Tag Archives: PPL-PPT

Tahukah anda sijil induksi PP-PPD, PP-PPT & PPL sekarang sah untuk tempoh 3 tahun?

Ya, tempoh 3 tahun tu dikira selepas kursus untuk tujuan pelantikan pertama jawatan personel. Syarat ini cuma kuatkuasa untuk mereka yang telah ikuti induksi selepas Mac 2015 (supaya adil untuk peserta yang lama kerana tidak berkuatkuasa sebelum tu).

Sekiranya peserta kursus tidak dilantik selepas tempoh 3 tahun, sijil induksi berkenaan tidak sah untuk pelantikan dan peserta perlu mengulang semula kursus induksi berkenaan.

Periksa mula, 20 soalan objektif
Ada yang cepat habis, ada yang sempat pose lagi 😀
Muka ceria selepas periksa
Semua gembira, nampaknya LULUS kot haha
Min tak terampil ambil gambar secara wefie, kena ambil kursus fotografi ni 😛

Selesailah induksi PP-PPT dua hari pada 16&17 Mac di I Smart Educare, anjuran ISE Education Sdn Bhd.
Ada je benda baru setiap tahun.😂
Contohnya sekarang mohon Sijil Kemahiran Malaysia dan juga PP-PPT secara online di www.skkm.gov.my, bakal PB akan secara auomatik jadi PB-PPT dsbgnya.

Jadi, jika anda dah ikuti kursus induksi lama sangat, tak kira PP-PPD, PP-PPT ke PPL, DAN tak pernah aktif/dilantik, digalakkan juga anda ikuti semula jika ingin aktif kerana banyak benda dah berubah. Anda kena ikuti perkembangan terkini supaya tak salah info.

Ni adalah 2 induksi terdekat sebelum Puasa nanti:

Induksi PP-PPD
30-31 Mac

Induksi PPL
27&28 April (Setakat hari ni, cuma 1 sesi seluruh bulan April kalau ikut jadual di CIAST)


DAFTAR SEKARANG kerana tempat TERHAD

NOTA:
1. TIADA Induksi PPL-PPT – sila baca lebih lanjut
2. Anda perlu tahu cara nak pilih penganjur

Ada Induksi PPL-PPT ke?

Ramai juga yang tanya min, ada induksi PPL-PPT tak?
Sebenarnya, kursus ni tak wujud.

Anda cuma perlu dilantik sebagai PP-PPT (ada SKM, induksi PP-PPT & pengalaman dalam bidang tersebut selama 10 tahun ke atas).

Setelah jadi PP-PPT selama 2 tahun atau dah tandatangani >30 portfolio, bolehlah mohon naik pangkat jadi PPL-PPT (tapi pastikan ada juga sijil induksi PPL ya – tarikh induksi PPL pada 27&28 April)

Jadi, berikut adalah jadual terdekat induksi PP-PPT untuk anda pertimbangkan 🙂

Tinggal 3 tempat shj setakat 7/3/19

Sesi induksi PP-PPT terdekat, 16&17 Mac 2019 di ISE Education Sdn Bhd, Kepong, KL
MOHON SEKARANG

Siapa yg patut hadir?
1) Berminat dilantik sebagai PP-PPT (syarat lantikan lain adalah pengalaman kerja >10 thn bidang berkenaan & SKM)
2) Berminat mohon SKM secara PPT (prosedur, syarat dan kaedah penilaian persijilan melalui kaedah PPT)
3) PB yang ingin mohon menjadi PB-PPT (perlu ada penyelaras PPT yang perlu ikuti kursus induksi PP-PPT)

Jika berminat, sila muat turun borang Borang Permohonan Induksi
Lepas isi, emel kembali ke ismarteducare@gmail.com bersama slip bayaran untuk pengesahan tempat.

