Tag Archives: WIM

How To Purchase College/IPTS License & Setup JPK Accredited Centres (Pusat Bertauliah) in Malaysia (3-6 Months)

Before we go into how to purchase IPTS and setup JPK centre, let’s have a brief look at the Malaysia Higher & TVET Education sector.

Purchase IPTS and setup JPK centre

Malaysia Private Higher & TVET Education in Brief

The higher education sector is responsible for the operation of higher education institutions (HEIs) in Malaysia and is under the jurisdiction of the Ministry of Higher Education (MOHE).

MOHE’s integral role is creating a higher education ecosystem with the finest Public Universities (UA), Private Higher Educational Institutions (PHEIS@IPTA/IPTS), Polytechnics and Community College. These institutions are the main components in the national education ecosystem and training to generate first-rate thinkers, scholars, masters, skilled and semi-skilled manpower in accordance with their respective roles.

To ensure the success at this role, MOHE has three (3) departments that manage the institutions of higher learning, namely:

  • The Department of Higher Education (JPT) – UA and IPTS;
  • Department of Polytechnic Education (JPP) – Polytechnic; and
  • Department of Community College Education (JPKK) – Community Colleges

Efforts to achieve this role are also supported by agencies with roles that are vital in higher education, namely:

Colleges/IPTS

Colleges in Malaysia are usually privately-owned institutions that do not have their own degree-awarding power. Even so, they are usually allowed to award qualifications from other institutions, including via twinning programmes with reputable foreign universities from the UK, Australia and USA. Some colleges also offer qualifications from professional bodies such as CLP, ACCA, ICAEW, CAT, and GCE A-Levels. Just like universities, colleges can only offer programmes accredited by the Malaysian Qualifications Agency.

Malaysian Qualifications Agency

Known as the MQA, it is a statutory body established under the Malaysian Qualifications Act 2007 to accredit academic programmes offered by all higher educational institutions, which is compulsory. This provides another level of comfort of the quality of a course especially in terms of its content and teaching materials, delivery mechanism and teaching staff experience.

JPK Accredited Training Centres (JPK AC)

Accredited skills training centres are institutions registered under the Department of Skills Development that run training courses to equip students with specialised technical and vocational skills.
Certificates issued are Sijil Kemahiran Malaysia (1-3), Diploma Kemahiran Malaysia & Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia. Accredited by the Malaysian government, such courses provide pathways that enable students to gain internationally-recognised qualifications, such as by City and Guilds (UK), Confederation of Tourism, Hotel and Catering Management (UK), LCCI (UK), TAFE (Australia), and other international and professional bodies.

Sample of SKM certficaite – Vocational Training Operation

Pathways has also been created recently where they can also further to public universities under MTUN offering Bachelor of Technology

Besides public universities, SKM/DKM graduates may also further to private colleges/UC/Uni for undergraduate programs:
wasap.my/60123123430/DKM-degree

Another exciting pathway created is that now even SKM/DKM holders may graduate with an executive degree in just 9 months, all without SPM. This is a special collaboration program between Unirazak & ISE Education (JPK AC)
URise Program – Executive Bachelor in Industrial Management offered by University Tun Abdul Razak (UNIRAZAK).

An express executive degree created specially for the Sijil Kemahiran (SKM) / technical cert holders to further studies in University

How to purchase IPTS and setup JPK centre? – Purchase IPTS license

Unfortunately, you can only purchase IPTS license from existing ones as there’s a moratorium on the establishment of private higher learning institutions until Dec 31, 2020 (it has been extended few times since it came into effect on 1st Feb 2013). However, looking at this year’s COVID-19 situation and the excess IPTS, it is likely to be extended again.

What are the main considerations when purchasing private college/IPTS?

1. Paid-up capital – Min RM1mil (if less than that, you just need to top up without having to present to the MoHE for change of ownership)
2. Are the programmes *FA (Full accreditation) or PA (Partial accreditation)?
* FA considered matured program = JPA recognition so can work and get promotion at the Government
Prior to 1 Januari 2017, qualifications recognised by Malaysian Government can be referred at Sistem Pengiktirafan Kelayakan Perkhidmatan Awam (eSisraf).
3. Liabilities of the college/IPTS
4. Size of the premise (min is 8,000 sf)
5. If no premise already (tenancy expired), need to know current number of students (also critical if you intend to shift to another premise)
6. If KDN license is required to recruit international students, must check on the previous record to ensure it is not blacklisted by Ministry of Home Affairs (KDN)

How to purchase IPTS and setup JPK centre? Applying to be a JPK Accredited Centre

Here’s the steps in setting up a JPK Accredited Training Centre which would allow you to offer Sijil/Diploma/Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia

Purchase IPTS and setup JPK Centre

If you’re lost at any steps, feel free to call or whatsapp us for a no-obligation FREE consultation. wasap.my/60123123430/setupPB (Kindly state which step you’re lost)

In summary, four (4) key things that JPK look at for accreditation of centre/program.

