Tag Archives: Sijil Kemahiran Malaysia

How To Purchase College/IPTS License & Setup JPK Accredited Centres (Pusat Bertauliah) in Malaysia (3-6 Months)

Before we go into how to purchase IPTS and setup JPK centre, let’s have a brief look at the Malaysia Higher & TVET Education sector.

Purchase IPTS and setup JPK centre

Malaysia Private Higher & TVET Education in Brief

The higher education sector is responsible for the operation of higher education institutions (HEIs) in Malaysia and is under the jurisdiction of the Ministry of Higher Education (MOHE).

MOHE’s integral role is creating a higher education ecosystem with the finest Public Universities (UA), Private Higher Educational Institutions (PHEIS@IPTA/IPTS), Polytechnics and Community College. These institutions are the main components in the national education ecosystem and training to generate first-rate thinkers, scholars, masters, skilled and semi-skilled manpower in accordance with their respective roles.

To ensure the success at this role, MOHE has three (3) departments that manage the institutions of higher learning, namely:

  • The Department of Higher Education (JPT) – UA and IPTS;
  • Department of Polytechnic Education (JPP) – Polytechnic; and
  • Department of Community College Education (JPKK) – Community Colleges

Efforts to achieve this role are also supported by agencies with roles that are vital in higher education, namely:

Colleges/IPTS

Colleges in Malaysia are usually privately-owned institutions that do not have their own degree-awarding power. Even so, they are usually allowed to award qualifications from other institutions, including via twinning programmes with reputable foreign universities from the UK, Australia and USA. Some colleges also offer qualifications from professional bodies such as CLP, ACCA, ICAEW, CAT, and GCE A-Levels. Just like universities, colleges can only offer programmes accredited by the Malaysian Qualifications Agency.

Malaysian Qualifications Agency

Known as the MQA, it is a statutory body established under the Malaysian Qualifications Act 2007 to accredit academic programmes offered by all higher educational institutions, which is compulsory. This provides another level of comfort of the quality of a course especially in terms of its content and teaching materials, delivery mechanism and teaching staff experience.

JPK Accredited Training Centres (JPK AC)

Accredited skills training centres are institutions registered under the Department of Skills Development that run training courses to equip students with specialised technical and vocational skills.
Certificates issued are Sijil Kemahiran Malaysia (1-3), Diploma Kemahiran Malaysia & Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia. Accredited by the Malaysian government, such courses provide pathways that enable students to gain internationally-recognised qualifications, such as by City and Guilds (UK), Confederation of Tourism, Hotel and Catering Management (UK), LCCI (UK), TAFE (Australia), and other international and professional bodies.

Sample of SKM certficaite – Vocational Training Operation

Pathways has also been created recently where they can also further to public universities under MTUN offering Bachelor of Technology

Besides public universities, SKM/DKM graduates may also further to private colleges/UC/Uni for undergraduate programs:
wasap.my/60123123430/DKM-degree

Another exciting pathway created is that now even SKM/DKM holders may graduate with an executive degree in just 9 months, all without SPM. This is a special collaboration program between Unirazak & ISE Education (JPK AC)
URise Program – Executive Bachelor in Industrial Management offered by University Tun Abdul Razak (UNIRAZAK).

An express executive degree created specially for the Sijil Kemahiran (SKM) / technical cert holders to further studies in University

How to purchase IPTS and setup JPK centre? – Purchase IPTS license

Unfortunately, you can only purchase IPTS license from existing ones as there’s a moratorium on the establishment of private higher learning institutions until Dec 31, 2020 (it has been extended few times since it came into effect on 1st Feb 2013). However, looking at this year’s COVID-19 situation and the excess IPTS, it is likely to be extended again.

What are the main considerations when purchasing private college/IPTS?

1. Paid-up capital – Min RM1mil (if less than that, you just need to top up without having to present to the MoHE for change of ownership)
2. Are the programmes *FA (Full accreditation) or PA (Partial accreditation)?
* FA considered matured program = JPA recognition so can work and get promotion at the Government
Prior to 1 Januari 2017, qualifications recognised by Malaysian Government can be referred at Sistem Pengiktirafan Kelayakan Perkhidmatan Awam (eSisraf).
3. Liabilities of the college/IPTS
4. Size of the premise (min is 8,000 sf)
5. If no premise already (tenancy expired), need to know current number of students (also critical if you intend to shift to another premise)
6. If KDN license is required to recruit international students, must check on the previous record to ensure it is not blacklisted by Ministry of Home Affairs (KDN)

How to purchase IPTS and setup JPK centre? Applying to be a JPK Accredited Centre

Here’s the steps in setting up a JPK Accredited Training Centre which would allow you to offer Sijil/Diploma/Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia

Purchase IPTS and setup JPK Centre

If you’re lost at any steps, feel free to call or whatsapp us for a no-obligation FREE consultation. wasap.my/60123123430/setupPB (Kindly state which step you’re lost)

In summary, four (4) key things that JPK look at for accreditation of centre/program.

  1. Personel’s qualification
    Resources: Kursus Induksi PP-PPD-PPB, SKM & VTO

2. Written Instructional Material (WIM)

3. Core Abilities

If you were to offer programs starting from Level 3, you also need to teach Core Abilities starting from Level 1, 2 & 3.
WIM for Core Abilities & Mapping Matriks is required.

4. Tools, Equipments & Materials (TEM)

Kindly refer to the NOSS of the program you intend to offer.
Listing and ratio of the TEM is stated in the NOSS.

What are the main considerations when acquiring a JPK Centre?

If you want quick access to the PTPK (loan for skills study), purchasing an existing JPK centre would give be the best choice (otherwise, new centres need to wait for one year of operation). Better if it’s already registered with PTPK. Most recent practice is the funding is on first come first serve basis, no more quota system (However, please refer to PTPK directly for latest updates).

