Tag Archives: TVET

Cabaran Pembelajaran Online – Cadangan Mengatasinya

Pembelajaran online

Pembelajaran online mula digunakan seiring dengan perkembangan internet. Istilah pembelajaran online sering dikaitkan dengan istilah-istilah seperti e-pembelajaran (e-learning), pembelajaran jarak jauh (PJJ) dan sebagainya. Pembelajaran online adalah sama seperti pembelajaran biasa yang melibatkan komunikasi antara tenaga pengajar dengan pelajar tetapi yang membezakannya ialah mereka tidak bertemu secara bersemuka malah bertemu melalui ruang maya. Selain itu, penilaian dan pemantauan oleh tenaga pengajar juga dilakukan seperti pembelajaran biasa.

Susulan dari penularan wabak Covid-19 pada masa kini, pembelajaran online kini diperluaskan dan kebanyakkannya (dari Institut Pengajian Tinggi ke Institut Latihan Kemahiran) sehingga penghujung tahun 2020 ini.  Namun begitu, terdapat beberapa cabaran dalam mengaplikasikan pembelajaran online ini.

Cabaran pembelajaran online – pelajar

1.      Capaian kepada kemudahan internet

Program perisian dan sambungan ke internet adalah aspek yang paling penting dalam kelas dalam talian ini. Pelajar perlu membeli perisian terkini untuk mengakses program dalam talian mereka, atau membayar tambahan untuk menaik taraf ke internet berkelajuan tinggi. Ini mungkin menyukarkan pelajar yang kurang berkemampuan untuk belajar secara berkesan kerana kekurangan kemudahan akses internet berbanding dengan mereka yang mampu membeli segala perisian serta internet berkelajuan tinggi.

2.      Tiada kemudahan komputer/telefon bimbit

Bagi pelajar yang kurang berkemampuan, yang tiada kemudahan gajet ini pasti menyukarkan mereka untuk mengikuti segala pembelajaran dalam talian yang diusahakan oleh para pengajar dan seterusnya akan menyebabkannya ketinggalan berbanding rakan-rakan yang lain.

3.      Suasana pembelajaran yang tidak kondusif untuk belajar. 

Bagi pelajar yang kurang berkemampuan pasti menghadapi masalah ini apabila melaksanakan tugasan dari rumah.  Masalah ini meliputi suasana persekitaran yang bising, tempat yang sempit serta tiada meja dan kerusi yang sesuai.

Cabaran pembelajaran online - tidak kondusif

Cadangan untuk 1-3: Semua pelajar patut diberi pilihan untuk pulang ke kampus dan bukannya cuma 5 kategori pelajar yang dibenarkan (termasuk pelajar tahun akhir atau pelajar penyelidikan).
Ataupun Kementerian Pendidikan dan Kementerian Sumber Manusia bantu dari segi pemberian/subsidi komputer/gajet yang diperlukan untuk pembelajaran efektif (cara ini tak begitu praktikal kerana ia makan belanja kerajaan yang banyak)

4.      Keberkesanan pembelajaran          

Pembelajaran online juga tidak mendisiplin pelajar dan bersikap sambil lewa kerana pembelajaran adalah mengikut kesesuaian masa mereka. Seterusnya, tenaga pengajar tidak akan tahu akan kemampuan para pelajarnya kerana tidak bersemuka dan berbincang secara perseorangan. 
Komunikasi juga tidak berkesan semasa pembentangan online kerana mungkin kelajuan internet tidak begitu memuaskan.

Cadangan: Pengajar perlu tegas dalam menetapkan masa pembelajaran online, khasnya untuk subjek-subjek tertentu yang memerlukan interaksi pengajar/pelajar atau pelajar/pelajar.
Pembentangan juga boleh dirakam melalui video terdahulu dan dihantar kepada pengajar kerana ia lebih berkesan.

5.      Penyalahgunaan Internet

Oleh kerana pembelajaran maya adalah berasaskan penggunaan internet, maka para pelajar akan terdedah dengan berbagai-bagai maklumat yang benar dan tidak benar, yang baik dan tidak baik yang disampaikan melalui internet.  Tidak dinafikan terdapat begitu banyak maklumat yang baik dan positif yang boleh dimanfaatkan oleh pelajar dalam meningkatkan ilmu dan pengetahuan mereka.  Namun demikian terdapat banyak perkara yang boleh melalaikan dan menyeronokkan terutamanya kepada golongan muda.  Diantaranya ialah permain games yang berbagai bentuk dan boleh dimuat turun secara percuma, juga online chatting yang membincangkan perkara-perkara yang tidak berfaedah seperti gossip, hiburan dan sebagainya.  Sekiranya para pelajar terlalu asyik dengan internet atau ketagihan internet, ia akan memberi kesan yang tidak baik terhadap hubungan sosial di dalam masyarakat.

