Tag Archives: SKM

Pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Dapat Gaji Lebih Tinggi (Berbanding SPM sahaja) Untuk Perlantikan Ke Perkhidmatan Awam?

Betul ke gaji lebih tinggi dengan adanya Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)*?

Kalau anda tak percaya, bacalah sendiri dari laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.
* Namun, semua jawatan masih memerlukan kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Tetapi jika anda kerja di sektor swasta, tak perlu risau sangat pasal SPM.

Takut anda tak tahu, pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) juga mendapat permintaan tinggi dari industri dan juga syarikat di luar negeri.

Gaji Lebih Tinggi untuk pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) berbanding SPM sahaja

Berikut adalah contoh salah satu daripada 63  jawatan yang menunjukkan kelayakan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) mempunyai gaji permulaan yang lebih tinggi.

gaji lebih tinggi

PERINGATAN

Bagi tujuan pelantikan ke perkhidmatan awam, calon yang memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk Sijil Pelajaran Malaysia perlu memiliki sekurang-kurangnya keputusan berikut:

  • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan; atau
  • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut; dan
  • memenuhi syarat kelayakan Bahasa Melayu iaitu Kepujian dan subjek-subjek tertentu seperti mana yang disyaratkan dalam skim perkhidmatan.

Calon yang memiliki Sijil SVM adalah layak dipertimbangkan pelantikan ke jawatan dalam Kumpulan Pelaksana yang bersesuaian yang mensyaratkan SPM/SVM. Bagi tujuan memenuhi syarat lulus atau kepujian Bahasa Melayu untuk pelantikan ke Perkhidmatan Awam, calon hendaklah memperoleh pencapaian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (Kod 1104) seperti berikut:

SYARAT KELULUSAN BAHASA MELAYU UNTUK PELANTIKAN KE PERKHIDMATAN AWAMSYARAT PENCAPAIAN DALAM MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU (KOD 1104)
KepujianSekurang-kurangnya Gred ‘C’
LulusSekurang-kurangnya Gred ‘E’

Syarat Lantikan/Gaji/Deskripsi Tugas untuk jawatan lain boleh dirujuk di Portal RasmiSURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

Sekiranya anda cuma pemegang SPM dan tidak berpeluang melanjutkan pendidikan ke mana-mana IPTA, Kolej Komuniti atau Politkenik dan juga gagal rayuan permohonan UPU, anda masih cuba mohon untuk belajar kursus kemahiran di:

1. Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA)
2. Institusi Latihan Kemahiran Swasta (ILKS)

GAGAL PERMOHONAN UPU? TAK TAHU KE MANA LEPAS NI?

Gagal Permohonan UPU – Apa Boleh Buat?

gagal permohonan upu

Anda (ataupun adik-beradik ataupun rakan-rakan yang) gagal dalam permohonan UPU (rayuan fasa 1 dan fasa 2) termasuklah permohonan rayuan? Ataupun anda masih tak tahu keputusan anda? Boleh buat semakan keputusan UPUONLINE dengan merujuk kepada url yang diberi dalam infografik di bawah ataupun terus di http://upu.moe.gov.my/

No photo description available.

Anda jangan fikir dah tak dapat tawaran UPU, masa depan anda dah musnah tau. Banyak lagi alternatif lain sebenarnya selain dapat tawaran UPU.

Tingkatan 6

Gagal Permohonan UPU - Tingkatan 6 (Form 6)

STPM menawarkan dua aliran iaitu kesusasteraan dan sains. Anda boleh pilih aliran mana yang anda minat. Tempoh pengajiannya pun tak lama, hanya satu tahun setengah sahaja dan kemudian anda dah berpeluang untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading. Yuran pengajian pun murah tau.

Kaedah pengajiannya juga terbahagi kepada dua dan bukan hanya fokus kepada intensif peperiksaan sahaja. STPM juga ada penilaian yang berorientasikan tugasan.

Ramai orang kata yang kalau ambil STPM ni, sebelah kaki anda dah ada kat Universiti. Takkan anda tak nak kan?

Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS)

Melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi samada di universiti awam (UA), institut latihan kemahiran awam (ILKA) atau IPTS adalah pilihan buat pelajar lepasan SPM/STPM. Menyambung dan memilih tempat untuk melanjutkan pengajian tinggi bukanlah satu perkara yang mudah buat pelajar masa kini.

Negara kita berlambak dengan IPTS yang tawarkan pelbagai jurusan dan bidang. Selain tu, ada yang kata yuran kat IPTS tu mahal gila. Betul kah? Secara realitinya, yuran untuk melanjutkan pegajian ke IPTS memang agak mahal berbanding dengan pilihan-pilihan lain yang ada. Namun, tidak salah rasanya jika kita melabur untuk mendapatkan sesuatu ilmu yang sangat kita dahagakan kan? Lagipun, mana tahu ilmu serta sijil yang anda dapat daripada IPTS ini lah yang membuatkan kehidupan kamu lebih berjaya pada masa akan datang. Siapa tahu kan?

Namun, banyak kelebihan juga belajar di IPTS.
Anda boleh belajar dengan lebih fokus dan teratur sebab pelajar IPTS pada kebiasaannya tidak ramai berbanding IPTA/UA. Jadi anda tak perlulah risau tentang mendapat gangguan orang lain semasa sesi pembelajaran dijalankan.