PS: Tarikh induksi yang lain
PP-PPD: 30-31 Mac
PPL: 27&28 April (Mesti lulus induksi PP-PPD dulu)

Kursus Induksi PPL 12-13 Ogos di Kepong (Tempat terhad)

Tarikh: 12-13 Ogos 2017
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima @ ISBAUK Academy, Brem Mall, Kepong
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)

Faedah kursus kepada peserta
* Berpengetahuan mengenai Pentauliahan Persijilan melalui konsep Persijilan & Sistem Latihan Dual Nasioan (SLDN).
* Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
* Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dan organisasi dalam aspek pembangunan & penilaian Pusat Bertauliah.Berpeluang menjadi Tenaga pakar Industri Negara (DPIN)
* Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & SwastaFaedah kursus kepada organisasi-* * Mempunyai aset dalam aspek jaminan mutu pentauliahan Pusat Bertauliah
* Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
* Kualiti Pusat Bertauliah dan daya saing dapat ditingkatkan

Siapa yang patut hadir?
a) Calon Pegawai Pengesah Luaran
b) Calon Pegawai Pengesah luaran SLDN
c) PP-PPT yang ingin dilantik sebagai PPL-PPT
d) Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah

Kenapa perlu hadir?
a) Memenuhi syarat untuk menjadi PPL
b)Memahami tugas dan tanggungjawab PPL

Syarat
a) 18 tahun ke atas
b) Warganegara Malaysia atau PR
c) Telah lulus kursus induksi PP-PPD

Untuk pengesahan tempat anda, sila isi borang permohonan yg boleh dimuat turun dari sini http://jpkmalaysia.com/?attachment_id=603, kemudian emel kembali bersama slip bayaran ke ismarteducare@gmail.com.

Butiran Bank: I Smart Educare, Maybank 514589203020
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)
* Kursus VTO batch baru mula 19/8/17

* Kursus Induksi PP-PPD-PPB 26-27 Ogos 2017 

Kursus Induksi PPL 15-16 April di Kuala Selangor (Cuti-cuti Malaysia)

Tarikh: 15-16 April 2017
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)Faedah kursus kepada pesertaBerpengetahuan mengenai Pentauliahan Persijilan melalui konsep Persijilan & Sistem Latihan Dual Nasioan (SLDN).
Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dan organisasi dalam aspek pembangunan & penilaian Pusat Bertauliah.Berpeluang menjadi Tenaga pakar Industri Negara (DPIN)
Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & SwastaFaedah kursus kepada organisasi-Mempunyai aset dalam aspek jaminan mutu pentauliahan Pusat Bertauliah
-Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
Kualiti Pusat Bertauliah dan daya saing dapat ditingkatkan

Siapa yang patut hadir?
a) Calon Pegawai Pengesah Luaran
b) Calon Pegawai Pengesah luaran SLDN
c) PP-PPT yang ingin dilantik sebagai PPL-PPT
d) Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah

Kenapa perlu hadir?
a) Memenuhi syarat untuk menjadi PPL
b)Memahami tugas dan tanggungjawab PPL

Syarat
a) 18 tahun ke atas
b) Warganegara Malaysia atau PR
c) Telah lulus kursus induksi PP-PPD

Untuk pengesahan tempat anda, sila isi borang permohonan yg boleh dimuat turun dari sini http://jpkmalaysia.com/?attachment_id=603, kemudian emel kembali bersama slip bayaran ke ismarteducare@gmail.com.

Butiran Bank: I Smart Educare, Maybank 514589203020
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)
* Kursus VTO batch baru mula 23/4/17

* Kursus Induksi PP-PPD 6-7 Mei 2017 

Kursus Induksi PP-PPD, PPL & PP-PPT bulan Feb/Mac 2017

PP-PPD
Tarikh: 18-19 Feb 2017
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)

Siapa yang patut hadir?
a) Calon Pegawai Penilai, Pegawai Pengesah Dalaman & Pengurus Pusat Bertauliah
b) Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah

Kenapa perlu hadir?
a) Memenuhi syarat untuk menjadi PP, PPD atau PPB (WAJIB)
b) Memahami tugas dan tanggungjawab PP, PPD & PPB
c) Memahami sistem pentauliahan persijilan kemahiran Malaysia – perlaksanaan melalui Pusat Bertauliah

Syarat
a) 18 tahun ke atas
b) Warganegara Malaysia atau PR

—————————————————————————————————————

PPL
Tarikh: 4-5 Mac 2017
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)

Faedah kursus kepada peserta

Berpengetahuan mengenai Pentauliahan Persijilan melalui konsep Persijilan & Sistem Latihan Dual Nasioan (SLDN).
Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dan organisasi dalam aspek pembangunan & penilaian Pusat Bertauliah.

