Tag Archives: Sijil Kemahiran Malaysia

Kerajaan bagi NOSS PERCUMA*

No photo description available.
No photo description available.

* Ya, anda akan dapat RM30 dari kerajaan melalui inisiatif e-tunai rakyat. Jadi mengapa tidak gunakannya untuk mendapatkan sesuatu (beli NOSS) yang boleh membantu anda dari segi:

1. Pembangunan diri (kaji NOSS, buat penilaian kendiri serta kumpul bukti ketrampilan yang cukup untuk mohon Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) secara PPT supaya anda ada persijilan yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia serta luar negara.
2. Perkembangan perniagaan latihan (Kaji NOSS untuk menentukan samada latihan kemahiran yang anda sedang/ingin tawarkan memenuhi keperluan NOSS. Jika hampir sama, pusat latihan anda patut pertimbangkan untuk mendapatkan pentauliahan dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) supaya para pelatih anda dapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) nanti setelah tamat program latihan di tempat anda.

ATAUPUN

Panduan Permohonan SKM secara PPT (yang telah dipermudahkan serta disertakan dengan sampel dokumen supaya lebih memudahkan pemahaman anda).
Ia termasuk:
1) Format kandungan dan susunan portfolio
2) Sumber bukti ketrampilan
3) Kategori bukti ketrampilan
4) Contoh dan sampel surat perakuan tempoh pengalaman kerja
5) Pemilihan tajuk LPKT (untuk permohonan DKM & DLKM)
6) Ciri-ciri penulisan laporan yang baik (untuk permohonan DKM & DLKM)
7) Format laporan (untuk permohonan DKM & DLKM)

Baik, ringkasan kod produk (semua cuma RM30):

1. NOSS 01
NOSS sedia ada (sila rujuk sini – ada >65 ) – Boleh dapat 2 tahap bernilai RM40 tapi cuma bayar RM30.
2. NOSS 02**
NOSS yang tiada dalam simpanan/sedia ada boleh buat tempahan (1 program/tahap sahaja. Jika ada tambahan, cuma tambah RM20 setiap program/tahap).
3. PSKM-PPT
Panduan Permohonan SKM secara PPT (yang telah dipermudahkan serta disertakan dengan sampel dokumen supaya lebih memudahkan pemahaman anda)

** Petrol, tol, caj bank draf serta masa yang diperlukan untuk beli NOSS sendiri di JPK pasti melebihi RM10 (caj perkhidmatan).

Tunggu apa lagi? JOM scan sekarang!! Lepas scan, sila whatsapp ke 012-3123430 atau emel ke ismarteducare@gmail.com;

1. Screenshot bayaran
2. Kod produk serta kod NOSS yang dikehendaki

Can I advise you something?

Image result for can i advise you something

Since so many people still messaged, called or emailed to ask the same question, over and over again, can I advise you something?

Almost everything you need to obtain with that involves SKM, it would be NOSS dependent. So, please refer to the NOSS directory to:
1. Determine the exact code of the skills program that you intend to offer in your training centre (to be Accredited by Department of Skill Development (DSD) or better known as JPK),
2. Apply to get your Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) via PPT or 3. Looking for any SKM programs to study in any of the JPK Accredited Centres.

  1. How To Be A JPK Accredited Centre (to offer SKM/DKM/DLKM certification)?

2. How To Apply for SKM/DKM/DLKM via PPT?
a) Self application via www.skkm.gov.my – Download & read  MANUAL PENGGUNA PPT 2018  OR
b) Learn from a 2 days course – kursus induksi PP-PPT*  that’s organised from time to time (average 3 times a year)
c) Consultation* *  – Please contact/whatsapp 012-3123430

*
2020 PP-PPT Induction Course
Date:
8-9 Feb
Time: 8.30-5pm

Venue: ISE Education Sdn Bhd, Kepong Metro Prima, KL
Fees: RM350 (includes notes, morning tea break, lunch & certificate from Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)
Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd
.