IPTS juga biasanya lebih berasaskan industri, banyak menerapkan ilmu praktikal yang dapat memberi tahap kefahaman yang lebih tinggi kepada anda berbanding dengan teknik menghafal, membaca dan sebagainya. Tujuan IPTS lebih menumpukan praktikal adalah untuk melahirkan anda menjadi graduan yang lebih proaktif dan memenuhi permintaan pasaran pekerjaan pada masa kini.

Antara IPTS yang terkenal adalah Limkokwing University, Universiti Multimedia (MMU), Universiti Tun Abdul Razak (UniRazak), Univesiti Teknologi Petronas, Management & Science University (MSU) dan banyak lagi.

Gagal permohonan UPU - Senarai IPTS Berdaftar Terkini Di Malaysia (Nama Dan Alamat)
Klik untuk Senarai IPTS Berdaftar di Malaysia (Sehingga 31 Okt 2019)

Kat sini min nak berikan sedikit tips untuk anda membuat semakan terhadap kursus yang anda minat. Sebelum anda nak memasuki IPTS, anda kenalah tengok dulu semak dulu samada program tu telah diakreditasi oleh MQA ke belum. Anda boleh tengok rujuk di sini untuk buat carian.
Namun, sekiranya anda tak pernah terfikir nak kerja di sektor awam atau syarikat Government Linked Company (GLC), boleh juga pertimbangkan persijilan tanpa MQA.

* Jika anda lepasan SPM dan ada Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), min nak syorkan program diploma profesional atau ijazah eksekutif yang diwujudkan khas untuk lepasan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)/Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) dan Siijl Vokasional Malaysia (SVM). Banyak juga kelebihannya berbanding dengan diploma/ijazah sarjana muda biasa. Nak tahu lebih lanjut?
Sila isi borang tunjuk minat di sini (kalau ada SVM / SKM / DKM atau sebarang sijil teknikal)

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) / TVET (Technical and Vocational Education and Training)

Selain institut latihan kemahiran awam yang boleh dimohon melalui UPU, anda juga boleh mengambil sijil kemahiran di institusi latihan kemahiran swasta. Terdapat pelbagai jenis kursus kemahiran yang ditawarkan seperti kursus kulinari/penyediaan makanan, kursus pastri, kursus elektrik, kursus komputer, kursus penyediaan awal kanak-kanak dan banyak lagi.
Lepasan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) ini mendapat sambutan tinggi dari industri, dalam dan luar negara.

kursus kulinari
kursus pastri dan bakeri
kursus automotif
kursus elektrik

Tapi ramai orang kata yang kursus kemahiran adalah untuk mereka yang gagal pendidikan akademik. Masih ramai yang ada pandangan negatif terhadap aliran kemahiran ini. Kalau ambil sijil kemahiran ni mesti tiada masa depan dan susah untuk bersaing dalam industri. Betulkah?

Anda mungkin pernah dengar tentang kisah viral mengenai seorang perempuan pertama Malaysia yang bekerja sebagai seorang jurukimpal kan? Kalau anda nak tahu, Nurizzati Athirah Mohamad Yusoff ataupun lebih dikenali sebagai Athirah yang berusia 22 tahun telahpun mula menceburi bidang kimpalan bawah air ketika dia seorang pelajar di Kolej Vokasional Taiping di Kamunting, Taiping, Perak.

Ni kisah beliau: Jurukimpal Wanita Dalam Air Bertaraf Antarabangsa Memecah Dominasi

Kalau Athirah boleh buktikan pada satu Malaysia tentang kerjaya kemahiran yang dia ceburi bukanlah satu pekerjaan yang sia-sia mengapa anda tak boleh pulak kan?

Anda kena teruskan usaha dan jangan terlalu mudah mengalah, hidup memang selalu mencabar!

Dalam hidup ni tidak ada satu benda pun yang mudah sebenarnya. Apabila anda gagal hari ini (permohonan UPU), ia tidak bermaksud anda akan gagal seumur hidup tau. Anda kena bijak merancang perjalanan hidup sendiri di samping berusaha dengan gigih agar kejayaan yang anda impikan tu dapat dikecapi pada suatu hari nanti. Dan yang paling penting adalah anda kena percaya dengan kebolehan yang ada pada diri sendiri.

Recession-proof TVET Jobs/Business With Early Childhood Education Course

Early Childhood Education Course
Credit image: Astroawani.com

Early Childhood Education Course Malaysia

We believe that early childhood education course (ECE) or also known as early childhood and care education (ECCE) (Pengasuhan dan Pendidikan Awak Kanak-kanak – T982-001-3:2017) & Preschool Teaching (Pendidikan Pra Sekolah – ET-012-3:2012) is a good choice, as a recession-proof career or business.

There is always a need

In a good economy, people send their children to preschool and early childhood education centre because they have some disposable income and have a need for child care and be educated, regardless of whether or not they’re a dual-income family. Conversely, if the economy is in a downturn, families that may not have been dual-income earners may suddenly need full-time child care due to a parent returning to the workforce. So the bottom line is, there is always a need.

The ability to grow regardless of the state of the economy

Not only is early childhood education and care a recession-proof business, but it also offers excellent growth opportunities. If you work hard to be found by parents searching for exceptional early childhood education and care, and give them a reason to entrust you with their children, then you will always be successful.

Introduction

Early Childhood Care and Education

Early childhood care and education (ECCE)

In Malaysia, it is divided into two age groups, which is 0-4 years and 4-6 years old.