How to Overcome Internet Addiction (with Pictures) - wikiHow

Cadangan: 1. Senaraikan perkara yang anda suka buat tetapi tidak dapat buat kerana masa tidak cukup kerana ketagihan internet.
2. Sediakan jadual pembelajaran serta masa berhibur (tak kira media sosial ataupun games) dan disiplinkan diri untuk mengikutinya.
3. Guna external stopper seperti jam loceng atau aplikasi@app tertentu yang akan menutup akses internet anda pada masa yang telah ditentukan.
4. Jauhi dari sebarang laman web, media sosial, aplikasi@app ataupun games tertentu yang anda tahu sudah menjadi tabiat anda.
5. Guna kad peringatan atau sticky note dan letak di tempat berdekatan/depan komputer/talian bimbit anda.
Mesej seperti: Saya tidak dapat main bola (sukan yang anda suka) sekiranya saya main PUBG online game melebihi xx jam.
6. Bersenam dapat menjadikan anda sihat, menaikkan mood anda, meningkatkan keyakinan diri, tidur lebih baik dsbgnya. Dengan banyak kelebihan ini, pasti anda tidak ingin terlepas dari bersenam kan? Ia dapat mengurangkan ketagihan internet anda.

Centre for Foundation Studies (CFS) - Universiti Tun Abdul Razak@Unirazak

Cabaran pengajaran online – pengajar

1.      Kepakaran tenaga pengajar menggunakan peralatan teknologi dan inovasi.

Dalam dunia yang serba moden ini, perkembangan teknologi sememangnya berkembang dengan pesatnya.  Justeru itu, pengajar perlu mengusai kaedah terbaik bagi penggunaan teknologi agar sesi pengajaran dan pembelajaran dapat sampai dengan berkesan kepada para pelajar. Namun, ia juga bergantung kepada infrastruktur Institusi Pendidikan/Kemahiran yang terlibat.

Contohnya, Universiti Tun Abdul Razak @ Unirazak adalah Universiti pertama di Malaysia yang melabur dan integrasikan Canvas* LMS dalam UNIRAZAK Online Experience @ platform UROX pada tahun 2018.
* Canvas adalah global leader in Learning Management Systems@LMS, di mana ia digunakan di lebih dari 3,000 buah universiti dan institusi di seluruh dunia.

Pengajaran & pembelajaran online melalui UROX - Universiti Tun Abdul Razak

2.      Capaian kepada kemudahan internet

Program perisian dan sambungan ke internet adalah aspek yang paling penting dalam kelas dalam talian ini. Pengajar perlu membeli perisian terkini untuk mengakses program dalam talian mereka, atau membayar tambahan untuk menaik taraf ke internet berkelajuan tinggi.  Mungkin, terdapat gangguan talian internet semasa pengajaran sedang dilakukan seterusnya menggangu proses penyampaian maklumat kepada para pelajar.

3.      Suasana pembelajaran yang tidak kondusif untuk mengajar

Seperti sedia maklum, para pengajar pasti menghadapi masalah ini apabila melaksanakan tugasan dari rumah.  Masalah ini meliputi suasana persekitaran yang bising, tempat yang sempit serta tiada meja dan kerusi yang sesuai.

Cabaran ini boleh dikatakan sudah tiada memandangkan rata-ratanya pengajar sudah boleh balik ke institusi masing-masing yang sepatutnya ada persekitaran yang kondusif.

4.      Pengajar terpaksa mengurus anak-anak di rumah

Bagi pengajar yang telah berkeluarga pula, terutama yang mempunyai anak kecil, pasti sedikit kesukaran apabila terpaksa mengurus anak-anak sambil mengajar.  Mereka perlu membuat jadual pengurusan yang betul agar sesi pengajaran berjalan lancar tanpa gangguan.

Cabaran ini juga rata-ratanya sudah dapat diatasi mulai 1hb Julai 2020, kecuali masih ada lagi yang bimbang untuk hantar anaknya ke prasekolah & tadika dan ibu bapa terpaksa bergilir-gilir jaga anak di rumah.

Cabaran pengajaran dan pembelajaran online di rumah

5.      Keberkesanan penyampaian dan pengajaran

Pembelajaran dan pengajaran secara online juga tidak mendisiplin pelajar dan bersikap sambil lewa kerana pembelajaran adalah mengikut kesesuaian masa mereka. Seterusnya, tenaga pengajar tidak akan tahu akan kemampuan para pelajarnya kerana tidak bersemuka dan berbincang secara perseorangan. Juga, pengajaran program kemahiran@TVET adalah terhad kerana cuma 30% sahaja adalah teori sementara selebihnya memerlukan demo, membetulkan teknik pelajar mengendalikan sesuatu peralatan atau subjek (contohnya urutan).

Cadangan: Mungkin sesetengah subjek boleh menggunakan teknologi AR (Augmented Reality) dan/atau VR (Virtual Reality) untuk menyampaikan pengajaran dengan lebih berkesan dan menarik. Namun, kos pelaksanaannya mungkin diluar kemampuan kebanyakkan institusi Pendidikan/kemahiran.

