Tag Archives: SKM3

What course to choose for a Recession-Proof career? ACCOUNTING COURSE

Can accounting course lead you to a recession-proof career?

Today’s jobs market can be a scary thing. Even higher education can cause some anxiety: will you really be able to turn your qualifications into a career?

Fortunately, when it comes to accountancy, the answer is nearly always a massive ‘yes’! What about Artificial Intelligence (AI)? Will it replace accountants?

AI will transform, not replace accountants. In fact, according to a leading research firm, Gartner, AI is set to create more jobs than it will replace, leaving workers, including accountants with options. Accountants don’t have to worry about their job being replaced by AI any time in the near future

Is Artificial Intelligence Set to Replace Accountants in the Future?
Image credit: www.finance.toolbox.com

Now, obviously, employment will always come down to individual work ethic, but it’s safe to say that accountancy is one of the most ‘accountancy recession-proof’ careers out there.

Accounting Course certifications

There are so many types of certifications:

So which accounting course do you go for? Before that, let’s have some basic understanding of what is accounting.

What is accounting?

accounting course-what is accounting

Accounting is the process of recording financial transactions pertaining to a business. The accounting process includes summarizing, analyzing, and reporting these transactions to oversight agencies, regulators, and tax collection entities – Investopedia

What are main types of accounting?

Following are four main types of Accounting covered in a degree leading to a CPA:

TypeWhat It Is All About
Management AccountingManagement accounting is the practice of identifying, measuring, analyzing, interpreting, and communicating financial information to managers for the pursuit of an organization’s goals. It varies from financial accounting because the intended purpose of managerial accounting is to assist users internal to the company in making well-informed business decisions.
AuditA financial audit is an objective examination and evaluation of the financial statements of an organization to make sure that the financial records are a fair and accurate representation of the transactions they claim to represent – Investopedia
Tax AccountingTax accounting is a structure of accounting methods focused on taxes rather than the appearance of public financial statements. Tax accounting is governed by the Internal Revenue Code, which dictates the specific rules that companies and individuals must follow when preparing their tax returns – Investopedia
Financial AccountingFinancial accounting is a specific branch of accounting involving a process of recording, summarizing, and reporting the myriad of transactions resulting from business operations over a period of time – Investopedia

So, what are the qualifications needed to be in this career?

Accounting course pathways (common ones)

Certificate

  1. Sijil Kemahiran Malaysia Level 3 in Accounting (FB-100-3:2012)
    Who can apply?

    The entrance requirement for SKM3 is just 16 years old. However, interest in Maths is strongly recommended if you want to take up the course. With SKM3 in accounting, it may just be enough for you to gain an entry-level to accounting job and automation may make this job diminish by 2025. Therefore, if you only have SKM3, it’s recommended to progress further by taking a Diploma in Accounting or Bachelors of Accounting.
  2. LCCI Certificate – Who can apply?

    You just need a SPM: Minimum 1 credit in Mathematics

    LCCI’s Certificates provide the following benefits:

    RECOGNITION – LCCI is recognized by Malaysian companies, both big and small, for its practical and relevant nature. Top professional bodies such as ACCA and CIMA also recognize LCCI qualifications.

    INTERNATIONAL – LCCI’s quality is consistent around the world and gives students the assurance of a globally accepted qualification.

    FLEXIBILITY – LCCI is suitable both for full-time students as well as busy working adults because its qualifications can be taken as short modules over a period of time.

Diploma

Diploma in Accounting – Who can apply?

Generally requires at least 3 credits (C and above) at SPM, O-Level or equivalentincluding a credit in Mathematics and a pass in English.

For UEC students, you will need to have a minimum of 3Bs including Mathematics, plus a pass in English.

Degree

And if you start afresh after SPM (with min 3 credits including Maths & pass in English), then you may want to have the shortest path to a CPA through LCCI (4 years) or through Foundation (5 years).

accounting course - CPA pathway
accounting course - CPA pathway
Watch what an alumni of CPA Australia from Unirazak have to say

Salary for Certification: Certified Public Accountant (CPA)

Source: https://www.payscale.com/research

Enrol now for an accounting course leading to a recession-proof career

Peluang graduan TVET di Offshore

Graduan TVET di offshore

Kehidupan dan cabaran di offshore

Bekerja di offshore (pelantar minyak) tak sama dengan bekerja di tempat-tempat biasa. Berjauhan dengan keluarga, anak bini serta girlfriend, kerja 12 jam sehari start jam 6.30 pagi sampai le jam 6.30 petang. Pergerakkan pun terbatas, banyak regulation yang kena patuhi.