Download Induction Course Application Form NOW

So, please read thoroughly before you chat with us asking the same question, thanks.

ECRL project expects to employ 70 pct Malaysians from its 23,000 workers

KUALA LUMPUR: Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) and its Chinese partner China Communications Construction Company Ltd (CCC) will embark on a recruitment roadshow from December to tap local talents for the 640-km East Coast Rail Link (ECRL) project.

MRL, in a statement today, said the ECRL project seek to recruit professionals, skilled workers and general workers.

The construction of the rail infrastructure also offers job opportunities in various disciplines including engineering and construction, quality assurance and quality control (QA/QC), health, safety and environment (HSE), as well as commercial, public relations and administration.

“The recruitment roadshow is in line with ECRL’s role as a catalyst for economic equality between the west coast and east coast of the peninsula. Hence, we take this opportunity to highlight to Malaysians that there are ample job offers via the ECRL project which prioritises a local workforce.

“We also encourage Sijil Kemahiran Malaysia and Sijil Kompetensi Kemahiran certificate holders in the construction field to apply,” MRL added.

MRL chief executive officer Datuk Seri Darwis Abdul Razak said Malaysians in particular those with interest in the construction or railway industry could leverage on the recruitment roadshow to develop a career with ECRL project, adding that various positions including those for immediate hire would be appealing to fresh graduates, unemployed graduates or certificate holders among others.

“We will use various platforms including social media channels to reach out to professionals, skilled workers, and general workers in Malaysia to join the ECRL project that would enable them to embrace the most efficient construction methods and the latest rail technology from China,” he said.

Darwis said the ECRL project was optimistic of employing the optimum number of Malaysians that would help facilitate the completion of its rail network by end-2026, with 70 per cent of the 23,000 workers having been designated for Malaysians.

“This recruitment roadshow provides an avenue for local talents to truly understand the ECRL project’s scale and the vast job opportunities it presents. The ECRL project is set to create more jobs for the local community during project construction phase, and an additional 4,000 jobs during its operation and maintenance phase,” said CCC.

The company added: “Among our flagship initiative in developing and upskilling local talents is through the East Coast Rail Link Industrial Skills Training Programme (PLKI-ECRL), which will be resumed to benefit more than 5,000 talents in railway construction and railway operation and maintenance. We sincerely welcome more talents who have passion for railway work and would like to be part of Malaysia’s game-changing mega-project.”

The roadshow will first take place in areas positioned along the 223-km Dungun to Mentakab mainline as the project’s construction works to be expanded from 17 locations to 27 locations along the stretch by year-end would require adequate supply of manpower in the near term.

It will kickoff at the East Coast Mall in Kuantan, Pahang on December 5-8.

It will continue covering destinations along the ECRL rail network in the east coast states and the Klang Valley throughout 2020.

Source: https://www.nst.com.my

SKM melalui PPT (Untuk personel yang berpengalaman kerja) – Mohon Sendiri ke Khidmat Runding??

Adakah anda berpengalaman kerja, memiliki kemahiran tertentu tetapi tiada Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)?

Contoh Sijil Kemahiran Malaysia melalui kaedah PPT

Sebenarnya ada dua cara sahaja, samada mohon sendiri (DIY) ataupun dapatkan khidmat runding.

Nak jimat kos, mohonlah sendiri, sila baca Panduan Permohonan SKM -PPT yang boleh didapati dari sini.

Dah baca dan masih tak faham? Ikutilah taklimat SKM-PPT yang dianjurkan oleh setiap pejabat Wilayah JPK secara PERCUMA – Persediaan kepada calon mengambil SKM-PPT.

Diadakan setiap HARI SELASA MINGGU PERTAMA setiap bulan.

Kalau dah baca Panduan, dah ikuti Taklimat PERCUMA dan masih tak faham ataupun takda masa nak buat sendiri, BAYAR lor – dapatkan khidmat runding dari min 😀

Bergantung kepada perkhidmatan apa yang diperlukan, kosnya dari beratus hingga ribu, setiap Tahap.