The first group (0-4 years), comes under the Ministry of Women, Family and Community Development (MWFCD) which coordinates national programmes on the growth and development of children. Through its Department of Social Welfare, MWFCD keeps a register of all childcare centres (also known as taska) in the country.

Pre-school education for the second group (4-6 years) comes under three ministries/agencies, i.e. the Ministry of Education, the Ministry of Rural and Regional Development, and the National Unity Department.

The Malaysian government places a strong emphasis on early childhood care and education (ECCE) and has formulated the National Policy for Early Childhood Education. Under this policy, programs have been introduced to meet the diverse needs of the crucial early years of newborns until the age of six. These programmes provide a solid foundation for healthy growth and development which expose them to activities in nation-building and enhance their readiness for primary school education. The government’s involvement in early childhood care and education (ECCE) is evident from its numerous initiatives to make early childhood programmes more accessible especially for less fortunate children and those in rural areas. A significant amount of funds is also allocated for early childhood care and education (ECCE) every year.

Types of early childhood education and care Institutions

ECCE programmes in Malaysia are offered by two types of institutions, namely:

  • Childcare centres or nurseries or taska
  • Preschools or kindergartens or tadika

(A) Childcare Centres or Nurseries (Taska)

Childcare Centre Act 1984 has been reviewed and passed by the Parliament giving rise to the Childcare Centres (Amendment) Act 2007. Government-supported community childcare centres, subsidised workplace childcare centres and Quality Improvement Accreditation System (QIAS) have also being implemented.

In Malaysia, a legislative-approved childcare centre is defined as a premise at which four or more children under the age of four years from more than one household are received to be looked after for reward.

Childcare centres in Malaysia fall into four categories:

  • Government-owned childcare centres (Taska dalam komuniti since 2006)
  • Workplace childcare centres
  • Institution-based childcare centres with 10 children or more
  • Home-based childcare centres with fewer than 10 children

Under the law, all childcare centres need to be registered with the Department of Social Welfare (DSW) or more popularly known as Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia (JKM) under the Ministry of Women, Family and Community Development (MWFCD). MWFCD is responsible for the approval and establishment of childcare centres in the country whilst JKM serves as the main regulator and coordinator of ECCE programmes.

In the plantation sector, childcare centres are provided free under the Standard Act, Minimum Housing and Workers Facilitation 1990 and monitored by the Ministry of Human Resources.

Categories of Childcare Centres

  • Workplace Childcare Centres
    With more and more women are engaged in active employment, MWFCD has been promoting the setting up of childcare at the workplace. For example, the government provides incentives in the form of a RM80,000 grant for the renovation and furnishing of childcare centres set up within government offices. Also, to encourage working mothers to utilise these centres, a subsidy of RM180 per month is given to government servants with monthly salaries below RM2000 who send their children to these centres.

    MWFCD also encourages the private sector to provide childcare facilities at the workplace for their employees. Incentives include 10% tax exemption on the cost of building the childcare centres for a period of 10 years.
  • Community Childcare Centres
    MWFCD has been setting up community childcare centres in urban and rural areas with the objective of providing quality childcare services that is more accessible and affordable to the local community. It aims to set up 10 new community childcare centres throughout the country every year. The centres use a curriculum set by MWFCD and is based on the active participation of the local community, parents, children, governmental agencies as well as private organisations. MWFCD has also proposed that every parliamentary area set up a community childcare centre.

    Families who send their children to community childcare centres would receive a monthly subsidy of RM180 per child if the family’s income is below RM2000 or RM1200 in urban and rural areas respectively. A grant of RM55,000 will also be given to those interested in setting up a community childcare centre.
  • Permata Negara Early Childhood Education and Care Centres
    The Permata Early Childhood Education and Care (ECEC) programme was initiated by YABhg. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor and was introduced after it was approved by the Cabinet on 21 June 2006 with a grant of RM20 million. Themed ‘Every Child a Jewel’ (Setiap Anak Permata), the Permata Negara pilot project was launched at 14 locations in 2006, with at least one in each state- with the curriculum and teacher training spearheaded by Universiti Pendidikan Sultan Idris.

(B) Pre-schools or Kindergartens (Tadika) for children aged 4 to 6

Early childhood education for children aged 4-6 years comes under three ministries, i.e. the Ministry of Education; the Ministry of Rural and Regional Development; and the Department of National Unity. The pioneer in the setting up of preschools is the Ministry of Rural Development which began in the early 1970’s. There are currently 8307 preschools set up by this ministry which are commonly known as the KEMAS preschool. KEMAS preschools are located in rural or suburban areas and are set up based on requests by local authorities.

Under the Department of National Unity, PERPADUAN preschools were established in urban areas where ‘Rukun Tetangga’ (a friendly neighbourhood scheme) existed. At present, there are 1496 PERPADUAN preschools. In 1992, the Ministry of Education (MOE) started setting up preschools as an annex to existing primary schools through a pilot project. This was extended to the entire nation in 1993 and currently, there are about 5905 of such preschools. Other providers of preschool education include also the State Religious Department and ABIM (Angkatan Belia Islam Malaysia).

Table 1.1 : The Three Main Types of Public Preschools in Malaysia (as at 2007)
Types of preschoolKEMAS preschoolsMOE preschoolsPERPADUAN preschools
Number of classes8307 classes5905 classes1496 classes
Percentage (by class)52.9%37.9%9.5%
Enrolment198,275147,62538,952

What Qualifications Do You Need?