Kesimpulannya:
Anda kena seimbangkan dan menyesuaikan diri dengan cara pembelajaran norma baru ini. Pada pendapat saya, pembelajaran campuran (blended learning) patut diberi perhatian kerana ia membawa kelebihan pembelajaran online serta bersemuka.

Contohnya, program URise* menggunakan sistem Canvas LMS @ UROX di Universiti Tun Abdul Razak@Unirazak yang diperkayakan dengan kelas bersemuka bulanan pada hujung minggu memberi peluang kepada pemegang:

  • Sijil Kemahiran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia dan setara;
  • Diploma Kemahiran Malaysia/Diploma Vokasional Malaysia dan setara;
  • Sijil TVET lain seperti Kolej Komuniti dan Politeknik
  • Pekerja industri teknikal yang berpengalaman tetapi tidak bersijil

untuk memperolehi Diploma Profesional & Ijazah Eksekutif dalam masa yang singkat serta pembelajaran yang fleksibel.

URise Program
*URise program adalah kolaborasi antara Unirazak & ISE Education Sdn Bhd – khas untuk pemegang SKM/SVM/DKM/DVM/TVET
UNIRAZAK
ISE Education Logo

Online studies at University (IPT) till end of 2020

PdP
Image credit: master1305 – www.freepik.com

KUALA LUMPUR: All institutions of higher learning (IPT) are to conduct teaching and learning activities (PdP – Pengajaran dan Pembelajaran) online until Dec 31, although certain students will be allowed to be on campus.

Image may contain: text
Image may contain: text

The Higher Education Ministry in a statement today said all face-to-face PdP activities were not allowed but exemptions would be given to five categories of students to return to their campuses in stages.

Postgraduate research students in public universities (IPTA) and private higher learning institutions (IPTS) are now allowed to return to campuses, although this is only for those who are required to be there (eg design studio, workshop, laboratory) or requiring special equipment to conduct research.

Students in the remaining four categories are allowed to resume their PdP, subject to the conditional movement control order (CMCO) to be lifted.

They are:

  • i. Special needs students in the Technical and Vocational Training (TVET) programmes at Polytechnics and Community Colleges who require a face-to-face learning platform to complete the PdP process. As early as Aug 1.
  • ii. Final year/semester students without a conducive environment or access to equipment for online classes as early as July 1.
  • iii. Final year/semester certificate, diploma and degree students who need to conduct clinical and practical work or require special equipment. This category of students is allowed to carry out the PdP in their respective campuses as early as July 1.
  • iv. All new intake students under the 2020/21 academic session at all public (IPTA) and private universities (IPTS), Polytechnics and Community Colleges for the certificate, foundation and diploma entry-levels involving Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) leavers. It also involves Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) holders who will be entering first degree programmes. The students in this category will restart their PdP based on the schedule below:

a. Certificate and diploma-level students at polytechnics and community colleges will begin on July 1.

b.Foundation, certificate, diploma and bachelors degree students from IPTS will begin on July 1.

c. Foundation and diploma students in public universities will be allowed as early as Aug 1.

d. Bachelors degree and post-graduate research students in public and private universities (IPTA & IPTS) will only be as early as Oct 1.

All academic activities which are to resume in campuses must comply to the standard operating procedures (SOPs) which have been enforced by the authorities.

Comment: Now we would be closely watching and waiting for Department of Skills Development to announce when can all the public & private TVET/JPK Accredited centres resume their classes in the centre.

Update: Department of Skills Development (DSD) has finally come out with their circular with regards to PdP@P&P on 29/5/20. Read more here.

Lulusan DKM & DVM Boleh Masuk IPTS Untuk Program Sarjana Muda? (Tahap 6 MQF)

Betul ke lulusan DKM/DVM boleh masuk IPTS?

Berita baik, akhirnya, lulusan DKM/DVM boleh masuk IPTS juga, mulai April 2020.

Sebelum ni, lulusan DKM/DVM cuma boleh masuk Universiti Awam (UA)

DKM/DVM boleh masuk IPTS
DKM/DVM boleh masuk IPTS
DKM/DVM boleh masuk IPTS

Memandangkan prospek pekerjaan tidak begitu memberangsangkan dalam masa 6-12 bulan yang akan datang (mungkin lebih lama, bergantung kepada bila kita boleh mencipta vaksin Covid-19 serta faktor lain seperti harga minyak sedunia dan kestabilan politik negara), ada baiknya anda, graduan DKM/DLKM/DVM untuk mempertimbangkan untuk menyambung pelajaran ke Tahap 6 (Sarjana Muda) supaya:

1. Peluang kerjaya lebih tinggi (sektor awam memerlukan ijazah untuk kenaikan pangkat ke kumpulan pengurusan dan profesional)

2. Meningkatkan lagi ilmu teknikal anda (sekiranya berhasrat untuk jadi pakar teknikal dalam sesuatu bidang ataupun menjadi pensyarah/penyelidik dalam bidang teknikal anda)

Siemens, MTUN bekerjasama lahir graduan pakar teknikal
Kredit imej: UMP News

3. Menambahkan ilmu pengurusan anda (sekiranya anda berhasrat untuk naik ke pangkat pengurusan ataupun memulakan perniagaan/perusahaan sendiri, contohnya jadi teknopreneur)

VIEW GALLERY: Pertandingan Akhir Teknopreneur TVET ILJTM 2019 ...
Kredit imej: http://www.ukm.my/pkas

Sekiranya anda cuma ada SKM/DVM sahaja ataupun cuma pengalaman industri >3 tahun tetapi tiada sebarang sijil serta bekerja di sektor swasta, anda juga boleh pertimbangkan program URise yang rata-ratanya memberi anda manfaat yang sama seperti No 3 di atas.

