Tag Archives: WIM

Jadual Bersemuka – Perlu Tak Untuk Penarafan Bintang 2019?

Jadual Bersemuka tidak diberi markah masa penarafan bintang tetapi perlu ada untuk rujukan pembangunan Pelan Mengajar, tu yang min faham dari penjelasan ringkas unit Penguatkuasaan JPK.

Tak faham apa yang min maksudkan? Sila rujuk Panduan Pembangunan WIM terkini (2017)

Screenshot sebahagian dari Panduan Pembangunan WIM 2017

Kalau anda dah baca Panduan pun masih tak tahu atau takda masa nak bangunkannya, sila hubungi kami untuk khidmat runding (Syaratnya anda mesti sudah ada Jadual Pembangunan WIM)

TAKLIMAT PENARAFAN BINTANG PROGRAM BERTAULIAH 2019

Imej: Salah satu slaid yang dibentangkan semasa taklimat di Philea Mines Resort, KL & Sel Zon 3

Penilaian kendiri akan mula 1/3/19-31/3/19 dan Penarafaan Bintang (Star Rating) akan mula 1/4/19.
Pastikan personel anda LAYAK (ADA sijil induksi PP-PPD-PPB untuk semua personel, SKM untuk PPD & SKM+VTO untuk PP) serta WIM cukup baik  (penekanan kepada kurikulum untuk kali ni).

Berikut adalah jadual induksi anjuran ISE Education Sdn Bhd pada bulan Mac, April & Mei.
Rujuk sini untuk jadual tahun 2019

Induksi PP-PPD-PPB
Tarikh: 2&3 Mac / 30&31 Mac

Induksi PP-PPT
Tarikh: 16&17 Mac

Induksi PPL
Tarikh: 27&28 April

Lokasi: I Smart Educare, Kepong, KL

Sekiranya ada 10-15 peserta dari Pusat Latihan anda yang ingin mengikuti mana-mana kursus di atas, kami boleh pertimbangkan untuk anjur di tempat anda untuk memudahkan staf PB anda, dengan syarat kami boleh tambah peserta dari luar tanpa sebarang caj/sewa tempat. 

Kursus Pembangunan WIM PERCUMA – Daftar cepat sebelum penuh, sila rujuk dengan CIAST ya

Kursus Pembangunan WIM PERCUMA

Kursus Pembangunan WIM ini bertujuan memberi pendedahan kepada tenaga pengajar Pusat Bertauliah Awam dan Swasta berkenaan pembangunan Pelan Mengajar, Kertas Penerangan, Kertas Tugasan dan Kertas Kerja berasaskan NOSS (DESCUM).

KANDUNGAN KURSUS

  1. Pengenalan JPK
  2. Pengenalan NOSS
  3. Carta Alir Proses Pembangunan Bahan Pengajaran Bertulis
  4. Carta Profil Kompetensi – CPC
  5. Profil Kompetensi – CP
  6. Kurikulum Unit Kompetensi – CoCU
  7. Bahan Pengajaran Bertulis (WIM) Teori
  8. Bahan Pengajaran Bertulis (WIM) Amali

KUMPULAN SASARAN

Terbuka di kalangan tenaga pengajar Pusat Bertauliah Awam dan Swasta sebagai persediaan sebelum melaksanakan bengkel pembangunan WIM.

KEMUDAHAN

Kursus ini adalah percuma. Penginapan dan makan minum disediakan. Kursus akan dijalankan di Institut Latihan Awam (ILA)/1MTC/Hotel dengan menggunakan fasiliti penginapan dan kemudahan premis berkaitan.

MUAT TURUN

HUBUNGI KAMI

  (T) 03-5543 8200   (F) 03-5543  8274   (e-MEL) upf@ciast.gov.my
Nama Pegawai Samb e-Mel (@ciast.gov.my)
En. Salim bin Amil  8299 salim
En. Mohd Yusri bin Pardi  8275 myusri
En. Mohd Ozahir bin Mat Palal  8286 ozahir

Adakah PERUNDING (pasal induksi/SKM/VTO/pentauliahan pusat) anda bercakap benar??

If you don’t understand Malay well, can always email or call us for further explanation.
如果您不太了解马来语,可以随时发送电子邮件或致电我们进一步了解详情

Selama 17 tahun min berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran ni (terutamanya yang berkaitan dengan JPK), macam-macam kes penipuan telah min jumpa/dengar.