  1. Personel’s qualification
    Resources: Kursus Induksi PP-PPD-PPB, SKM & VTO

2. Written Instructional Material (WIM)

3. Core Abilities

If you were to offer programs starting from Level 3, you also need to teach Core Abilities starting from Level 1, 2 & 3.
WIM for Core Abilities & Mapping Matriks is required.

4. Tools, Equipments & Materials (TEM)

Kindly refer to the NOSS of the program you intend to offer.
Listing and ratio of the TEM is stated in the NOSS.

What are the main considerations when acquiring a JPK Centre?

If you want quick access to the PTPK (loan for skills study), purchasing an existing JPK centre would give be the best choice (otherwise, new centres need to wait for one year of operation). Better if it’s already registered with PTPK. Most recent practice is the funding is on first come first serve basis, no more quota system (However, please refer to PTPK directly for latest updates).

  1. Just like setting up JPK centre, you need to consider those 4 key things mentioned earlier.
  2. Location/state – This is very very important, you would not be able to buy and shift to another state to operate. It is not allowable.
Purchase IPTS and setup JPK centre - Contact Us
Call or whatsapp now if you need more details

Jadual Bersemuka – Perlu Tak Untuk Penarafan Bintang 2019?

Jadual Bersemuka tidak diberi markah masa penarafan bintang tetapi perlu ada untuk rujukan pembangunan Pelan Mengajar, tu yang min faham dari penjelasan ringkas unit Penguatkuasaan JPK.

Tak faham apa yang min maksudkan? Sila rujuk Panduan Pembangunan WIM terkini (2017)

Screenshot sebahagian dari Panduan Pembangunan WIM 2017

Kalau anda dah baca Panduan pun masih tak tahu atau takda masa nak bangunkannya, sila hubungi kami untuk khidmat runding (Syaratnya anda mesti sudah ada Jadual Pembangunan WIM)

Kursus Pembangunan WIM PERCUMA

Kursus Pembangunan WIM ini bertujuan memberi pendedahan kepada tenaga pengajar Pusat Bertauliah Awam dan Swasta berkenaan pembangunan Pelan Mengajar, Kertas Penerangan, Kertas Tugasan dan Kertas Kerja berasaskan NOSS (DESCUM).

KANDUNGAN KURSUS

  1. Pengenalan JPK
  2. Pengenalan NOSS
  3. Carta Alir Proses Pembangunan Bahan Pengajaran Bertulis
  4. Carta Profil Kompetensi – CPC
  5. Profil Kompetensi – CP
  6. Kurikulum Unit Kompetensi – CoCU
  7. Bahan Pengajaran Bertulis (WIM) Teori
  8. Bahan Pengajaran Bertulis (WIM) Amali

KUMPULAN SASARAN

Terbuka di kalangan tenaga pengajar Pusat Bertauliah Awam dan Swasta sebagai persediaan sebelum melaksanakan bengkel pembangunan WIM.

KEMUDAHAN

Kursus ini adalah percuma. Penginapan dan makan minum disediakan. Kursus akan dijalankan di Institut Latihan Awam (ILA)/1MTC/Hotel dengan menggunakan fasiliti penginapan dan kemudahan premis berkaitan.

MUAT TURUN

HUBUNGI KAMI

  (T) 03-5543 8200   (F) 03-5543  8274   (e-MEL) upf@ciast.gov.my
Nama Pegawai Samb e-Mel (@ciast.gov.my)
En. Salim bin Amil  8299 salim
En. Mohd Yusri bin Pardi  8275 myusri
En. Mohd Ozahir bin Mat Palal  8286 ozahir

PENIPUAN! Adakah PERUNDING TVET (kursus induksi/SKM/SKM-PPT/VTO) anda bercakap benar??

Penipuan - Berhati-hati

If you don’t understand BM well, can always email or call us for further explanation OR read the English version here.
如果您不太了解马来语,可以随时发送电子邮件或致电我们进一步了解详情

Sejak 2001, min berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran ni (terutamanya yang berkaitan dengan JPK), macam-macam kes penipuan telah min jumpa/dengar.

Berikut adalah senarainya, tak terhad kepada ini sahaja (mungkin min lupa atau tak pernah dengar/jumpa tapi memang berlaku):

1. Sijil induksi PALSU – Sebelum ni, tahun 2000an, memang ada sesetengah penganjur yang hit & run, cetak sijil sendiri & JUAL kepada peserta (tak perlu ikuti kursus). Ia samalah seperti penjualan sijil/diploma/ijazah di universiti ataupun sijil cuti sakit. Namun, pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengambil langkah untuk membendung perkara ni dari berlanjutan dimana:
a) Penganjur tidak boleh cetak sijil sendiri lagi
b) Sijil telah ada ciri-ciri keselamatan (bukan setakat no siri sijil sahaja) – itu yang menyebabkan kekadang sijil dapat lambat sebab JPK kehabisan sijil & perlu tunggu stok dari Percetakan Nasional Malaysia

TIPS: Cari penganjur yang sudah lama (> 10 tahun kalau boleh) & kerap menganjur (lebih 6 kali setahun) kerana mereka tidak berani bertindak sebarangan & juga senantiasa mengikut perkembangan terkini. Ia juga mengurangkan kemungkinan penganjur menunda kursus induksi berkali-kali, ia berlaku terutamanya penganjur adalah baru dan tiada peserta berkumpulan besar.