Basic childcare course (Kursus Asuhan Permata) approved by the Department of Social Welfare (JKM).

You are also encouraged (soon maybe compulsory) to pursue an early childhood education course that has the following qualifications:

Sijil Kemahiran Malaysia 3 in Early Childhood Care and Development Education (T982-001-3:2017) (1 year program) or equivalent, if you want to be an early childhood educator or taska owner.

You do not need SPM but basic 3M skills (Membaca, Menulis & Mengira is required and min age is 17 years old.
Depending on institution that you select, lectures may be delivered in BM or English)

OR

Diploma in Early Childhood Education Course (2.5 years program), if you want to teach in kindergarten

Entry Requirements:

  • 3 Credits in SPM or equivalent; or
  • 2 Credits in SPM and 3 years of working experience with young children; or
  • 1 Credit in SPM and 5 years of working experience with young children
  • Sijil Kemahiran Malaysia 3 or Sijil Kolej Komuniti (Level 3, MQF) in a related field and pass in SPM with at least credit in one (1) subject
  • Admission through Accreditation of Prior Learning Experience or APEL: 1 credit and 5 years related learning/working experience

Career Prospects:

  • Author of Children’s Books
  • Au Pair
  • Art Instructor
  • Children’s Television Broadcaster
  • Curriculum Developer /Trainers
  • Consultant
  • Journalist
  • Lecturer
  • Marketing
  • Nutritionist
  • Parenting Coach
  • Product Developer
  • Experimental Coach
  • Event Management
  • Educator
  • Entertainer
  • Instructor
  • Instructional Designer
  • Researcher
  • Social Workers
  • Teacher / Principal
  • Voice Talent
Register Now Sticker GIF by scvaughn | Gfycat

Source: Schools of Malaysia Directory 3rd Ed, Unirazak, Dika College

Note: The demand is so high that we are also getting enquiries for colleges (IPTS) that is going for sale that offers early childhood education course.

Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (NOSS) – Ciri, kegunaan & kepentingannya

Apakah ciri, kegunaan dan kepentingan NOSS?

Definisi NOSS

ciri kegunaan kepentingan noss
Daftar NOSS terkini (Ogos 2019)

Singkatan daripada National Occupational Skills Standard (NOSS) atau Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan. NOSS adalah dokumen yang menggariskan ketrampilan yang diperlukan oleh seseorang pekerja mahir yang bekerja di Malaysia bagi sesuatu bidang dan tahap pekerjaan serta laluan untuk mencapai ketrampilan tersebut.

Ciri-Ciri Utama NOSS

✔️ Berasaskan keperluan pekerjaan.
✔️ Mengikut struktur kerjaya di dalam sesuatu bidang pekerjaan.
✔️ Disediakan oleh pakar industri dan pekerja mahir yang menjalankan pekerjaan.

KELEBIHAN DAN KEGUNAAN STANDARD KEMAHIRAN
Standard kemahiran memberi manfaat kepada semua pihak yang berkepentingan. Kejayaan projek pembangunan standard kemahiran dan ianya berguna kepada masyarakat bergantung pada penyertaan penuh dan komitmen semua pihak yang berkepentingan.  Manfaat ini boleh digunakan sebagai penanda aras untuk menilai keberkesanan usaha bersama.

Kepentingan Kepada Majikan

  1. Menentukan tahap kemahiran tenaga kerja mahir
  2. Panduan menyenaraikan tugas dan skop kerja
  3. Menilai prestasi pekerja
  4. Menjimatkan kos dan masa melatih semula pekerja
  5. Meningkatkan kualiti produktiviti, inovasi dan daya saing

Kepentingan Kepada Pekerja

  1. Memberi maklumat skop tugas yang jelas
  2. Memberi maklumat peluang kerjaya dalam sektor yang berkaitan
  3. Membantu dalam peningkatan kerjaya
  4. Menjadi penanda aras prestasi kerja
  5. Membuat keputusan yang tepat bagi mengikut latihan yang sesuai untuk peningkatan kerjaya
  6. Membolehkan pekerja mengikuti latihan secara fleksibel berdasarkan unit kompetensi yang bersesuaian

Kepentingan Kepada Institusi Latihan Kemahiran / Pelatih

  1. Pembangunan kurikulum latihan yang tepat dan memenuhi kehendak industri
  2. Pusat latihan boleh merekabentuk program latihan sepenuh masa atau customised sejajar dengan keperluan industri
  3. Memahami dengan lebih jelas terhadap kemahiran yang diperlukan oleh industri
  4. Asas menilai keperluan latihan semula pengajar bagi memenuhi kehendak industri semasa
  5. Nasihat kerjaya yang tepat boleh diberi dengan efektif kepada pelatih

Namun, setelah tahu ciri, kegunaan dan kepentingan NOSS, anda masih perlu kenal pasti apa kod program yang ingin dimohon untuk:

1. SKM secara PPT
2. Belajar kursus kemahiran/TVET (Sijil Kemahiran Malaysia – SKM)
3. Pentauliahan sebagai Pusat Bertauliah JPK /TVET atau SLDN

Sila muat turun DAFTAR NOSS (NOSS Registry) dan KENALPASTI
kod program anda.
Samada nak beli di Putrajaya/ Cyberjaya atau pejabat wilayah, ATAU dari admin (emel sahaja jika admin ada stok), jika anda tidak ingin bersusah payah pandu ke sana, bayar tol dan penat cari tempat letak kereta yang sangat terhad dan kena jalan jauh!
Admin cuma menyediakan khidmat nilai tambah ni, jadi sila BELI NOSS anda dari JPK tapi kalau nak cepat, takda pilihan lain dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (Restriction Movement Order)

NOTA: Mulai 1/6/19, NOSS adalah RM20/Tahap

BARU – NOSS yang berkaitan dengan IR 4.0

Halatuju Lepasan SPM – Akademik atau TVET?

