Tag Archives: Induksi

Kursus Induksi PP-PPD-PPB, PPL & VTO Terakhir Tahun 2019 di Lembah Klang

*INGIN MENJADI GURU KEMAHIRAN* ??

Untuk menjadi Pegawai Penilai (biasanya juga pengajar bidang kemahiran/vokasional) anda perlu mengikuti KURSUS VOCATIONAL TRAINING OPERATION (VTO), I-031-3:2014 & Induksi PP-PPD-PPB

Syarat-syarat memasuki kursus VTO :-

✅ SKM 3 ✅DKM (TAHAP 4) @ ✅DLKM (TAHAP 5)

Kelulusan dari :

✔KOLEJ VOKASIONAL
✔ILP
✔IKBN
✔IKTBN
✔IKM
✔KKTM
✔GIATMARA
✔ADTEC
✔ KOLEJ-KOLEJ KEMAHIRAN SWASTA
✔ PEKERJA MAHIR YANG INGIN MENJADI PENGAJAR KEMAHIRAN

📌PENGAMBILAN NOV 2019
📌Tempoh: 12 bulan (Separa Masa)
📌Kelas teori 6 bulan (Separa Masa)
📌Praktikal Mengajar 6 bulan

*Sijil VTO dikeluarkan oleh JPK, JABATAN PEMBANGUNAN KEMAHIRAN MALAYSIA*

=============================================

👩🏻‍🏫 *Baca lebih lanjut tentang kegunaan/faedah sijil VTO di www.jpkmalaysia.com/vto* 👩🏻‍🏫

=============================================

Peluang graduan TVET di Offshore

Bekerja di pelantar minyak tak sama dengan bekerja di tempat-tempat biasa. Berjauhan dengan keluarga, anak bini serta girlfriend, kerja 12 jam sehari start jam 6.30 pagi sampai le jam 6.30 petang. Pergerakkan pun terbatas, banyak regulation yang kena patuhi.

Tentang safety pulak, number one. Sesetengah platform Petronas langsung tidak benarkan personnel keluar dari living quarters kalau tak pakai coverall, sebab safety. Mercury hazard Dan Hidrogen sulfida.. Platform Supervisor ada hak untuk hantar balik pada sesiapa yang langgar safety regulation. Kena pakai PPE atau personnel protective equipment setiap masa sewaktu bekerja, kalau after working hour sekalipun kena pakai kalau keluar dari living quarters. Living quarters – tempat makan minum, tengok tv, mandi, rehat dan tidur.

Nak ke offshore pun perlu jalan urine test terlebih dulu, mana-mana personnel yang positive, minta maaf sila balik rumah, offshore bukan tempat untuk penagih. Sekarang Petronas dah kuat kuasakan peraturan ni di sebelah east coast ni. Mana-mana personnel yang nak ke Petronas platform mesti urine test dulu sebelum naik chopper. Exxonmobil, Talisman dan lain-lain buat masa ni belum start lagik.

Risiko pun tinggi, ombak besar, angin kencang, kerja-kerja yang dijalankan semuanya kerja yang robbust. Takde kerja yang takde risiko. Life di offshore perlu allert 24 jam. Masih berminat nak bekerja di offshore ke?

Kelayakkan untuk bekerja di Offshore

Bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali.

Turun dari platform to boat
Basic requirement untuk bekerja di pelantar minyak.

Berusia at least 18 tahun ke atas – biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni. Paling mudah gi register kat INSTEP – Institut Teknologi Petronas. Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer.
Institut Teknologi PETRONAS (INSTEP – Batu Rakit Campus)
Lot 9764, Mukim Batu Rakit,
21020, Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman,
MALAYSIA
Tel: 609 – 669 6141
Fax: 609 – 669 6702
Email: instep@petronas.com.my

Kalau dah grad dari INSTEP, ada rezeki boleh bekerja dengan di Petronas ataupun Exxonmobil platform. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka.. nasib lah.

