Tag Archives: PP-PPD-PPB

NOSS dan MSIC – Apa tu?

Malaysia Standard Industry Classification (MSIC) adalah klasifikasi standard bagi aktiviti ekonomi di Malaysia. Ia bukan berdasarkan sesuatu barangan/perkhidmatan/pekerjaan.

Bertujuan menyediakan kategori aktiviti ekonomi yang boleh digunakan sebagai asas dalam pengumpulan dan statistik aktiviti ekonomi negara.


Muat turun daftar NOSS dari www.jpkmalaysia.com/noss

Bagi yang sudah tahu & sedang jalankan program NOSS, ingat beli NOSS baru dari JPK sebelum anda membaharui program. Jika nak tahu lebih lanjut, terutamanya mereka yang dah lama ikuti induksi PP-PPD-PPB atau PP-PPT, ambilah peluang ni untuk ambil semula kerana banyak rombakan telah dibuat. Harga istimewa untuk pelanggan I Smart Educare untuk refresher.
Boleh rujuk jadual induksi 2019 di sini.

Antara program hangat yang telah guna kod MSIC adalah:

G452-002-2/3:2018 Perkhidmatan Pembaikan/Servis Diagnostik – Kenderaan Ringan @ Automotive
F432-003-3:2017 Operasi Pemasangan & Penyenggaraan Penghawa Dingin dan Pengudaraan Mekanikal @ 3 Phase HVAC
I551-003-2/3:2018 Operasi Pengemasan @ Housekeeping
I561-002-2/3:2018 Operasi Servis/Penyeliaan Makanan & Minuman @ F&B

CPC GS452-003-2:2018 (Ada 2 Elektif) (dulu TP-300-2:2016)
CPC F432-003-3:2017 (dulu ME-020-3:2012) @ 3 Phase HVAC
CPC I551-003-2:2018 (dulu HT-050-3:2012) @ Housekeeping
CPC I561-002-3:2018 (dulu HT-010-3:2012) @ F&B

Ingat, anda boleh beli NOSS dari JPK Putrajaya, Cyberjaya, pejabat-pejabat Wilayah atau kalau takda masa nak pergi sana, boleh rujuk dengan min dulu.

TVET, a stepchild no more

Students of Politeknik Ungku Omar get hands on training on automotive engineering at the workshop at their campus in Ipoh.

Students of Politeknik Ungku Omar get hands on training on automotive engineering at the workshop at their campus in Ipoh.

A framework has been proposed to address the long-standing problems of our TVET system

A NEW framework for technical and vocational training is in the pipelines.

If approved, the proposal will see a more streamlined, effective, and industry-relevant, Technical and Vocational Education Training (TVET) system.

Proposed by the National TVET Movement to the Economic Planning Unit last month, the framework aims to address the country’s ailing TVET system.

“Our focus is on upper secondary school students. We want to create a TVET champion.

TVET students being trained to be industry-ready. — File photo

TVET students being trained to be industry-ready. — File photo

“We want students to have better access to choices between academics and something more hands-on like TVET. This is what’s happening in other countries,” said Ahmad Tajudin, who recently retired as the Education Ministry deputy director-general.

Among those part of the Movement are the Federation of Human Resources Ministry’s Department of Skills Development (JPK) Accredited Centres (FeMac), National Council of Professors, and the National Parent-Teacher Associations’ Vocational and Technical Consultative Council.

For too long, TVET has been the “troubled stepchild” of the education system, he said.

This framework tackles long-standing problems like the:

> Overlapping of programmes and certifications;

> Misguided focus on post-secondary TVET students instead of upper secondary students;

> Existence of multiple accreditation bodies and agencies implementing TVET;

> High operations cost resulting from the many ministries involved;

> Weak policies; and

> Private TVET providers being treated as competitors.

“All TVET institutions should be streamlined, rationalised, and consolidated, under the Education Ministry.

