Tag Archives: Induksi

Adakah PERUNDING (pasal induksi/SKM/VTO/pentauliahan pusat) anda bercakap benar??

If you don’t understand Malay well, can always email or call us for further explanation.
如果您不太了解马来语,可以随时发送电子邮件或致电我们进一步了解详情

Selama 17 tahun min berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran ni (terutamanya yang berkaitan dengan JPK), macam-macam kes penipuan telah min jumpa/dengar.

Berikut adalah senarainya, tak terhad kepada ini sahaja (mungkin min lupa atau tak pernah dengar/jumpa tapi memang berlaku):

1. Sijil induksi PALSU – Sebelum ni, tahun 2000an, memang ada sesetengah penganjur yang hit & run, cetak sijil sendiri & JUAL kepada peserta (tak perlu ikuti kursus). Ia samalah seperti penjualan sijil/diploma/ijazah di universiti ataupun sijil cuti sakit. Namun, pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengambil langkah untuk membendung perkara ni dari berlanjutan dimana:
a) Penganjur tidak boleh cetak sijil sendiri lagi
b) Sijil telah ada ciri-ciri keselamatan (bukan setakat no siri sijil sahaja) – itu yang menyebabkan kekadang sijil dapat lambat sebab JPK kehabisan sijil & perlu tunggu stok dari Percetakan Nasional Malaysia

TIPS: Cari penganjur yang sudah lama (> 10 tahun kalau boleh) & kerap menganjur (lebih 6 kali setahun) kerana mereka tidak berani bertindak sebarangan & juga senantiasa mengikut perkembangan terkini.

2. Bukti PALSU – Ini kerap berlaku terutamanya dalam permohonan SKM secara PPT.
Ini mungkin salah sesetengah pemohon, ada yang sememangnya tahu dia tak layak tapi BAYAR perunding untuk kaodim, biasanya beribu-ribu.
Macam mana min tahu? Sebab ada kisah benar yang diceritakan oleh PPL-PPT (Pegawai Pengesah Luaran yang mengesahkan penilaian PP-PPT).
Cth: Ada seorang lelaki yang langsung tak pernah terlibat dengan kecantikan (cuma ada perniagaan dalam bidang ni) mewujudkan bukti palsu (gambar/invois/sijil) tapi telah digagalkan oleh PPL-PPT yang jujur tu. Apa yang menggeramkan min adalah dengar khabar setelah calon (melalui perunding) minta PPL-PPT ditukarkan, calon tu LULUS.
Geram betul, calon/perunding/PP-PPT seperti nilah yang menjahanamkan kualiti SKM #^@*%

TIPS: Baca Panduan Permohonan SKM secara PPT @ ikuti kursus induksi PP-PPT – jadual disini supaya anda ada sedikit idea apa yang diperlukan dan sekiranya dah faham, mohon terus dengan JPK, cuma RM300/setahap.

Kebelakangan ni, ada perunding yang menjanjikan calon yang tiada pengalaman mengajar bidang kemahiran bahawa mereka layak mohon VTO secara PPT.  Agak-agaknya buat bukti PALSU lagi kot. Ni juga kisah benar,  dimana 2 juruteknik auto yang tidak pernah mengajar dijanjikan oleh perunding bahawa mereka boleh dapat VTO secara PPT!

Itu yang menyumbangkan kepada banyak isu pemegang sijil VTO yang tidak boleh mengajar dengan baik ataupun tak tahu sangat tentang WIM (bahan pengajaran bertulis). Min tak nafikan juga ada Pusat Bertauliah VTO tertentu yang bagi ‘lesen terbang’, sehinggakan ada beberapa PB VTO yang telah ditarik pentauliahannya dan menyebabkan permohonan PB VTO baru/penambahan program VTO ni dibekukan.
Untuk pengetahuan anda, pengalaman mengajar minima adalah 4 tahun kalau nak mohon VTO secara PPT

3. Penjualan WIM yang tidak menepati format ataupun jumlah jam yang sepatutnya
Ha, ni berlaku bukan sahaja dalam dunia latihan kemahiran tapi syarikat gergasi MNC pun ada juga yang melakukan kesalahan sebegini.