Berpeluang menjadi Tenaga pakar Industri Negara (DPIN)
Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & Swasta

Faedah kursus kepada organisasi

-Mempunyai aset dalam aspek jaminan mutu pentauliahan Pusat Bertauliah
-Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
Kualiti Pusat Bertauliah dan daya saing dapat ditingkatkan

Siapa yang patut hadir?
a) Calon Pegawai Pengesah Luaran
b) Calon Pegawai Pengesah luaran SLDN
c) PP-PPT yang ingin dilantik sebagai PPL-PPT
d) Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah

Kenapa perlu hadir?
a) Memenuhi syarat untuk menjadi PPL
b) Memahami tugas dan tanggungjawab PPL
c) WAJIB untuk perlantikan sebagai PPL, PPL-PPT, PPL-SLDN

Syarat
a) 18 tahun ke atas
b) Warganegara Malaysia atau PR
c) Telah lulus kursus induksi PP-PPD

Untuk pengesahan tempat anda, sila isi borang permohonan yg boleh dimuat turun dari sini http://jpkmalaysia.com/?attachment_id=603, kemudian emel kembali bersama slip bayaran ke ismarteducare@gmail.com.

Butiran Bank: I Smart Educare, Maybank 514589203020
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)

* Kursus VTO batch baru mula 5/3
* Kursus PP-PPT 18-19 Mac

Kursus Induksi PPL/PPL-PLV/PPL-PPT/PPL-SLDN

Tarikh: 7-8 Mei
Masa: 8.30-5pm
Tempat: I Smart Educare, Kepong Metro Prima
Faedah kursus kepada pesertaBerpengetahuan mengenai Pentauliahan Persijilan melalui konsep Persijilan & Sistem Latihan Dual Nasioan (SLDN).
Peningkatan kelayakan personel untuk pembangunan kerjaya
Dapat menyediakan panduan & motivasi kepada masyarakat dan organisasi dalam aspek pembangunan & penilaian Pusat Bertauliah.Berpeluang menjadi Tenaga pakar Industri Negara (DPIN)
Persijilan yang diiktiraf oleh pihak Awam & Swasta

Faedah kursus kepada organisasi

-Mempunyai aset dalam aspek jaminan mutu pentauliahan Pusat Bertauliah
-Mempunyai personel yang berkelayakan & diiktiraf
Kualiti Pusat Bertauliah dan daya saing dapat ditingkatkan

Siapa yang patut hadir?
a) Calon Pegawai Pengesah Luaran
b) Calon Pegawai Pengesah luaran SLDN
c) PP-PPT yang ingin dilantik sebagai PPL-PPT
d) Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah

Kenapa perlu hadir?
a) Memenuhi syarat untuk menjadi PPL
b)Memahami tugas dan tanggungjawab PPL

Syarat
a) 18 tahun ke atas
b) Warganegara Malaysia atau PR
c) Telah ikuti kursus induksi PP-PPD

Untuk pengesahan tempat anda, sila isi borang permohonan yg boleh dimuat turun dari sini http://jpkmalaysia.com/?page_id=30, kemudian emel kembali bersama slip bayaran ke ismarteducare@gmail.com.

Butiran Bank: I Smart Educare, Maybank 514589203020
Yuran: RM350 + 10 (caj pengeposan sijil)

* Kursus VTO batch baru mula 30/4 (Sabtu)
* Induksi PP-PPD pada 28-29 Mei

Kursus Induksi PP-PPD & PPL bulan Mac di Kepong

Berikut adalah butir-butiran KIPP-PPD yg terdekat.

Tarikh:  9-10 Mac 2013
Masa : 8.30-5pm
Tempat: Kepong (Metro Prima ataupun Brem Mall, bergantung pada jumlah peserta)
WAJIB UNTUK:
1) PP
2) PPD
3) PPB
4) PP-PPT
5) PPL
6) PPL-SLDNTenaga Pengajar yang mengikuti kursus Vocational Training Officer (VTO), Vocational Training Executive (VTE) dan Vocational Training Manager (VTM) DIWAJIBKAN mengikuti kursus berkenaan sepanjang hayat dan perlu dikemaskini dari masa ke semasa jika perlu. Setelah anda mengikuti kursus ini anda layak dilantik sebagai personel atau membuka pusat bertauliah baru mengikut bidang kemahiran yang diminati.

Kursus VTO batch baru juga dijadualkan untuk mula bulan Mac 2013, anda boleh daftar sekarang!Kursus Induksi PPL

Tarikh:  30-31 Mac 2013
Masa : 8.30-5pm
Tempat: Kepong (Metro Prima ataupun Brem Mall, bergantung pada jumlah peserta)
WAJIB UNTUK:
1) PPL
2) PPL-SLDN
3) PPL-PPT