Tag Archives: Pusat Bertauliah JPK

College (IPTS) & TVET (JPK) License for Sale – KL & Sel (Updated May 2020)

IPTS & JPK license for sale - jpkmalaysia.com
IPTS & JPK license for sale are hard to come by, especially if you are looking to acquire a specific program. There’s one JPK license currently on fire sale

IPTS & JPK license for sale – Benefits of acquiring

  1. For IPTS license, the moratorium/application freeze is basically still on till 31/12/2020 (belief going to be extended).
  2. For JPK license, you need not wait for one cohort to be able to qualify to register with Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK). Therefore, most people who chose to acquire a license is because of this important funding, which is a crucial element in successfully enrolling students.
    It also saves you time and hassle of the waiting period, especially in certifying the necessary personals like PP, PPD & PPB

TVET (JPK) license for sale

1. 4 programs:
a. Food & Beverage Management (Cert & Dip) – Only this program has license to recruit foreign students currently
b. Computer Systems Administrations (Cert & Dip)
c. Information System Administration (Cert & Dip)
d. Electrical (Cert only)

– Owner is willing to let go at RM3 million
– KDN license (to recruit foreign students)

2. 3 programs:
a. Computer Networking
b. Computer System
c. Corporate Secretaryship

  • Facilities – 3 classrooms, 1 computer lab with 25 computers, Computer repair room, library, pantry, staff room and surau.
  • Registered with Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) till 2020
  • Owner is willing to let go at RM1x0,000

College (IPTS) with TVET (JPK) license for sale

  1. RM1.8million
    Programs:
    Foundation in science (FA)
    Diploma in accounting (PA)
    Diploma in business management (PA)
    Diploma in policing investigation (PA)

Renewal in 2022
Paid-up capital is 1million
Registered with HRDF
PTPN available
KDN can be renewed (additional cost)
0 students and staff
No debts

2. RM2.xx million (1 IPTS + 1 JPK license)

Full facilities for all programs
Renewal in 2025
PTPTN available
RM1.3+- million debt

UPDATE: 29/5 For academic-based program, only left Diploma in English & Accounting

Skills Based – SKM/DKM; Acaemic Based – MQA

College (IPTS) license for sales

1. RM9 million

Diploma in
– Baking
– Culinary art
– Accounting
– Event management
– International business management

Certificate in international business management

Full facilities for all programs
Renewal in 202?
PTPTN available
KDN license

More listings required as there are quite a number of enquiries.

NOTE:
1. For IPTS license, you can only acquire from existing ones as there’s a moratorium on the establishment of private higher learning institutions until Dec 31, 2020. However, looking at this year’s COVID-19 situation, it would likely be extended again, after being extended for 3 years in 2017.

2. For JPK (TVET) license, there are 2 options.

a. If you’re looking at just training own staffs and offering SKM or plan to do a placement at industries to earn your revenue, then you should go for SLDN training centre.

b. If you’re planning to run like a college/institution collecting tuition fees as your main revenue, then applying to be a JPK Accredited Centre (Pusat Bertauliah) is the way to go. Buying an existing one has its benefits:
1. Everything necessary for the accreditation is already there;
a. Written Instruction Material
b. Tools, Equipment & Materials (TEM)
c. Certified personnel (PPB, PPD & PP)
2. The one year wait for registration with Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) is usually over. Some even come with PTPK quota.
3. If you want to bring in international students, you also need to have a track record of local students enrollment before you can apply for the PB Antarabangsa license (with KDN license).

Nevertheless, I strongly advise that you only acquire one if you:
1. Want less hassle and
2. Need PTPK or PB Antarabangsa license OR
3. Plan to continue to offer the existing program(s) that has been accredited (you may add on new programs though)
4. Plan to operate from an existing location or new premise but within the same state (NOT ALLOWED to shift to another state, say WPKL to Selangor)

After going through the above checklist and still found nothing suitable, then you have got to apply JPK Accredited Centre (Pusat Bertauliah JPK) from scratch.
Whatsapp or call me for a no-obligation consultation.