Tentang safety pulak, number one. Sesetengah platform Petronas langsung tidak benarkan personnel keluar dari living quarters kalau tak pakai coverall, sebab safety. Mercury hazard Dan Hidrogen sulfida. Platform Supervisor ada hak untuk hantar balik pada sesiapa yang langgar safety regulation. Kena pakai PPE atau personnel protective equipment setiap masa sewaktu bekerja, kalau after working hour sekalipun kena pakai kalau keluar dari living quarters. Living quarters – tempat makan minum, tengok tv, mandi, rehat dan tidur.

Nak ke offshore pun perlu jalan urine test terlebih dulu, mana-mana personnel yang positive, minta maaf sila balik rumah, offshore bukan tempat untuk penagih. Sekarang Petronas dah kuat kuasakan peraturan ni di sebelah east coast ni. Mana-mana personnel yang nak ke Petronas platform mesti urine test dulu sebelum naik chopper. ExxonMobil, Talisman dan lain-lain buat masa ni belum start lagi.

Risiko pun tinggi, ombak besar, angin kencang, kerja-kerja yang dijalankan semuanya kerja yang robust. Takde kerja yang takde risiko. Life di offshore perlu alert 24 jam. Masih berminat nak bekerja di offshore ke?

Kelayakkan untuk bekerja di offshore

Bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore. Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali.

Turun dari platform to boat
Basic requirement untuk bekerja di pelantar minyak.

Berusia at least 18 tahun ke atas – biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni. Paling mudah gi register kat INSTEP – Institut Teknologi Petronas. Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer.
Institut Teknologi PETRONAS (INSTEP – Batu Rakit Campus)
Lot 9764, Mukim Batu Rakit,
21020, Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman,
MALAYSIA
Tel: 609 – 669 6141
Fax: 609 – 669 6702
Email: instep@petronas.com.my

Kalau dah grad dari INSTEP, ada rezeki boleh bekerja dengan di Petronas ataupun ExxonMobil platform. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka.. nasib lah.

Safety Passport – Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. … kalau di sebelah pantai timur ni, TSTC menawarkan berbagai course untuk workers. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :

Basic sea survival course
HUET – Helicopter underwater escape training
Fire fighting
Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. ExxonMobil setakat ini mewajibkan 3 courses. So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan

Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan.

Berapa ribu ringgit Malaysia? Untuk 4 courses ini ada perlu ada RMX,XXX.XX. Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang.

Terengganu Safety Training Center Sdn Bhd
3572, Jalan Panchur,
Kawasan Perindustrian Teluk Kalong,
24000 Kemaman
Terengganu Darul Iman
Tell : 09-8623300
Fax : 09-8623302

Physically fit – Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah. Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental.
Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun! So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah.

Demob – balik ke onshore, atau back to town.

Mentallity Fit – Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.
Medical check-up – Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut. Jantung OK, paru-paru OK, mata OK dan semuanya OK. Kalau semua OK boleh jalan terus.
So ini lah serba sedikit BASIC requirement untuk bekerja di offshore.

Jawatan Yang Ditawarkan

List di sini mungkin tidak lengkap, tetapi ini adalah antara regular position yang ada di offshore.

Helper – kalau bahasa kasarnya kuli, macam aku lah. Helper task dia membantu sesiapa sahaja yang perlukan bantuan, tak kira apa task sekalipun. Kerja biasanya lebih kepada nak memudahkan kerja-kerja orang lain, termasuklah tukang angkat spannar, bersihkan working area dan housekeeping. Ramai adik-adik lepasan SPM yang apply kerja ni.
Estimated Salary : RM40.00-RM50.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger – Atas sikit dari helper, nak jadi rigger pun kena join rigging course, bukan boleh pakai redah jer. Tasknya lebih kepada ringging job, lasak, seperti menarik dan menolak bebanan yang berat yang biasanya crane tak boleh operate. Kelebihan untuk mereka yang bertubuh sasa, mat fit tak sesuai.
Estimated Salary : RM80.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Rigger Scaffolder – Rigger juga tetapi specialize dalam erect scaffolding, bahasa baku panggil perancah, tapi jangan ler sesekali sebut perencah kat offshore, nanti kena gelak dik. Tugasnya erect scaffolding untuk jadikan access platform dan panjat tempat tinggi menggunakan safety hardness.
Estimated Salary : RM80.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Fitter – Fitter kerjanya fit up weld steel pipe atau structure, biasanya satu team dengan welder.
Estimated Salary : RM90.00-RM130.00, offshore rate, 12 hours working time.

Welder -Welder, tugasnya menyambung pipe atau structure yang telah di fit up oleh fitter. Post ni boleh tahan, kalau banyak “lesen” boleh buat duit banyak. Lesen ni datangnya dari Welder Qualification Test (WQT) .. haaa translate la sendiri, memang dah gitu term nya. Kalau banyak lesen dipanggil multi skill, boleh weld material carbon steel, stainless steel, duplex, cuni etc ler. Orang kampung aku cakap juruteri.. wahaha.
Estimated Salary : RM100.00-RM300.00, offshore rate, 12 hours working time.