Tahniah kepada anda jika lulus SPM 2019 dengan cemerlang. Dengan keputusan yang baik, pilihan anda memanglah banyak.
Laluan akademik seperti Matrikulasi, Program Asasi, STAM/STPM dan Diploma Akademik adalah antara pilihan anda.
Namun, laluan TVET/program kemahiran yang menganugerahkan SKM. juga boleh dipertimbangkan.
Ya, jangan ingat program kemahiran cuma untuk mereka yang gagal/tidak cukup kredit untuk SPM.

Sejak keputusan SPM keluar pada 5 Mac 2020, ramai pelajar dan ibu bapa telah mesej, whatsapp atau hubungi min berkenaan kursus yang boleh diambil, terutamanya mereka yang tidak cukup kredit/gagal SPM Sejarah/BM.

Untuk pengetahuan anda, kursus kemahiran rata-ratanya cuma perlukan kemahiran 3M, boleh Membaca, Mengira & Menulis. Ini kerana fokus adalah pada kemahiran tangan/hands-on (70%) berbanding dengan teori (30%).

Dan untuk membantu anda/anak anda memilih kursus kemahiran/TVET, pertama sekali tanya anda/anak anda sendiri apakah minat atau hobinya.
Adalah lebih penting pemilihan kursus berdasarkan minat anda/anak anda, bukannya berdasarkan kursus apa yang paling panas/popular.

Berikut adalah beberapa contoh lazim pemilihan program (pencarian kursus di Pusat Bertauliah JPK adalah mengikut nama/kod program) berdasarkan minat:

Automotif – G452-002-2:2018 atau kod lama TP-300-2/2:2013 Servis Diagnostik – Kenderaan Ringan
Kimpalan – MC-024-2:2012 Proses Kimpalan Arka Kepingan Logam
Masakan/kulinari – HT-012-2:2012 Penyediaan & Pembuatan Makanan
Bakeri – HT-013-2:2011 Pembuatan Roti 
Kecantikan – MP-060-2:2013 Perkhidmatan Estetik
ECE – T982-001-3:2017 atau kod lama
CC-011-3:2012 PENDIDIKAN & PENJAGAAN AWAL KANAK-KANAK
Drone – H512-001-2:2019 (Drone Piloting/Mission Commanding) 

Anda juga boleh muat turun Daftar NOSS untuk mengetahui semua standard pekerjaan yang telah dibangunkan setakat ini (namun, tidak semua program ada penyedia latihannya).

Sekiranya anda tidak tahu di mana nak belajar kursus kemahiran tertentu, boleh isi borang tunjuk minat di sini (Swasta dan BERBAYAR shj).

Jika anda tiada bajet dan cuma mampu belajar di institut kemahiran awam, sila rujuk sini.

Akhir sekali, sekiranya anda dah ada SKM3 dan ke atas (DKM, DLKM) atau pengalaman industri >3 tahun, anda juga berpeluang untuk melanjutkan ke ijazah eksekutif (program URise) dari Universiti Tun Abdul Razak ataupun diploma, ijazah sarjana muda (Bachelors) & ijazah sarjana (Masters) melalui laluan APEL jika dah berumur 20,21 & 30 tahun masing-masing.

Jadi, SPM sudah bukan segala-galanya. Tanpa SPM juga boleh lanjutkan sehingga ke Universiti ya.

Poor SPM Results? Here’s What You Can Do Next To Further Your Education, ALL The Way to DEGREE! (Updated from 2019)

Updated from 2019’s post

So, the day of reckoning is over and you’ve gotten your SPM results.

If your results aren’t as you expected, or if you fell short on some subjects that you thought you could have scored, it’s okay to feel gloomy or guilty that you didn’t utilise more of your time to study.

But after a week of being down in the dumps, it’s probably time for you to pick yourself up again. After all, SPM is just a small test in the grand scheme of things. Chances are, no one is going to harass you about it before the year ends.

So instead of crying about it, here are 5 things you can do if your SPM results are not as good as you anticipated.

#1. Appeal your grades

Poor spm result what to do next - 1 Appeal your grades

If you are seeking to meet the entry requirements for your desired pre-university course, or if you think your grades are right below the borderline to a higher grade, you can try getting your paper marked again.

With a fee to part with (RM100 per subject), you can have your papers remarked and hopefully (fingers crossed!), you will be able to attain a higher grade that will open doors to various opportunities.