Safety Passport – Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. … kalau di sebelah pantai timur ni, TSTC menawarkan berbagai course untuk workers. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :
Basic sea survival course
HUET – Helicopter underwater escape training
Fire fighting
Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses. So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan.

Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.

Berapa ribu ringgit Malaysia? Untuk 4 courses ini ada perlu ada RMX,XXX.XX. Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang.

Terengganu Safety Training Center Sdn Bhd
3572, Jalan Panchur,
Kawasan Perindustrian Teluk Kalong,
24000 Kemaman
Terengganu Darul Iman
Tell : 09-8623300
Fax : 09-8623302

Physically fit – Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.
Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Demob – balik ke onshore, atau back to town.

Mentallity Fit – Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.
Medical check-up – Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Jantung OK, paru-paru OK, mata OK dan semuanya OK. Kalau semua OK boleh jalan terus.
So ini lah serba sedikit BASIC requirement untuk bekerja di offshore.

Position Yang Ditawarkan

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore.

Helper – kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping. Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni.
Estimated Salary : RM40.00-RM50.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger – Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai.
Estimated Salary : RM80.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger Scaffolder – Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik. Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness.
Estimated Salary : RM80.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Fitter – Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder.
Estimated Salary : RM90.00-RM130.00, offshore rate, 12 hours working time.

Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Post ni boleh tahan, kalau banyak “lesen” boleh buat duit banyak. Lesen ni datangnya dari Welder Qualification Test (WQT) .. haaa translate la sendiri, memang dah gitu term nya. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.. wahaha.
Estimated Salary : RM100.00-RM300.00, offshore rate, 12 hours working time.

Blaster – Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke.. mana-mana lah. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Painter – Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu. Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Electrician – Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform.
Estimated Salary : RM100.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Instrument Fitter – Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung.
Estimated Salary : RM90.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Crane Operator – Operate platform crane.. huii kena ada course ni, kalau boleh bawak crane di onshore belum tentu boleh bawak crane di offshore.
Estimated Salary : RMxx.00-RMxx.00, offshore rate, 12 hours working time.

Roustabout –
Roughneck-
Derrickman
Driller/Assistant Driller
Toolpusher –
Storeman –
Mud Logger –
Production Operator –
Maintenance personnel –
Divers-
Catering staff –

Professional posts – Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:

Geologists and Geophysicists
Reservoir engineers
Drilling engineers
Petroleum engineers

Kredit artikel penulisan: www.offshoreman.net

Komen: Jika anda dah dalam bidang O&G dan nak dipersijilkan (Sijil Kemahiran Malaysia, Diploma Kemahiran Malaysia atau Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia), anda boleh rujuk DAFTAR NOSS JPK untuk lihat samada standard pekerjaan telah dibangunkan ke belum. Kalau dah ada, mohon SKM/DKM/DLKM anda melalui PPT.

Dan jika anda ada pengalaman kerja melebihi 10 tahun dalam bidang kemahiran anda, bolehlah pertimbangkan untuk dilantik sebagai Personal Penilai & Verifikasi. Kursus induksi seperti PP-PPT & PPL selama 2 hari boleh melayakkan anda untuk dilantik, selain SKM & pengalaman kerja.



Adakah PERUNDING (kursus induksi/SKM/VTO/pentauliahan pusat) anda bercakap benar??

If you don’t understand Malay well, can always email or call us for further explanation.
如果您不太了解马来语,可以随时发送电子邮件或致电我们进一步了解详情

Selama 18 tahun min berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran ni (terutamanya yang berkaitan dengan JPK), macam-macam kes penipuan telah min jumpa/dengar.