Berikut adalah senarainya, tak terhad kepada ini sahaja (mungkin min lupa atau tak pernah dengar/jumpa tapi memang berlaku):

1. Sijil induksi PALSU – Sebelum ni, tahun 2000an, memang ada sesetengah penganjur yang hit & run, cetak sijil sendiri & JUAL kepada peserta (tak perlu ikuti kursus). Ia samalah seperti penjualan sijil/diploma/ijazah di universiti ataupun sijil cuti sakit. Namun, pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengambil langkah untuk membendung perkara ni dari berlanjutan dimana:
a) Penganjur tidak boleh cetak sijil sendiri lagi
b) Sijil telah ada ciri-ciri keselamatan (bukan setakat no siri sijil sahaja) – itu yang menyebabkan kekadang sijil dapat lambat sebab JPK kehabisan sijil & perlu tunggu stok dari Percetakan Nasional Malaysia

TIPS: Cari penganjur yang sudah lama (> 10 tahun kalau boleh) & kerap menganjur (lebih 6 kali setahun) kerana mereka tidak berani bertindak sebarangan & juga senantiasa mengikut perkembangan terkini.

2. Bukti PALSU – Ini kerap berlaku terutamanya dalam permohonan SKM secara PPT.
Ini mungkin salah sesetengah pemohon, ada yang sememangnya tahu dia tak layak tapi BAYAR perunding untuk kaodim, biasanya beribu-ribu.
Macam mana min tahu? Sebab ada kisah benar yang diceritakan oleh PPL-PPT (Pegawai Pengesah Luaran yang mengesahkan penilaian PP-PPT).
Cth: Ada seorang lelaki yang langsung tak pernah terlibat dengan kecantikan (cuma ada perniagaan dalam bidang ni) mewujudkan bukti palsu (gambar/invois/sijil) tapi telah digagalkan oleh PPL-PPT yang jujur tu. Apa yang menggeramkan min adalah dengar khabar setelah calon (melalui perunding) minta PPL-PPT ditukarkan, calon tu LULUS.
Geram betul, calon/perunding/PP-PPT seperti nilah yang menjahanamkan kualiti SKM #^@*%

TIPS: Baca Panduan Permohonan SKM secara PPT @ ikuti kursus induksi PP-PPT – jadual disini supaya anda ada sedikit idea apa yang diperlukan dan sekiranya dah faham, mohon terus dengan JPK, cuma RM300/setahap.

Kebelakangan ni, ada perunding yang menjanjikan calon yang tiada pengalaman mengajar bidang kemahiran bahawa mereka layak mohon VTO secara PPT.  Agak-agaknya buat bukti PALSU lagi kot. Ni juga kisah benar,  dimana 2 juruteknik auto yang tidak pernah mengajar dijanjikan oleh perunding bahawa mereka boleh dapat VTO secara PPT!

Itu yang menyumbangkan kepada banyak isu pemegang sijil VTO yang tidak boleh mengajar dengan baik ataupun tak tahu sangat tentang WIM (bahan pengajaran bertulis). Min tak nafikan juga ada Pusat Bertauliah VTO tertentu yang bagi ‘lesen terbang’, sehinggakan ada beberapa PB VTO yang telah ditarik pentauliahannya dan menyebabkan permohonan PB VTO baru/penambahan program VTO ni dibekukan.
Untuk pengetahuan anda, pengalaman mengajar minima adalah 4 tahun kalau nak mohon VTO secara PPT

3. Penjualan WIM yang tidak menepati format ataupun jumlah jam yang sepatutnya
Ha, ni berlaku bukan sahaja dalam dunia latihan kemahiran tapi syarikat gergasi MNC pun ada juga yang melakukan kesalahan sebegini.

Biasa lihat ni kan?

Sudah banyak PB/pembeli yang kantoi dengan janji-janji manis individu/perunding bahawa WIM yang mereka beli memenuhi spesifikasi/format JPK tetapi sebenarnya tidak.
Antara isu yang kerap timbul adalah:
1. Format (tidak mengikut format terkini)
2. Jumlah jam yang tidak menepati kehendak NOSS (sudah banyak kes untuk ni, terutamanya untuk program yang ada kes khas seperti FB-024-2 (1200j dan bukannya 800j)
3. Jadual Pembahagian WIM yang tidak menggunakan ayat yang betul ataupun setara dengan WIM yang dibangunkan

TIPS: Suruh penjual emelkan sampel WIM lengkap (ada Kertas Penerangan/Kerja/Tugasan, Pelan Mengajar Teori/Amali, Kertas Penilaian Pengetahuan (KA)/Prestasi (PA), lepas tu cross check dengan format WIM terikini (2017)  dan juga NOSS.

Cukuplah setakat ni, kalau anda ada sebarang lagi kes penipuan/janji tidak serupa bikin yang nak dikongsi (tak kira pasal SKM, induksi, pentauliahan PB, WIM ke apa) supaya orang ramai lebih berhati-hati dan tidak tertipu,
sila emel ke ismarteducare@gmail.com, terima kasih.

Tips mencari perunding yang jujur:

1. Dah lama berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran (ni pun tak menjamin apa-apa)
2. Cuba dapatkan testimoni/pengesyoran dari 2-3 pihak, kalau ada.
3. Dapatkan pandangan/nasihat dari 2-3 individu/syarikat.
4. Sekiranya masih rasa was-was, sila rujuk dengan min atau lebih baik, JPK di 03-88865589.

* singkatan min bermaksud admin ya 😀