To submit an appeal, you will need to fill up a form called Borang Permohonan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan/Kes T, which is on the Board of Examination Malaysia (Lembaga Peperiksaan Malaysia) website. You can also find it at any of these places:

  • Your school
  • Assessment and Examination Unit / Sector (Sektor / Unit Penilaian dan Peperiksaan)
  • State Department of Education (Jabatan Pendidikan Negeri)
  • Examination review counter in the Board of Examination Malaysia in Putrajaya (Kaunter Semak Semula Lembaga Peperiksaan Putrajaya)

You need to make sure that your form reaches the Board of Examination Malaysia’s office within 30 days after SPM results are announced or else it will not be processed. Your reviewed results will be posted to you 2 months after the appeal deadline. Ensure that you attach the following required documents:

  • verified copy of your official SPM 2019 results
  • verified certificate or copy of your pentaksiran berdasarkan sekolah (PBS) or school-based assessments by your school principal or Pegawai Kerajaan Kumpulan A

*Incomplete forms will not be processed.

#2. Retake your subjects

Poor spm result what to do next - 2 Retake your subjects

If you are not confident that having your papers reviewed will improve your grades, or if you want to aim for a higher grade, perhaps you can choose to resit your papers.

For a step-by-step guide on repeating your SPM subjects, click here.

Do note that for SPM Ulangan in Junethere are only 3 subjects that you can register for. These include:

  • Mathematics
  • Bahasa Melayu
  • Sejarah

If you’d like to retake papers for other subjects, you will need to register as an SPM private candidate and sit for the papers with the rest of the present year SPM students in November / December.

You will need to consider this option thoroughly as it will take another year for you to obtain better grades. By then, your peers may have already completed a year of their pre-university studies so be sure to make it count!  

Resitting papers is usually for students who are looking to enter specific pre-university or degree courses. So if you are looking to study a foundation course and you’re just shy of one credit, this is an option you can consider!

#3. Pursue diploma or certificate courses

Poor spm result what to do next - 3 Pursue diploma or certificate courses

If you’re missing a couple of credits from your SPM slip, you can also consider other pathways, such as pursuing a diploma or certificate. After all, they can still lead you to selected degree courses.

For a start, a diploma only requires 3 credits at SPM. Upon completion, you can then progress to the second year of a relevant degree. This makes your total study duration similar to taking a foundation then a degree.

Certificate courses, on the other hand, typically require only 1 credit, as long as you pass Bahasa Melayu and History. Completing a certificate will allow you to progress to a diploma and subsequently a degree.

So if you think retaking your papers will not change your grades, you may consider these alternatives, provided that you meet the entry requirements.

#4. Pursue skills/TVET certificate & diploma courses

If you don’t have enough credits but intend to pursue an academic diploma, some University or University Colleges also accept Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) as an entrance requirement.

No worries, if you don’t have any credit or worse still, failed in your SPM (parents force you to complete SPM despite your interest is in skills based programs), you can always pursue your interest in skills/TVET courses.

Remember, pursuing skills/TVET courses should not be your last resort but must be your interest. Studies has shown that graduates with skills are much more employable – 80 to 90 per cent of them are able to get a job after six months upon graduation (vs graduates from academic background. Those taking cert/diploma/degree in business studies, marketing, information technology, social science courses will find it hard to land a job, unlike those who take Technical and Vocational Education Training (TVET) courses.

#5. Contact us

If you are undecided on what course or where to pursue your TVET/skills courses, you can get in touch with us here or call us at +6012 3123430. We will be happy to help!

At the end of the day, it doesn’t matter if your SPM results are good or bad because it’s not the end of the road yet. There are still plenty of things you can do to secure your future. Many have managed to become successful, even without a string of As.

Credit: https://eduadvisor.my (Points 1-3 are from them)

Kursus Induksi PP-PPD-PPB & PPL Mac 2020

kursus induksi JPK
Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad
(PP-PPD-PPB Siri D19/03/2020 di www.skkm.gov.my)

Who should attend this induction course? / Siapa yang patut hadir kursus induksi Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) ni?

a) Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Accredited Centre Personnels / Calon Personel Pusat Bertauliah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK):
i) Assessor / Pegawai Penilai (PP)
ii) Internal Verifier / Pegawai Pengesah Dalaman (PPD)
iii) Centre Manager / Pengurus Pusat Bertauliah (PPB)
b) Individuals that’s involved with managing the JPK Accredited Centre / Individu yang terlibat dengan pengendalian Pusat Bertauliah
c) External Verifer candidate (need to pass PP-PPD-PPB induction course first / Calon Pegawai Pengesah Luaran (PPL) (kena lulus kursus induksi PP-PPD-PPB sebelum ikuti induksi PPL) – Need to attend PPL Induction Course
d) Individual that is interested with the Malaysia Skills Certification System / Individu yang berminat dalam Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia (SPKM)

kursus induksi
Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad
(PPL Siri L4/02/2020 di www.skkm.gov.my)

Siapa yang boleh ikuti kursus induksi PPL? (tak sama dengan lantikan):

  1. Warganegara Malaysia atau PR DAN
  2. 18 tahun ke atas
  3. Lulus induksi PP-PPD-PPB

Syarat lantikan (tambahan kepada syarat di atas):

  1. Pengalaman kerja 10 tahun (jika bidang kritikal, tak sampai 10 tahun pun boleh dipertimbangkan) ke atas dalam bidang kemahiran anda secara amnya.
  2. Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) / Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) / Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM)

Objektif kursus induksi PPL:

  • Memberi pemahaman mengenai Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia
  • Memberi kefahaman peranan dan tanggungjawab sebagai PPL
  • Memenuhi syarat lantikan sebagai PPL bagi program di Pusat Bertauliah & Program SLDN

Peluang sebagai Pegawai Pengesah Luaran (PPL)

Peluang memang banyak, ada yang mungkin dapat rezeki 5 angka sebulan jika buat dengan baik secara sepenuh masa.