2. Bukti PALSU – Ini kerap berlaku terutamanya dalam permohonan SKM secara PPT.

Ini mungkin salah sesetengah pemohon, ada yang sememangnya tahu dia tak layak tapi BAYAR perunding untuk kaodim, biasanya beribu-ribu.
Macam mana min tahu? Sebab ada kisah benar yang diceritakan oleh PPL-PPT (Pegawai Pengesah Luaran yang mengesahkan penilaian PP-PPT).
Cth: Ada seorang lelaki yang langsung tak pernah terlibat dengan kecantikan (cuma ada perniagaan dalam bidang ni) mewujudkan bukti palsu (gambar/invois/sijil) tapi telah digagalkan oleh PPL-PPT yang memegang amanah beliau. Apa yang menggeramkan min adalah dengar khabar setelah calon (melalui perunding) minta PPL-PPT ditukarkan, calon tu LULUS.
Geram betul, calon/perunding/PPL-PPT seperti nilah yang menjahanamkan kualiti SKM #^@*%

Marah dengan penipuan
TIPS: Baca Panduan Permohonan SKM secara PPT @ ikuti kursus induksi PP-PPT – jadual disini supaya anda ada sedikit idea apa yang diperlukan dan sekiranya dah faham, mohon terus dengan JPK, cuma RM300/setahap.

Kebelakangan ni, ada perunding yang menjanjikan calon yang tiada pengalaman mengajar bidang kemahiran bahawa mereka layak mohon VTO secara PPT.  Agak-agaknya buat bukti PALSU lagi kot. Ni juga kisah benar,  dimana 2 juruteknik auto yang tidak pernah mengajar dijanjikan oleh perunding bahawa mereka boleh dapat VTO secara PPT!

Itu yang menyumbangkan kepada banyak isu pemegang sijil VTO yang tidak boleh mengajar dengan baik ataupun tak tahu sangat tentang WIM (bahan pengajaran bertulis). Min tak nafikan juga ada Pusat Bertauliah VTO tertentu yang bagi ‘lesen terbang’, sehinggakan ada beberapa PB VTO yang telah ditarik pentauliahannya dan menyebabkan permohonan PB VTO baru/penambahan program VTO ni dibekukan.
Untuk pengetahuan anda, pengalaman mengajar minima adalah 4 tahun kalau nak mohon VTO secara PPT. Dah banyak kes penipuan calon tak cukup pengalaman mengajar tapi dijanjikan tiada masalah untuk mohon dan dapat sijil VTO secara PPT.

3. Penjualan WIM yang tidak menepati format ataupun jumlah jam yang sepatutnya.
Ha, ni berlaku bukan sahaja dalam dunia latihan kemahiran tapi syarikat gergasi MNC pun ada juga yang melakukan kesalahan sebegini.
Penipuan pengiklanan
Biasa lihat ni kan?

Sudah banyak PB/pembeli yang kantoi dengan janji-janji manis individu/perunding bahawa WIM yang mereka beli memenuhi spesifikasi/format JPK tetapi sebenarnya tidak.
Antara isu yang kerap timbul adalah:
1. Format (tidak mengikut format terkini)
2. Jumlah jam yang tidak menepati kehendak NOSS (sudah banyak kes untuk ni, terutamanya untuk program yang ada kes khas seperti FB-024-2 (1200j dan bukannya 800j)
3. Jadual Pembahagian WIM yang tidak menggunakan ayat yang betul ataupun setara dengan WIM yang dibangunkan

TIPS: Suruh penjual emelkan sampel WIM lengkap (ada Kertas Penerangan/Kerja/Tugasan, Pelan Mengajar Teori/Amali, Kertas Penilaian Pengetahuan (KA)/Prestasi (PA), lepas tu cross check dengan format WIM terikini (2017)  dan juga NOSS.

Cukuplah setakat ni, kalau anda ada sebarang lagi kes penipuan/janji tidak serupa bikin yang nak dikongsi (tak kira pasal SKM, induksi, pentauliahan PB, WIM ke apa) supaya orang ramai lebih berhati-hati dan tidak tertipu,
sila emel ke ismarteducare@gmail.com, terima kasih.

Tips mencari perunding yang jujur (elak penipuan):

1. Dah lama berkecimpung dalam bidang latihan kemahiran (ni pun tak menjamin apa-apa)
2. Cuba dapatkan testimoni/pengesyoran dari 2-3 pihak, kalau ada.
3. Dapatkan pandangan/nasihat dari 2-3 individu/syarikat.
4. Sekiranya masih rasa was-was, sila rujuk dengan min atau lebih baik, JPK di 03-88865589.

* singkatan min bermaksud admin ya 😀