PS: Bagi mereka yang dah ada SKM, berpengalaman 10 tahun ke atas (atau kurang tapi bidang baru/kritikal) dan minat jadi Pegawai Penilai kaedah PPT (PP-PPT), bolehlah ikuti kursus induksi PP-PPT minggu ni, 12-13 Okt di ISE Education Sdn Bhd, Keopng Metro Prima.

Muat turun borang & daftar kursus induksi PP-PPT

Certification-level training for Drone Piloting on the way

School leavers with the ambition of becoming professional drone pilots can soon take a course on Drone Piloting under a vocational programme at colleges and polytechnics around the country.

The Department of Skills Development under the Ministry of Human Resources recently launched the Malaysia National Occupational Skills Standards (NOSS) for the piloting of Remotely Operated Vehicle (ROV) or Unmanned Aerial Vehicle (UAV), popularly referred to as ‘Drones’’.

With the launch of this standard,  vocational and private educational institutions can now offer Drone Piloting courses under the Technical and Vocational Education and Training (TVET) programme and be awarded the SKM (Sijil Kemahiran Malaysia) or a Malaysia Skills Certificate

At the moment, several private organisations have been offering courses in various aspects of drone operation; for mapping, facilities inspection, progress report (for property developers and construction projects), film and drama production, news, the acquisition of aerial footage and photographs.

These courses last from two days (for basic operation of a drone) to a few days covering the various aspects of drone piloting for specific purposes such as mapping.

Before the launch of the NOSS Standard, formal government-recognised certification for drone piloting courses were not available for the aspiring pilot.

As the usage of drones expands, beyond a hobby to industrial use, the need for trained pilots who have gone through structured instructions based on an accepted and recognised national standards, become increasingly pressing.  

Especially now that the word ‘drone’ appears in the media daily from all over the world; both negative and positive news.

But it is always the negative aspects that capture the public’s imagination and it is up to the industry to dispel negativity and myths that surround drones.

One positive effort is the adoption of formalised training for drone operators; people who not only know how to operate them safely within the limitations of each type of craft but who are also aware of the legal and regulatory requirements in the operation of drones.

Sometime in 2017, Malaysia Unmanned Drones Activist Society (MUDAS), a non-governmental organisation devoted to the development and advancement of drones in the country, initiated discussions with the Department of Skills Development or Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) to develop a formal curriculum for the training of drone pilots under the vocational programmes of the many polytechnics and colleges spread throughout the country.

MUDAS is a non-governmental organisation devoted to the development and advancement of drones in the country.

L – R: Khairul Arriffin Aziz, CEO AECA Solutions William Alvisse, MUDAS Executive Secretary Mohd Noor Rahim, MUDAS Deputy Chairman, Hj Zaid bin Mat San, Deputy Director Curriculum Unit, NOSS 
(Photo by Haidar Abu Bakar)

The NGO has been in the forefront of promoting dialogue with government agencies that are involved in regulating and controlling the nation’s airspace, the Civil Aviation Authority of Malaysia (CAAM), the Jabatan Ukur dan Pemetaan Negara (JUPEM), the survey and mapping department, which has traditionally been the authority overseeing aerial photography, especially mapping because of its implications on national security, and other organisations that have direct and indirect interests in the operation of ‘drones’.

“MUDAS initiated contact with JPK in late 2017 to moot the idea of drone pilot training under the National Occupational Skills Standard (NOSS) programme,” said Executive Secretary William Alvisse.

“In mid-2018 an expert panel was formed comprising of representatives from  CAAM, Jupem and MCMC (Malaysian Communications and Multimedia Commission) to create the current Curriculum,” Alvisse added.

Husni Faiz, a graduate of Electrical Power Engineering and a full-time pilot under BIP Studio and drone piloting trainer welcomes the NOSS Standards.

Husni Faiz, professional drone pilot and trainer

“It’s vital for those intending to be professional drone pilots undergo formal training such as the structure that is recommended in the NOSS standard.