Kelebihannya:
– Pembelajran gabungan atas talian dan kelas bersemuka (blended learning),
– Masa lebih singkat (6 hingga 9 bulan),
– Tiada Mata Pelajaran Umum (MPU)
– Tiada pra-syarat akademik (cuma perlu Sijil Kemahiran Malaysia 3 ke atas atau pengalaman industri > 3 tahun)
– Pendekatan pembelajaran bersifat aplikasi
– Halatuju kerjaya – industri
– Cara pembelajaran – fleksibel
– Persijilan pelbagai – berdasarkan tahap
– Yuran penggajian – Ekonomi
– Pengeluaran KWSP (epf withdrawal)
– Tuntut dari PSMB (HRDF claimable) sekiranya syarikat berdaftar dengan PSMB

Executive Bachelor in Industrial Management (EBIM)
Executive Bachelor in Industrial Management (EBIM)

Jadi, sekiranya anda nak sambung belajar untuk ijazah Bachelor Teknologi, sila rujuk terus dengan MTUN (Jangan tanya admin ya)

Tetapi jika anda ingin sambung belajar untuk menjadi pengurus atau usahawan teknikal, bolehlan isi borang tunjuk minat ni.

Tunggu apa lagi. Jangan Terlepas Peluang!

Kursus kemahiran/TVET 5 faktor utama mengapa pelajar pilih pusat latihan kemahiran swasta berbanding awam

Kursus Kemahiran/TVET

Sebelum bincang kursus kemahiran/TVET, baik anda tahu apa definisi kemahiran dan TVET.

Mengikut Kamus Bahasa Melayu Dewan Bahasa dan Pustaka, kemahiran bermakna kecekapan dan kepandaian melakukan sesuatu.

TVET (technical and vocational education and training) merupakan singkatan bagi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional. TVET adalah proses pendidikan dan latihan yang mempunyai hala tuju pekerjaan dengan penekanan utama terhadap amalan industri.

kursus kemahiran kulinari
Kursus Kemahiran - Automotif

Dalam konteks artikel ini, kursus kemahiran/TVET dipersijilkan dengan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) ataupun sijil teknikal yang dianugerahkan oleh institusi latihan tersebut.

kursus kemahiran - pusat kemahiran swasta berbanding awam
Mengikut kaji selidik ringkas yang dilakukan di 3 kumpulan Facebook yang bertemakan TVET, didapati berikut adalah 5 faktor utama mengapa pelajar pilih pusat latihan kemahiran swasta berbanding awam.

5 faktor utama mengapa pelajar belajar kursus kemahiran di pusat latihan kemahiran swasta berbanding awam

1. Pelajar rata-ratanya tidak tahu kewujudan PB Awam tersebut (Berita baik, anda boleh rujuk di laman ni – SILA HUBUNGI Institutsi Kerajaan tersebut sendiri untuk tanya program yang anda minat nak ambil, JANGAN tanya min ya kerana min telah beri senarai tu di bawah. Sila Google/hubungi institusi awam tersebut untuk dapatkan lebih maklumat)
2. PB Awam yang diingini/dipilih tidak menawarkan program yang diminati oleh pelajar
3. PB memilih pelajar tertentu sahaja walaupun pemohon memenuhi kriteria yang telah ditetapkan (ni min sendiri pun tak faham kenapa??)
Mungkin ke pasal syarat lulus SPM BM/Sejarah?
4. Pelajar tak tahu beza PB awam dan swasta??
5. PB swasta di lokasi yang strategik serta mengeluarkan graduan yang lebih berdaya saing

* Untuk 2,3 & 4, jika anda ada bajet/mampu untuk bayar yuran kursus ataupun sanggup ambil pinjaman PTPK (kalau ada kuota), sila isi Borang Permohonan Kursus Kemahiran – Berbayar  atau emel kepada admin butiran anda seperti berikut:
a. Nama
b. Emel & Tel
c. Bajet
d. Nama program yg diminati (maksimum 3)
e. Lokasi kursus yang diingini
f.  Kelayakan akademik/kemahiran
g. Perlu Pinjaman PTPK tak

Berminat untuk menyambung pengajian dalam bidang kemahiran di ILKA melalui permohonan UPU 2020 online? Berikut dikongsikan Senarai ILKA iaitu nama Institusi Latihan Kemahiran Awam Di Malaysia buat panduan pelajar. Empat (4) institusi kemahiran yang digolongkan dalam ILKA adaah Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS), Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM), Bahagian Latihan Kemahiran Pertanian (BLKP) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA).