Berikut adalah senarainya, tak terhad kepada ini sahaja (mungkin min lupa atau tak pernah dengar/jumpa tapi memang berlaku):

1. Sijil induksi PALSU – Sebelum ni, tahun 2000an, memang ada sesetengah penganjur yang hit & run, cetak sijil sendiri & JUAL kepada peserta (tak perlu ikuti kursus). Ia samalah seperti penjualan sijil/diploma/ijazah di universiti ataupun sijil cuti sakit. Namun, pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengambil langkah untuk membendung perkara ni dari berlanjutan dimana:
a) Penganjur tidak boleh cetak sijil sendiri lagi
b) Sijil telah ada ciri-ciri keselamatan (bukan setakat no siri sijil sahaja) – itu yang menyebabkan kekadang sijil dapat lambat sebab JPK kehabisan sijil & perlu tunggu stok dari Percetakan Nasional Malaysia

TIPS: Cari penganjur yang sudah lama (> 10 tahun kalau boleh) & kerap menganjur (lebih 6 kali setahun) kerana mereka tidak berani bertindak sebarangan & juga senantiasa mengikut perkembangan terkini. Ia juga mengurangkan kemungkinan penganjur menunda kursus induksi berkali-kali, ia berlaku terutamanya penganjur adalah baru dan tiada peserta berkumpulan besar.


2. Bukti PALSU – Ini kerap berlaku terutamanya dalam permohonan SKM secara PPT.

Ini mungkin salah sesetengah pemohon, ada yang sememangnya tahu dia tak layak tapi BAYAR perunding untuk kaodim, biasanya beribu-ribu.
Macam mana min tahu? Sebab ada kisah benar yang diceritakan oleh PPL-PPT (Pegawai Pengesah Luaran yang mengesahkan penilaian PP-PPT).
Cth: Ada seorang lelaki yang langsung tak pernah terlibat dengan kecantikan (cuma ada perniagaan dalam bidang ni) mewujudkan bukti palsu (gambar/invois/sijil) tapi telah digagalkan oleh PPL-PPT yang memegang amanah beliau. Apa yang menggeramkan min adalah dengar khabar setelah calon (melalui perunding) minta PPL-PPT ditukarkan, calon tu LULUS.
Geram betul, calon/perunding/PPL-PPT seperti nilah yang menjahanamkan kualiti SKM #^@*%

TIPS: Baca Panduan Permohonan SKM secara PPT @ ikuti kursus induksi PP-PPT – jadual disini supaya anda ada sedikit idea apa yang diperlukan dan sekiranya dah faham, mohon terus dengan JPK, cuma RM300/setahap.

Kebelakangan ni, ada perunding yang menjanjikan calon yang tiada pengalaman mengajar bidang kemahiran bahawa mereka layak mohon VTO secara PPT.  Agak-agaknya buat bukti PALSU lagi kot. Ni juga kisah benar,  dimana 2 juruteknik auto yang tidak pernah mengajar dijanjikan oleh perunding bahawa mereka boleh dapat VTO secara PPT!

Itu yang menyumbangkan kepada banyak isu pemegang sijil VTO yang tidak boleh mengajar dengan baik ataupun tak tahu sangat tentang WIM (bahan pengajaran bertulis). Min tak nafikan juga ada Pusat Bertauliah VTO tertentu yang bagi ‘lesen terbang’, sehinggakan ada beberapa PB VTO yang telah ditarik pentauliahannya dan menyebabkan permohonan PB VTO baru/penambahan program VTO ni dibekukan.
Untuk pengetahuan anda, pengalaman mengajar minima adalah 4 tahun kalau nak mohon VTO secara PPT

3. Penjualan WIM yang tidak menepati format ataupun jumlah jam yang sepatutnya
Ha, ni berlaku bukan sahaja dalam dunia latihan kemahiran tapi syarikat gergasi MNC pun ada juga yang melakukan kesalahan sebegini.

Biasa lihat ni kan?