“While recreational flyers may not need the entire course structure, it would be a good idea if parts or modules of that could be offered to training companies to train the hobbyists and recreational flyers,”  he added.

Husni also trains pilots under his Akufly Academy.

“Having the NOSS training standard is good for the industry, said Kamarul A Muhamed, CEO of the Aerodyne Group.

Kamarul A Muhamed CEO Aerodyne Group

Aerodyne operates in 11 countries and is regarded as the premier drone services company, providing integrated managed solutions for the petroleum, civil engineering and facilities industry.

It employs 300 people, 1/3rd of whom are drone pilots.

“A structured drone piloting course will increase the level of competence and will lead to better safety and quality of operations,” he added.

Currently, Aerodyne trains its local pilots locally and in-house following the structure set by training schools in the UK and Australia where some of their pilots and trainers have been trained. The company then structure their training based on the training syllabus of these schools.

The Aerodyne pilots operating in their international markets are trained at authorised training schools for certifications should this be available in that particular country.

As a renowned global drone services company, recruitment isn’t an issue with many would-be pilots clamouring to join the group.

“The challenge, however, is in getting good technical pilots with the right mentality for enterprise-level work,” Kamarul said.

Kamarul lists technical ability, having a global mindset, the ability to communicate well and good and diligent in report writing, and problem-solving skills as the key factors he looks for in a candidate.

Drone Academy Asia provides training for drone operators and its graduates receive a “globally recognised DJI certificate”.

A representative of the academy said that they believe a formalised course structure is needed for the industry and that they are studying the NOSS standard and framework.

Located at the Cyberjaya Innovation Hub, Drone Academy offers courses in Aerial Mapping and Surveying, Precise Aerial Mapping and a Human Resource Development Fund (HRDF) claimable Professional Drone Operator course. 

The idea for a structured course, leading to certification is to produce well trained and competent workforce to meet the requirements of drone service companies to handle flights for mapping, facilities and structure monitoring, agriculture to name just three areas where drones are being increasingly used.

“There are two levels, Level 2 and 3 with 1,200 hours and 1,300 hours of training respectively,” said Alvisse.

“Upon completion of the training, candidates will be awarded an SKM (Sijil Kemahiran Malaysia) certificate,” Alvisse added. 

“Just a word of caution though,” Kamarul said.

“In the long term drone piloting will be limited in requirements as the industry moves into pilotless autonomous operation.”

Which will then necessitate an overhaul of the training syllabus?

Source: Citizen Journalist Malaysia

Tahfiz TVET peluang cerah pelajar tahfiz dapat pekerjaan

Tahfiz TVET peluang cerah pelajar tahfiz dapat pekerjaan

Kementerian Sumber Manusia telah menyiapkan pelan tindakan (blueprint) 2025 di bawah Majlis Pembangunan Kemahiran Kebangsaan yang membabitkan enam kementerian untuk meluaskan lagi projek Latihan Vokasional dan Pendidikan Teknikal (TVET).

Timbalannya, Datuk Mahfuz Omar berkata, program Tahfiz TVET merupakan langkah pertama untuk meluaskan lagi latihan kemahiran kepada anak muda Tahfiz mengikut keperluan industri semasa.

Katanya, kementerian akan bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk merancakkan TVET secara lebih baik dengan elemen Tahfiz yang dibawa.

“Kita sedang dalam memasukkan pelan ini ke dalam Rancangan Malaysia Ke 12 supaya menjadi persiapan untuk kita lebih bersungguh-sungguh menyediakan dana mencukupi terutama dalam menghadapi Industri Revolusi 4.0.

“Saya harap dengan adanya TVET Tahfiz ini, perhubungan dua latar belakang yang berbeza dapat dipertemukan di mana tenaga pengajar tahfiz sedikit sebanyak dapat mempelajari ilmu kemahiran Industri Automasi dan Robotik. Malah guru TVET juga dapat memahami tentang Tahfiz.