Permohonan kemasukan ke ILKA dibuat dalam 2 kali setahun iaitu sesi Januari dan Jun/ Julai. Kursus pengajian yang ditawarkan adalah untuk Program bertaraf Sijil dan Diploma yang berbentuk kemahiran mengikut bidang tertentu.

Senarai ILKA

Kursus Kemahiran di Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA)

Berikut dikongsikan senarai ILKA yang terdapat di Malaysia. Klik link yang diberi untuk mendapatkan maklumat lanjut seperti nama dan alamat institusi, kursus yang ditawarkan serta panduan memohon.

Senarai ILKA Di Malaysia

Berikut adalah senarai Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) yang terdapat di Malaysia untuk mereka yang berhajat menyambung pengajian kemahiran peringkat Sijil dan Diploma.

i) Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS)

Bahagian Pembangunan Kemahiran Belia (BPKB) melalui Institusi Latihan Kemahiran Belia dan Sukan (ILKBS) menawarkan latihan amali serta praktikal bagi menyediakan golongan belia dengan kemahiran-kemahiran yang diperlukan untuk terus menyertai kerjaya terpilih setelah tamat pengajian.

ILKBS dibahagiakan kepada IKBN, IKTBN dan AKBG

  • Kursus kemahiran sepenuh masa di Institut Kemahiran Belia Negara (IKTBN/IKBN)
  • Kursus Bina Insan (kepimpinan, keusahawanan, disiplin) kepada belia
  • Kemahiran Jangka Pendek khas yang disesuaikan kepada belia
  • Kursus Kemahiran di institusi swasta (program tajaan pelatih)

Senarai ILKBS

ii) Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) : Senarai ILKA

JTM diwujudkan untuk melahirkan tenaga mahir negara dari peringkat sijil latihan hinggalah Diploma Lanjutan dalam pelbagai bidang kursus kemahiran. Oleh kerana dengan perubahan teknologi yang begitu pesat dan keperluan tenaga kerja mahir yang mendesak, maka JTM telah menubuhkan beberapa institusi latihan diseluruh negara.

Senarai ILJTM

iii) Bahagian Latihan Kemahiran Pertanian (BLKP)

iv) Majlis Amanah Rakyat (MARA)

Objektif institusi kemahiran di bawah MARA adalah :-

  • Membangun dan melaksanakan Program Pendidikan Teknikal dan Vokasional yang berkualiti serta diiktiraf ke arah menyediakan kerjaya berpendapatan tinggi
  • Menambah bilangan penglibatan bumiputera dalam pelbagai bidang teknikal di industri
  • Menyediakan kemudahan latihan dan infrastruktur yang selari dengan perkembangan teknologi dan keperluan semasa
  • Meningkatkan kompetensi pengajar bagi memenuhi keperluan i-pengajar
  • Melahirkan potential technopreneur yang berdaya saing dan berdaya tahan
  • Menyediakan peluang pembelajaran sepanjang hayat

Senarai IPMa

Senarai ILKA Institusi Latihan Kemahiran Awam Di Malaysia

Cara Membuat Permohonan Kemasukan Ke ILKA

  • Permohonan kemasukan ke ILKA dibuat dalam 2 sesi iaitu sesi Jun/ Julai melalui permohonan UPU online dan sesi Januari melalui Laman web ILKA yang berkenaan.

Semoga perkongsian Senarai ILKA Institusi Latihan Kemahiran Awam Di Malaysia (dan juga TVET) boleh dijadikan panduan buat pelajar yang ingin menyambung pengajian di sini. Selamat membuat permohonan kemasukan melalui UPU online dan secara terus ke ILKA yang berkaitan mengikut tarik yang diumumkan.

Sumber: https://www.infoupu.com/senarai-ilka-institusi-latihan-kemahiran

Is TVET route better since more and more graduates (academic) are facing unemployment in Malaysia?

Image credit: Unirazak

Referring to the article published by NST on 3/3/2020, our 21 public-sector universities and 38 private-sector universities produce something like 51,000 graduates a year, but nearly 60% remain unemployed one year after graduation, according to a study in 2018 conducted by the Minstry of Education Malaysia’s Graduate Tracer Study.

There are many factors contributing to this, such as mismatch of skills (most academic programs are based on theory only but not practical in the real world), poor language skills (especially English), interpersonal & communication skills etc.

However, those who studies TVET courses may have a better chance of being employed @ high marketability. There’s already pathway for TVET graduates to further study to University level (despite failing/no credit for History or BM for SPM, whether for management related programs like those offered by Unirazak or pure technical degrees leading to Bac of Technology, offered by the 4 public universities collectively known as MTUN.

So, even if you excel academically, academic route may not be the best choice except for certain professional programs like law, medicine, pharmacy etc where academic pathway is the only option.

There are hundreds of TVET/skills programs for you to choose from, you may refer to the National Occupation Skills Standards (NOSS) for a start/guide. However, not all programs are offered by the public & private TVET/skills centres, accredited by Department of Skills Development (DSD)@Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK).