Klang Valley IPTS License for Sale (Latest Listing)

IPTS license for sale

IPTS license for sale – Klang Valley

IPTS license for sale is another category of education license, besides the TVET/JPK centre. For the latest IPTS/TVET centre for sale, please refer here.

  1. RM1.8million (pure license)
    Programs:
    Foundation in science (FA)
    Diploma in accounting (PA)
    Diploma in business management (PA)
    Diploma in policing investigation (PA)

    Renewal in 2022
    Paid-up capital is 1million
    Registered with HRDF
    PTPN available
    KDN can be renewed (additional cost)
    0 students and staff
    No debts
  2. RM3 million (1 IPTS + JPK license)

    Full facilities for all programs
    Renewal in 2025
    PTPN available
    KDN
    RM1.3+- million debt

UPDATE: 29/5 For academic-based program, only left Diploma in English & Accounting

Skills Based – SKM/DKM; Acaemic Based – MQA

3. RM3.3 million (Renewal in 2022)

Diploma in Business Management
Diploma in Finance & Banking
Diploma in Early Childhood Education
Diploma in Mass Communication
Diploma in Fashion Design
Diploma in Occupational Safety & Health
8 Diploma in partnership with local University
GCE- A Levels

3. RM9 million

Diploma in baking
Diploma in culinary art
Diploma in accounting
Diploma in event management
Diploma in international business management
Certificate in international business management

Full facilities for all programs
Renewal in 202?
PTPN available
KDN license

More listings required as there are quite a number of enquiries.

For IPTS license, the moratorium/application freeze is basically still on till 31/12/2020 (belief going to be extended).

PENIPUAN! Adakah PERUNDING TVET (kursus induksi/SKM/SKM-PPT/VTO) anda bercakap benar??

Penipuan - Berhati-hati

If you don’t understand BM well, can always email or call us for further explanation OR read the English version here.
如果您不太了解马来语,可以随时发送电子邮件或致电我们进一步了解详情

Sejak 2001, min berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran ni (terutamanya yang berkaitan dengan JPK), macam-macam kes penipuan telah min jumpa/dengar.

Berikut adalah senarainya, tak terhad kepada ini sahaja (mungkin min lupa atau tak pernah dengar/jumpa tapi memang berlaku):

1. Sijil induksi PALSU – Sebelum ni, tahun 2000an, memang ada sesetengah penganjur yang hit & run, cetak sijil sendiri & JUAL kepada peserta (tak perlu ikuti kursus). Ia samalah seperti penjualan sijil/diploma/ijazah di universiti ataupun sijil cuti sakit. Namun, pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengambil langkah untuk membendung perkara ni dari berlanjutan dimana:
a) Penganjur tidak boleh cetak sijil sendiri lagi
b) Sijil telah ada ciri-ciri keselamatan (bukan setakat no siri sijil sahaja) – itu yang menyebabkan kekadang sijil dapat lambat sebab JPK kehabisan sijil & perlu tunggu stok dari Percetakan Nasional Malaysia

TIPS: Cari penganjur yang sudah lama (> 10 tahun kalau boleh) & kerap menganjur (lebih 6 kali setahun) kerana mereka tidak berani bertindak sebarangan & juga senantiasa mengikut perkembangan terkini. Ia juga mengurangkan kemungkinan penganjur menunda kursus induksi berkali-kali, ia berlaku terutamanya penganjur adalah baru dan tiada peserta berkumpulan besar.


