muda/degree holder?

  1. Belajar di IPT untuk program ijazah sarjana muda dapat mengasah lagi secara mendalam pemikiran kritikal, kemahiran komunikasi, menganalisis dan beberapa soft skills yang lain. (Walaupun elemen ASK – Attitude, Skills & Knowledge tu wujud di peringkat Sijil Kemahiran, namun ia tidak begitu ditekankan dan mendalam)

Contohnya: Budak kemahiran mungkin pandai pasang penghawa dingin tetapi kebanyakkannya mungkin tidak begitu pentingkan/tahu aspek lain seperti bahan pendingin yang digunkan serta kesannya kepada alam sekitar sekiranya tidak dikendalikan dengan baik. Maka, pihak Jabatan Alam Sekitar (yang min rasanya terdiri daripada kumpulan perancangan) telah mewajibkan semua juruteknik, pengeluar sektor penyejukbekuan dan penyaman udara memiliki tauliah pengendalian bahan pendingin di bawah Akta 127.

Lagi satu contoh yang lebih mudah dikaitkan dengan kehidupan anda sekarang. Pada pendapat anda, petugas baris hadapan (frontliner) dan mereka yang membuat perancangan strategik untuk mengurus dan mengekang penularan wabak COVID-19 ni, anda rasa mereka ni pemegang sijil kemahiran ke degree (atau lebih tinggi)?

Namun, usaha membendung penularan wabak ini adalah hasil semua pihak, pengurusan (degree holder), kakitangan sokongan (ada yang pemegang sijil kemahiran, ada yang degree), pelajar-pelajar kemahiran (Kolej Vokasional, ILP, Politeknik) yang menghasilkan PPE untuk petugas baris hadapan serta seluruh rakyat Malaysia (ada pemegang sijil kemahiran, ijazah sarjana muda & yang tiada sijil :-P)

rote learning vs. critical thinking - CollegeHippo
Sistem pembelajaran negara kita kekurangan pemikiran kritikal,
hanya semasa pendidikan tinggi/Universiti sahaja baru mula diperkenalkan.

2. Dengan adanya Degree, anda biasanya akan merancang, menyelia atau mengurus kumpulan pelaksana (pemegang sijil kemahiran) untuk melakukan tugasan, sesetengahnya mungkin dianggap 3D (Dirty, Difficult & Dangerous). Kebiasaanya juga gaji adalah lebih tinggi berbanding dengan gaji pemegang sijil kemahiran.

Sijil Kemahiran Vs Degree

3. Peningkatan status sosial / kebanggaan keluarga

Masyarakat kita rata-ratanya masih memandang rendah terhadap juruteknik/pekerja kemahiran dan menganggap kalau tidak belajar di menara gading, masih ada kekurangannya.

Anda akan rasa megah dan bangga sekiranya ada degree (kalau ada kemahiran teknikal lagi bagus!) dan tak rasa rendah diri bila bersama graduan-graduan IPT, tak kira di tempat kerja ataupun kehidupan sosial.
# Namun, ini semua adalah bergantung kepada anda. Jika keyakinan diri tinggi, tanpa degree pun ok je kan?

Kesimpulannya? Sijil Kemahiran VS Degree, Mana Lebih Bagus?

Sebenarnya, ia tidak boleh dibandingkan begitu sahaja. Masing-masing ada kelemahan serta kelebihannya tersendiri, ada kegunannya tersendiri, seperti yang telah dibincangkan di atas.

Kedua-duanya saling melengkapi.

1. Kalau dah ada sijil kemahiran, berusahalah untuk sambung degree. Ijazah Eksekutif @ Executive Bachelor pun jadilah, kalau sekadar kerja di sektor swasta.

Ijazah Eksekutif / Executive Bachelor @ URise Program
Nak tahu lebih lanjut? Baca di URiseProgram atau Wasap.my/60123123430/URiseProgram

a. Dapat naik pangkat (rata-ratanya sektor swasta tak perlukan degree MQA untuk kenaikan pangkat)
b. Dapat tingkatkan status sosial dan membanggakan ahli keluarga serta role model kepada anaka-anak anda kelak. Ilmu itu penting. Dan ilmu yang bermanfaat boleh bawa hingga ke penghujung hayat.
c. Dapat juga sambung ke Degree atau Masters (MQA) masa depan jika berminat.

Kalau perlukan Degree Teknikal dari MTUN ataupun yang ada pengiktirafan MQA, boleh je mohon masuk IPT guna APEL A.

2. Kalau dah ada Degree, baik juga kalau dapat belajar kemahiran teknikal (jangka pendek/panjang) ataupun persijilkan melalui pengalaman kerja terdahulu (PPT).

Mengapa ada Degree pun masih nak kemahiran teknikal? Lihat apa yang MP Permatang Pauh, Nurul Izzah ulas.

Misalnya ketika saya menggunakan penerbangan MAS, dalam pesawat baru Airbus, tandas tiba-tiba tidak berfungsi. Dan pramugari sibuk mencari juruteknik untuk membaikinya.

Kenapa? Kerana jurutera seperti saya tidak akan dapat membaiki apa yang perlu dibaiki.

Nurul Izzah, anggota parlimen Permatang Pauh serta bekas pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan TVET

Jadi, harap graduan dari kedua-dua aliran saling hormat-menghormati. Masing-masing ada peranan dalam industri dan kehidupan harian kita.