Sudah banyak PB/pembeli yang kantoi dengan janji-janji manis individu/perunding bahawa WIM yang mereka beli memenuhi spesifikasi/format JPK tetapi sebenarnya tidak.
Antara isu yang kerap timbul adalah:
1. Format (tidak mengikut format terkini)
2. Jumlah jam yang tidak menepati kehendak NOSS (sudah banyak kes untuk ni, terutamanya untuk program yang ada kes khas seperti FB-024-2 (1200j dan bukannya 800j)
3. Jadual Pembahagian WIM yang tidak menggunakan ayat yang betul ataupun setara dengan WIM yang dibangunkan

TIPS: Suruh penjual emelkan sampel WIM lengkap (ada Kertas Penerangan/Kerja/Tugasan, Pelan Mengajar Teori/Amali, Kertas Penilaian Pengetahuan (KA)/Prestasi (PA), lepas tu cross check dengan format WIM terikini (2017)  dan juga NOSS.

Cukuplah setakat ni, kalau anda ada sebarang lagi kes penipuan/janji tidak serupa bikin yang nak dikongsi (tak kira pasal SKM, induksi, pentauliahan PB, WIM ke apa) supaya orang ramai lebih berhati-hati dan tidak tertipu,
sila emel ke ismarteducare@gmail.com, terima kasih.

Tips mencari perunding yang jujur:

1. Dah lama berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran (ni pun tak menjamin apa-apa)
2. Cuba dapatkan testimoni/pengesyoran dari 2-3 pihak, kalau ada.
3. Dapatkan pandangan/nasihat dari 2-3 individu/syarikat.
4. Sekiranya masih rasa was-was, sila rujuk dengan min atau lebih baik, JPK di 03-88865589.

* singkatan min bermaksud admin ya 😀

Kursus Induksi PP-PPD-PPB & PP-PPT bulan Okt, Nov & Dis

 

Salam kemahiran,

Berikut adalah butiran untuk pelbagai kursus yang akan datang di KL/Sel/Kedah

PP-PPD-PPB
Tarikh: 13-14 Okt (SELESAI)
Tempat: Kolej New Era, Kajang

Tarikh: 9-10 Nov (TUKAR ke 21-22 Dis)
Tempat: Alor Setar, Kedah

Tarikh: 1-2 Dis
Tempat: I Smart Educare, Kepong

PP-PPT

Tarikh: 1-2 Dis
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Semua kursus adalah dari 8.30-5pm
Yuran: RM350 + 10 (caj pos sijil)
Bank: Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd
Sila muat turun & isi Borang Permohonan KIP-01 (PP-PPD/PP-PPT/PPL)Setelah isi borang, sila emel bersama slip bayaran ke ismarteducare @ gmail.com untuk pengesahan tempat anda.

Kursus Induksi PP-PPT (sesi terakhir di Malaysia tahun 2016)

 
1) Berminat dilantik sebagai PP-PPT (syarat lantikan lain adalah pengalaman kerja >10 thn bidang berkenaan & SKM)
2) Berminat mohon SKM secara PPT (prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT)
3) PB yang ingin mohon menjadi PB-PPT (perlu ada penyelaras PPT yang perlu ikuti kursus induksi PP-PPT)
 
Objektif Kursus
 
Memberi kefahaman kepada peserta mengenai konsep perlaksanaan Pensijilan Kemahiran Malaysia melalui kaedah PPT
 
Memberi pendedahan mengenai peranan dan tanggungjawab personel Persijilan Kemahiran Malaysia dalam perlaksanaan kaedah PPT
 
Memberi pendedahan kepada peserta mengenai prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT
 
Memberi pendedahan kepada peserta mengenai pembangunan portfolio melalui kaedah PPT
 
Faedah Kursus
 
Faedah kursus kepada peserta
 
-Berpengetahuan mengenai, Pengiktirafan Persijilan melalui konsep Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT)
-Berpengetahuan mengenai bagaimana memperolehi Sijil Kemahiran Malaysia dalam masa yang singkat
-Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
-Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dalam meningkatkan taraf pendidikan & kelayakan
-Berpeluang menjadi Tenaga Pakar Industri Negara (DPIN) Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & Swasta
 