If you need further counselling on what TVET/skills courses to pursue or consultation to set up a TVET/JPK accredited centre (make sure your program is at least 6 months – 1 year and available in the NOSS, feel free to contact us at various channels stated here.

Charting your pathway after SPM (Especially TVET)

Must read till the end on the comment section if you seriously consider the TVET pathway or:
1. Already a TVET graduate with SKM/SVM/DKM/DVM
2. Has been working in a particular TVET/skills industry for more than 3 years.


SPM school leavers must know what they want to become one day, what programmes to pursue, and what qualifications are needed to get into the programmes.

WITH Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) results expected to be announced next month, school leavers should begin planning their future and start looking at study options.

There is no lack of choice in terms of programmes at public and private higher-learning institutions that cater to hands-on students and the academically-inclined.

Education Ministry Higher Education Department deputy director-general Professor Datuk Dr Mohd Saleh Jaafar said there are many options for SPM school leavers.

“They include certificate courses, foundation studies, matriculation and diploma programmes at private and public universities, colleges, polytechnics, community colleges and skills training institutes.

“Others include degrees offered by the Malaysian Institutes of Teaching Education (IPGM),” he said.

“There is also Form 6, where school leavers can enter university after sitting for Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).”

He said each option has its own merits.

“School leavers, either with SPM or STPM (or equivalent) qualification, must have in-depth discussion with their parents, family members, their counselling teachers and seniors, perhaps, to gain information and gauge which option is best.

“They must take into account their own interest and what the future holds,” he said.

Chen Ai Koon, a counselor at SMK Seri Serdang in Seri Kembangan, Selangor, said there are basically two pathways after SPM.

The first is the pursuit of professional careers like medicine, accounting, engineering and architecture. Second is for those who are keen on skills-based jobs.

The first pathway, she said, provides a faster route to getting a degree, which involves taking up pre-university programmes like matriculation, foundation studies or Form 6. The second is the technical and vocational education and training – TVET pathway, which involves taking up certificate and diploma courses.

TVET pathway

“The main aim of a diploma programme is to produce a semi-professional workforce.

“A diploma gives an opportunity for SPM school leavers who did not qualify for pre-university studies to be trained for the working world.

“However, if the diploma student can prove that he or she is able to excel in studies, he or she will have the opportunity to continue to a bachelor’s degree. It is important to note that this is not an automatic process.”

To decide on the pathway, Chen said SPM school leavers must know what they want to become one day, what programmes to pursue, and what qualifications are needed to get into the programmes.

Saleh said when choosing between a public and private university, both have their own strengths and specialties.

“The quality of universities can be seen in the QS World University Rankings and local MyQuest Rating.

“Students should choose their programmes wisely by looking into the prospective university’s QS World ranking and MyQuest Rating scores. The quality of programmes should be a key factor.

“In addition, students should consider their financial ability to ensure that they are not burdened with problems during studies and after graduation.”

Saleh said tuition fees at public universities are subsidised by the government to help students obtain high-quality education at a low cost.

There are also sponsorships provided by government agencies, such as the Public Service Department and Education Ministry scholarship department.

“Besides those, private entities like Yayasan Tenaga National, Petronas, Telekom Malaysia and Bank Negara Malaysia also offer their own scholarships.

“This initiative will help poor, deserving students obtain a higher education,” he said.

On the prospects of SPM school leavers enrolling directly in higher education institutions, Saleh said looking at the past three years’ trend, there is a better success rate.

“A total of 50.1 per cent of eligible SPM candidates were offered a seat in the 2017/2018 academic session. This percentage increased to 86.5 in the 2018/2019 academic session.

“However, for the 2019/2020 academic session, only 69.09 per cent were offered places in certificate, foundation and diploma programmes at public universities, polytechnics, community colleges and skills training institutes,” he said.

This year, with the implementation of the “Single-window, single-offer” concept — where matriculation and places for the Bachelor of Education (PISMP) at IPGM will also be offered via UPUOnline — the university enrollment of SPM school leavers is expected to increase.

For 2020, I am expecting to see higher demand for TVET programmes since the government is focusing on initiatives that produce highly-skilled workers to cater to the Fourth Industrial Revolution.

This is the time for school leavers to grab the opportunities. Choose what is best for you. Don’t close your door to TVET pathway.

Education Ministry Higher Education Department deputy director-general Professor Datuk Dr Mohd Saleh Jaafar

To assist students in making their choices, Higher ED will be running an in-depth series on choices after SPM over the coming weeks. Don’t miss it!

Source: https://www.nst.com.my/education

Comment:
Based on the mid-term review of 11th Malaysia Plan, Graduate employability rate for higher education has improved steadily over the years from 76.1% in 2015 to 79.1% in 2017. Nevertheless, feedback from industry highlighted that graduates lacked problem-solving and communication skills. Moreover, the percentage of graduates employed in the semi-skilled job category increased from 28.2% in 2015 to 35.2% in 2017 implying a mismatch and underemployment.