  1. Just like setting up JPK centre, you need to consider those 4 key things mentioned earlier.
  2. Location/state – This is very very important, you would not be able to buy and shift to another state to operate. It is not allowable.
Purchase IPTS and setup JPK centre - Contact Us
Call or whatsapp now if you need more details

Sijil Kemahiran VS Degree, Mana Lebih Baik? 3 Kelebihan setiap Persijilan

Sijil Kemahiran VS Degree

Topik Sijil Kemahiran Vs Degree ni hangat dibincangkan 2 hari lalu di Facebook apabila sebuah syarikat ‘media sosial’ menghasilkan video yang kandungannya seolah-olah terlalu menyanjung tinggi sijil kemahiran dan merendahkan pemegang Ijazah Sarjana Muda@Degree. Namun, jika anda dengar betul-betul dan tenangkan diri, ia cuma pendapat pengacara tersebut (nasib baik dia tak claim dia pakar ni ke pakar tu).

Baik, kita kaji dengan fakta ya, jangan cakap kosong je.

Apa tu sijil kemahiran?

Dalam konteks ni, kita gunakan standard kebangansaan punya la ya, Sijil Kemahiran Malaysia.

Persijilan Kemahiran Malaysia menawarkan lima (5) tahap persijilan:

hand icon Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1, 2 & 3
hand icon Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) Tahap 4
hand icon Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM) Tahap 5

Rata-ratanya, budak kemahiran belajar selama setahun hingga tiga tahun (bergantung kepada program) untuk memperolehi kemahiran serta Sijil Kemahiran Malaysia bidangnya.
Pembelajaran program kemahiran adalah 20-30% teori & 70-80% amali (berbanding dengan program akademik, rata-ratanya 60% teori & 40% amali (biasanya kurang daripada tu)

Cuma sebilangan kecil sahaja yang sambung ke Tahap 4 & 5 (DKM & DLKM), iaitu 11.57% sahaja setakat Disember 2017 (Sumber: Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia)

Seperti ramai netizen yang telah komen, pemegang sijil kemahiran adalah lebih kepada pelaksana. Merekalah yang akan melaksanakan kerja-kerja di pelbagai industri seperti perkilangan, perladangan, perhotelan dan sebagainya.

Jadi, apa kelebihan ambil sijil kemahiran?

1. Kebolehpasaran graduan kemahiran adalah lebih tinggi berbanding dengan graduan universiti (diploma/degree/masters/PhD)

83.1 peratus graduan KV mendapat pekerjaan mengikut bidang pilihan dalam tempoh tiga bulan selepas graduasi, sekali gus membuktikan mereka menerima pengiktirafan daripada industri.

Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional (BPTV), Zainuren Mohd Nor

21 public-sector universities and 38 private-sector universities produce something like 51,000 graduates a year, but nearly 60% remain unemployed one year after graduation, according to a study in 2018 conducted by the Minstry of Education Malaysia’s Graduate Tracer Study.

(Source: www.nst.com.my)

2. GAGAL SPM pun boleh menjana pendapatan sehingga RM20,000 sebulan

Disebabkan kemahiran teknikal pemegang SKM mendapat permintaan tinggi di industri (terutamanya di sektor tertentu seperti minyak & gas (O&G)), adalah tidak mustahil untuk pemegang SKM juga boleh mendapat pendapatan melebihi 5 angka sebulan, walaupun bekerja dengan orang lain sahaja. Antara contohnya adalah kimpalan bawah air (underwater welding) dan perpaipan (jurugegah). Ramai juga yang jadi tauke/majikan menjalankan perniagaan sendiri di mana pendapatannya mungkin mencecah sejuta setahun (contohnya bidang kecantikan dan rambut yang buka francais, penternak yang mengusahakan ladang perikanan/udang dsbgnya)

3. Sijil Kemahiran Malaysia diterima di industri dan luar negara.
Ni adalah maklum balas daripada graduan kemahiran yang pernah mohon kerja di luar negara seperti UAE (Dubai), China (Beijing), Perth (Australia) dll.

Walaupun degree yang ada MQA juga diiktiraf di banyak negara, tetapi saya rasa jika dibandingakan dengan Jata Negara Malaysia, min rasa Sijil Kemahiran Malaysia kita ni lebih senang diterima/dikenali di luar negara kot.

Sijil Kemahiran VS Degree Cert

Degree / Ijazah Sarjana Muda

Sebaliknya, kumpulan pemegang ijazah adalah mereka yang pemikirannya lebih tajam diasah/ada kemahiran fikiran kritikal yang lebih tinggi berbanding dengan graduan sijil kemahiran (secara amnya).

Mereka ini lazimnya adalah pembuat keputusan, memikirkan dan merancang dulu segala aspek kerja dengan teliti (termasuklah Akta, Peraturan & SOP) dan bukan laksanakan tugasan tanpa memikirkan dan merancang terlebih dahulu.

Apa pula kelebihannya ambil ijazah sarjana muda/degree holder?

  1. Belajar di IPT untuk program ijazah sarjana muda dapat mengasah lagi secara mendalam pemikiran kritikal, kemahiran komunikasi, menganalisis dan beberapa soft skills yang lain. (Walaupun elemen ASK – Attitude, Skills & Knowledge tu wujud di peringkat Sijil Kemahiran, namun ia tidak begitu ditekankan dan mendalam)

Contohnya: Budak kemahiran mungkin pandai pasang penghawa dingin tetapi kebanyakkannya mungkin tidak begitu pentingkan/tahu aspek lain seperti bahan pendingin yang digunkan serta kesannya kepada alam sekitar sekiranya tidak dikendalikan dengan baik. Maka, pihak Jabatan Alam Sekitar (yang min rasanya terdiri daripada kumpulan perancangan) telah mewajibkan semua juruteknik, pengeluar sektor penyejukbekuan dan penyaman udara memiliki tauliah pengendalian bahan pendingin di bawah Akta 127.