Pada pendapat min, paling best ada kedua-duanya sekali 😀

Nak sambung/mohon:

1. Degree/executive degee: Wasap.my/60123123430/URiseProgram
2. Sijil Kemahiran Malaysia: Wasap.my/60123123430/SKM-PPT
3. Kursus TVET/kemahiran: Wasap.my/60123123430/TVETcourses

Youth and Sports Ministry enters agreement with TVET players

Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman speaks during the launch of SKIL'19 skill symposium in Putrajaya October 24, 2019. ― Picture by Shafwan Zaidon
Youth and Sports Minister Syed Saddiq Syed Abdul Rahman speaks during the launch of SKIL’19 skill symposium in Putrajaya October 24, 2019. ― Picture by Shafwan Zaidon
More skilled and high-paying jobs need to be created for TVET graduates, says minister

PUTRAJAYA, Oct 24 — The Youth and Sports Ministry today exchanged Statements of Understandings with five entities aimed at forging stronger cooperation between the public and private sectors in developing the Technical and Vocational Education and Training (TVET) industry.

Witnessed by Youth and Sports Minister Syed Saddiq Abdul Rahman, the statements would see the entities play an active role in increasing career opportunities within the sector by offering spots for education and training, while offering technical advice to the ministry.

Among the signatories were Volvo Malaysia Sdn Bhd, Sapura Secured Technologies Companies, Malaysia Industry Association, the Malaysian Resources Corporation Berhad, with the cooperation of the Malaysian Prison Department.

Syed Saddiq later stressed the importance of offering former juveniles and minor crime offenders a second chance to reassimilate into society, saying one solution would be to retrain and up-skill them in opportunities within the TVET industry.

“For those who have been categorised as Individuals Under Observation, Henry Gurney leavers, we will give them a special route for them to be trained so in the end, despite them having a record, but they would be trained, re-skilled and up-skilled.

Henry Gurney Schools were set up under the Juvenile Courts Act 1947 to care for young offenders and provide formal education and rehabilitation for juvenile inmates.

“In the end they are able to be placed in companies that we share a relationship with for the TVET program,” he said after launching the SKIL 19’ Skills Symposium at the Youth and Sports Ministry Podium hall this morning.

Syed Saddiq said this and other efforts would be part of his ministry’s two pronged program, MyFuture Youth and MyFuture Youth Plus, aimed at offering reactive programs for former offenders, and proactive programs for youth who are classified within the risky category.

“For those who are in danger of falling into the group of high risk youths, we will put them through an early intervention program with special routes into TVET programmes.

“There will be long and short courses, and in the end they will be offered a job,” he explained.

He also mentioned the importance of the government’s willingness to accept former offenders into the public service, saying such steps have been brought to the attention of the Cabinet.

The Muar MP also revealed amendments to public service requirements are currently being worked out by the Chief Secretary that will see a leeway be added to consider former offenders to enter the civil service.

“This is important because if we see for those who have been jailed before, and those from Henry Gurney, about 50 to 60 per cent are youth, and a majority of them have committed minor crimes.

“But, because they don’t have targeted assistance, and if we forget or sideline them, they will go back into the community and society where their family also does not take them seriously, and not have a job, no direction in their life.

“If we (the government) are also not willing to help out, in the end they will reoffend and reenter into the same system,” he said.

Syed Saddiq stressed on the importance of breaking their cycle of crime and to offer them a second chance to assimilate back into and be a useful member of a developing society.

Additionally, the minister also added how the negative and derogatory perception towards the TVET industry should stop, and instead instil the culture of treating them as equals on par with graduates from public universities.

“If we see in Germany, the youth there are educated from a young age to understand that TVET is on par with those from public universities.

“In Malaysia, we have to instil this culture into the hearts and minds of the youth, and also the parents, as this is important to ensure that TVET will always be one of the most important growth sectors in the new Malaysia.

“But realising that dream would be impossible without the close cooperation between industry players,” he added.

Source: https://www.malaymail.com & https://www.staronline.com

Comment: Despite facts & figures showing that TVET graduates have high employability (Eg 83% for Kolej Vokasional graduates), it will still take very long time for the society to change their negative perception towards TVET.

Well, why is that so? Among them, not limited to:

1. Most of the those that took up
TVET courses are because they are academically poor & have no where to go (minority do have good academic grades too)
2. TVET jobs are generally low paying, especially in the initial years.
However, with
recognised certification, experience & good communication + people skills, income can reach 5 figures, eg like chefs, underwater welder, piping expert (O&G industry) or operating own business like dressmaking, hairdressing & beauty salon, automotive workshops.
3.
Lack of coordination between TVET institutions and industry on industrial needs also produced mismatch skills of TVET graduates, hence lower pay.

Solutions?

1. It’s ok if you, as a TVET graduate that doesn’t have SPM or fared poorly in academics, you’re now given a second chance to further to University for tertiary studies.
You may either pursue technical (Bachelor of Technology with Malaysian Technical University Network) or management related (Professional Diploma or Executive Bachelor) qualifications.
2. If you’re in the TVET industry without proper certification, you should consider to get your skills recognised via the Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT/RPEL).
3. If you’re planning to study TVET courses, advisable to register at those that offers recognised certification like Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), which are also warmly welcomed in many foreign countries for employment.