“This ensures that teachers and trainers are better taken care of under one scheme of service. And, there won’t be a need to close down any institutions if all facilities and resources are under one roof,” he said, adding that it would also be more cost effective for the Government while ensuring smoother communication between the industry and institutions.

Other reforms proposed by the Movement include:

> Reducing existing certifications to an important few;

> Having a single accreditation body for TVET;

> Establishing two educational pathways for students to choose from;

> Allowing industries to take the lead;

> Enhancing TVET apprenticeship programmes based on models from other developed countries; and

> Formulating policies and legislations to enhance careers in TVET.

Greater emphasis, and an overview, of TVET implementation is needed, Ahmad Tajudin said.

There should be training provisions to facilitate contributions from private TVET providers, and there must be closer collaboration between the industry and these providers.

“Our TVET system needs stronger institutional coordination, and greater transparency among the multiple public agencies.

“TVET restructuring is a small part of a holistic solution, but it’s a start to the reform,” he said, adding that strong political will from the Government was crucial to ensure the country’s TVET success.

Education Minister Dr Maszlee Malik said the Government would continue enhancing the capabilities of TVET institutions and systems to remain competitive and meet industry demands.

Speaking during his annual new year address in Serdang on Monday, he said the ministry would implement a harmonised accreditation and quality assurance system to enable student mobility in TVET institutions, which includes the Malaysian Technical University Network (MTUN).

The launch of Limkokwing TVET International, a TVET Malaysia Training Centre at Limkokwing University.MOHD SAHAR MISNI/The Star

The launch of Limkokwing TVET International, a TVET Malaysia Training Centre at Limkokwing University.MOHD SAHAR MISNI/The Star

MTUN, he said, should move in the direction of Fachhochschule – Germany’s tertiary education institution specialising in topical areas.

MTUN, he added, shouldn’t be evaluated solely based on publications, but also on the ability of the graduates produced to solve technical issues.

He said the ministry plans to increase the quality and delivery of TVET by enabling the industry to lead the curriculum development, avoid overlapping of programmes and resources, improve cost effectiveness, and widen the funding to increase enrolment.

He said the ministry was also in the midst of addressing recognition issues involving controversial vocational colleges.

He assured polytechnics and community colleges that they wouldn’t be sidelined in the reform process.

“To ensure the employability of our graduates, closer collaboration between these institutions and the industry – especially with the big players – will be prioritised,” he said, adding that these were part of the ministry’s efforts in making sure that TVET, polytechnics, vocational colleges, and community colleges, are no longer seen as second choice options.

In June last year, Dr Maszlee appointed Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar to chair a special TVET task force.

The duties of the task force, said Dr Maszlee, was to conduct research across all ministries that provide TVET education and training, and recommend how the country’s TVET system can be improved. This includes a review of TVET education and training laws, and the possibility of a TVET commission.

However, the TVET industry was left reeling following Nurul Izzah’s resignation as PKR vice president on Dec 17, and her decision to no longer serve the federal government in any capacity.

“We’ll continue advocating for a sustainable and effective TVET implementation,” said Ahmad Tajudin.

Source: www.thestar.com.my

Comment: It’s good that the Ministry has identified the weaknesses & looking to implement the reforms (personally, I see that our TVET sector would soar to much greater heights compared to now, if reforms are implemented effectively & correctly).

But I have a doubt whether they would reform this particular weakness – Private TVET providers being treated as competitors.

It seems that there are plans to gradually “KILL” the private TVET providers based on their proposed plans (hearsay, so take it with a pinch of salt).


These include but not limited to:

1) Closing all TVET providers that are 2 stars and below after the impending 2019 star rating process (as early as March 2019). It generally affects the smaller private TVET providers who has very limited resources (manpower & finances) vs the public TVET institutions.
2) Closing/revoke Vocational Training Operation (VTO) programme of any private TVET institutions that has does not meet a min of 4 stars and above for that particular programme. Eventually, it would be just offered by the multiple satellite campuses of CIAST, nationwide,
3) Restrict the organising of the JPK’s various induction courses (PP-PPD-PPB, PP-PPT, PPL) to only  CIAST satellite campuses, nationwide.
4) and BEYOND – perhaps you can comment if you think what they are doing/planning to do is gonna KILL the private TVET providers.