Lagi satu contoh yang lebih mudah dikaitkan dengan kehidupan anda sekarang. Pada pendapat anda, petugas baris hadapan (frontliner) dan mereka yang membuat perancangan strategik untuk mengurus dan mengekang penularan wabak COVID-19 ni, anda rasa mereka ni pemegang sijil kemahiran ke degree (atau lebih tinggi)?

Namun, usaha membendung penularan wabak ini adalah hasil semua pihak, pengurusan (degree holder), kakitangan sokongan (ada yang pemegang sijil kemahiran, ada yang degree), pelajar-pelajar kemahiran (Kolej Vokasional, ILP, Politeknik) yang menghasilkan PPE untuk petugas baris hadapan serta seluruh rakyat Malaysia (ada pemegang sijil kemahiran, ijazah sarjana muda & yang tiada sijil :-P)

rote learning vs. critical thinking - CollegeHippo
Sistem pembelajaran negara kita kekurangan pemikiran kritikal,
hanya semasa pendidikan tinggi/Universiti sahaja baru mula diperkenalkan.

2. Dengan adanya Degree, anda biasanya akan merancang, menyelia atau mengurus kumpulan pelaksana (pemegang sijil kemahiran) untuk melakukan tugasan, sesetengahnya mungkin dianggap 3D (Dirty, Difficult & Dangerous). Kebiasaanya juga gaji adalah lebih tinggi berbanding dengan gaji pemegang sijil kemahiran.

Sijil Kemahiran Vs Degree

3. Peningkatan status sosial / kebanggaan keluarga

Masyarakat kita rata-ratanya masih memandang rendah terhadap juruteknik/pekerja kemahiran dan menganggap kalau tidak belajar di menara gading, masih ada kekurangannya.

Anda akan rasa megah dan bangga sekiranya ada degree (kalau ada kemahiran teknikal lagi bagus!) dan tak rasa rendah diri bila bersama graduan-graduan IPT, tak kira di tempat kerja ataupun kehidupan sosial.
# Namun, ini semua adalah bergantung kepada anda. Jika keyakinan diri tinggi, tanpa degree pun ok je kan?

Kesimpulannya? Sijil Kemahiran VS Degree, Mana Lebih Bagus?

Sebenarnya, ia tidak boleh dibandingkan begitu sahaja. Masing-masing ada kelemahan serta kelebihannya tersendiri, ada kegunannya tersendiri, seperti yang telah dibincangkan di atas.

Kedua-duanya saling melengkapi.

1. Kalau dah ada sijil kemahiran, berusahalah untuk sambung degree. Ijazah Eksekutif @ Executive Bachelor pun jadilah, kalau sekadar kerja di sektor swasta.

Ijazah Eksekutif / Executive Bachelor @ URise Program
Nak tahu lebih lanjut? Baca di URiseProgram atau Wasap.my/60123123430/URiseProgram

a. Dapat naik pangkat (rata-ratanya sektor swasta tak perlukan degree MQA untuk kenaikan pangkat)
b. Dapat tingkatkan status sosial dan membanggakan ahli keluarga serta role model kepada anaka-anak anda kelak. Ilmu itu penting. Dan ilmu yang bermanfaat boleh bawa hingga ke penghujung hayat.
c. Dapat juga sambung ke Degree atau Masters (MQA) masa depan jika berminat.

Kalau perlukan Degree Teknikal dari MTUN ataupun yang ada pengiktirafan MQA, boleh je mohon masuk IPT guna APEL A.

2. Kalau dah ada Degree, baik juga kalau dapat belajar kemahiran teknikal (jangka pendek/panjang) ataupun persijilkan melalui pengalaman kerja terdahulu (PPT).

Mengapa ada Degree pun masih nak kemahiran teknikal? Lihat apa yang MP Permatang Pauh, Nurul Izzah ulas.

Misalnya ketika saya menggunakan penerbangan MAS, dalam pesawat baru Airbus, tandas tiba-tiba tidak berfungsi. Dan pramugari sibuk mencari juruteknik untuk membaikinya.

Kenapa? Kerana jurutera seperti saya tidak akan dapat membaiki apa yang perlu dibaiki.

Nurul Izzah, anggota parlimen Permatang Pauh serta bekas pengerusi Jawatankuasa Pemerkasaan TVET

Jadi, harap graduan dari kedua-dua aliran saling hormat-menghormati. Masing-masing ada peranan dalam industri dan kehidupan harian kita.

Pada pendapat min, paling best ada kedua-duanya sekali 😀

Nak sambung/mohon:

1. Degree/executive degee: Wasap.my/60123123430/URiseProgram
2. Sijil Kemahiran Malaysia: Wasap.my/60123123430/SKM-PPT
3. Kursus TVET/kemahiran: Wasap.my/60123123430/TVETcourses

Pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Dapat Gaji Lebih Tinggi (Berbanding SPM sahaja) Untuk Perlantikan Ke Perkhidmatan Awam?

Betul ke gaji lebih tinggi dengan adanya Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)*?

Kalau anda tak percaya, bacalah sendiri dari laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.
* Namun, semua jawatan masih memerlukan kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Tetapi jika anda kerja di sektor swasta, tak perlu risau sangat pasal SPM.

Takut anda tak tahu, pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) juga mendapat permintaan tinggi dari industri dan juga syarikat di luar negeri.