(PP-PPD-PPB Siri D19/03/2020 di www.skkm.gov.my)
(PPL Siri L4/02/2020 di www.skkm.gov.my)

Untuk keterangan lanjut, whatsapp/hubungi:
Nora@03-62429999 ATAU
Melvin@012-312343

PERHATIAN: Kursus telah ditunda (disebabkan PKP/PKPB) ke tarikh yang bakal diumumkan. Masih menunggu kelulusan SOP yang bakal diumumkan oleh urus setia pada bulan Jun 2020. Sila rujuk sini untuk maklumat selanjutnya.

Charting your pathway after SPM (Especially TVET)

Must read till the end on the comment section if you seriously consider the TVET pathway or:
1. Already a TVET graduate with SKM/SVM/DKM/DVM
2. Has been working in a particular TVET/skills industry for more than 3 years.


SPM school leavers must know what they want to become one day, what programmes to pursue, and what qualifications are needed to get into the programmes.

WITH Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) results expected to be announced next month, school leavers should begin planning their future and start looking at study options.

There is no lack of choice in terms of programmes at public and private higher-learning institutions that cater to hands-on students and the academically-inclined.

Education Ministry Higher Education Department deputy director-general Professor Datuk Dr Mohd Saleh Jaafar said there are many options for SPM school leavers.

“They include certificate courses, foundation studies, matriculation and diploma programmes at private and public universities, colleges, polytechnics, community colleges and skills training institutes.

“Others include degrees offered by the Malaysian Institutes of Teaching Education (IPGM),” he said.

“There is also Form 6, where school leavers can enter university after sitting for Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).”

He said each option has its own merits.

“School leavers, either with SPM or STPM (or equivalent) qualification, must have in-depth discussion with their parents, family members, their counselling teachers and seniors, perhaps, to gain information and gauge which option is best.

“They must take into account their own interest and what the future holds,” he said.

Chen Ai Koon, a counselor at SMK Seri Serdang in Seri Kembangan, Selangor, said there are basically two pathways after SPM.

The first is the pursuit of professional careers like medicine, accounting, engineering and architecture. Second is for those who are keen on skills-based jobs.

The first pathway, she said, provides a faster route to getting a degree, which involves taking up pre-university programmes like matriculation, foundation studies or Form 6. The second is the technical and vocational education and training – TVET pathway, which involves taking up certificate and diploma courses.

TVET pathway

“The main aim of a diploma programme is to produce a semi-professional workforce.

“A diploma gives an opportunity for SPM school leavers who did not qualify for pre-university studies to be trained for the working world.

“However, if the diploma student can prove that he or she is able to excel in studies, he or she will have the opportunity to continue to a bachelor’s degree. It is important to note that this is not an automatic process.”

To decide on the pathway, Chen said SPM school leavers must know what they want to become one day, what programmes to pursue, and what qualifications are needed to get into the programmes.

Saleh said when choosing between a public and private university, both have their own strengths and specialties.

“The quality of universities can be seen in the QS World University Rankings and local MyQuest Rating.

“Students should choose their programmes wisely by looking into the prospective university’s QS World ranking and MyQuest Rating scores. The quality of programmes should be a key factor.

“In addition, students should consider their financial ability to ensure that they are not burdened with problems during studies and after graduation.”

Saleh said tuition fees at public universities are subsidised by the government to help students obtain high-quality education at a low cost.

There are also sponsorships provided by government agencies, such as the Public Service Department and Education Ministry scholarship department.

“Besides those, private entities like Yayasan Tenaga National, Petronas, Telekom Malaysia and Bank Negara Malaysia also offer their own scholarships.

“This initiative will help poor, deserving students obtain a higher education,” he said.

On the prospects of SPM school leavers enrolling directly in higher education institutions, Saleh said looking at the past three years’ trend, there is a better success rate.

“A total of 50.1 per cent of eligible SPM candidates were offered a seat in the 2017/2018 academic session. This percentage increased to 86.5 in the 2018/2019 academic session.

“However, for the 2019/2020 academic session, only 69.09 per cent were offered places in certificate, foundation and diploma programmes at public universities, polytechnics, community colleges and skills training institutes,” he said.

This year, with the implementation of the “Single-window, single-offer” concept — where matriculation and places for the Bachelor of Education (PISMP) at IPGM will also be offered via UPUOnline — the university enrollment of SPM school leavers is expected to increase.

For 2020, I am expecting to see higher demand for TVET programmes since the government is focusing on initiatives that produce highly-skilled workers to cater to the Fourth Industrial Revolution.

This is the time for school leavers to grab the opportunities. Choose what is best for you. Don’t close your door to TVET pathway.

Education Ministry Higher Education Department deputy director-general Professor Datuk Dr Mohd Saleh Jaafar

To assist students in making their choices, Higher ED will be running an in-depth series on choices after SPM over the coming weeks. Don’t miss it!

Source: https://www.nst.com.my/education

Comment:
Based on the mid-term review of 11th Malaysia Plan, Graduate employability rate for higher education has improved steadily over the years from 76.1% in 2015 to 79.1% in 2017. Nevertheless, feedback from industry highlighted that graduates lacked problem-solving and communication skills. Moreover, the percentage of graduates employed in the semi-skilled job category increased from 28.2% in 2015 to 35.2% in 2017 implying a mismatch and underemployment.