That could mean that there’s more demand for TVET graduates going forward and if you/your child is non-academically inclined, do not force yourself/them to go towards higher education which is of academic-oriented. Instead, consider TVET pathway – polytechnics, community colleges, public and private skill training institutes.

And later on, they can always pursue a diploma or degree after working.
And if you’re in the private sector, there’s now a faster & easier way to pursue a (professional) diploma or (executive) degree if you are a TVET graduate with SKM/SVM/DKM/DVM qualification, even without SPM!

Register your interest for a professional diploma or executive degree from a private local university if you only have SKM/SVM/DKM/DVM qualifications. Even if no formal qualifications but has >3 years of industrial experience, you are encouraged to apply.

TVET diajar semula ikut kehendak industri – PM

PUTRAJAYA: Penawaran program pengajian Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) akan dikaji dan dijajarkan semula mengikut kehendak industri bagi menyediakan graduan berdasarkan bidang tumpuan ekonomi mengikut wilayah atau lokaliti yang dikenal pasti dalam Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga pemangku Menteri Pendidikan berkata, selari dengan Wawasan Kemakmuran Bersama, TVET dijadikan sebagai antara pemboleh daya yang dapat menyumbang ke arah pembentukan negara membangun yang makmur dan inklusif.

Bagi tahun 2020, katanya Kementerian Pendidikan (KPM) dan semua kementerian penyedia TVET yang lain akan memberi penekanan terhadap pelaksanaan Peta Strategi Pemerkasaan TVET yang telah dihasilkan oleh Jawatankuasa Kabinet Pemerkasaan TVET.

Ia bagi menghasilkan graduan TVET yang seimbang, holistik dan berciri keusahawanan seterusnya menjadi pekerja berkemahiran tinggi yang menyumbang terhadap produktiviti dan pertumbuhan ekonomi negara, katanya.

“Kesemua pihak terbabit perlu memastikan wawasan TVET yang diterajui industri bagi mengurangkan permasalahan ketidaksesuaian kemahiran, kebergantungan kepada buruh asing dan akhirnya menghasilkan graduan TVET yang memenuhi keperluan industri dapat kita capai,” katanya pada majlis amanat dan aspirasi bersama warga Kementerian Pendidikan di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Dr Mahathir berkata bagi menyediakan murid mengharungi Revolusi Industri Keempat, KPM akan memastikan peningkatan pendidikan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) dari pelbagai segi.

Peningkatan itu termasuklah bilangan murid yang mengambil mata pelajaran STEM, kemahiran penyampaian guru, aktiviti kolaboratif bersama pihak industri dan penglibatan ibu bapa dalam memupuk minat murid untuk mengambil STEM, katanya.

“Untuk menarik lebih ramai murid menyertai bidang STEM, mulai tahun ini, kementerian telah menyediakan lebih banyak opsyen untuk murid memilih mata pelajaran elektif di bawah pakej STEM selain sastera dan kemanusiaan,” katanya.

Dr Mahathir berkata Pelantar Pembelajaran Digital Kementerian yang dibangunkan pada 1 Julai 2019 akan terus digiat dan dimantapkan tahun ini sebagai pemangkin pengajaran dan pembelajaran digital dalam kalangan guru dan murid melalui kebolehcapaian bahan yang lebih mudah dan meluas.

“Kandungan kurikulum juga dirangka merangkumi elemen-elemen seperti Objek Rangkaian Internet (IoT), pengekodan, robotik dan data raya atau big data dalam mata pelajaran di sekolah rendah dan menengah untuk menarik minat murid dan memudahkan penguasaan ilmu yang hendak disampaikan,” katanya.

Sumber: BERNAMA

More TVET opportunities with Yayasan Sime Darby’s skill programme scholarships & bursaries

Image result for yayasan sime darby scholarship 2020"

REALISING the indispensable role of Technical and Vocational Education and Training (TVET) skills to meet labour market demands, Yayasan Sime Darby (YSD) has extended its provision for the YSD Skill Enrichment Programme.

This is in line with the ongoing reform in the TVET sector which focuses on equipping the youth with employable skills in Malaysia.

Through YSD’s collaborations with its TVET partners, the fields of vocational study opportunities offered under the programme are broadened to support more Science, Technology, Engineering, and Mathematics (STEM) and creative arts courses.

Since 2012, the foundation has been awarding scholarships and bursaries worth over RM34 million to more than 1,300 students under this category.

“With the YSD Skill Enrichment Programme launched today, YSD’s annual allocation for TVET bursaries has increased more than 10-fold from 35 to 400, and we remain focused on assisting needy students,” he said last Wednesday.

Tunku Imran added that it was reported that currently, almost 90 per cent of TVET graduates have been able to get a job after graduation. With the support of the foundation’s TVET partners, YSD intends to push the number higher.

The event also saw YSD hosting its annual Scholarship Award Ceremony with the foundation awarding over RM21 million worth of various scholarships and bursaries to 584 deserving individuals, a majority of which are from underprivileged households.