Gaji Lebih Tinggi untuk pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) berbanding SPM sahaja

Berikut adalah contoh salah satu daripada 63  jawatan yang menunjukkan kelayakan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) mempunyai gaji permulaan yang lebih tinggi.

gaji lebih tinggi

PERINGATAN

Bagi tujuan pelantikan ke perkhidmatan awam, calon yang memohon jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk Sijil Pelajaran Malaysia perlu memiliki sekurang-kurangnya keputusan berikut:

  • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan; atau
  • lulus enam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, dengan dua mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut; dan
  • memenuhi syarat kelayakan Bahasa Melayu iaitu Kepujian dan subjek-subjek tertentu seperti mana yang disyaratkan dalam skim perkhidmatan.

Calon yang memiliki Sijil SVM adalah layak dipertimbangkan pelantikan ke jawatan dalam Kumpulan Pelaksana yang bersesuaian yang mensyaratkan SPM/SVM. Bagi tujuan memenuhi syarat lulus atau kepujian Bahasa Melayu untuk pelantikan ke Perkhidmatan Awam, calon hendaklah memperoleh pencapaian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (Kod 1104) seperti berikut:

SYARAT KELULUSAN BAHASA MELAYU UNTUK PELANTIKAN KE PERKHIDMATAN AWAMSYARAT PENCAPAIAN DALAM MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU (KOD 1104)
KepujianSekurang-kurangnya Gred ‘C’
LulusSekurang-kurangnya Gred ‘E’

Syarat Lantikan/Gaji/Deskripsi Tugas untuk jawatan lain boleh dirujuk di Portal RasmiSURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA

Sekiranya anda cuma pemegang SPM dan tidak berpeluang melanjutkan pendidikan ke mana-mana IPTA, Kolej Komuniti atau Politkenik dan juga gagal rayuan permohonan UPU, anda masih cuba mohon untuk belajar kursus kemahiran di:

1. Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA)
2. Institusi Latihan Kemahiran Swasta (ILKS)

GAGAL PERMOHONAN UPU? TAK TAHU KE MANA LEPAS NI?

Gagal Permohonan UPU – Apa Boleh Buat?

gagal permohonan upu

Anda (ataupun adik-beradik ataupun rakan-rakan yang) gagal dalam permohonan UPU (rayuan fasa 1 dan fasa 2) termasuklah permohonan rayuan? Ataupun anda masih tak tahu keputusan anda? Boleh buat semakan keputusan UPUONLINE dengan merujuk kepada url yang diberi dalam infografik di bawah ataupun terus di http://upu.moe.gov.my/

No photo description available.

Anda jangan fikir dah tak dapat tawaran UPU, masa depan anda dah musnah tau. Banyak lagi alternatif lain sebenarnya selain dapat tawaran UPU.

Tingkatan 6

Gagal Permohonan UPU - Tingkatan 6 (Form 6)

STPM menawarkan dua aliran iaitu kesusasteraan dan sains. Anda boleh pilih aliran mana yang anda minat. Tempoh pengajiannya pun tak lama, hanya satu tahun setengah sahaja dan kemudian anda dah berpeluang untuk melanjutkan pelajaran ke menara gading. Yuran pengajian pun murah tau.

Kaedah pengajiannya juga terbahagi kepada dua dan bukan hanya fokus kepada intensif peperiksaan sahaja. STPM juga ada penilaian yang berorientasikan tugasan.

Ramai orang kata yang kalau ambil STPM ni, sebelah kaki anda dah ada kat Universiti. Takkan anda tak nak kan?

Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS)

Melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi samada di universiti awam (UA), institut latihan kemahiran awam (ILKA) atau IPTS adalah pilihan buat pelajar lepasan SPM/STPM. Menyambung dan memilih tempat untuk melanjutkan pengajian tinggi bukanlah satu perkara yang mudah buat pelajar masa kini.

Negara kita berlambak dengan IPTS yang tawarkan pelbagai jurusan dan bidang. Selain tu, ada yang kata yuran kat IPTS tu mahal gila. Betul kah? Secara realitinya, yuran untuk melanjutkan pegajian ke IPTS memang agak mahal berbanding dengan pilihan-pilihan lain yang ada. Namun, tidak salah rasanya jika kita melabur untuk mendapatkan sesuatu ilmu yang sangat kita dahagakan kan? Lagipun, mana tahu ilmu serta sijil yang anda dapat daripada IPTS ini lah yang membuatkan kehidupan kamu lebih berjaya pada masa akan datang. Siapa tahu kan?

Namun, banyak kelebihan juga belajar di IPTS.
Anda boleh belajar dengan lebih fokus dan teratur sebab pelajar IPTS pada kebiasaannya tidak ramai berbanding IPTA/UA. Jadi anda tak perlulah risau tentang mendapat gangguan orang lain semasa sesi pembelajaran dijalankan.

IPTS juga biasanya lebih berasaskan industri, banyak menerapkan ilmu praktikal yang dapat memberi tahap kefahaman yang lebih tinggi kepada anda berbanding dengan teknik menghafal, membaca dan sebagainya. Tujuan IPTS lebih menumpukan praktikal adalah untuk melahirkan anda menjadi graduan yang lebih proaktif dan memenuhi permintaan pasaran pekerjaan pada masa kini.

Antara IPTS yang terkenal adalah Limkokwing University, Universiti Multimedia (MMU), Universiti Tun Abdul Razak (UniRazak), Univesiti Teknologi Petronas, Management & Science University (MSU) dan banyak lagi.