“Saya menyeru ibu bapa supaya tidak bimbang untuk hantar anak-anak mereka dalam program TVET Tahfiz ini malah kita harus lihat sebagai salah satu masa depan mereka untuk mendapatkan peluang pekerjaan,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Perasmian TVET Tahfiz dan Sambutan Aidilfitri Encounter Corridor Training Centre (ECTC), di Galleri Klang Sentral, hari ini.

Datuk Mahfuz Omar beramah mesra dengan pelajar tahfiz dalam majlis yang diadakan hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Enter Coridor, Ahmad Radzi Yusof; Pengetua Maahad Tahfiz Al Quran Wa As Sunnah (MTAQWA’S), Ahmad Zaki Abdul Latif; dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meru, Mohd Fakhrulrazi Mohd Mokhtar.

Dalam majlis sama, beliau turut menyokong pendekatan ‘MenTVETkan tahfiz dan menTahfizkan TVET’ sebagai salah satu agenda yang dibawa oleh kerajaan untuk memperkasakan pendidikan Tahfiz.

Katanya, peluang tersebut akan membuka peluang lebih luas kepada pelajar tahfiz menceburi bidang kemahiran yang diiktiraf Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) tanpa mengabaikan hafazan mereka.

“Saya juga berharap Jabatan Zakat dapat tampil membiayai memberikan dana kepada anak-anak tahfiz untuk program tvet yang sudah tentu akan membentuk pemikiran baru di luar kotak dimana Tahfiz tidak semestinya menjadi imam dan bilal sahaja apabila mereka keluar bekerja kelak,”ujarnya.

Sementara itu, Ahmad Radzi berkata, program TVET Tahfiz sama sekali tidak mengganggu proses pembelajaran dan penghafazan anak-anak Tahfiz.

Malah katanya, program ini dapat memberikan penekanan bersifat ‘serampang dua mata’ membabitkan latihan kemahiran dan menghafaz al-Quran kepada pelajarnya.

“Waktu belajar dan menghafaz mereka tidak akan terganggu. Program hafazan hanya akan berlangsung pada sebelah malam. Manakala program latihan TVET ini bermula jam 8pagi sehingga jam 5 petang.

“Untuk pilot project yang pertama kali di adakan ini, pengambilan pelajar tahfiz untuk sesi pertama latihan TVET seramai 35 orang,”ujarnya.

Program hari ini turut menyaksikan tandatangan memorandum persefahaman antara ECTC dan MTAQWA’S.

Sumber: malaysiadateline.com

Komen: Min cuma ingin tahu, kursus TVET tahfiz ni akan dapat sijil apa nanti?
Pastinya bukan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) kan?
Siapa boleh tolong jawab?


Peluang graduan TVET di Offshore

Bekerja di pelantar minyak tak sama dengan bekerja di tempat-tempat biasa. Berjauhan dengan keluarga, anak bini serta girlfriend, kerja 12 jam sehari start jam 6.30 pagi sampai le jam 6.30 petang. Pergerakkan pun terbatas, banyak regulation yang kena patuhi.

Tentang safety pulak, number one. Sesetengah platform Petronas langsung tidak benarkan personnel keluar dari living quarters kalau tak pakai coverall, sebab safety. Mercury hazard Dan Hidrogen sulfida.. Platform Supervisor ada hak untuk hantar balik pada sesiapa yang langgar safety regulation. Kena pakai PPE atau personnel protective equipment setiap masa sewaktu bekerja, kalau after working hour sekalipun kena pakai kalau keluar dari living quarters. Living quarters – tempat makan minum, tengok tv, mandi, rehat dan tidur.

Nak ke offshore pun perlu jalan urine test terlebih dulu, mana-mana personnel yang positive, minta maaf sila balik rumah, offshore bukan tempat untuk penagih. Sekarang Petronas dah kuat kuasakan peraturan ni di sebelah east coast ni. Mana-mana personnel yang nak ke Petronas platform mesti urine test dulu sebelum naik chopper. Exxonmobil, Talisman dan lain-lain buat masa ni belum start lagik.