Adakah PERUNDING (pasal induksi/SKM/VTO/pentauliahan pusat) anda bercakap benar??

If you don’t understand Malay well, can always email or call us for further explanation.
如果您不太了解马来语,可以随时发送电子邮件或致电我们进一步了解详情

Selama 17 tahun min berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran ni (terutamanya yang berkaitan dengan JPK), macam-macam kes penipuan telah min jumpa/dengar.

Berikut adalah senarainya, tak terhad kepada ini sahaja (mungkin min lupa atau tak pernah dengar/jumpa tapi memang berlaku):

1. Sijil induksi PALSU – Sebelum ni, tahun 2000an, memang ada sesetengah penganjur yang hit & run, cetak sijil sendiri & JUAL kepada peserta (tak perlu ikuti kursus). Ia samalah seperti penjualan sijil/diploma/ijazah di universiti ataupun sijil cuti sakit. Namun, pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengambil langkah untuk membendung perkara ni dari berlanjutan dimana:
a) Penganjur tidak boleh cetak sijil sendiri lagi
b) Sijil telah ada ciri-ciri keselamatan (bukan setakat no siri sijil sahaja) – itu yang menyebabkan kekadang sijil dapat lambat sebab JPK kehabisan sijil & perlu tunggu stok dari Percetakan Nasional Malaysia

TIPS: Cari penganjur yang sudah lama (> 10 tahun kalau boleh) & kerap menganjur (lebih 6 kali setahun) kerana mereka tidak berani bertindak sebarangan & juga senantiasa mengikut perkembangan terkini.

2. Bukti PALSU – Ini kerap berlaku terutamanya dalam permohonan SKM secara PPT.
Ini mungkin salah sesetengah pemohon, ada yang sememangnya tahu dia tak layak tapi BAYAR perunding untuk kaodim, biasanya beribu-ribu.
Macam mana min tahu? Sebab ada kisah benar yang diceritakan oleh PPL-PPT (Pegawai Pengesah Luaran yang mengesahkan penilaian PP-PPT).
Cth: Ada seorang lelaki yang langsung tak pernah terlibat dengan kecantikan (cuma ada perniagaan dalam bidang ni) mewujudkan bukti palsu (gambar/invois/sijil) tapi telah digagalkan oleh PPL-PPT yang jujur tu. Apa yang menggeramkan min adalah dengar khabar setelah calon (melalui perunding) minta PPL-PPT ditukarkan, calon tu LULUS.
Geram betul, calon/perunding/PP-PPT seperti nilah yang menjahanamkan kualiti SKM #^@*%

TIPS: Baca Panduan Permohonan SKM secara PPT @ ikuti kursus induksi PP-PPT – jadual disini supaya anda ada sedikit idea apa yang diperlukan dan sekiranya dah faham, mohon terus dengan JPK, cuma RM300/setahap.

Kebelakangan ni, ada perunding yang menjanjikan calon yang tiada pengalaman mengajar bidang kemahiran bahawa mereka layak mohon VTO secara PPT.  Agak-agaknya buat bukti PALSU lagi kot. Ni juga kisah benar,  dimana 2 juruteknik auto yang tidak pernah mengajar dijanjikan oleh perunding bahawa mereka boleh dapat VTO secara PPT!

Itu yang menyumbangkan kepada banyak isu pemegang sijil VTO yang tidak boleh mengajar dengan baik ataupun tak tahu sangat tentang WIM (bahan pengajaran bertulis). Min tak nafikan juga ada Pusat Bertauliah VTO tertentu yang bagi ‘lesen terbang’, sehinggakan ada beberapa PB VTO yang telah ditarik pentauliahannya dan menyebabkan permohonan PB VTO baru/penambahan program VTO ni dibekukan.
Untuk pengetahuan anda, pengalaman mengajar minima adalah 4 tahun kalau nak mohon VTO secara PPT

3. Penjualan WIM yang tidak menepati format ataupun jumlah jam yang sepatutnya
Ha, ni berlaku bukan sahaja dalam dunia latihan kemahiran tapi syarikat gergasi MNC pun ada juga yang melakukan kesalahan sebegini.