Gagal permohonan UPU - Senarai IPTS Berdaftar Terkini Di Malaysia (Nama Dan Alamat)
Klik untuk Senarai IPTS Berdaftar di Malaysia (Sehingga 31 Okt 2019)

Kat sini min nak berikan sedikit tips untuk anda membuat semakan terhadap kursus yang anda minat. Sebelum anda nak memasuki IPTS, anda kenalah tengok dulu semak dulu samada program tu telah diakreditasi oleh MQA ke belum. Anda boleh tengok rujuk di sini untuk buat carian.
Namun, sekiranya anda tak pernah terfikir nak kerja di sektor awam atau syarikat Government Linked Company (GLC), boleh juga pertimbangkan persijilan tanpa MQA.

* Jika anda lepasan SPM dan ada Sijil Kemahiran Malaysia (SKM), min nak syorkan program diploma profesional atau ijazah eksekutif yang diwujudkan khas untuk lepasan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)/Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) dan Siijl Vokasional Malaysia (SVM). Banyak juga kelebihannya berbanding dengan diploma/ijazah sarjana muda biasa. Nak tahu lebih lanjut?
Sila isi borang tunjuk minat di sini (kalau ada SVM / SKM / DKM atau sebarang sijil teknikal)

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) / TVET (Technical and Vocational Education and Training)

Selain institut latihan kemahiran awam yang boleh dimohon melalui UPU, anda juga boleh mengambil sijil kemahiran di institusi latihan kemahiran swasta. Terdapat pelbagai jenis kursus kemahiran yang ditawarkan seperti kursus kulinari/penyediaan makanan, kursus pastri, kursus elektrik, kursus komputer, kursus penyediaan awal kanak-kanak dan banyak lagi.
Lepasan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) ini mendapat sambutan tinggi dari industri, dalam dan luar negara.

kursus kulinari
kursus pastri dan bakeri
kursus automotif
kursus elektrik

Tapi ramai orang kata yang kursus kemahiran adalah untuk mereka yang gagal pendidikan akademik. Masih ramai yang ada pandangan negatif terhadap aliran kemahiran ini. Kalau ambil sijil kemahiran ni mesti tiada masa depan dan susah untuk bersaing dalam industri. Betulkah?

Anda mungkin pernah dengar tentang kisah viral mengenai seorang perempuan pertama Malaysia yang bekerja sebagai seorang jurukimpal kan? Kalau anda nak tahu, Nurizzati Athirah Mohamad Yusoff ataupun lebih dikenali sebagai Athirah yang berusia 22 tahun telahpun mula menceburi bidang kimpalan bawah air ketika dia seorang pelajar di Kolej Vokasional Taiping di Kamunting, Taiping, Perak.

Ni kisah beliau: Jurukimpal Wanita Dalam Air Bertaraf Antarabangsa Memecah Dominasi

Kalau Athirah boleh buktikan pada satu Malaysia tentang kerjaya kemahiran yang dia ceburi bukanlah satu pekerjaan yang sia-sia mengapa anda tak boleh pulak kan?

Anda kena teruskan usaha dan jangan terlalu mudah mengalah, hidup memang selalu mencabar!

Dalam hidup ni tidak ada satu benda pun yang mudah sebenarnya. Apabila anda gagal hari ini (permohonan UPU), ia tidak bermaksud anda akan gagal seumur hidup tau. Anda kena bijak merancang perjalanan hidup sendiri di samping berusaha dengan gigih agar kejayaan yang anda impikan tu dapat dikecapi pada suatu hari nanti. Dan yang paling penting adalah anda kena percaya dengan kebolehan yang ada pada diri sendiri.

What course to choose for a Recession-Proof career? ACCOUNTING COURSE

Can accounting course lead you to a recession-proof career?

Today’s jobs market can be a scary thing. Even higher education can cause some anxiety: will you really be able to turn your qualifications into a career?

Fortunately, when it comes to accountancy, the answer is nearly always a massive ‘yes’! What about Artificial Intelligence (AI)? Will it replace accountants?

AI will transform, not replace accountants. In fact, according to a leading research firm, Gartner, AI is set to create more jobs than it will replace, leaving workers, including accountants with options. Accountants don’t have to worry about their job being replaced by AI any time in the near future

Is Artificial Intelligence Set to Replace Accountants in the Future?
Image credit: www.finance.toolbox.com

Now, obviously, employment will always come down to individual work ethic, but it’s safe to say that accountancy is one of the most ‘accountancy recession-proof’ careers out there.

Accounting Course certifications

There are so many types of certifications:

So which accounting course do you go for? Before that, let’s have some basic understanding of what is accounting.

What is accounting?

accounting course-what is accounting

Accounting is the process of recording financial transactions pertaining to a business. The accounting process includes summarizing, analyzing, and reporting these transactions to oversight agencies, regulators, and tax collection entities – Investopedia

What are main types of accounting?

Following are four main types of Accounting covered in a degree leading to a CPA:

TypeWhat It Is All About
Management AccountingManagement accounting is the practice of identifying, measuring, analyzing, interpreting, and communicating financial information to managers for the pursuit of an organization’s goals. It varies from financial accounting because the intended purpose of managerial accounting is to assist users internal to the company in making well-informed business decisions.
AuditA financial audit is an objective examination and evaluation of the financial statements of an organization to make sure that the financial records are a fair and accurate representation of the transactions they claim to represent – Investopedia
Tax AccountingTax accounting is a structure of accounting methods focused on taxes rather than the appearance of public financial statements. Tax accounting is governed by the Internal Revenue Code, which dictates the specific rules that companies and individuals must follow when preparing their tax returns – Investopedia
Financial AccountingFinancial accounting is a specific branch of accounting involving a process of recording, summarizing, and reporting the myriad of transactions resulting from business operations over a period of time – Investopedia

So, what are the qualifications needed to be in this career?