That could mean that there’s more demand for TVET graduates going forward and if you/your child is non-academically inclined, do not force yourself/them to go towards higher education which is of academic-oriented. Instead, consider TVET pathway – polytechnics, community colleges, public and private skill training institutes.

And later on, they can always pursue a diploma or degree after working.
And if you’re in the private sector, there’s now a faster & easier way to pursue a (professional) diploma or (executive) degree if you are a TVET graduate with SKM/SVM/DKM/DVM qualification, even without SPM!

Register your interest for a professional diploma or executive degree from a private local university if you only have SKM/SVM/DKM/DVM qualifications. Even if no formal qualifications but has >3 years of industrial experience, you are encouraged to apply.

Can I advise you something?

Image result for can i advise you something

Since so many people still message, call or email to ask the same question, over and over again, can I advise you something?

Almost everything you need to obtain with that involves SKM, it would be NOSS dependent. So, please refer to the NOSS directory to:
1. Determine the exact code of the skills program that you intend to offer in your training centre (to be Accredited by Department of Skill Development (DSD) or better known as JPK),
2. Apply to get your Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) via PPT or
3. Search for any SKM programs to study in any of the JPK Accredited Centres.

  1. How To Be A JPK Accredited Centre (to offer SKM/DKM/DLKM certification)?

2. How To Apply for SKM/DKM/DLKM via PPT?
a) Self application via www.skkm.gov.my – Download & read  MANUAL PENGGUNA PPT 2018  OR
b) Learn from a 2 days course – kursus induksi PP-PPT*  that’s organised from time to time (average 3 times a year)
c) Consultation* *  – Please contact/whatsapp 012-3123430

*
2020 PP-PPT Induction Course
Date:
8-9 Feb
Time: 8.30-5pm

Venue: ISE Education Sdn Bhd, Kepong Metro Prima, KL
Fees: RM350 (includes notes, morning tea break, lunch & certificate from Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)
Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd
.

Download Induction Course Application Form NOW

So, please read thoroughly before you chat with us asking the same question, thanks.

DKM/DLKM-PPT layak sambung ke Sarjana Muda BTech UTHM melalui APEL

Berita baik untuk mereka yang mengambil DKM/DLKM-PPT dan sedang bekerja dalam bidang berkaitan bidang kursus sekurang-kurangnya 2 tahun. Kalau beminat untuk menambah ilmu pengetahuan di peringkat Ijazah Sarjana Muda bidang Teknologi, saya difahamkan pusat APEL sedia utk memproses permohonan anda bagi mengikuti program Sarjana Muda (Btech) di UTHM. Untuk maklumat lanjut sila hubungi APEL centre UTHM.

Dikongsi oleh Prof Madya Dr Razali Hassan, UTHM

BTech UTHM

PENGAMBILAN PELAJAR UNTUK INTAKE SEPTEMBER 2020

Jika anda lepasan DVM/DKM/ DLKM…..

Fakulti Pendidikan Teknikal dan Vokasional, UTHM membuat pengambilan pelajar bagi Intake September 2020 ke Ijazah Sarjana Muda Teknologi yang akan dibuka dari 24 Februari (12pm) hingga 17 April 2020 (11.59pm)

Permohonan melalui UPU Online.

Bagaimana pula dengan Ijazah bukan BTech

Bagaimana pula jika saya tak nak sambung ke Ijazah Sarjana Muda Teknologi (BTech)?

Alternatif

Selain UTHM, Unimap, UTeM & UMP (yang lebih dikenali sebagai MTUN) yang menawarkan Ijazah Sarjana Muda bidang Teknologi (BTech) untuk lepasan DKM/DLKM (Tanpa SPM), anda juga boleh pilih:

1. IPTA atau IPTS lain yang menawarkan Ijazah Sarjana Muda bidang lain, juga tanpa SPM. Namun, masih banyak universiti yang perlukan kelulusan senat ataupun ujian APEL untuk kemasukan ke program Ijazah Sarjana Muda.

2. UniRazak (UR), KL bersama ISE Education (ISE) juga menawarkan program URise – Diploma Profesional & Eksekutif Bachelor Pengurusan Industri, KHAS untuk pemegang/graduan TVET/SKM/DKM/DLKM (juga tak perlu SPM DAN tak perlu ujian APEL).

Program URise ini membolehkan ANDA, graduan TVET/SKM/DKM/DLKM:

  1. Merasai program akademik pengajian tinggi tanpa terlalu membebankan (cuma 6-9 bulan, blended learning (online + tutorial bersemuka). Ia bagaikan matrikulasi.
  2. Peluang mendapat diploma/ijazah walaupun tiada SPM dengan bajet yang sederhana serta masa yang jauh lebih singkat berbanding program penuh status MQA.
  3. Meningkatkan daya saing serta keupayaan untuk naik pangkat ke peringkat pengurusan, setelah adanya kemahiran teknikal, samada dari pembelajaran di institut latihan kemahiran awam ataupun swasta.
  4. Meningkatkan status sosial anda, seorang graduan Universiti yang juga berkamhiran teknikal.
Borang ni untuk pendaftaran/tunjuk minat program URise sahaja (sila hubungi APEL centre UTHM jika ingin tahu lebih lanjut mengenai kemasukan ke UTHM)
URise Program x BTech