Risiko pun tinggi, ombak besar, angin kencang, kerja-kerja yang dijalankan semuanya kerja yang robbust. Takde kerja yang takde risiko. Life di offshore perlu allert 24 jam. Masih berminat nak bekerja di offshore ke?

Kelayakkan untuk bekerja di Offshore

Bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali.

Turun dari platform to boat
Basic requirement untuk bekerja di pelantar minyak.

Berusia at least 18 tahun ke atas – biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni. Paling mudah gi register kat INSTEP – Institut Teknologi Petronas. Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer.
Institut Teknologi PETRONAS (INSTEP – Batu Rakit Campus)
Lot 9764, Mukim Batu Rakit,
21020, Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman,
MALAYSIA
Tel: 609 – 669 6141
Fax: 609 – 669 6702
Email: instep@petronas.com.my

Kalau dah grad dari INSTEP, ada rezeki boleh bekerja dengan di Petronas ataupun Exxonmobil platform. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka.. nasib lah.

Safety Passport – Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. … kalau di sebelah pantai timur ni, TSTC menawarkan berbagai course untuk workers. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :
Basic sea survival course
HUET – Helicopter underwater escape training
Fire fighting
Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses. So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan.

Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.

Berapa ribu ringgit Malaysia? Untuk 4 courses ini ada perlu ada RMX,XXX.XX. Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang.

Terengganu Safety Training Center Sdn Bhd
3572, Jalan Panchur,
Kawasan Perindustrian Teluk Kalong,
24000 Kemaman
Terengganu Darul Iman
Tell : 09-8623300
Fax : 09-8623302

Physically fit – Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.
Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Demob – balik ke onshore, atau back to town.

Mentallity Fit – Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.
Medical check-up – Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Jantung OK, paru-paru OK, mata OK dan semuanya OK. Kalau semua OK boleh jalan terus.
So ini lah serba sedikit BASIC requirement untuk bekerja di offshore.

Position Yang Ditawarkan

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore.

Helper – kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping. Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni.
Estimated Salary : RM40.00-RM50.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger – Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai.
Estimated Salary : RM80.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger Scaffolder – Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik. Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness.
Estimated Salary : RM80.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Fitter – Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder.
Estimated Salary : RM90.00-RM130.00, offshore rate, 12 hours working time.

Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Post ni boleh tahan, kalau banyak “lesen” boleh buat duit banyak. Lesen ni datangnya dari Welder Qualification Test (WQT) .. haaa translate la sendiri, memang dah gitu term nya. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.. wahaha.
Estimated Salary : RM100.00-RM300.00, offshore rate, 12 hours working time.

Blaster – Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke.. mana-mana lah. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Painter – Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu. Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Electrician – Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform.
Estimated Salary : RM100.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Instrument Fitter – Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung.
Estimated Salary : RM90.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Crane Operator – Operate platform crane.. huii kena ada course ni, kalau boleh bawak crane di onshore belum tentu boleh bawak crane di offshore.
Estimated Salary : RMxx.00-RMxx.00, offshore rate, 12 hours working time.

Roustabout –
Roughneck-
Derrickman
Driller/Assistant Driller
Toolpusher –
Storeman –
Mud Logger –
Production Operator –
Maintenance personnel –
Divers-
Catering staff –

Professional posts – Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:

Geologists and Geophysicists
Reservoir engineers
Drilling engineers
Petroleum engineers

Kredit artikel penulisan: www.offshoreman.net

Komen: Jika anda dah dalam bidang O&G dan nak dipersijilkan (Sijil Kemahiran Malaysia, Diploma Kemahiran Malaysia atau Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia), anda boleh rujuk DAFTAR NOSS JPK untuk lihat samada standard pekerjaan telah dibangunkan ke belum. Kalau dah ada, mohon SKM/DKM/DLKM anda melalui PPT.