Biasa lihat ni kan?

Sudah banyak PB/pembeli yang kantoi dengan janji-janji manis individu/perunding bahawa WIM yang mereka beli memenuhi spesifikasi/format JPK tetapi sebenarnya tidak.
Antara isu yang kerap timbul adalah:
1. Format (tidak mengikut format terkini)
2. Jumlah jam yang tidak menepati kehendak NOSS (sudah banyak kes untuk ni, terutamanya untuk program yang ada kes khas seperti FB-024-2 (1200j dan bukannya 800j)
3. Jadual Pembahagian WIM yang tidak menggunakan ayat yang betul ataupun setara dengan WIM yang dibangunkan

TIPS: Suruh penjual emelkan sampel WIM lengkap (ada Kertas Penerangan/Kerja/Tugasan, Pelan Mengajar Teori/Amali, Kertas Penilaian Pengetahuan (KA)/Prestasi (PA), lepas tu cross check dengan format WIM terikini (2017)  dan juga NOSS.

Cukuplah setakat ni, kalau anda ada sebarang lagi kes penipuan/janji tidak serupa bikin yang nak dikongsi (tak kira pasal SKM, induksi, pentauliahan PB, WIM ke apa) supaya orang ramai lebih berhati-hati dan tidak tertipu,
sila emel ke ismarteducare@gmail.com, terima kasih.

Tips mencari perunding yang jujur:

1. Dah lama berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran (ni pun tak menjamin apa-apa)
2. Cuba dapatkan testimoni/pengesyoran dari 2-3 pihak, kalau ada.
3. Dapatkan pandangan/nasihat dari 2-3 individu/syarikat.
4. Sekiranya masih rasa was-was, sila rujuk dengan min atau lebih baik, JPK di 03-88865589.

* singkatan min bermaksud admin ya 😀

Kursus Induksi PP-PPD-PPB & PP-PPT bulan Okt, Nov & Dis

 

Salam kemahiran,

Berikut adalah butiran untuk pelbagai kursus yang akan datang di KL/Sel/Kedah

PP-PPD-PPB
Tarikh: 13-14 Okt (SELESAI)
Tempat: Kolej New Era, Kajang

Tarikh: 9-10 Nov (TUKAR ke 21-22 Dis)
Tempat: Alor Setar, Kedah

Tarikh: 1-2 Dis
Tempat: I Smart Educare, Kepong

PP-PPT

Tarikh: 1-2 Dis
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Semua kursus adalah dari 8.30-5pm
Yuran: RM350 + 10 (caj pos sijil)
Bank: Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd
Sila muat turun & isi Borang Permohonan KIP-01 (PP-PPD/PP-PPT/PPL)Setelah isi borang, sila emel bersama slip bayaran ke ismarteducare @ gmail.com untuk pengesahan tempat anda.

Kursus Induksi PP-PPT (sesi terakhir di Malaysia tahun 2016)

 
1) Berminat dilantik sebagai PP-PPT (syarat lantikan lain adalah pengalaman kerja >10 thn bidang berkenaan & SKM)
2) Berminat mohon SKM secara PPT (prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT)
3) PB yang ingin mohon menjadi PB-PPT (perlu ada penyelaras PPT yang perlu ikuti kursus induksi PP-PPT)
 
Objektif Kursus
 
Memberi kefahaman kepada peserta mengenai konsep perlaksanaan Pensijilan Kemahiran Malaysia melalui kaedah PPT
 
Memberi pendedahan mengenai peranan dan tanggungjawab personel Persijilan Kemahiran Malaysia dalam perlaksanaan kaedah PPT
 
Memberi pendedahan kepada peserta mengenai prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT
 
Memberi pendedahan kepada peserta mengenai pembangunan portfolio melalui kaedah PPT
 
Faedah Kursus
 
Faedah kursus kepada peserta
 
-Berpengetahuan mengenai, Pengiktirafan Persijilan melalui konsep Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT)
-Berpengetahuan mengenai bagaimana memperolehi Sijil Kemahiran Malaysia dalam masa yang singkat
-Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
-Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dalam meningkatkan taraf pendidikan & kelayakan
-Berpeluang menjadi Tenaga Pakar Industri Negara (DPIN) Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & Swasta
 