Accounting course pathways (common ones)

Certificate

  1. Sijil Kemahiran Malaysia Level 3 in Accounting (FB-100-3:2012)
    Who can apply?

    The entrance requirement for SKM3 is just 16 years old. However, interest in Maths is strongly recommended if you want to take up the course. With SKM3 in accounting, it may just be enough for you to gain an entry-level to accounting job and automation may make this job diminish by 2025. Therefore, if you only have SKM3, it’s recommended to progress further by taking a Diploma in Accounting or Bachelors of Accounting.
  2. LCCI Certificate – Who can apply?

    You just need a SPM: Minimum 1 credit in Mathematics

    LCCI’s Certificates provide the following benefits:

    RECOGNITION – LCCI is recognized by Malaysian companies, both big and small, for its practical and relevant nature. Top professional bodies such as ACCA and CIMA also recognize LCCI qualifications.

    INTERNATIONAL – LCCI’s quality is consistent around the world and gives students the assurance of a globally accepted qualification.

    FLEXIBILITY – LCCI is suitable both for full-time students as well as busy working adults because its qualifications can be taken as short modules over a period of time.

Diploma

Diploma in Accounting – Who can apply?

Generally requires at least 3 credits (C and above) at SPM, O-Level or equivalentincluding a credit in Mathematics and a pass in English.

For UEC students, you will need to have a minimum of 3Bs including Mathematics, plus a pass in English.

Degree

And if you start afresh after SPM (with min 3 credits including Maths & pass in English), then you may want to have the shortest path to a CPA through LCCI (4 years) or through Foundation (5 years).

accounting course - CPA pathway
accounting course - CPA pathway
Watch what an alumni of CPA Australia from Unirazak have to say

Salary for Certification: Certified Public Accountant (CPA)

Source: https://www.payscale.com/research

Enrol now for an accounting course leading to a recession-proof career

Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (NOSS) – Ciri, kegunaan & kepentingannya

Apakah ciri, kegunaan dan kepentingan NOSS?

Definisi NOSS

ciri kegunaan kepentingan noss
Daftar NOSS terkini (Ogos 2019)

Singkatan daripada National Occupational Skills Standard (NOSS) atau Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan. NOSS adalah dokumen yang menggariskan ketrampilan yang diperlukan oleh seseorang pekerja mahir yang bekerja di Malaysia bagi sesuatu bidang dan tahap pekerjaan serta laluan untuk mencapai ketrampilan tersebut.

Ciri-Ciri Utama NOSS

✔️ Berasaskan keperluan pekerjaan.
✔️ Mengikut struktur kerjaya di dalam sesuatu bidang pekerjaan.
✔️ Disediakan oleh pakar industri dan pekerja mahir yang menjalankan pekerjaan.

KELEBIHAN DAN KEGUNAAN STANDARD KEMAHIRAN
Standard kemahiran memberi manfaat kepada semua pihak yang berkepentingan. Kejayaan projek pembangunan standard kemahiran dan ianya berguna kepada masyarakat bergantung pada penyertaan penuh dan komitmen semua pihak yang berkepentingan.  Manfaat ini boleh digunakan sebagai penanda aras untuk menilai keberkesanan usaha bersama.

Kepentingan Kepada Majikan

  1. Menentukan tahap kemahiran tenaga kerja mahir
  2. Panduan menyenaraikan tugas dan skop kerja
  3. Menilai prestasi pekerja
  4. Menjimatkan kos dan masa melatih semula pekerja
  5. Meningkatkan kualiti produktiviti, inovasi dan daya saing

Kepentingan Kepada Pekerja

  1. Memberi maklumat skop tugas yang jelas
  2. Memberi maklumat peluang kerjaya dalam sektor yang berkaitan
  3. Membantu dalam peningkatan kerjaya
  4. Menjadi penanda aras prestasi kerja
  5. Membuat keputusan yang tepat bagi mengikut latihan yang sesuai untuk peningkatan kerjaya
  6. Membolehkan pekerja mengikuti latihan secara fleksibel berdasarkan unit kompetensi yang bersesuaian

Kepentingan Kepada Institusi Latihan Kemahiran / Pelatih

  1. Pembangunan kurikulum latihan yang tepat dan memenuhi kehendak industri
  2. Pusat latihan boleh merekabentuk program latihan sepenuh masa atau customised sejajar dengan keperluan industri
  3. Memahami dengan lebih jelas terhadap kemahiran yang diperlukan oleh industri
  4. Asas menilai keperluan latihan semula pengajar bagi memenuhi kehendak industri semasa
  5. Nasihat kerjaya yang tepat boleh diberi dengan efektif kepada pelatih

Namun, setelah tahu ciri, kegunaan dan kepentingan NOSS, anda masih perlu kenal pasti apa kod program yang ingin dimohon untuk:

1. SKM secara PPT
2. Belajar kursus kemahiran/TVET (Sijil Kemahiran Malaysia – SKM)
3. Pentauliahan sebagai Pusat Bertauliah JPK /TVET atau SLDN

Sila muat turun DAFTAR NOSS (NOSS Registry) dan KENALPASTI
kod program anda.
Samada nak beli di Putrajaya/ Cyberjaya atau pejabat wilayah, ATAU dari admin (emel sahaja jika admin ada stok), jika anda tidak ingin bersusah payah pandu ke sana, bayar tol dan penat cari tempat letak kereta yang sangat terhad dan kena jalan jauh!
Admin cuma menyediakan khidmat nilai tambah ni, jadi sila BELI NOSS anda dari JPK tapi kalau nak cepat, takda pilihan lain dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (Restriction Movement Order)

NOTA: Mulai 1/6/19, NOSS adalah RM20/Tahap

BARU – NOSS yang berkaitan dengan IR 4.0

Poor SPM Results? Here’s What You Can Do Next To Further Your Education, ALL The Way to DEGREE! (Updated from 2019)

Updated from 2019’s post

So, the day of reckoning is over and you’ve gotten your SPM results.