Dan jika anda ada pengalaman kerja melebihi 10 tahun dalam bidang kemahiran anda, bolehlah pertimbangkan untuk dilantik sebagai Personal Penilai & Verifikasi. Kursus induksi seperti PP-PPT & PPL selama 2 hari boleh melayakkan anda untuk dilantik, selain SKM & pengalaman kerja.



NST Leader: TVET – Big room for improvement

(File pix) Only 13 per cent of all upper secondary students are pursuing TVET courses, while merely nine per cent are doing them at polytechnics. Pix by NSTP/Aizuddin SaadBy New Straits Times – June 11, 2019 @ 12:01am

THE world of technical and vocational education and training (TVET) is one of paradoxes and other mind bogglers.

Five thousand TVET and science places are waiting to be filled, yet there are no takers. Puzzlingly, too, TVET grad employability is a very high 95 per cent versus tertiary institution grad employability of an average of 80 per cent.

This the parents and students do not know, says Education Minister Dr Maszlee Malik. Little wonder, only 13 per cent of all upper secondary students are pursuing TVET courses, while merely nine per cent are doing them at polytechnics.

A 2018 report by Khazanah Research Institute (KRI) on The School-To-Work Transition of Young Malaysians lends support to the minister’s claim.

The report quotes job seekers as saying TVET to be the most useful qualification for getting a good job. Yet — here comes another mind boggler — TVET is not a popular education pathway. As Maszlee says, there may need to be a deeper analysis. We agree.

Perhaps, the problem may not be in TVET itself, but in everything associated with it. This maze must be untangled. Consider this.

There are more than 1,000 public and private TVET institutions — 565 public institutions under six ministries and 600 private institutions.

This causes a plethora of problems, says the KRI report. One such is a lack of strategic coordination. This should have been to some extent solved by the Malaysia Board of Technologies — a governance and certification body — launched on Nov 17, 2016. But fragmentation continues. The puzzle thickens.

“Low wages” appear to be standing in the way of TVET, too. To Maszlee, this is a perception problem. It may very well be. And can be solved with some generous dose of awareness.

Remuneration is based on TVET skills acquired and as the skills are upgraded along with the experience gained, salary tends to move up.

But there is hope yet. Maszlee says a cabinet-level committee is hard at work consolidating resources as well as synchronising efforts to ensure stronger branding, more effective governance, funding and accreditation structures to make TVET a primary choice for students.

We will hold our horses until the more “sexy” TVET arrives. Part of this reform involves making the TVET industry responsive, according to deputy director-general at the Education Ministry’s Polytechnic and Community College Education Department, Dr Mohammad Naim Yaakub.

The idea is, he says, to make supply match demand by way of artificial intelligence and big data. This has been the experience of many European countries. European countries have skewed their skills development policy towards encouraging such a match.

KRI sees competency-based training as critical to TVET reform. This allows for the design of practical, demand-driven courses for industry needs.

Competency-based TVET uses short modular courses geared to market industry demand, enabling students to enter the market with a defined set of skills.

Modular courses also come with additional advantages: they promote lifelong learning and are less time-intensive. The rest of the world is heading towards short “nano degrees”. We should too.

RELATED STORIES

Riot dismisses claims that TVET problematic, not systematic

TVET, a relevant choice

Source: www.nst.com.my/opinion/leaders/2019

Comment: Again, would like to point out that one factor that maybe left out is the fact that current Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) & Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) holders are facing stumbling block in furthering their study to higher education due to SPM qualification issues, ie passing BM & History and/or with 3 credits as per required by MQA.

Dual certification in digital marketing

Students undergo experiential learning at the ICT lab and gain technical skills in digital marketing at BTVET College.

DIGITAL marketing is essential in the growth and development of any business today. With that, BERJAYA TVET College (BTVET), through its Centre for Technology and Innovation (CTI), officially launched its first certified training programme in Digital Marketing.