Biasa lihat ni kan?

Sudah banyak PB/pembeli yang kantoi dengan janji-janji manis individu/perunding bahawa WIM yang mereka beli memenuhi spesifikasi/format JPK tetapi sebenarnya tidak.
Antara isu yang kerap timbul adalah:
1. Format (tidak mengikut format terkini)
2. Jumlah jam yang tidak menepati kehendak NOSS (sudah banyak kes untuk ni, terutamanya untuk program yang ada kes khas seperti FB-024-2 (1200j dan bukannya 800j)
3. Jadual Pembahagian WIM yang tidak menggunakan ayat yang betul ataupun setara dengan WIM yang dibangunkan

TIPS: Suruh penjual emelkan sampel WIM lengkap (ada Kertas Penerangan/Kerja/Tugasan, Pelan Mengajar Teori/Amali, Kertas Penilaian Pengetahuan (KA)/Prestasi (PA), lepas tu cross check dengan format WIM terikini (2017)  dan juga NOSS.

Cukuplah setakat ni, kalau anda ada sebarang lagi kes penipuan/janji tidak serupa bikin yang nak dikongsi (tak kira pasal SKM, induksi, pentauliahan PB, WIM ke apa) supaya orang ramai lebih berhati-hati dan tidak tertipu,
sila emel ke ismarteducare@gmail.com, terima kasih.

Tips mencari perunding yang jujur:

1. Dah lama berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran (ni pun tak menjamin apa-apa)
2. Cuba dapatkan testimoni/pengesyoran dari 2-3 pihak, kalau ada.
3. Dapatkan pandangan/nasihat dari 2-3 individu/syarikat.
4. Sekiranya masih rasa was-was, sila rujuk dengan min atau lebih baik, JPK di 03-88865589.

* singkatan min bermaksud admin ya 😀

Kursus Induksi PP-PPD-PPB & PP-PPT bulan Okt, Nov & Dis

 

Salam kemahiran,

Berikut adalah butiran untuk pelbagai kursus yang akan datang di KL/Sel/Kedah

PP-PPD-PPB
Tarikh: 13-14 Okt (SELESAI)
Tempat: Kolej New Era, Kajang

Tarikh: 9-10 Nov (TUKAR ke 21-22 Dis)
Tempat: Alor Setar, Kedah

Tarikh: 1-2 Dis
Tempat: I Smart Educare, Kepong

PP-PPT

Tarikh: 1-2 Dis
Tempat: I Smart Educare, Kepong

Semua kursus adalah dari 8.30-5pm
Yuran: RM350 + 10 (caj pos sijil)
Bank: Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd
Sila muat turun & isi Borang Permohonan KIP-01 (PP-PPD/PP-PPT/PPL)Setelah isi borang, sila emel bersama slip bayaran ke ismarteducare @ gmail.com untuk pengesahan tempat anda.

Syarat Asas Perlantikan Sebagai Pengajar Vokasional (Selain VTO) di Pusat Bertauliah JPK

Ya, ramai yang selalu tanya apakah syarat ambil VTO sebab nak jadi pengajar.
Tapi rasanya ramai juga yang tidak tahu bahawa selain kelayakan sijil VTO, dua lagi sijil yang diperlukan untuk dilantik sebagai pengajar vokasional  (biasanya Pegawai Penilai juga) adalah:1) Sijil induksi PP-PPD-PPB (memahami Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia) – kursus 2 hari
2) Sijil SKM bidang kemahiran anda (cth elektrikal, automotif, kulinari, pendidikan awal kanak-kanak dsbgnya)

