Tag Archives: Kursus Induksi PP-PPT

Kursus Induksi PPL, PP-PPT & PP-PPD-PPB: Julai & Ogos 2020

Kursus Induksi JPK 2020

Kursus induksi JPK 2020 disambung selepas penangguhan selama 4 bulan disebabkan PKP.

Kursus Induksi PP-PPD-PPB

Sesi induksi PP-PPD-PPB yang pertama selepas PKP, pada 18-19 Julai telah penuh. Jadi yang lambat ambil tindakan, maaf. Anda kena daftar untuk sesi 15-16 Ogos pula.

Kursus Induksi JPK 2020

Who should attend this induction course? / Siapa yang patut hadir kursus induksi Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) ni?

a) Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Accredited Centre Personnels / Calon Personel Pusat Bertauliah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK):
i) Assessor / Pegawai Penilai (PP)
ii) Internal Verifier / Pegawai Pengesah Dalaman (PPD)
iii) Centre Manager / Pengurus Pusat Bertauliah (PPB)
b) Individuals that’s involved with managing the JPK Accredited Centre / Individu yang terlibat dengan pengurusan Pusat Bertauliah
c) External Verifer candidate (need to pass PP-PPD-PPB induction course first / Calon Pegawai Pengesah Luaran (PPL) (kena lulus kursus induksi PP-PPD-PPB sebelum ikuti induksi PPL) – Need to attend PPL Induction Course
d) Individual that is interested with the Malaysia Skills Certification System / Individu yang berminat dalam Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia (SPKM)

Kursus Induksi PPL

Kursus Induksi JPK 2020

Siapa yang boleh ikuti kursus induksi PPL? (tak sama dengan lantikan):

  1. Warganegara Malaysia atau PR DAN
  2. 18 tahun ke atas
  3. Lulus induksi PP-PPD-PPB

Syarat lantikan (tambahan kepada syarat di atas):

  1. Pengalaman kerja 10 tahun ke atas (jika bidang kritikal, tak sampai 10 tahun pun boleh dipertimbangkan) dalam bidang kemahiran anda secara amnya.
  2. Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) / Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) / Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM)

Objektif kursus induksi PPL:

  • Memberi pemahaman mengenai Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia
  • Memberi kefahaman peranan dan tanggungjawab sebagai PPL
  • Memenuhi syarat lantikan sebagai PPL bagi program di Pusat Bertauliah & Program SLDN

Peluang sebagai Pegawai Pengesah Luaran (PPL)

Peluang memang banyak, ada yang mungkin dapat rezeki 5 angka sebulan jika buat dengan baik secara sepenuh masa.

Kursus Induksi PP-PPT

Kursus Induksi JPK 2020

Siapa yg patut hadir?

1) Berminat dilantik sebagai PP-PPT (syarat lantikan lain adalah pengalaman kerja >10 thn bidang berkenaan & SKM)
2) Berminat mohon SKM secara PPT (prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT)
3) PB yang ingin mohon menjadi PB-PPT (perlu ada penyelaras PPT yang perlu ikuti kursus induksi PP-PPT)

Jika berminat, sila muat turun borang Borang Permohonan Induksi
Lepas isi, emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran untuk pengesahan tempat. Anda juga perlu membuat bayaran kepada penganjur sebanyak RM350 atas Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd untuk pengesahan tempat.

Untuk keterangan lanjut, whatsapp/hubungi:
Nora@03-62429999 ATAU Melvin@012-3123430 ATAU
www.wasap.my/6017317 6685/DaftarInduksiPP-PPD
www.wasap.my/6017317 6685/DaftarInduksiPP-PPT
www.wasap.my/6017317 6685/DaftarInduksiPPL

Percetakan sijil induksi JPK 2020 (mulai Jan 2020)

Untuk makluman semua, percetakan sijil induksi JPK (PP-PPD-PPB, PP-PPT & PPL) mulai tahun 2020 adalah diusahakan oleh peserta sendiri.
Ia boleh dicetak sendiri dari www.skkm.gov.my. Pihak JPK TIDAK AKAN CETAK lagi sijil induksi.

Itulah sebabnya semua peserta perlu daftar dalam sistem dulu, sebaik-baiknya 2 minggu sebelum tarikh kursus kerana perlu masa untuk disemak oleh pihak urusetia.

Anda boleh cetak sijil induksi anda setelah keputusan telah ada (biasanya 1-3 bulan lamanya) dan telah dikemaskini dalam www.skkm.gov.my. Kertas yang digunakan boleh je A4 70gm, 80gm, kadbod…. suka hati andalah.

Adakah ini akan menyebabkan isu sijil palsu berlaku? Ya, mungkin juga pada pendapat min. Jadi, nak tahu betul ke tak, perlu la juga semak dalam sistem skkm.gov.my nanti.

Apa komen anda?

Jangan adu pada admin ya, kami cuma maklumkan sahaja, bukannya pembuat keputusan

Bagi yang ingin jadi Pegawai Penilai, pengambilan kursus VTO separa masa juga ada bulan Ogos 2020.

Komitmen masa anda sebagai calon VTO separa masa:
360 jam: 6 bulan hujung minggu sahaja
720 jam: 6 bulan di PB program kemahiran anda

Percetakan sijil induksi JPK (PP-PPD-PPB/PP-PPT/PPL)

Sampel sijil induksi yang dicetak oleh pihak JPK sebelum ini

Percetakan sijil induksi JPK mulai tahun 2020

Untuk makluman semua, percetakan sijil induksi JPK (PP-PPD-PPB, PP-PPT & PPL) mulai tahun 2020 adalah diusahakan oleh peserta sendiri.
Ia boleh dicetak sendiri dari www.skkm.gov.my. Pihak JPK TIDAK AKAN CETAK lagi sijil induksi.