Faedah kursus kepada organisasi
 
-Pekerja mempunyai motivasi yang tinggi
-Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
-Majikan dapat menjimatkan kos pembangunan kerjaya pekerja
-Aset dalam aspek promosi & pemasaran
-Meningkatkan kualiti Pusat bertauliah dan daya saing
-Memenuhi keperluan jaminan mutu pentauliahan personel Pusat Bertauliah seperti -yang ditetapkan oleh JPK

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT & PPL bulan November & Disember

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT, PPL & VTO bulan  November (KL)


Kursus VTO mulai 11 Dis

Yuran: RM2,700 atau RM500x6 bulan
Tarikh mula: Kepong Metro Prima (separa masa, setiap Ahad)
Masa: 10-5pm

Kursus Induksi PP-PPD bulan Nov & Dis

Tarikh: 5-6 Nov di Kepong Metro Prima, KL
Tarikh: 3-4 Dis di Kepong Metro Prima, KL

Kursus Induksi PPL bulan Nov

Tarikh: 19-20 Nov di Kepong Metro Prima

Kursus Induksi PP-PPT bulan Dis

Tarikh: 17-18 Dis di Kepong Metro Prima

Yuran: RM350
Masa: 8.30-5pm
Bank: Maybank 514589203020 (I Smart Educare)

141214 b

Borang: Boleh muat turun di sini

Pendaftaran: Isi borang dengan selengkapnya & emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran.

*Jika nak kami jalankan di tempat anda (kalau ramai peserta ~15 orang), kena maklumkan sekurang-kurangnya 1 bulan ke atas.

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT & PPL bulan Jan/Feb/Mac 2016

Salam kemahiran, berikut adalah jadual kursus-kursus induksi suku tahun pertama 2016

Induksi PP-PPT
Tarikh: 30-31 Jan 2016
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Induksi PP-PPD
Tarikh: 9-10 Jan 2016 (PENUH)
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Tarikh: 20-21 Fef 2016
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Induksi PPL
Tarikh: 12-13 Mac 2016
Masa: 8.30-5pm
Tempat:  I Smart Educare, Kepong

Yuran: RM350
Bank: Maybank 514589203020 (I Smart Educare)

Borang: Boleh muat turun di sini

Pendaftaran: Isi borang dengan selengkapnya & emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran.

*Jika nak kami jalankan di tempat anda (kalau ramai peserta ~15 orang), kena maklumkan sekurang-kurangnya 1 bulan ke atas.

Thaipusam

Kursus Induksi PP-PPD Terakhir sebelum Puasa/Hari Raya di KL

Untuk makluman anda, kursus induksi PP-PPD yg terakhir sebelum puasa/Raya adalah:
Tarikh: 6-7 Julai
Masa: 8.30-5pm
Tempat: Kepong
Yuran: RM400 (10% diskaun unt pelanggan tetap)
Jika berminat, sila muat turun borang, isi & kembalikan (faks/emel/pos) secepat mungkin bersama yuran.

Melvin Lim
Principal Consultant
I Smart Educare (L02266)
HRDF (543)
Tel/Fax: 603-62429999      HP: 6012-3123430

Kursus Induksi PP-PPD (bulan September) di KL

Salam sejahtera semua,

Berikut adalah butiran induksi PP-PPD akan datang (terdekat):

Tarikh: 8-9 September 2012
Masa: 8.30-5pm
Tempat: Kolej ISBA UK
Level 9, Suite 9-03 Brem Mall, Jalan Kepong, 52000 Kuala Lumpur, Malaysia

Dapatkan Borang Permohonan Kursus Induksi PP-PPD di sini. Lepas isi borang dengan sepenuhnya, tolong faks ke 03-62429999 atau pos ke:

I Smart Educare
8-1, Blok A, Jalan Prima, Vista Magna, Metro Prima Kepong, 52100 KL

Sekian, tq.

Sekiranya ada apa-apa pertanyaan, boleh rujuk pada saya di 0123123430 (Melvin) atau ismarteducare [at] gmail.com.