Tempoh sijil induksi anda dah tamat?
Bagi yang dah ada sijil induksi PP-PPD-PPB pula, tahukah anda ia ada tempoh tamat jika tak dilantik? (tak dilantik dlm tempoh 3 tahun sejak lulus induksi – jika anda lulus dlm tempoh Mac-Julai 2015)
Berikut adalah jadual tarikh kursus induksi yang dianjurkan oleh I Smart Educare.
PP-PPD
Tarikh: 7-8 Julai
Tempat: Kolej New Era, KajangTarikh: 28-29 Julai
Tempat: UniKL MIAT, Sepang

PP-PPT
1. Kiranya nak jadi PB-PPT, kena ada penyelaras PPT yg telah ikuti kursus induksi PP-PPT
2. Kiranya nak dilantik jadi PP-PPT bidang kemahiran anda (dah ada SKM & >10 thn pengalaman kerja)
3. Kiranya dah baca Panduan Permohonan SKM melalui PPT tapi masih tak tahu lagi macam mana nak mula
Tarikh: 11-12 Ogos
Tempat: I Smart Educare, Kepong

PPL (Syarat Tambahan – perlu lulus induksi PP-PPD-PPB dulu, selain SKM & pengalaman kerja >10 tahun)
1. Kiranya nak jadi PPL (ketua pengawas pemeriksaan akhir ke Pusat Bertauliah JPK, panel semasa lawatan permohonan/pembaharuan oleh PB)
Tarikh: 4-5 Ogos
Tempat: I Smart Educare, Kepong
Masa: 8.30-5pm
Yuran: RM350+10 (caj pos sijil)* termasuk nota, minum pagi, makan tengah hari & sijil dari JPK
Bayaran atas nama: ISE Education Sdn Bhd, Maybank 514589385943Tunggu apa lagi jika takda sijil diatas tapi minat untuk jadi pengajar vokasional/PP-PPT ataupun PPL?

Muat turun borang disini
Lepas isi & buat bayaran, sila emel slip bayaran serta borang permohonan anda ke ismarteducare@gmail.com

Kursus Induksi PPL 12-13 Ogos di Kepong (Tempat terhad)

Tarikh: 12-13 Ogos 2017
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima @ ISBAUK Academy, Brem Mall, Kepong
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)

Faedah kursus kepada peserta
* Berpengetahuan mengenai Pentauliahan Persijilan melalui konsep Persijilan & Sistem Latihan Dual Nasioan (SLDN).
* Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
* Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dan organisasi dalam aspek pembangunan & penilaian Pusat Bertauliah.Berpeluang menjadi Tenaga pakar Industri Negara (DPIN)
* Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & SwastaFaedah kursus kepada organisasi-* * Mempunyai aset dalam aspek jaminan mutu pentauliahan Pusat Bertauliah
* Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
* Kualiti Pusat Bertauliah dan daya saing dapat ditingkatkan

Siapa yang patut hadir?
a) Calon Pegawai Pengesah Luaran
b) Calon Pegawai Pengesah luaran SLDN
c) PP-PPT yang ingin dilantik sebagai PPL-PPT
d) Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah

Kenapa perlu hadir?
a) Memenuhi syarat untuk menjadi PPL
b)Memahami tugas dan tanggungjawab PPL

Syarat
a) 18 tahun ke atas
b) Warganegara Malaysia atau PR
c) Telah lulus kursus induksi PP-PPD

Untuk pengesahan tempat anda, sila isi borang permohonan yg boleh dimuat turun dari sini http://jpkmalaysia.com/?attachment_id=603, kemudian emel kembali bersama slip bayaran ke ismarteducare@gmail.com.