In line with the government’s agenda to enhance TVET skills among Malaysian youth and recognising TVET as one of the keys to fulfil the country’s aspiration to become a developed nation, YSD is working with four strategic partners: The Department of Polytechnic and Community College Education under the Education Ministry, Sime Darby Industrial Academy, Ramsay Sime Darby Healthcare College and KRU Academy.

Under YSD Special Needs Bursary Programme (undergraduate and diploma bursaries for persons with disabilities), 29 recipients received more than RM1.04 million.

The YSD Special Support Bursary programme (undergraduate and diploma bursaries for students with monthly household income of RM4,000 and below) saw 216 recipients with bursaries worth RM7.56 million.

39 students with outstanding academic achievement and strong leadership qualities were awarded excellence scholarships worth RM4.75 million to pursue pre-university, undergraduate and postgraduate studies at universities in Malaysia, United Kingdom and China.

YSD also celebrated individuals with compelling stories who have weathered many challenges to beat the odds. Among the YSD scholars celebrated this year are individuals with compelling stories who have weathered many challenges to beat the odds. One of them is YSD’s TVET scholar Muhammad Afiq Aminuddin, who was awarded the YSD Role Model Award 2020. .

Afiq, 29, who hailed from a single-parent B40 household in Penang completed his Certificate in Heavy Equipment from Sime Darby Industrial Academy in 2011. He worked at Sime Darby Industrial – Tractors Malaysia as a mechanic and electrician in heavy equipment maintenance and is now an accomplished field mechanic for Baker Hughes, an international energy technology company.

Muhammad Firdaus Abu Hassan, 29, the recipient of YSD Inspirational Award 2020, has proven that success is not beyond reach despite disability and poverty. Being completely blind since the age of 14, he remained ambitious and tenacious in chasing his goals.

He graduated with a Bachelor of Arts in Anthropology & Sociology, and then a Master of Professional Counselling, both with flying colours. His life story was documented and analysed in a postgraduate study to understand the development of resilience in the underprivileged.

Education has been the main thrust of YSD since its inception in 1982 to offer wisdom, expertise and assistance at all levels of education to promote and advance what people believe they can achieve, especially the underprivileged. To date, YSD has committed over RM289.7 million for scholarships and bursaries, benefitting a total of 4,441 students from diverse backgrounds.

Empowering TVET among priorities of HR Ministry

Human Resources Minister M. Kulasegaran gives a speech at the Putrajaya International Convention Centre November 19, 2019. — Picture by Miera Zulyana
Human Resources Minister M. Kulasegaran gives a speech at the Putrajaya International Convention Centre November 19, 2019. — Picture by Miera Zulyana

KUALA LUMPUR, Jan 18 — Empowering Technical and Vocational Education Training (TVET) by developing a more relevant new policy in implementing TVET’s agenda in line with industry needs was part of the Ministry of Human Resources’s plan throughout 2019.

This was outlined in the Ministry of Human Resource’s 2019 achievement report to strengthen the various sectors under the ministry led by M. Kulasegaran, while also committed to championing the rights of workers in the country.

Touching on issues related to workers including skills upgrading, TVET education, security, law and others in the 32-page report card, the Ministry of Human Resources is committed towards improving every aspect in line with fulfilling the promises contained in the Pakatan Harapan’s manifesto.

With a RM5.9 billion allocation via the 2020 Budget to place TVET in the main stream in the country, the ministry has begun to take step by establishing the TVET Single Quality Assurance System to be used by the Malaysian Qualifications Agency (MQA) and the Department of Skills Development (JPK) for the purpose of coordinating, monitoring and strengthening the TVET sector.

According to Kulasegaran, the new system is responsible for accrediting TVET programmes offered by public and private TVET institutions based on the Second Edition Of The Malaysia Qualification Framework (MQF 2.0) which was approved at the MQA Council Meeting in December 2017.

“The implementation of TVET quality assurance programme by MQA and JPK will be made based on the TVET Programme Accreditation Code of Practice approved by the Cabinet Meeting on Jan 31, 2019,” he said.

In line with the latest trend of Industrial Revolution (IR) 4.0 education or 4.0 era education, Kulasegaran said 35 National Occupational Skills Standards (NOSS) related to IR 4.0 were developed in 2018.

“To date, there are 42 NOSS related to IR 4.0 as a result of TVET’s National Master Plan Development Study towards a developed nation and the direction until 2030 will be used by policy makers in the process of reforming TVET implementation in Malaysia,” he said.
The efforts to empower the TVET field did not stop there when the ministry took the initiative to expand its field of study by signing a memorandum of understanding (MOU) with Private Secondary School (SUWA) on May 23, 2019 at Kolej Universiti New Era in Kajang.

“The collaboration between the two entities led to the ministry’s involvement in allowing SUWA students to attend training programmes at 32 Department of Human Resource Training Institutes (ILJTM) and enabling the ministry to consider loan applications or scholarships to eligible students for further study in TVET programmes, Vocational Training Officers (VTO) and so on,” he said. — Bernama