BTVET’s Digital Marketing Certification Programme is said to be power-packed with intensive modules that incorporate real-world “DigiM-Technopreneur” experiences and successful business case studies. It is designed to equip SPM school leavers with practical skills in becoming professional digital marketers.

The Certificate in Digital Marketing programme was made possible through the collaborative efforts between BTVET and Digital Marketing Consultant (DMC). The programme which runs for 12 months includes a four-month internship placement. “Upon completion of this programme, students will receive dual certification from both organisations. These enhance job employability in this current digital era and propels a student in becoming digital entrepreneurs,” said BERJAYA TVET College president, Kanendran T. Arulrajah.

Additionally, the CTI offers other TVET (Technical and Vocational Education and Training) programmes, which include the Certificate (Sijil Kemahiran Malaysia) in Information Technology and Diploma Kemahiran Malaysia in Web Development. These are recognised by the Ministry of Human Resources. The programmes focus on experiential learning and use the “Vocational-Industry Connectivity” approach, which teach pragmatic skill-based enhancement modules at both Certificate and Diploma levels.

There is also the Advanced Diploma in IT and Support Systems, City and Guilds (UK), which encompasses 16 months of study and eight months of internship. This course is globally recognised and provides students with the opportunity to pursue Degree programmes abroad.

Aditionally, there is the Skills Proficiency Certificate in Office Applications for IT, City and Guilds (UK), for those seeking vocational training, ideal for working adults seeking international certification. The course is open to special needs’ students, who will then be offered IT courses according to their interests, gradually.

BTVET also collaborates with Orade, a “smart partners”, and incorporates Orade modules in its curriculum. This helps develop students in becoming “skill-based techno-practitioners”, in demand in the IT industry.

At last year’s Malaysia Abilympics Competition, BTVET was represented by three students who competed in three different IT categories. Adam Abd Rahman, aged 19, took home the first prize in Data Processing while Mak Sai Wah came in second in Word Processing. The competition was organised by The Malaysian Council for Rehabilitation (MCR).

Source: https://www.thesundaily.my

Comment: In case you’re unaware, qualified students (esp from B40 category) can apply for loan from Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK).
For your information, many JPK Accredited Centres were unable to get loan quota from PTPK for 2019. Should you require more information about courses offered by BTVET, you may reach us at 012-3123430 or email us at tvetuni@gmail.com or reqister your interest here for other TVET courses.

TAWARAN PENINGKATAN TAHAP SKM (Selangor)

Jika anda adalah pelatih SKM Tahap 2/3 yang telah tamat dan tidak berpeluang belajar di mana-mana kolej swasta atau awam untuk menyambung ke tahap 3/4 bagi kursus-kursus berikut:
Kursus Juruteknik Elektrik Tahap 3
• Kursus Penyejukbekuan dan Penyaman Udara Tahap 3
• Kursus Sistem Komputer Tahap 4 (Diploma)
• Kursus Sistem Maklumat Tahap 3 dan 4 (Diploma)
• Kursus Juru kecantikan Tahap 3

Inilah PELUANG anda.

Pendaftaran pengambilan April/Mei 2019

▶ Syarat Kemasukan; Umur 18 – 35 Tahun

Pinjaman Latihan Kemahiran Disediakan Untuk Generasi Belia Melalui Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK) Di Bawah Kementerian Sumber Manusia

▶ Syarat-syarat penjamin:

Penjamin mestilah berumur 60 kebawah

Pendapatan kasar ibu bapa di bawah RM8000.00 sebulan

Kelebihan:

Duit Sara Diri RM400 Dipinjamkan oleh PTPK Kepada Setiap Pelajar Yang Mengikuti Kursus Tersebut.

Asrama & pengangkutan ada disediakan

Pelajar Yang Tamat Kursus Akan Ditempatkan Bekerja Dengan Syarikat Yang Bekerjasama Dengan Pusat Bertauliah.

Sila isi Borang Tunjuk Minat sekiranya anda memenuhi semua kriteria di atas.