Butiran Bank: I Smart Educare, Maybank 514589203020
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)
* Kursus VTO batch baru mula 19/8/17

* Kursus Induksi PP-PPD-PPB 26-27 Ogos 2017 

Kursus Induksi PP-PPD-PPB, PP-PPT & PPL bulan Ogos di Kepong, KL

1️⃣️AdakahAdakah anda ada kemahiran & pengalaman kerja tapi tiada SKM?
2️⃣️Anda tiada masa berkursus sepenuh masa?
3️⃣️Tak tahu bukti ketrampilan macam mana yang diperlukan untuk permohonan?
4️⃣️Dah baca Panduan Permohonan tapi masih tak reti nak mohon?
5️⃣Nak dilantik sebagai PP-PPT untuk pendapatan halal sampingan setelah ikuti kursus induksi PP-PPT? (bagi yg layak sahaja)

Jika jawapan Ya untuk salah 1 pertanyaan di atas, ikutilah kursus induksi PP-PPT anjuran I Smart Educare, penganjur induksi NO 1️⃣ di 🇲🇾️ (dan juga yang paling lama & konsisten)

Induksi PP-PPT
Tarikh: 5-6 Ogos

Induksi lain bulan Ogos

Induksi PPL
Tarikh: 12-13 Ogos

Induksi PP-PPD-PPB
Tarikh: 26-27 Ogos

Butiran yang sama untuk ketiga-tiga sesi induksi ini
Masa: 8.30-5pm
Tempat: Kepong, KL
Yuran: RM350 (termasuk minum pagi & makan tengah hari, nota & sijil dari JPK)

Kursus Induksi PP-PPD 6-7 Mei 17 (Terakhir sebelum Puasa & Raya)

Rancang baik-baik, pastikan anda hantar staf anda untuk mengikuti kursus ni yg terkahir sebelum Puasa & Raya supaya isu kapasiti ataupun Star Rating tak terganggu.

Tarikh: 6-7 Mei 2017 (CONFIRM – Bagi yang takut ada penundaan seperti yg berlaku pada sesetengah penganjur, kami akan bayar balik yuran kursus 2 kali ganda sekiranya sesi kami ditunda atas kegagalan pihak kami menganjur*)
Masa: 8.30-5pm
Tempat: Kepong Metro Prima, Kepong, KL
Daftar AWAL untuk elak kekecewaan kerana TEMPAT TERHAD (40 SHJ)
Yuran: RM350 (Maybank 514589203020, I Smart Educare)

Bagi peserta dari luar Kepong (terutamanya yg datang jauh dari Penang, JB, Terengganu, Sabah ataupun Sarawak), ambillah peluang ni untuk bercuti di sekitar kawasan Kepong. Anda samada boleh bersiar-siar menghirup udara segar sambil menikmati keindahan alam semula jadi di Taman Botani Kepong atapun mandi di Kolam Air Panas Selayang ataupun mengembara ke Gua Gelap Batu Caves (ada Guided Walk)
Sekiranya anda berminat, penganjur sudi jadi pemandu pelancong sementara, PERCUMA 🙂

* Ia tidaklah termasuk perkara di luar kawalan kita seperti bencana semulajadi.

Kursus Induksi PP-PPD, PP-PPT, PPL & VTO bulan Mac & April 2017

Salam kemahiran, berikut adalah jadual kursus-kursus induksi & VTO yang dianjurkan oleh I Smart Educare (penganjur paling konsisten & lama dengan rekod cemerlang di Malaysia)

Nota: Syarat untuk ikuti kursus induksi & VTO adalah 18 tahun ke atas untuk semua KECUALI induksi PPL, syarat tambahan adalah WAJIB lulus induksi PP-PPD dulu.N

Namun, perlantikan sebagai PP, PPD, PPL & PP-PPT ada syarat tambahan.

PP – Perlu ada sijil induksi PP-PPD, SKM & juga sijil VTO
PPD – Perlu ada sijil induksi PP-PPD & SKM
PPB – Cuma sijil induksi PP-PPD shj
PPL – Perlu ada sijil induksi PP-PPD & PPL serta pengalaman kerja dlm bidang kemahiran berkaitan selama 10 tahun ke atas (bidang kritikal diberi kelonggaran)
PP-PPT – Perlu ada sijil induksi PP-PPT shj serta pengalaman kerja dlm bidang kemahiran berkaitan selama 10 tahun ke atas (bidang kritikal diberi kelonggaran)