If your results aren’t as you expected, or if you fell short on some subjects that you thought you could have scored, it’s okay to feel gloomy or guilty that you didn’t utilise more of your time to study.

But after a week of being down in the dumps, it’s probably time for you to pick yourself up again. After all, SPM is just a small test in the grand scheme of things. Chances are, no one is going to harass you about it before the year ends.

So instead of crying about it, here are 5 things you can do if your SPM results are not as good as you anticipated.

#1. Appeal your grades

Poor spm result what to do next - 1 Appeal your grades

If you are seeking to meet the entry requirements for your desired pre-university course, or if you think your grades are right below the borderline to a higher grade, you can try getting your paper marked again.

With a fee to part with (RM100 per subject), you can have your papers remarked and hopefully (fingers crossed!), you will be able to attain a higher grade that will open doors to various opportunities.

To submit an appeal, you will need to fill up a form called Borang Permohonan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan/Kes T, which is on the Board of Examination Malaysia (Lembaga Peperiksaan Malaysia) website. You can also find it at any of these places:

  • Your school
  • Assessment and Examination Unit / Sector (Sektor / Unit Penilaian dan Peperiksaan)
  • State Department of Education (Jabatan Pendidikan Negeri)
  • Examination review counter in the Board of Examination Malaysia in Putrajaya (Kaunter Semak Semula Lembaga Peperiksaan Putrajaya)

You need to make sure that your form reaches the Board of Examination Malaysia’s office within 30 days after SPM results are announced or else it will not be processed. Your reviewed results will be posted to you 2 months after the appeal deadline. Ensure that you attach the following required documents:

  • verified copy of your official SPM 2019 results
  • verified certificate or copy of your pentaksiran berdasarkan sekolah (PBS) or school-based assessments by your school principal or Pegawai Kerajaan Kumpulan A

*Incomplete forms will not be processed.

#2. Retake your subjects

Poor spm result what to do next - 2 Retake your subjects

If you are not confident that having your papers reviewed will improve your grades, or if you want to aim for a higher grade, perhaps you can choose to resit your papers.

For a step-by-step guide on repeating your SPM subjects, click here.

Do note that for SPM Ulangan in Junethere are only 3 subjects that you can register for. These include:

  • Mathematics
  • Bahasa Melayu
  • Sejarah

If you’d like to retake papers for other subjects, you will need to register as an SPM private candidate and sit for the papers with the rest of the present year SPM students in November / December.

You will need to consider this option thoroughly as it will take another year for you to obtain better grades. By then, your peers may have already completed a year of their pre-university studies so be sure to make it count!  

Resitting papers is usually for students who are looking to enter specific pre-university or degree courses. So if you are looking to study a foundation course and you’re just shy of one credit, this is an option you can consider!

#3. Pursue diploma or certificate courses

Poor spm result what to do next - 3 Pursue diploma or certificate courses

If you’re missing a couple of credits from your SPM slip, you can also consider other pathways, such as pursuing a diploma or certificate. After all, they can still lead you to selected degree courses.

For a start, a diploma only requires 3 credits at SPM. Upon completion, you can then progress to the second year of a relevant degree. This makes your total study duration similar to taking a foundation then a degree.

Certificate courses, on the other hand, typically require only 1 credit, as long as you pass Bahasa Melayu and History. Completing a certificate will allow you to progress to a diploma and subsequently a degree.

So if you think retaking your papers will not change your grades, you may consider these alternatives, provided that you meet the entry requirements.

#4. Pursue skills/TVET certificate & diploma courses

If you don’t have enough credits but intend to pursue an academic diploma, some University or University Colleges also accept Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) as an entrance requirement.

No worries, if you don’t have any credit or worse still, failed in your SPM (parents force you to complete SPM despite your interest is in skills based programs), you can always pursue your interest in skills/TVET courses.

Remember, pursuing skills/TVET courses should not be your last resort but must be your interest. Studies has shown that graduates with skills are much more employable – 80 to 90 per cent of them are able to get a job after six months upon graduation (vs graduates from academic background. Those taking cert/diploma/degree in business studies, marketing, information technology, social science courses will find it hard to land a job, unlike those who take Technical and Vocational Education Training (TVET) courses.

#5. Contact us

If you are undecided on what course or where to pursue your TVET/skills courses, you can get in touch with us here or call us at +6012 3123430. We will be happy to help!

At the end of the day, it doesn’t matter if your SPM results are good or bad because it’s not the end of the road yet. There are still plenty of things you can do to secure your future. Many have managed to become successful, even without a string of As.

Credit: https://eduadvisor.my (Points 1-3 are from them)

Kerajaan bagi NOSS PERCUMA*

No photo description available.
No photo description available.

* Ya, anda akan dapat RM30 dari kerajaan melalui inisiatif e-tunai rakyat. Jadi mengapa tidak gunakannya untuk mendapatkan sesuatu (beli NOSS) yang boleh membantu anda dari segi:

1. Pembangunan diri (kaji NOSS, buat penilaian kendiri serta kumpul bukti ketrampilan yang cukup untuk mohon Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) secara PPT supaya anda ada persijilan yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia serta luar negara.
2. Perkembangan perniagaan latihan (Kaji NOSS untuk menentukan samada latihan kemahiran yang anda sedang/ingin tawarkan memenuhi keperluan NOSS. Jika hampir sama, pusat latihan anda patut pertimbangkan untuk mendapatkan pentauliahan dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) supaya para pelatih anda dapat Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) nanti setelah tamat program latihan di tempat anda.