Blaster – Blaster kerjanya blasts metal surface dengan menggunakan blasting equipment sebelum painter paints sesuatu surface, pipe ke structure ke.. mana-mana lah. Pakaian macam orang nak kebulan, rimas la sikit. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Painter – Painter pulak sambung kerja yang blaster dah buat, dia apply paint pada surface tu. Sama la kena pakai pakaian ke bulan jugak. Perlu ada IMM courses.
Estimated Salary : RM70.00-RM90.00, offshore rate, 12 hours working time.

Electrician – Nama pun electrician, kerja-kerja berkenaan dengan electric di platform.
Estimated Salary : RM100.00-RM120.00, offshore rate, 12 hours working time.

Instrument Fitter – Instrument fitter tasksnya berkenaan dengan bahagian instrument, process, tubing etc. Rilex jer kerja ni, tak berat langsung.
Estimated Salary : RM90.00-RM100.00, offshore rate, 12 hours working time.

Crane Operator – Operate platform crane.. huii kena ada course ni, kalau boleh bawak crane di onshore belum tentu boleh bawak crane di offshore.
Estimated Salary : RMxx.00-RMxx.00, offshore rate, 12 hours working time.

Roustabout –
Roughneck-
Derrickman
Driller/Assistant Driller
Toolpusher –
Storeman –
Mud Logger –
Production Operator –
Maintenance personnel –
Divers-
Catering staff –

Professional posts – Graduates from Chemistry, Physics, Engineering, Mathematics, Geology, Geophysics and Petroleum Engineering courses are all of interest to offshore companies in exploration and production activities such as:

Geologists and Geophysicists
Reservoir engineers
Drilling engineers
Petroleum engineers

Kredit artikel penulisan: www.offshoreman.net

Komen: Jika anda dah dalam bidang O&G dan nak dipersijilkan (Sijil Kemahiran Malaysia, Diploma Kemahiran Malaysia atau Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia), anda boleh rujuk DAFTAR NOSS JPK untuk lihat samada standard pekerjaan telah dibangunkan ke belum. Kalau dah ada, mohon SKM/DKM/DLKM anda melalui PPT.

Dan jika anda ada pengalaman kerja melebihi 10 tahun dalam bidang kemahiran anda, bolehlah pertimbangkan untuk dilantik sebagai Personal Penilai & Verifikasi.

Kursus induksi seperti PP-PPT & PPL selama 2 hari boleh melayakkan anda untuk dilantik, selain SKM & pengalaman kerja (>>10 tahun).



Chinese independent secondary school students can train at 32 institutes and get certificates, says HR minister

Human Resource Minister M. Kulasegaran speaks to reporters at a press conference in Subang Jaya January 18, 2019. ― Picture by Hari Anggara
Human Resource Minister M. Kulasegaran speaks to reporters at a press conference in Subang Jaya January 18, 2019. ― Picture by Hari Anggara

KUALA LUMPUR, May 23 — Technical and vocational stream students in Chinese independent secondary schools (CIS) may join training programmes at the 32 training institutes under the Manpower Department and receive the Malaysia Skills Certificates.

Human Resource Minister M. Kula Segaran said the ministry would also offer the vocational training officer (VTO) course to technical and vocational education and training (TVET) trainers from schools that meet the terms and conditions set by the Skills Development Department.

“The ministry may allow students from schools under Dong Zong to attend training programmes at 23 industrial training institutes (ITI), eight advanced technology training centres (ADTEC) and a Japanese-Malaysian technical institute through an aptitude test.

“The ministry can also award the Level 3 Malaysia skills certificate and Level 4 Malaysia skills diploma to TVET trainers via recognition of prior achievements,” he told reporters after the signing of a memorandum of understanding (MoU) between the ministry and Dong Zong in Kajang near here.

He said the ministry would also consider applications for loans or scholarships to eligible students to further their studies in TVET, VTO and other programmes.

Kula Segaran said the move to provide opportunities for CIS was important to fill the lack of non-Malay participation in TVET institutions, as well as to meet labour market needs.

Meanwhile, Dong Zong chairman Tan Tai Kim said TVET education began in 1987 at CIS and presently, 19 such schools were offering the programme involving 2,046 students.

“But the students faced a setback as the vocational certificates were not recognised, so with the signing of the MoU, the students are hopeful of pursuing their ambition,” he said.

Besides allowing the students to continue their studies at the manpower department’s training institutes, the MoU would also help Dong Zong gear the CIS towards recognition as registered training centres under the skills development department.

Kula Segaran said a proposal for all ITIs to stay open until 11 pm for the public to attend classes and continue their studies in TVET after office hours and on weekends and public holidays, was being studied. — Bernama