Faedah kursus kepada organisasi
 
-Pekerja mempunyai motivasi yang tinggi
-Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
-Majikan dapat menjimatkan kos pembangunan kerjaya pekerja
-Aset dalam aspek promosi & pemasaran
-Meningkatkan kualiti Pusat bertauliah dan daya saing
-Memenuhi keperluan jaminan mutu pentauliahan personel Pusat Bertauliah seperti -yang ditetapkan oleh JPK

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT & PPL bulan November & Disember

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT, PPL & VTO bulan  November (KL)


Kursus VTO mulai 11 Dis

Yuran: RM2,700 atau RM500x6 bulan
Tarikh mula: Kepong Metro Prima (separa masa, setiap Ahad)
Masa: 10-5pm

Kursus Induksi PP-PPD bulan Nov & Dis

Tarikh: 5-6 Nov di Kepong Metro Prima, KL
Tarikh: 3-4 Dis di Kepong Metro Prima, KL

Kursus Induksi PPL bulan Nov

Tarikh: 19-20 Nov di Kepong Metro Prima

Kursus Induksi PP-PPT bulan Dis

Tarikh: 17-18 Dis di Kepong Metro Prima

Yuran: RM350
Masa: 8.30-5pm
Bank: Maybank 514589203020 (I Smart Educare)

141214 b

Borang: Boleh muat turun di sini

Pendaftaran: Isi borang dengan selengkapnya & emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran.

*Jika nak kami jalankan di tempat anda (kalau ramai peserta ~15 orang), kena maklumkan sekurang-kurangnya 1 bulan ke atas.

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT & PPL bulan Jan/Feb/Mac 2016

Salam kemahiran, berikut adalah jadual kursus-kursus induksi suku tahun pertama 2016

Induksi PP-PPT
Tarikh: 30-31 Jan 2016
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Induksi PP-PPD
Tarikh: 9-10 Jan 2016 (PENUH)
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Tarikh: 20-21 Fef 2016
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Induksi PPL
Tarikh: 12-13 Mac 2016
Masa: 8.30-5pm
Tempat:  I Smart Educare, Kepong

Yuran: RM350
Bank: Maybank 514589203020 (I Smart Educare)

Borang: Boleh muat turun di sini

Pendaftaran: Isi borang dengan selengkapnya & emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran.

*Jika nak kami jalankan di tempat anda (kalau ramai peserta ~15 orang), kena maklumkan sekurang-kurangnya 1 bulan ke atas.

Thaipusam

Kursus Induksi PP-PPD Terakhir sebelum Puasa/Hari Raya di KL

Untuk makluman anda, kursus induksi PP-PPD yg terakhir sebelum puasa/Raya adalah:
Tarikh: 6-7 Julai
Masa: 8.30-5pm
Tempat: Kepong
Yuran: RM400 (10% diskaun unt pelanggan tetap)
Jika berminat, sila muat turun borang, isi & kembalikan (faks/emel/pos) secepat mungkin bersama yuran.

Melvin Lim
Principal Consultant
I Smart Educare (L02266)
HRDF (543)
Tel/Fax: 603-62429999      HP: 6012-3123430

Kursus Induksi PP-PPD (bulan September) di KL

Salam sejahtera semua,

Berikut adalah butiran induksi PP-PPD akan datang (terdekat):

Tarikh: 8-9 September 2012
Masa: 8.30-5pm
Tempat: Kolej ISBA UK
Level 9, Suite 9-03 Brem Mall, Jalan Kepong, 52000 Kuala Lumpur, Malaysia

Dapatkan Borang Permohonan Kursus Induksi PP-PPD di sini. Lepas isi borang dengan sepenuhnya, tolong faks ke 03-62429999 atau pos ke:

I Smart Educare
8-1, Blok A, Jalan Prima, Vista Magna, Metro Prima Kepong, 52100 KL

Sekian, tq.

Sekiranya ada apa-apa pertanyaan, boleh rujuk pada saya di 0123123430 (Melvin) atau ismarteducare [at] gmail.com.