ATAUPUN

Panduan Permohonan SKM secara PPT (yang telah dipermudahkan serta disertakan dengan sampel dokumen supaya lebih memudahkan pemahaman anda).
Ia termasuk:
1) Format kandungan dan susunan portfolio
2) Sumber bukti ketrampilan
3) Kategori bukti ketrampilan
4) Contoh dan sampel surat perakuan tempoh pengalaman kerja
5) Pemilihan tajuk LPKT (untuk permohonan DKM & DLKM)
6) Ciri-ciri penulisan laporan yang baik (untuk permohonan DKM & DLKM)
7) Format laporan (untuk permohonan DKM & DLKM)

Baik, ringkasan kod produk (semua cuma RM30):

1. NOSS 01
NOSS sedia ada (sila rujuk sini – ada >65 ) – Boleh dapat 2 tahap bernilai RM40 tapi cuma bayar RM30.
2. NOSS 02**
NOSS yang tiada dalam simpanan/sedia ada boleh buat tempahan (1 program/tahap sahaja. Jika ada tambahan, cuma tambah RM20 setiap program/tahap).
3. PSKM-PPT
Panduan Permohonan SKM secara PPT (yang telah dipermudahkan serta disertakan dengan sampel dokumen supaya lebih memudahkan pemahaman anda)

** Petrol, tol, caj bank draf serta masa yang diperlukan untuk beli NOSS sendiri di JPK pasti melebihi RM10 (caj perkhidmatan).

Tunggu apa lagi? JOM scan sekarang!! Lepas scan, sila whatsapp ke 012-3123430 atau emel ke ismarteducare@gmail.com;

1. Screenshot bayaran
2. Kod produk serta kod NOSS yang dikehendaki

Can I advise you something?

Image result for can i advise you something

Since so many people still message, call or email to ask the same question, over and over again, can I advise you something?

Almost everything you need to obtain with that involves SKM, it would be NOSS dependent. So, please refer to the NOSS directory to:
1. Determine the exact code of the skills program that you intend to offer in your training centre (to be Accredited by Department of Skill Development (DSD) or better known as JPK),
2. Apply to get your Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) via PPT or
3. Search for any SKM programs to study in any of the JPK Accredited Centres.

  1. How To Be A JPK Accredited Centre (to offer SKM/DKM/DLKM certification)?

2. How To Apply for SKM/DKM/DLKM via PPT?
a) Self application via www.skkm.gov.my – Download & read  MANUAL PENGGUNA PPT 2018  OR
b) Learn from a 2 days course – kursus induksi PP-PPT*  that’s organised from time to time (average 3 times a year)
c) Consultation* *  – Please contact/whatsapp 012-3123430

*
2020 PP-PPT Induction Course
Date:
8-9 Feb
Time: 8.30-5pm

Venue: ISE Education Sdn Bhd, Kepong Metro Prima, KL
Fees: RM350 (includes notes, morning tea break, lunch & certificate from Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)
Maybank 514589385943, ISE Education Sdn Bhd
.

Download Induction Course Application Form NOW

So, please read thoroughly before you chat with us asking the same question, thanks.

ECRL project expects to employ 70 pct Malaysians from its 23,000 workers

KUALA LUMPUR: Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) and its Chinese partner China Communications Construction Company Ltd (CCC) will embark on a recruitment roadshow from December to tap local talents for the 640-km East Coast Rail Link (ECRL) project.

MRL, in a statement today, said the ECRL project seek to recruit professionals, skilled workers and general workers.

The construction of the rail infrastructure also offers job opportunities in various disciplines including engineering and construction, quality assurance and quality control (QA/QC), health, safety and environment (HSE), as well as commercial, public relations and administration.

“The recruitment roadshow is in line with ECRL’s role as a catalyst for economic equality between the west coast and east coast of the peninsula. Hence, we take this opportunity to highlight to Malaysians that there are ample job offers via the ECRL project which prioritises a local workforce.

“We also encourage Sijil Kemahiran Malaysia and Sijil Kompetensi Kemahiran certificate holders in the construction field to apply,” MRL added.

MRL chief executive officer Datuk Seri Darwis Abdul Razak said Malaysians in particular those with interest in the construction or railway industry could leverage on the recruitment roadshow to develop a career with ECRL project, adding that various positions including those for immediate hire would be appealing to fresh graduates, unemployed graduates or certificate holders among others.

“We will use various platforms including social media channels to reach out to professionals, skilled workers, and general workers in Malaysia to join the ECRL project that would enable them to embrace the most efficient construction methods and the latest rail technology from China,” he said.

Darwis said the ECRL project was optimistic of employing the optimum number of Malaysians that would help facilitate the completion of its rail network by end-2026, with 70 per cent of the 23,000 workers having been designated for Malaysians.

“This recruitment roadshow provides an avenue for local talents to truly understand the ECRL project’s scale and the vast job opportunities it presents. The ECRL project is set to create more jobs for the local community during project construction phase, and an additional 4,000 jobs during its operation and maintenance phase,” said CCC.

The company added: “Among our flagship initiative in developing and upskilling local talents is through the East Coast Rail Link Industrial Skills Training Programme (PLKI-ECRL), which will be resumed to benefit more than 5,000 talents in railway construction and railway operation and maintenance. We sincerely welcome more talents who have passion for railway work and would like to be part of Malaysia’s game-changing mega-project.”

The roadshow will first take place in areas positioned along the 223-km Dungun to Mentakab mainline as the project’s construction works to be expanded from 17 locations to 27 locations along the stretch by year-end would require adequate supply of manpower in the near term.

It will kickoff at the East Coast Mall in Kuantan, Pahang on December 5-8.

It will continue covering destinations along the ECRL rail network in the east coast states and the Klang Valley throughout 2020.

Source: https://www.nst.com.my