Itulah sebabnya semua peserta perlu daftar dalam sistem dulu, sebaik-baiknya 2 minggu sebelum tarikh kursus kerana perlu masa untuk disemak oleh pihak urusetia.

Anda boleh cetak sijil induksi anda setelah keputusan telah ada (biasanya 1-3 bulan lamanya) dan telah dikemaskini dalam www.skkm.gov.my. Kertas yang digunakan boleh je A4 70gm, 80gm, kadbod…. suka hati andalah.

Adakah ini akan menyebabkan isu sijil palsu berlaku? Ya, mungkin juga pada pendapat min. Jadi, nak tahu betul ke tak, perlu la juga semak dalam sistem skkm.gov.my nanti.

Apa komen anda?

Jangan adu pada admin ya, kami cuma maklumkan sahaja, bukannya pembuat keputusan
Daftar di www.skkm.gov.my untuk Induksi PP-PPT siri T1/02/2020 (ISE Education Sdn Bhd)
Daftar di www.skkm.gov.my untuk Induksi PP-PPD-PPB siri D1/02/2020 (ISE Education Sdn Bhd)

Selain daftar di skkm.gov.my, anda juga kena isi borang permohonan & buat bayaran kepada penganjur sebanyak RM350 atas Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd untuk pengesahan tempat.

Bagi yang ingin jadi Pegawai Penilai, pengambilan kursus VTO separa masa juga ada bulan Feb 2020. Daftar cepat sebab lepas ni, pengambilan Julai/Ogos pula.

Komitmen masa anda sebagai calon VTO separa masa:
360 jam: 6 bulan hujung minggu sahaja
720 jam: 6 bulan di PB program kemahiran anda

Kursus Induksi PPL 2019 (TERAKHIR di Malaysia)

Salam kemahiran, berikut adalah maklumat kursus induksi PPL 2019 (terakhir di Malaysia).

Tarikh: 28-29 Dis 2019
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima, KL
Yuran: RM350 (minum pagi, makan tengah hari, nota & sijil dari JPK)
Caj pos sijil: RM10/alamat (Semenanjung) / 20/alamat (Malaysia Timur)
Bank: Maybank 54589385943 ISE Education Sdn Bhd

Siapa yang boleh ikuti (tak sama dengan lantikan):
1. Warganegara Malaysia atau PR DAN
2. 18 tahun ke atas
3. Lulus induksi PP-PPD-PPB

Syarat lantikan (tambahan kepada syarat di atas):
1. Pengalaman kerja 10 tahun ke atas dalam bidang kemahiran anda secara amnya.
2. SKM/DKM/DLKM
3. Sijil induksi PP-PPD-PPB & PPL

Peluang sebagai PPL

Peluang memang banyak, ada yang mungkin dapat rezeki 5 angka sebulan jika buat dengan baik secara sepenuh masa.

Bukan sahaja boleh dilantik sebagai PPL-SLaPB (Pusat Bertauliah) tapi juga PPL-SLDN & PPL-PPT. Jadi, ingat yg, takda kursus induksi PPL-SLDN ke PPL-PPT, semuanya dalam satu je, induksi PPL, jimat kan?

Cara daftar secara online kursus induksi PPL 2019 di skkm.gov.my, selain isi borang permohonan manual.

kursus induksi PPL 2019
Langkah 1&2 (setelah daftar sebagai pengguna)
mohon kursus induksi PPL 2019
Langkah 3 – Klik Mohon Kursus Induksi
Langkah 4 – Klik Induksi PPL
Langkah 5 – Mohon Kursus
Langkah 6 – Yay, dah OK

Prosedur baru pengeluaran sijil induksi PP-PPD-PPB, PP-PPT, PPL

Ini adalah makluman terkini (belum diwawarkan secara rasmi oleh CIAST lagi) tapi bolehlah buat persiapan awal.

Prosedur pengeluaran sijil induksi mungkin bakal dicetak oleh calon sendiri melalui www.skkm.gov.my. Jadi semua calon WAJIB daftar di www.skkm.gov.my & semak keputusan serta cetak sijil sendiri kemudian.
Mohon maaf atas segala kesulitan yang mungkin timbul dengan prosedur baru ini.

Nota: Ini melibatkan semua sijil yang masih tertunggak sejak persaraan Ketua Pengarah yang lalu pada bulan Mac 2019.
Jika anda belum ikuti salah satu induksi PP-PPD-PPB, PP-PPT atau PPL, bolehlah rujuk jadual induksi 2019 disini.

This is the latest update (not officially announced in CIAST website yet) and you should be prepared for it earlier.

Highly possible NEW procedure of cert printing: You may need to print your own cert via www.skkm.gov.my later when their (JPK/CIAST) system is ready (estimated another 1-2 months again).
So YOU MUST register yourself at www.skkm.gov.my coz they may not be printing out cert anymore.
Sorry for inconveniences caused (on behalf of CIAST/JPK)

Note: This affects all outstanding certs since the retirement of the previous JPK Director General in March 2019.
If you have not attended either PP-PPD-PPB, PP-PPT or PPL induction course, you may refer to 2019 induction course schedule here to plan your schedule.