2. Bukti PALSU – Ini kerap berlaku terutamanya dalam permohonan SKM secara PPT.

Ini mungkin salah sesetengah pemohon, ada yang sememangnya tahu dia tak layak tapi BAYAR perunding untuk kaodim, biasanya beribu-ribu.
Macam mana min tahu? Sebab ada kisah benar yang diceritakan oleh PPL-PPT (Pegawai Pengesah Luaran yang mengesahkan penilaian PP-PPT).
Cth: Ada seorang lelaki yang langsung tak pernah terlibat dengan kecantikan (cuma ada perniagaan dalam bidang ni) mewujudkan bukti palsu (gambar/invois/sijil) tapi telah digagalkan oleh PPL-PPT yang memegang amanah beliau. Apa yang menggeramkan min adalah dengar khabar setelah calon (melalui perunding) minta PPL-PPT ditukarkan, calon tu LULUS.
Geram betul, calon/perunding/PPL-PPT seperti nilah yang menjahanamkan kualiti SKM #^@*%

Marah dengan penipuan
TIPS: Baca Panduan Permohonan SKM secara PPT @ ikuti kursus induksi PP-PPT – jadual disini supaya anda ada sedikit idea apa yang diperlukan dan sekiranya dah faham, mohon terus dengan JPK, cuma RM300/setahap.

Kebelakangan ni, ada perunding yang menjanjikan calon yang tiada pengalaman mengajar bidang kemahiran bahawa mereka layak mohon VTO secara PPT.  Agak-agaknya buat bukti PALSU lagi kot. Ni juga kisah benar,  dimana 2 juruteknik auto yang tidak pernah mengajar dijanjikan oleh perunding bahawa mereka boleh dapat VTO secara PPT!

Itu yang menyumbangkan kepada banyak isu pemegang sijil VTO yang tidak boleh mengajar dengan baik ataupun tak tahu sangat tentang WIM (bahan pengajaran bertulis). Min tak nafikan juga ada Pusat Bertauliah VTO tertentu yang bagi ‘lesen terbang’, sehinggakan ada beberapa PB VTO yang telah ditarik pentauliahannya dan menyebabkan permohonan PB VTO baru/penambahan program VTO ni dibekukan.
Untuk pengetahuan anda, pengalaman mengajar minima adalah 4 tahun kalau nak mohon VTO secara PPT. Dah banyak kes penipuan calon tak cukup pengalaman mengajar tapi dijanjikan tiada masalah untuk mohon dan dapat sijil VTO secara PPT.

3. Penjualan WIM yang tidak menepati format ataupun jumlah jam yang sepatutnya.
Ha, ni berlaku bukan sahaja dalam dunia latihan kemahiran tapi syarikat gergasi MNC pun ada juga yang melakukan kesalahan sebegini.
Penipuan pengiklanan
Biasa lihat ni kan?

Sudah banyak PB/pembeli yang kantoi dengan janji-janji manis individu/perunding bahawa WIM yang mereka beli memenuhi spesifikasi/format JPK tetapi sebenarnya tidak.
Antara isu yang kerap timbul adalah:
1. Format (tidak mengikut format terkini)
2. Jumlah jam yang tidak menepati kehendak NOSS (sudah banyak kes untuk ni, terutamanya untuk program yang ada kes khas seperti FB-024-2 (1200j dan bukannya 800j)
3. Jadual Pembahagian WIM yang tidak menggunakan ayat yang betul ataupun setara dengan WIM yang dibangunkan

TIPS: Suruh penjual emelkan sampel WIM lengkap (ada Kertas Penerangan/Kerja/Tugasan, Pelan Mengajar Teori/Amali, Kertas Penilaian Pengetahuan (KA)/Prestasi (PA), lepas tu cross check dengan format WIM terikini (2017)  dan juga NOSS.

Cukuplah setakat ni, kalau anda ada sebarang lagi kes penipuan/janji tidak serupa bikin yang nak dikongsi (tak kira pasal SKM, induksi, pentauliahan PB, WIM ke apa) supaya orang ramai lebih berhati-hati dan tidak tertipu,
sila emel ke ismarteducare@gmail.com, terima kasih.

Tips mencari perunding yang jujur (elak penipuan):

1. Dah lama berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran (ni pun tak menjamin apa-apa)
2. Cuba dapatkan testimoni/pengesyoran dari 2-3 pihak, kalau ada.
3. Dapatkan pandangan/nasihat dari 2-3 individu/syarikat.
4. Sekiranya masih rasa was-was, sila rujuk dengan min atau lebih baik, JPK di 03-88865589.

* singkatan min bermaksud admin ya 😀